Helft van cd-verzameling is 'gestolen'

Uit onderzoek van onderzoeksbureau NFO Trendbox, blijkt dat zo'n 25% van de Nederlanders zijn muziek collectie aanvult met illegale muziek van het internet.

Vooral jongeren tussen de 16 en 25 jaar, downloaden gemiddeld 27 nummers per maand, dit staat gelijk aan ongeveer twee cd's. Van deze groep zegt 90% niet te betalen voor de muziek.

Muziek downloaden van internet wordt steeds gemakkelijker, doordat er programma's op de markt zijn, waar mensen hun muziek rechtstreeks uitwisselen. De programma's geven aan een bezoeker lijsten van plaatsen waar het nummer te downloaden is.

Volgens Tim Kruik, directeur van stichting Brein, (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) loopt het illegaal binnenhalen van muziek de spuigaten uit. "Het brengt grote schade toe aan de artiesten en andere rechthebbende auteurs. De verkoopcijfers van cd's gaan omlaag".

De makkelijkste oplossing blijft gewoon de cd prijzen omlaag halen, dit is twee jaar geleden in het Midden-Oosten gebeurt, en is erg effectief gebleken. De prijzen liggen daar zo'n 50% lager op 10euro per cd.