Onveilig vrijen neemt toe

Nijntjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Steeds meer Nederlanders vrijen onveilig. Het aantal gevallen van SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) neemt schrikbarend toe. Jaarlijks melden vele tienduizenden mensen zich met een geslachtsziekte bij de GGD's.

Vorig jaar steeg het aantal gevallen van SOA maar met maar liefst 15%. Het aantal gevallen van gonorroe, beter bekend als `druiper', steeg spectaculair met 70 procent. Soa-poliklinieken en GGD's zagen ruim 40 procent meer mensen met chlamydia, de meest voorkomende geslachtsziekte, op consult komen. De cijfers bevestigen dat de trend die vorig jaar in Amsterdam werd geconstateerd, zich nu landelijk heeft voortgezet.

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is de stijging vooral zorgwekkend vanwege de olievlekwerking. Dit risico geldt ook voor HIV. Hoewel het aantal HIV-geïnfecteerden klein blijft, vertoonde het aantal infecties vorig jaar wel een lichte stijging. Oorzaak voor de toenemende nonchalance is de afgenomen vrees voor AIDS. De epidemie grijpt minder snel om zich heen dan eind jaren 80 gevreesd werd. Bovendien is de ziekte tegenwoordig redelijk te onderdrukken.