Belgische machinist negeerde al eerder sein

De Belgische machinist die dinsdag zeer waarschijnlijk een rood seinlicht negeerde en daarmee een ernstig treinongeluk veroorzaakte in het plaatsje Pecrot had net een maand schorsing uitgezeten als straf voor het eerder negeren van een sein. Het was dinsdag zijn vijfde werkdag na de schorsing.

Bij de botsing kwamen acht mensen om. Er is nog een jongetje van acht vermist. Twaalf mensen raakten gewond, van wie er twee ernstig aan toe zijn.

De machinist reed met zijn lege trein acht kilometer lang op het rechtergedeelte van het spoor, daar waar normaal de tegemoetkomende treinen rijden. Opvallend is ook dat de machinist zes spoorwegovergangen passeerde die, als gevolg van het 'rechtsrijden', niet waren gesloten.

De dienstleiding in Brussel merkte de fout van de machinist op. Nadat de man door rood reed werd eerst een verkeerd knooppunt gebeld, met de vraag of de stroom van de bovenleiding kon worden gehaald. Pas later werd de verkeersleiding in Namen verzocht de stroom te onderbreken, maar het ongeluk was toen al gebeurd. De machinist kon niet rechtstreeks in zijn trein worden gebeld. De man is bij het ongeluk omgekomen, net als de machinist van de andere trein.