Krantensites worden één nieuwssite

De kans bestaat dat de sites van de diverse Nederlandse dagbladen samengevoegd gaan worden tot één centrale nieuwssite. Dat zegt directeur P. van Dijk van PCM Interactive Media (PIM). PCM is uitgever van diverse kranten, waaronder het Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad en het Parool. PIM verzorgt voor die kranten de internetsites.

Volgens Van Dijk is het niet mogelijk om de afzonderlijke krantensites rendabel te maken. De centrale nieuwssite moet zich gaan richten op actueel nieuws, zodat de kranten zich kunnen specialiseren. Van Dijk noemt als voorbeeld het NRC en het AD. Die zijn goed in respectievelijk achtergronden en sportnieuws. "Hun kracht op internet is niet het nieuws maar hun specialisme", zei Van Dijk.

De hoofdredacteuren van de diverse kranten reageerden vol ongeloof op de uitspraken van de PIM-directeur. Volgens F. Jensma, hoofdredacteur van het NRC is het niet slim voor een redactie om alleen maar achtergrondverhalen te schrijven. "Zonder kennis te hebben van het actuele nieuws kun je geen goed achtergrondverhaal schrijven," aldus Jensma.

PCM-concurrent De Telegraaf kondigde enige tijd geleden al aan de site Telegraaf.nl te willen ombouwen tot een actuele nieuwssite, die meerdere malen per dag wordt ge-update. De nieuwe PCM-site zou hiertegen goed kunnen concurreren.