Pentium 4 verschijnt w.s. eind oktober

Pentium 4 verschijnt waarschijnlijk eind oktober

AMSTERDAM - Insiders bij Intel beweren dat het chipbedrijf van plan is de Pentium 4 tijdens de laatste week van oktober te lanceren. Volgens bronnen binnen het bedrijf wordt er volop gedacht om de nieuwe chip op 30 oktober te presenteren. De processor zou verkrijgbaar zijn in een 1,4 en 1,5-GHz uitvoering.

De Pentium 4 wordt het nieuwe vlaggenschip van Intel, althans voor desktop-pc's en totdat de 64-bits Itanium in de winkels verschijnt. Hij is net zoals de Pentium III een 32-bits eenheid, maar in tegenstelling tot zijn voorganger heeft hij wel een volledig nieuwe kern waardoor hij betere prestaties zou voorleggen.

Intels nieuwste, die tijdens de lange ontwikkeling de codenaam 'Willamette' meekreeg, moet het blazoen van de chipmaker terug oppoetsen. Ooit de onbetwistbare leider in het processorsegment, heeft de onderneming steeds meer met de sterke concurrentie van AMD af te rekenen.

Sinds de introductie van de Athlon van AMD wordt het marktaandeel van Intel steeds kleiner, hoewel het bedrijf nog altijd veruit de grootste producent is.

Concurrentie

Een belangrijk probleem blijft de scherpe prijsconcurrentie van AMD. Hierdoor worden de min of meer gelijkpresterende producten van Intel uit de markt geprijsd. Aangezien de Pentium 4 ook een fors prijskaartje zal dragen, lijkt alvast die kwestie niet opgelost.

Bovendien zal de chip naar alle waarschijnlijkheid slechts beperkt voorradig zijn, waardoor een hoge prijs gegarandeerd lijkt. Er is wel een tegemoetkoming van Intel voor computerfabrikanten die de Pentium 4 samen met Rambus-geheugen in hun toestellen gebruiken. Zij krijgen per processor een subsidie van zeventig dollar.