Overleden na typefout

Een vrouw van 54 uit Heerlen is vorige week overleden na een verkeerde bloedtransfusie in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM). Tijdens een hartoperatie kreeg ze in plaats van bloedgroep O, bloedgroep A toegediend.

De officier van justitie in Maastricht en de Inspectie van de Volksgezondheid stellen een onderzoek in. Volgens een zegsman van het ziekenhuis is er bij het intikken van de aanvraag voor bloed op de computer een tikfout gemaakt: in plaats van de 'O' werd de 'A' ingetypt. (En dat terwijl de de O nou niet direct naast de A zit! )

De vrouw onderging afgelopen woensdag een bypassoperatie. Daarbij kreeg ze het verkeerde bloed toegediend. De Heerlense overleed een paar dagen daarna aan de gevolgen van de medische fout. Het ziekenhuis heeft haar man en kinderen onmiddellijk op de hoogte gesteld van de gang van zaken, aldus een woordvoerder.

De woordvoerder van het AZM sprak over een "menselijke fout", die nooit helemaal uit te sluiten is. "Er is door ons een uitgebreid onderzoek ingesteld hoe dit kon gebeuren. Het geven van bloed is een uiterst gevoelige procedure. Er zitten mensen in die schakel en menselijke fouten kunnen nooit worden uitgesloten", zei hij.

Treurig...
Submitter:  Bron: <a href=http://www.nu.nl target=_new>Nu.nl</a>