Hoe de Nederlandse Spoorwegen zichzelf heeft verkwanseld

Hoe toon je als organisatie je eigen incompetentie aan? Door je personeel tijdens werktijd niet in te zetten waar ze voor betaald worden maar door ze uit te lenen aan basisscholen om voor te lezen aan kinderen in het kader van de Kinderboekenweek.

Ik heb het natuurlijk over de Nederlandse Spoorwegen. Het bedrijf dat met droge ogen beweert zich ernstige zorgen te maken over de stabiliteit van het internationale treinverkeer als dat wordt uitbesteed aan buitenlandse vervoerders. Hetzelfde bedrijf dat dagelijks te kampen heeft met uitval van treinen door een structureel personeelstekort met als gevolg overvolle treinen en achtergebleven passagiers op perrons. Hetzelfde bedrijf dat  tijdens de F1 wel twaalf treinen per uur naar Zandvoort kan rijden, maar tegelijkertijd duizenden voetbalfans en concertgangers in de kou laten staan.

Dat alles mag de pret niet drukken want door personeel voor te laten lezen op basisscholen zijn ze maatschappelijk verantwoord bezig. De basisschoolleerling van nu is de machinist van de toekomst immers? Of toch niet? Want ik persoonlijk zou niet betaald willen worden om uitgescholden of bespuugd te worden door een zwartrijder. Evenmin wens ik betaald te worden om stukjes menselijke resten van de cabine af te moeten schrapen omdat er weer eens iemand zelfmoord heeft gepleegd vanwege de torenhoge inflatie en de diverse crisissen.

De NS dient te zorgen voor een betrouwbare en vlotte dienstregeling zodat de passagiers niet voor Jan Lul op hun trein staan te wachten. Leerkrachten worden betaald om voor te lezen, het is hun vak. Conducteurs en machinisten worden betaald om mensen te vervoeren, niet om te acteren op een basisschool. Voorlezen doen ze maar in hun eigen tijd aan hun eigen kinderen.

Met deze actie heeft de NS zichzelf compleet verkwanseld.