Links of rechts?
Ik heb het over wandelen, en dan met name buiten de bebouwde kom, waar vaak geen voetpaden aanwezig zijn, maar slechts fietspaden, of louter (smalle) dijken waar je als voetganger ‘gewoon’ mag wandelen, maar waar het gemotoriseerd verkeer heel dicht langs je heen raast.
Tot 1991 was in de wegenverkeerswet opgenomen dat je als wandelaar in zo’n geval links moet houden. In 1991 is deze regel geschrapt, vraag me niet waarom. Volgens deze regels moeten voetgangers waar mogelijk op de stoep of een voetpad lopen. Is er geen stoep of voetpad, dan mogen zij het fietspad gebruiken. Is dit er ook niet, dan moeten voetgangers in de berm lopen, of aan de uiterste zijkant van de rijbaan. Sinds 1991 mag je dus zelf kiezen aan welke kant van de weg je loopt.
Als je als wandelaar links houdt en dus tegen het verkeer in loopt, heb je veel meer overzicht, kunt makkelijk anticiperen op het tegemoetkomende verkeer door tijdig aan de kant te gaan en/of even stil te houden in de berm tot ze gepasseerd zijn. Als je rechts loopt, dus met het verkeer mee, zie je niet wat er achter aan je komt, kunt hier niet tijdig voor opzij gaan en de kans bestaat dat je van je sokken wordt gereden. Zeker met de huidige technologie waarbij veel mensen met oordopjes in wandelen (of fietsen) en elektrische auto’s, scooters en fietsen die je amper aan hoort komen is dat levensgevaarlijk als je het mij vraagt. Het is voor mij zelfs reden om pertinent te weigeren muziek te luisteren als ik aan het wandelen ben.
Zelf ben ik van ’79, de regel links lopen zit er bij mij dus ingebakken. Ik loop hoe dan ook links, tenzij ik een bocht naar links moet maken waarbij ik geen overzicht heb, dan steek ik tijdig over zodat ik de buitenbocht kan nemen. Zelfs al ligt het voetpad aan de rechterkant van de weg, zal ik links lopen op dat voetpad. De stelling in dit artikel van Wandelmagazine dat het voor veel mensen onnatuurlijk voelt om tegen het verkeer in te lopen gaat voor mij dan ook niet op. Ik loop instinctief aan de kant waar ik het meeste overzicht heb en waar ik het beste kan anticiperen op mijn medeweggebruikers. Links dus, tenzij de bocht naar links gaat en ik rechts meer overzicht heb in de bocht.
[ Bericht gewijzigd door _UserName_ op donderdag 16 juni 2022 @ 18:09 ]
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
"Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren" "The needs of the many outweigh the needs of the crew"
Terugblik op tachtig kilometer lopen - Westerborkpad - My 5 minutes of fame - Heldin
DTS - Foto's en verslagen
Gek genoeg, en ja ik neem dit toch echt waar, zie ik vooral vrouwen veelal met het verkeer meelopen.
Ook met kinderwagen bijv. of kleine kindjes op een loopfietsje... zo heb je wel sneller een brommer of een elektrische fiets in je rug volgens mij.
Voor 1993 was het verplicht links te lopen op de openbare weg (zonder voetpad).
Ik snap niet dat ze dit nu onder eigen inzicht hebben geplaatst.
Mijn handbalvrouw is wat jonger, maar ook die loopt links waar het in onze jeugd nog verplicht was.
Met uitzondering van auto(snel)wegen natuurlijk, daar moet je gewoon niet gaan lopen, tenzij je levensmoe bent of het echt niet anders kan en zelfs in dat laatste geval is het advies voor zover ik weet dat je dat dan achter de vangrail doet.
[ Bericht gewijzigd door pleomousie op donderdag 16 juni 2022 @ 11:51 ]
Zo heb je allebei de kans elkaar te zien en dat is met het appen achter het stuur tegenwoordig wel handig.
Stemmen trouwens ook.
Omggg waarom zijn de autowegen nog niet universeel?
Het kan dus wel eens veranderen.
Ik ben linksdragendedit: Oh, jullie hebben het over wandelen. Sorry
Is logisch, is veiliger.
Maar ik snap niet waarom daar een regel voor moet zijn, betutteling.
Mensen moeten de vrijheid hebben de genenpoel te steunen door domme keuzes te maken.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken