Geluidsoverlast is geen overlast aldus de Nederlandse Spoorwegen
Definitie van het woord overlast. Hinder, storende effecten, wat moeilijkheden veroorzaakt of ergernissen opwekt. Er bestaat geluidsoverlast, verkeersoverlast, burenoverlast, geuroverlast. De NS heeft hele mooie stickers in de treinen op het raam geplakt met daarop de tekst: Overlast of onveilige situatie in de trein of op het station? WhatsApp of sms naar 06 13 18 13 18 voor direct contact met NS.
De sticker met het nummer van de Meldkamer (Foto: DJMO)
Pasgeleden zat ik in de intercity van Haarlem naar Rotterdam. Althans, ik wilde naar Rotterdam, maar ik kwam terecht in een coupé waarin een vrij grote groep een ghettoblaster bij zich had (of iets wat daar op leek). Meerdere passagiers verlieten de coupé vanwege de teringherrie, er iets van zeggen deed of durfde niemand, ikzelf ook niet, daarvoor was de groep te groot. De conducteur was nergens te bekennen, dus maakte ik een geluidsopname en stuurde die aan de meldkamer van de NS via WhatsApp.
Ik kreeg als reactie dat de meldkamer geen audio luistert, en dat ze alleen meldingen aannemen waarbij de sociale veiligheid van reizigers in het geding komt. Geluidsoverlast valt hier helaas niet onder volgens hen. Ik moest maar op zoek gaan naar een conducteur. Ik benadrukte nog dat het er op leek dat ik in de Ziggo Dome bij een concert stond, maar de meldkamer liet niets meer van zich horen.
Een paar dagen later zat ik wederom in de trein, en dit keer was er een luidspreker in de trein aan het zingen, dus deed ik via een privébericht op twitter een defectmelding. Wat schetst mijn verbazing: na twee (!) dagen kreeg ik de volgende reactie: Sorry voor de late reactie, ik kom nu pas aan je bericht toe. Hoewel ik hoop dat je nooit meer in een vergelijkbare situatie terecht komt, wil ik je toch wijzen op onze meldkamer. Zij kunnen direct handelen bij overlast of een onveilige situatie. Je kunt ze bereiken door een WhatsApp- of sms-bericht te sturen naar: 06 13 18 13 18. Wellicht kun je dit nummer alvast opslaan voor een eventuele volgende keer? In situaties waarin spoedeisende hulp noodzakelijk is, bel je natuurlijk altijd 112.
Hooo, wacht even: dus ik kan wél geluidoverlast melden via de Meldkamer? Toen ik daarop door vroeg kreeg ik inderdaad weer de reactie dat ik maar een conducteur moet opzoeken in zo’n geval. Ik citeer: Meldingen zoals deze kunnen het beste bij de conducteur neergelegd worden. De conducteur kan de situatie inschatten en op basis daarvan tot handelen over gaan. Een defecte speaker is daarentegen wel bij ons aan het juiste adres. Ik begrijp de verwarring, omdat 'overlast' doorgaans toch ook geassocieerd wordt met geluidsoverlast. Overlast is een vrij algemene term. De reden dat deze term is gekozen is zodat reizigers sneller overgaan op het telefoonnummer van de meldkamer. De meldkamer kan dan een afweging maken op basis van de informatie die zij krijgen. Zij ontvangen liever meldingen waar zij niet naar handelen dan dat zij een melding te weinig krijgen omdat reizigers wellicht denken dat het nummer daar niet voor dient.
Dan vraag ik me toch af: waarom moet ik als betalende passagier naar een onzichtbare conducteur zoeken? Ik betaal om vervoerd te worden, niet om te zoeken naar onvindbaar personeel. En daarbij: de klantenservice staat in direct contact met het personeel in de trein. Zij kunnen hem sneller bereiken via zijn portofoon dan ik in een afgeladen intercity.
Ik kan alleen maar concluderen dat de reiziger problemen op alle fronten zelf moet op zien te lossen, want het enige dat het (online) NS personeel doet is met het vingertje wijzen en dat dan nog het liefst zonder een vinger uit te steken ook.
Sommige dingen veranderen nooit. Helaas.
Tenzij je hem uitrust met een Magnum .45 en hij gewoon die ghettoblaster overhoop schiet en vervolgens roept, who's next?
Drukte om niets.
Als ik 112 bel met onhoudbare pijn in mijn buik verwacht ik ook geen antwoord als:"pak een scalpel of scherp mes en haal zelf even je blindedarm eruit"
Wordt z'n aanvullend vervoer vanaf het station iig geregeld
Daarom ook logisch dat ze een storing wel wat makkelijker in behandeling kunnen nemen. En als er iets heftigs aan de hand is in de trein staat de politie meestal bij het volgende station al te wachten. Die willen hun tijd ook niet verdoen met een beetje geluidsoverlast.
https://soundcloud.com/mo(...)-aboard-an-intercity
Dit was overigens tijdens de bewuste reis. Het was dus geen klein groepje dat op een telefoon een filmpje zat te kijken, het was een behoorlijk grote groep met een ghettoblaster en de mensen die er om wegliepen werden achter hun rug om uitgelachen door het stel. Daarom ben ik op Leiden maar gewoon vierkant uitgestapt.
"Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren" "The needs of the many outweigh the needs of the crew"
Terugblik op tachtig kilometer lopen - Westerborkpad - My 5 minutes of fame - Heldin
DTS - Foto's en verslagen
En brachten ze je naar het station waar je naartoe wilde?
en die mongool met z'n ghetto blaster heeft een kutdag, dus doel bereikt.
"Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren" "The needs of the many outweigh the needs of the crew"
Terugblik op tachtig kilometer lopen - Westerborkpad - My 5 minutes of fame - Heldin
DTS - Foto's en verslagen
"Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren" "The needs of the many outweigh the needs of the crew"
Terugblik op tachtig kilometer lopen - Westerborkpad - My 5 minutes of fame - Heldin
DTS - Foto's en verslagen
Het enige waar je recht op hebt als klant van NS is om vervoerd te worden, en dan heb je gelijk de enige voorwaarde die voor de reiziger met geluk na ongeluk goed uit kan vallen: Stel je mist een laatste aansluiting door enige vorm van overmacht vanuit de NS, dan brengen ze je alsnog naar je eindbestemming, desnoods met de taxi.
Van die mensen die je ook bij de rijdende rechter ziet.
Ben je een vrouw?
In de eerste klas vaak figuren zonder eerste klas kaartje en als er al een keer wordt gecontroleerd door een conducteur, veelal blijven deze de hele treinreis onzichtbaar, gewoonweg naar de tweede klas worden gestuurd zonder boete.
De spoorwegen moeten inzetten op mobiele teams van twee of meer controleurs die steekproefgewijs een hele trein van boven tot onder toe uitkammen en dan ook boetes uitdelen.
Echt drukte om niets dit.
Bagatelliseren van fatsoensnormen zegt genoeg.
Bestaan er inmiddels (weer) privé-coupés?
Dan ga ik het nog een keer proberen.
(Moet dan natuurlijk niet duurder zijn dan een taxi of vervoer met privé-chauffeur).
Thuis niets te vertellen ofzo dat je hier zo'n dictator-houding aanneemt?
Dictator houding is dat je eist dat er na 3 seconden personeel naast je staat.
Aannames I guess.
Gewoon accepteren, als je zelf niets durft te zeggen vertrek je maar naar een coupe verder.
Mensen zijn boos omdat ze niet direct geholpen worden en plaatsen dat op internet. Get a life.
En je doet wederom allerlei aannames, maar ik ga ze niet meer aangeven.
Je hebt gelijk, denk dat dit het makkelijkste is voor je.
Mooi dat het duidelijk is. Voor klachten kan je bellen met 061318131. Misschien komt er iemand om je te troosten.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken