Rechter verbiedt 'Roombeter': Blue Band moet binnen drie maanden stoppen

De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag beslist dat Blue Band zijn plantaardige boter niet langer onder de naam 'Roombeter' mag verkopen. Volgens de rechter is het gebruik van het woord 'room' exclusief voorbehouden aan zuivelproducten, in overeenstemming met Europese regelgeving. Blue Band heeft drie maanden de tijd om te stoppen met de verkoop van 'Roombeter', anders riskeert het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro per dag, met een maximum van 250.000 euro.

Deze uitspraak volgt op een rechtszaak aangespannen door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), die succesvol betoogde dat Blue Band in strijd handelde met de voorschriften. Ondanks dat Blue Band-eigenaar Upfield stelde dat de verpakking duidelijk aangaf dat het product een "100 procent plantaardig alternatief voor roomboter" was, oordeelde de rechter dat dit onvoldoende was om verwarring te voorkomen. Voedselwaakhond foodwatch had 'Roombeter' vorig jaar nog uitgeroepen tot meest misleidende product vanwege de vormgeving van de naam.

Blue Band heeft aangegeven gehoor te geven aan de uitspraak en zal stoppen met de verkoop van 'Roombeter'. Het bedrijf blijft echter van mening dat de plantaardige aard van het product duidelijk was voor consumenten.