Rechter verbiedt 'Roombeter': Blue Band moet binnen drie maanden stoppen
De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag beslist dat Blue Band zijn plantaardige boter niet langer onder de naam 'Roombeter' mag verkopen. Volgens de rechter is het gebruik van het woord 'room' exclusief voorbehouden aan zuivelproducten, in overeenstemming met Europese regelgeving. Blue Band heeft drie maanden de tijd om te stoppen met de verkoop van 'Roombeter', anders riskeert het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro per dag, met een maximum van 250.000 euro.
Deze uitspraak volgt op een rechtszaak aangespannen door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), die succesvol betoogde dat Blue Band in strijd handelde met de voorschriften. Ondanks dat Blue Band-eigenaar Upfield stelde dat de verpakking duidelijk aangaf dat het product een "100 procent plantaardig alternatief voor roomboter" was, oordeelde de rechter dat dit onvoldoende was om verwarring te voorkomen. Voedselwaakhond foodwatch had 'Roombeter' vorig jaar nog uitgeroepen tot meest misleidende product vanwege de vormgeving van de naam.
Blue Band heeft aangegeven gehoor te geven aan de uitspraak en zal stoppen met de verkoop van 'Roombeter'. Het bedrijf blijft echter van mening dat de plantaardige aard van het product duidelijk was voor consumenten.
Volkomen terecht dus imho.
In de gauwigheid en hectiek van boodschappen doen ziet het er ook bedrieglijk uit als roomboter
foto
Desondanks vind ik het wel terecht dat er een grens getrokken wordt. Nu de kipstuckjes en dat soort fratsen nog van de markt halen aub.
Overigens heeft becel ook zo'n misleidend product.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
Sommige mensen kijken gewoon niet verder dan hun neus lang is.
Net als kipstuckjes of vleeschkroket enzo.
Heb ze wel eens per ongeluk gekocht, en kwam er pas achter toen ik tijdens het eten dacht waar ik in godsnaam op zat te kauwen. Het heeft werkelijk helemaal niets met kip te maken.
Maar je bent ook wel een beetje simpel als je dat koopt en niet ziet dat het plantaardig is.
Het moet eens afgelopen zijn dat domkoppen bepalen wat al dan niet door de beugel kan - en zeker met een onschuldig iets als dit.
[ Bericht gewijzigd door ghost101101 op dinsdag 23 juli 2024 @ 22:15 ]
Producten mogen geen misleidende naam hebben. Punt. Niet iedereen gaat elke verpakking die hij pakt in de supermarkt eerst volledig staan lezen. jij ook niet gok ik zo. Zo ja ben je echt een van de weinigen.
Ik zie dat plaatje van hoatzin en dan kan ik toch echt niet concluderen dat het er in "kleine lettertjes" opstaat die een leesbril benodigen. Zou bijna willen zeggen koeieletters - maarja plantaardig he?
Bij herhaling niet meer.
Het gaat hier niet om een merk dat zich als een ander merk voor wil doen, en bovendien een merk met een gevestigde naam - dus iets heel anders dan een SONY vs S0NY.
Verder staat er echt overduidelijk op de verpakking dat het om een plantaardig produkt gaat. En "roombeter" vind ik zelf gewoon een goede vonst.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
ik niet hoor. ik zie roomboter staan (ze kunnen het een 'e' noemen, maar het is gewoon een 'o') en dan zal het wel goed zijn. de prijs is daarnaast het enige dat nog belangrijk is (en of het gezouten is of niet). Plantaardige zooi gewoon in een apart schap zetten. Iedereen die plantaardig wil kan dan veel sneller de winkel in en uit zonder zorgen en iedereen die dat niet wil kan gewoon winkelen zonder elke verpakking door te lichten op kleine lettertjes.
Er is ook maar één reden om op deze manier te marketen en dat is zoveel mogelijk mensen misleiden. Dat is het hele verdienmodel.
Of nee, we gaan kipstukjes voortaan ook gewoon kipstuckjes noemen en zetten er dan bij 'niet plantaardig' en dan zetten we het tussen de vegaproducten. Iedereen kan immers lezen en als je dan toch vlees koopt terwijl je dat niet wil had je maar beter moeten lezen.
Dat is iets heel anders. "Roombeter" is juist een geniale naam - die gewoon zegt dat ze beter zijn dan roomboter. "Kipstuckjes" is gewoon een verkeerde spelling van "kipstukjes" en dus mag je er dan ook vanuit gaan dat er kip inzit. Als niet - dan bedrog, want "kipstuckjes" is geen woord.
Ik ga er verder trouwens vanuit dat "roombeter" gewoon bij de ZUIVELPRODUCTEN te vinden is - waar je ook margarine vind.
Hoe in godsnaam witte chocolade wel chocolade mag heten is mij een raadsel, want er zit nog minder cacao in dan in die koetjesrepen.
Dan is halfvolle roomboter van de Lidl nog gezonder.
'De Vegetarische Slager', Iemand die vlees verkoopt maar het niet eet foto
Is dit ook het niveau van reageren dat je van anderen verwacht? foto Oké dan.
Cacaofantasie is een term voor producten die minder dan 35% cacao bevatten.
Chocolade bevat volgens de Nederlandse warenwet minimaal 35% droge cacaobestanddelen.
Wanneer er te weinig cacao in die producten zit, wordt de term cacaofantasie gebruikt.
Fernandez, was lekker tot er acesulfaam-k in kwam
La Chouffe kersen bier, was lekker tot er acesulfaam-k in kwam.
Carpi-Sun, was ooit lekker nu zit er stevia in.
[ Bericht gewijzigd door Jee-Pee op donderdag 25 juli 2024 @ 07:49 ]
Roomboter (of alleen boter) is een beschermde productnaam.
Dus het is geen boter en het bevat geen room.
En of het beter is is objectief.
foto
Desondanks vind ik ook dat mensen beter moeten opletten wat ze kopen. Het is niet zo dat het alleen in kleine lettertjes tussen de ingrediënten op onderkant van het bakje te vinden is...
In 2018 afgesplitst.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken