Alle vrouwen zijn gelijkwaardig, of toch niet?

De afgelopen weken, zo niet maanden, heb ik redelijk onder een steen geleefd qua nieuws. Daar probeer ik nu weer onderuit te kruipen. Zo was ik gisteren voor de FP op pad in Amsterdam, waar een Unmute Us protest plaatsvond. Ook vandaag is er weer een demonstratie waar ik heen ga, dit maal voor het Woonprotest. In het kader daarvan zat ik even op de website van de gemeente Amsterdam rond te neuzen. 

Daar las ik tot mijn grote verbazing dat daar afgelopen woensdag de eerste Amsterdamse vrouwenrechtswinkel haar deuren heeft geopend. Excuse me? Say what? Ja, het staat er toch echt. "Op papier hebben we in Nederland natuurlijk allemaal gelijke rechten en gelijke kansen. Maar de praktijk is vaak net anders, bijvoorbeeld voor vrouwen."

Oh gelukkig. Even verderop lees ik dat andere mensen / genders er ook welkom zijn: "De Amsterdamse vrouwenrechtswinkel is er in de eerste plaats voor vrouwen die niet het geld hebben om zelf een advocaat of juridisch adviseur te betalen. Tegelijkertijd is iedere Amsterdammer die hulp nodig heeft hier welkom."

Nou mag ik zoals gezegd onder een steen geleefd hebben, maar wat is er gebeurd met het Juridisch Loket waar iedere Nederlander in zijn of haar woonplaats terecht kan voor gratis juridisch advies? Een rondje Google leerde me gelukkig al snel dat dat nog gewoon bestaat. En dat ze zelfs twee locaties in Amsterdam hebben. Waarom moet er dan speciaal een aparte rechtswinkel voor vrouwen komen? Zo bevorder je geen gelijkheid maar benadruk je juist het verschil. Toch? Of is dat juist de bedoeling? 

Nou woon ik gelukkig niet in Amsterdam, maar als ik dat wel zou doen zou ik op zeker niet naar die vrouwenrechtswinkel gaan voor juridisch advies. Ik wil graag normaal behandeld worden, en niet alsof ik speciaal of bevoorrecht ben, alleen maar omdat ik geen lul tussen m'n benen heb hangen.  Er is een reden waarom mannen en vrouwen fysiek van elkaar verschillen. Stop die vermeende gelijkwaardigheid dus maar ergens waar de zon niet schijnt.