Tong's voetbalverhalen #97

29 jaar geleden won Barcelona z'n eerste Europacup-1, of Champions-League. Barcelona had een grote naam. De cijfers staafden die reputatie niet. De beste voetballers ter wereld speelden er. Wat restte was één landstitel per decennium en drie keer de Europacup-2

Maradona mislukte bij Barcelona. Ronald Koeman heeft er een standbeeld. Hij maakte, 29 jaar geleden, op 20 mei 1992 het winnende doelpunt in de EC1-finale tegen Sampdoria. Hoe symbolisch, in het toen nog mooie en historische Wembley.

Cruijffie, ex-speler van Barça en toen coach, juichte niet. Struikelde om aanwijzingen te gaan geven bijna over een reclamebord.

Twee verloren EC1-finales werden aan gort geschoten door een blonde Nederlander uit Groningen. Tevens de buurman van de coach destijds. Koetje en Jopie. Twee normale jongens uit de Hollandse klei. Cruijff aan het roer en Koeman die de vrije trap aan Stoichkov overliet.

Koeman nam de vrije trap niet. Tikkie breed dacht Stoichkov. Michael Laudrup zag dat het goed was. Koeman legde aan. Menig Catalaan liet een traan. Cruijff was al een legende. Ronald Koeman sloot zich er bij aan.

Er volgden nog 6 CL-titels. Het Nederlandse voetbal stelt niks meer voor. De Hollandsche school stond echter wel aan de wieg van de beste club ter wereld.

tong80