60% gelukszoekers

Economische vluchtelingen? Rap uitzetten! Ben ik het ook helemaal mee eens. Eurocommissaris Frans Timmermans gaf maandag al aan dat zo'n 60% van de asielzoekers in Europa geen legitieme reden heeft om naar Europa te vluchten. En 'niet legitiem' kan nu eenmaal maar één consequentie hebben: wegwezen.

Dat het ruim de helft was en is, was overigens al lang zat duidelijk. In heel Europa wordt zo'n beetje de helft van de asielzoekers afgewezen en die komen dus per definitie niet uit een oorlogsgebied. Voorlopig is echter de grootste bottleneck dat op het daadwerkelijk uitzetten en terugsturen simpelweg niet of onvoldoende wordt doorgepakt. En de weg naar de illegaliteit is inderdaad te makkelijk. Uitstekende conclusies van Timmermans dus.

Een robuustere bewaking van de buitengrenzen en een strakke Europees gestuurde uitzetting werkt twee kanten op. Enerzijds inderdaad meer draagvlak om echte vluchtelingen op te vangen. Anderzijds de boodschap naar Afrika dat je Europa niet meer 'makkelijk' binnenkomt. Dit is een logica die iedereen snapt. Ook de mensen die niet compleet 'anti-vluchteling' zijn. Maar dan zullen de Europese landen dit wel eindelijk een keer écht en ook vooral gezamenlijk op moeten pakken. En er moeten ook echt euro's voor uit worden getrokken. Ik denk dat iedere investering in het voorkomen van meer illegalen altijd wordt terugverdiend.

Als ik de reacties op deze uitspraken van Timmermans lees, moge duidelijk zijn dat sommigen daar  toch niet tevreden mee zullen zijn. Met 40% tot 50%  zijn er alleen al in 2015 toch nog zo'n 175.000 legitieme asielzoekers Europa binnengekomen en voor sommige lieden is ééntje al te veel. En de toestroom zal voorlopig nog niet stoppen. Als je dat aantal per se op nul wilt krijgen, zal iedere opmerking van Frans Timmermans dus toch wel weer fout zijn.

En dat mag je ook vinden. Binnen een paar wettelijke kaders is het ieders recht om uit te spreken hoe zijn of haar perfecte samenleving eruit ziet. Persoonlijk zie ik mijn omgeving altijd graag een beetje gezellig en divers. Maar helaas: het leven zit ook weleens tegen. Ik krijg ook niet altijd mijn zin.

Wat trouwens een duidelijke misvatting blijft, is dat we het aantal vluchtelingen ooit daadwerkelijk op nul zouden kunnen krijgen. Laten we wel zijn: het leven in met name West-Europa is nu eenmaal aanzienlijk beter en veiliger dan in grote delen van het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Zolang de vrede niet wereldwijd uitbreekt en de wereldwijde armoede niet even wordt opgelost, zullen er altijd mensen blijven die iedere kans aangrijpen om naar een welvarender en rijker land te vluchten. Vanuit MIdden- en Zuid-Amerika vertrekken ze naar de VS. Europa krijgt zijn eigen zuiderburen.

Even een voorbeeldje dat vele échte Hollanders wel aan zal spreken. Tussen 1945-1967 zijn bijna een half miljoen Nederlanders naar het buitenland vertrokken. Voornamelijk naar landen die aanzienlijk minder door oorlog waren getekend en waar ook nog eens een beter en rijker leven werd beloofd. Een half miljoen emigranten uit één zo'n klein kutlandje!

Laatéén ding dus wel duidelijk zijn. Vluchten is geen talent dat enkel aan gelukszoekers, moslims, homohaters, uitkeringstrekkers en verkrachters is toe te schrijven. Het is vooral bijzonder menselijk.