Verborgen werkloosheid

Deterugverdiener

Volgens Wikipedia is verborgen werkloosheid; werkloosheid die niet meegeteld wordt in de statistieken waardoor de feitelijke omvang van de werkloosheid wordt onderschat en met te weinig parameters in kaart wordt gebracht. Echter wanneer iemand vier uur meer wil werken, wordt dat al gezien als verborgen werkloos, terwijl de noodzaak om een extra inkomen te genereren niet relevant hoeft te zijn. De eerste vraag die in mij opkomt is; ‘hoe moet verborgen werkloosheid worden vastgesteld?’ Kortom, wat zijn de criteria?

De overheid sleutelt met regelmaat aan het woord ‘werkloosheid,’ met het doel het cijfer naar beneden bij te stellen. Wanneer de werkloosheid extreem toeneemt zijn ze in Den Haag al druk bezig om het begrip werkloosheid aan te passen (bron: thepostonline.nl).

Hoe groot is de werkloosheid nu in werkelijkheid?

De berekening die hieronder volgt is een benadering, omdat diverse bron gegevens niet synchroon lopen, maar het geeft wel enigszins een beeld van de totale reële werkloosheid.

Momenteel zijn er 642.000 (8,1%) werklozen (november 2014) en 377.000 (5,5%) mensen geregistreerd met een bijstandsuitkering. Het laatste cijfer dateert van juni 2014 (bron: CBS). In totaal zijn er dus ruim een miljoen mensen zonder werk. Uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat het aantal verborgen werklozen onder jongeren 35.000 bedraagt (bron nu.nl). Hoewel dit cijfer is gedateerd (2012), neem ik het voorlopig mee in de calculatie. Uit onderzoek dat verricht is door jobbird.com blijkt dat 784.000 ZZP’ers die eind 2013 staan geregistreerd, er vierenvijftig procent zonder werk zitten (bron:mugweb.nl). Deze groep is afhankelijk van het inkomen van een partner of het beetje inkomen wat ze met kleine opdrachten bijeen sprokkelen. Wanneer alle cijfers bij elkaar worden opgeteld is het werkelijk stand cijfer ongeveer 1.477.000 werkloze Nederlanders. Dat is bijna een vijfde deel van de werkende beroepsbevolking!

Het is voor mij nu wel duidelijk geworden waarom de regering regelmatig de definitie van het woord ‘werkloos’ wijzigt, dit om de burgerij in toom te houden en om onrust te voorkomen. Ik vind dat de Nederlandse bevolking het recht heeft om te weten wat de werkelijke cijfers zijn! Waarom worden bijvoorbeeld de 423.000 werkloze ZZP’ers al bij voorbaat niet genoemd als werkzoekenden? De werkloosheid onder jongeren ligt vermoedelijk nog wel een stuk hoger dan 35.000 werkzoekenden. Het zou deze regering sieren om meer onderzoek te verrichten naar de werkelijke cijfers in plaats van de definities te wijzigen. Ik vraag me weleens af of er burgers zijn met een bijstandsuitkering die een krantenwijk hebben, die in de nabije toekomst het stempel ‘werkenden’ krijgen toebedeeld?

Relatief gezien hebben de meeste burgers het nog goed in Nederland, echter de mensen die het zwaarst worden getroffen zijn de bijstandsgerechtigden en de sterk opkomende groep ZZP’ers die uitgerangeerd zijn en nergens meer aan de bak komen. Ze teren in op eigen vermogen, wat in eerste instantie opzij is gelegd, bijvoorbeeld voor het pensioen.

Op dit moment nemen het aantal voedselbanken aanzienlijk toe. Is dit de oplossing voor een welvarende samenleving? Nederland is het op drie na rijkste land ter wereld! Hoe lang gaat het nog duren voordat er weer gaarkeukens worden geopend om duizenden hulpbehoevenden en daklozen van eten te moeten voorzien? Het is nog een kwestie van tijd, tenzij dit kabinet of de opvolger tijdig tot inkeer komt.