Eerlijk bankieren

Eerlijk bankieren is een paradox. De banken verdienen veel geld dat ten kosten gaat van de samenleving. Dat een financieel bedrijf zoals een bank winst maakt is logisch, maar de manier waarop is buiten propositioneel. Ze horen naar mijn mening een dienstverlenend bedrijf te zijn dat ook de mens in financiële nood bij staat.

Om een goed beeld te schetsen hoe een bankinstelling behoort te functioneren moeten we terug gaan tot voor onze jaartelling. Hieronder volgt een opsomming in vogelvlucht.

Ongeveer 3.000 jaar voor Christus gaven boeren giften af aan priesters om de goden te kunnen afkopen. Doordat het aantal transacties toenamen moesten regels worden vastgelegd om het beheersbaar te houden. In Griekenland werd er voor een elke stad een eigen munt gecreëerd (500 v. C.) en men kan oprecht vaststellen dat daar de bakermat werd gelegd voor het huidige banksysteem. Niet veel later werden ook de eerste deposito’s en leningen verstrekt. Een eeuw later kwamen de eerste openbare banken.

De Romeinen hadden in eerste instantie weinig belangstelling voor geldzaken. Toen er geld nodig was om oorlogen te kunnen voeren werd het bancaire systeem ingevoerd. Na de val van het Romeinse Rijk (400 n.C.) breide het bankwezen zich verder uit.

In de Middeleeuwen kwamen de eerste openbare banken in Europa die eerste leningen verstrekten tegen onderpand ten behoeve voor de armen. De opzet ontstond vanuit liefdadigheid om woekeraars geen kans te geven. Deze banken waren toen nog in handen van Italiaanse Franciskanter monniken en waren toen zeer populair onder de bevolking (1500 n.C.). In die zelfde tijd ontstonden de eerste financiële beurzen mede veroorzaakt door de sterke economische groei in Noord-Europa. De rente werd toen ook ingevoerd.

De laatste 500 jaar kwam de ontwikkeling van het bancaire stelsel in een stroomversnelling. In Nederland werden in de 17e eeuw de eerste certificaten uitgegeven de ‘florin-banco’, voorloper van onze papieren Florijn. In de zelfde periode bracht Zweden het eerste echte papierengeld in omloop, zoals we dat nu nog kennen. In de 19e eeuw kwam ook het niet edelmetalen geld in omloop in de vorm van nikkel, koper of een legering bestaande uit diverse metalen. Het girale geldsysteem werd ook bij de banken ingevoerd, zodat cliënten geld konden overmaken of cash konden opnemen bij een lokale bank.

Na een geldverslindende Eerste en Tweede Wereldoorlog ging het roer volledig om. Dit werd mede veroorzaakt door politieke en economische machtsverschuiving binnen Europa. Er moest zo snel mogelijk een omslag plaatsvinden, zodat er nooit meer een derde wereldoorlog kon ontstaan. Europa kreeg Marshall hulp van de Verenigde Staten, zodat de economische welvaart een enorme boost kreeg. Iedereen ging er op vooruit. Echte armoede, zoals voor de wereldoorlogen bestond haast niet meer. De politici in Europa heeft in samenwerking met de Verenigde Staten de Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) opgericht (1949) en later de Europese Economische Gemeenschap (1957), de voorloper van de huidige Europese Unie.

We hebben na de tweede wereldoorlog een ongelofelijke welvaart meegemaakt die zijn weerga niet kent. Europa wilde meer en heeft in 1992 besloten om de Euro in te voeren. Eén munteenheid voor zoveel mogelijk Europese landen mits ze aan bepaalde criteria voldoen. Op 1 januari 2002 zag de Euro voor het eerst het daglicht en werd later in meerdere landen uitgebreid.

Waar is het nou mis gegaan?

Het ging onder andere mis op het moment toen de rente in de 16e eeuw werd ingevoerd. Op deze wijze werd geld verdiend met geld, terwijl geld bedoeld is als ruilmiddel. De banken waren opgericht om als financiële dienstverlener en bemiddelaar op te treden. Een gepaste vergoeding voor het verrichten van werkzaamheden zijn niet meer dan normaal. Een hypotheek dient door de cliënt te worden afbetaald en daar mag onkosten en een beperkt percentage winst voor in rekening worden gebracht. Renteproducten met als doel om er geld mee te verdienen is naar mijn mening pure diefstal! Rente blijven vragen, voor een product of dienst is parasitair en doet afbreuk aan de economische welvaart.
Wanneer de cliënt niet meer kan afbetalen zijn de bankinstellingen bikkelhard en moeten bedrijven of consumenten vaak buiten hun schuld om het gelag betalen. Bedrijven worden failliet verklaard en de burgers worden hun huis uitgezet en staan dan letterlijk op straat
Banken en overige financiële instellingen inclusief het management bij bedrijven worden steeds rijker en de bevolking wordt steeds armer. Op dit moment heeft u het misschien nog goed, maar er kan een tijd komen dat we allemaal in financieel zwaar weer terecht komen. Hoe kijkt u dan tegen de grootverdieners aan? Bent u dan nog steeds zo afwachtend of gaat u dan de barricade op? Het is natuurlijk de makkelijkste weg om krampachtig vast te houden aan verworven welvaart met een groot bedrag op uw bankrekening als reserve. Dat is ook heel menselijk, eerst aan je zelf denken en dan pas aan een ander. Gelukkig zijn er ontwikkelingen gaande die voor verandering zorgen.

De Blije-B

De laatste tijd ontstaan er vanuit de samenleving nieuwe alternatieven om eerlijker te bankieren. Een goed voorbeeld hiervan is, ‘De Blije B’, een nieuwe bank in wording. www.unitedpeople-foundation.org Wanneer er 10.000 certificaathouders zich hebben aangemeld kan er een bankvergunning worden afgegeven. Dit is naar mijn inzien de enige (toekomstige-) bank die eerlijk bankiert. Ze investeren het geld in duurzame projecten en staan open voor andere geldsystemen.
Hebt u bedenkingen over uw bank en u bent op zoek naar een beter alternatief, dan kan ik u deze bank van harte aanbevelen. Ik raad u aan om deze website te bezoeken en geef het een kans van slagen!