Je vrouw neukt met een ander

Je zal de volgende mail maar in je mailbox aantreffen:

Hallo,
Helaas hebben we slecht nieuws voor u.
Een bekende van u heeft ons zojuist geïnformeerd dat uw partner vreemdgaat. Deze bekende wenst anoniem te blijven, maar wil u graag op de hoogte stellen van de omstandigheden van het overspel. De onthuller heeft de omstandigheden beschreven en/of de    naam van de minnaar/minnares vrijgegeven. Klik hier om meer te weten.

(Als je vervolgens klikt op ‘klik hier’ kom je op een mierzoetroze gekleurde pagina terecht. Daar staat te lezen: Details van het overspel: met daaronder het verhaal van de anonieme verklikker.)

Als u gebruik maakt van de service van Onthuloverspel.nl, gaat u automatisch akkoord met de algemene voorwaarden die u kunt lezen op http://www.onthuloverspel.nl/algemene-voorwaarden
Wij hopen dat u dankzij de verstrekte informatie de waarheid zult ontdekken.
Onthul-overspel.nl

Ja. Inderdaad. Je leest het goed. Een website, waar je anoniem kan onthullen dat iemand vreemdgaat. Dit meld je aan de gedupeerde via een anoniem mailtje. De website kan prima uitleggen, waarom dit nou zo’n fantastische site is:

100% ANONIEM – 100% GRATIS

Wie ontmaskeren?
De minnaar of minnares die een van uw vrienden bedriegt.
Een vreemdganger die u niet graag mag en die dacht nooit ontmaskerd te worden.
Het is hoog tijd dat iemand zijn of haar partner op de hoogte stelt!

Waarom ontmaskeren?
Waarschuw een goede vriend, vriendin of kennis anoniem over zijn of haar ontrouwe partner.
Ontmasker een vreemdganger.

Hoe ontmaskeren?
Heel eenvoudig : voer het emailadres van de bedrogen partner in op deze site en hij of zij ontvangt een anonieme mail.

Beschrijf de omstandigheden van het overspel en geef aan wie de minnaar of minnares is. De bedrogen partner zal nooit weten wie de mail heeft gestuurd.
Doe liefde recht !

Ik was zelf heel benieuwd naar het antwoord op de waarom-vraag, maar lees het antwoord nog maar eens: dat is geen antwoord op een waarom-vraag, maar ook op een hoe-vraag.

De 30-jarige bedenkster van de site is Emilie Visser. Samen met een paar vrienden uit de marketingwereld heeft ze deze site ontwikkeld. Haar theorie verkondigt ze in het AD als volgt: “Vaak zouden mensen niet durven zeggen dat iemand wordt bedrogen. Uit angst om een goede vriendschap kapot te maken, bijvoorbeeld. Want wat, als je niet wordt geloofd? Of als jij de schuld krijgt van een op de klippen gelopen relatie?”

Er zit wel een klein addertje onder het gras: Uit de algemene voorwaarden kan worden afgeleid dat de gratis dienst niet geheel belangeloos is opgezet. De website eigent zich het recht toe de ingevoerde e-mailadressen voor onder meer commerciële activiteiten te gebruiken. En aangezien de mail als subject meekrijgt: ‘uw partner gaat vreemd’, lijkt het me toch wel logisch, dat je als ontvanger dan maar die algemene voorwaarden accepteert en als de donder het berichtje gaat lezen. Maar na de nare mededeling via onthul-overspel.nl dat de partner vreemdgaat, kan de ontvanger dus ook nog spam verwachten. Tja, deze juffrouw komt uit de marketingwereld, dus voor niets gaat de zon op.

Via de site zijn inmiddels ruim zeshonderd meldingen gedaan. Het is echter niet na te gaan of die allemaal serieus zijn. Nee, natuurlijk is dat niet na te gaan. Het is immers anoniem?! Maar het zal je maar gebeuren. Het gaat niet zo lekker met je relatie, je weet niet zo goed waar het aan ligt, maar het lijkt wel alsof je partner en jij elkaar ontlopen. Of juist alleen nog maar ruzie maken. Op een dag open je je mail en je krijgt het bericht dat je partner vreemd is gegaan. Ook al is er misschien geen bal van waar, waar rook is, is vuur… Toch? En in dit geval, zoals ik het beschrijf, zéker.

Stel je voor, dat ik zo’n mailtje zou krijgen. Eerlijk gezegd? Ik zou er geen zak van geloven; als ik ergens heilig van overtuigd ben, dan is het van de liefde en de trouw van mijn partner, maar ik zou me wél afvragen, wie me dit nou zou hebben geflikt. En met wat voor reden. Iemand uit mijn vriendenkring? Echt niet. Een familielid? Nee, daar durf ik ook mijn hand voor in het vuur te steken. Zelfs mijn ex zou ik er niet van verdenken. Misschien iemand die een hekel aan mij heeft. En me een hak wil zetten. Of juist iemand die een hekel aan mijn man heeft en hem eens even wil laten zweten. Dus in die zin verbaast het  me, dat ik nog niet 20 van dit soort mailtjes in mijn mailbox heb zitten!

Ik heb het dus gedaan. Eerst heb ik een e-mailadres aangemaakt van een niet-bestaand iemand. Toen heb ik op de site een fictief verhaaltje getypt over ene Jannie Jansen die had zitten zoenen op het terras met de partner van de niet-bestaande persoon van het mailadres. Vervolgens heb ik de mail verstuurd, waarbij ik dus eerst de algemene voorwaarden moest accepteren, en later ontving ik de mail in ‘mijn’ mailbox.

Wat een verschrikkelijk initiatief. Deze mevrouw Emilie Visser uit Den Bosch is óf onwaarschijnlijk slim, óf onwaarschijnlijk stom. Ik denk eigenlijk dat ze beide is. Ze is in elk geval belust op geld. Het is niet zo, dat ze dit belangeloos doet. Natuurlijk niet. Zij speelt immers al die e-mailadressen door, zodat die mailboxen vol met spam gegooid kunnen worden? Het kan haar heus geen moer schelen, wat haar site allemaal teweeg kan gaan brengen bij mensen. Als zij maar geld en naamsbekendheid krijgt. Maar ik kan wel alvast wat gevolgen bedenken:

Labiele vrouwtjes, die zo’n bericht geloven en misschien in hun verdriet gekke dingen zullen gaan doen. Agressieve mannen, die hun vrouw in mekaar timmeren zonder hoor en wederhoor. Mensen, die elkaar gaan lopen pesten, door lekker anoniem de idiootste verhalen de wereld in te helpen. Of mensen die constant lopen te piekeren wie hen nou zo’n vreselijk bericht heeft doen toekomen.

En dan nog de mensen, die het op zich wel goed menen, maar die zich een verkeerd beeld hebben gevormd. Buurvrouw Maaike drinkt na het squashen een biertje met een collega. Buurman Piet ziet ze gezellig kletsen en lachen op het terras, en besluit buurman Jan maar eens even in te lichten. Maar wel anoniem natuurlijk, want een goede buur is beter dan een verre vriend. Maar ja, als hij er over nadenkt, dan is zijn verhaal niet zo spectaculair. Wat waren de omstandigheden? Tja. Ze zaten op een terras. Meer kan hij er eigenlijk niet van maken. Maar als hij erbij schrijft: ‘Hij zat aan de tieten van je vrouw’, tja, dan komt het toch wat meer over als overspel.

Mevrouw Emilie Visser, hebt u zelf misschien in de gaten wat een bron voor pesterijen u daar hebt aangeboord? Als u enig respect hebt voor relaties, dan zou u onmiddellijk deze site uit de lucht halen. Mensen kunnen gaan vuilspuien over elkaar, terwijl ze de klok hebben horen luiden en niet weten waar de klepel hangt. Als iemand zijn of haar partner goed kent, dan krijgt iemand vanzelf wel door, dat er iets niet goed zit. Daar hebben ze uw site niet voor nodig. Soms willen mensen het niet zien. Of nog niet zien. En dat is hun goed recht. Als je iemand van iets wil beschuldigen, dan moet je ook mans genoeg zijn om dat in iemands gezicht te doen. Niet anoniem. Wat u doet, is relaties kapot maken, maar ook vriendschappen. Mensen zullen elkaar minder gaan vertrouwen. Ach. Het gaat u toch alleen maar om zakkenvullen en die relaties kunnen u niets schelen. Helemaal niets. U ziet wel al die e-mailadressen die u geld gaan opleveren, niet de mensen achter de adressen.

Overigens: het overspelmailtje dat ik ontving in mijn nep-account, kwam gelukkig wél meteen in de spam-box terecht. Waar het ook hoort.