FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 april 2024

Alpine: 'Team is niet te koop'

Het Franse Formule 1-team Alpine staat niet te koop. Een woordvoerder van het team sprak met PlanetF1.com over de roddels van een mogelijke verkoop. Alpine kent een slechte start van het F1-wereldkampioenschap en deelt de laatste plaats met Stake F1 Team en Williams Racing.

De Fransen waren de afgelopen jaren een geduchte tegenstander. Zo wisten ze in 2022 nog knap als vierde te eindigen in het constructeurskampioenschap, voor het team van McLaren. In 2023 eindigden ze als zesde. Nu moet het team genoegen nemen met kleine positieve resultaten. In Japan jubelde Esteban Ocon nog dat hij zich als vijftiende wist te kwalificeren.

Technisch directeur Matt Harman heeft het team inmiddels verlaten. Hierdoor begonnen de eerste geruchten te circuleren dat Alpine te koop staat. Dit werd meteen door Renault — het grote bedrijf achter Alpine — keihard de kop ingedrukt: "De verhalen dat het team te koop staat zijn vals. Het team is categorisch niet te koop."

Eerder deze week kwamen er berichten naar buiten dat Renault het F1-team van de hand zou willen doen mits de nieuwe eigenaars blijvend gebruik zouden maken van de Renault-motoren.

Peter Higgs, (94) de ontdekker van het 'Higgs-deeltje', overleden

Peter Higgs, ontdekker van het zogenaamde 'Higgs-deeltje' en Nobelprijswinnaar natuurkunde is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij hielp bij het ontrafelen van een van de grootste raadsels in de natuurkunde en kreeg een plaats naast namen als Isaac Newton en Albert Einstein. Volgens de Universiteit van Edinburgh is hij vredig thuis overleden.

Higgs was beroemd om zijn baanbrekende theorie uit de jaren 60, waarin hij een nieuw deeltje voorstelde dat bekend staat als het Higgs boson. Hij stelde dat het boson hielp het universum samen te binden door deeltjes hun massa te geven. Tientallen jaren later werd zijn theorie bewezen door natuurkundigen die werkten aan de Large Hadron Collider in Cern in Zwitserland. 

In 2013 ontving hij de Nobelprijs voor natuurkunde.

Cosnefroy wint Brabantse Pijl na late aanval Van den Berg, Vollering 2e bij de vrouwen

In België is woensdag een van de Vlaamse semiklassiekers verreden, de Brabantse Pijl. De mannen kregen ruim 195 kilometer voor de kiezen, van Leuven naar Overijse, de vrouwen vertrokken in Sint-Kwintens-Lennik en reden in 135 kilometer naar de finish in Overijse.

In de vrouwenkoers, die als eerste aan de finish kwam, zaten twee van 's werelds beste rensters in de slotfase samen voorin: Elisa Longo Borghini van Lidl-Trek en SD Worx-renster Demi Vollering. Het leek tussen die twee te gaan in een mogelijke sprint, maar een kilometer of zeven voor het einde sprong Longo Borghini er vandoor. Vollering kon niet volgen en zag de Italiaanse in de verte naar een fraaie overwinning soleren, voor Vollering en de Australische Alexandra Manly, die de sprint van de achtervolgende groep won.

Bij de mannen was de kopgroep in de slotfase groter, met daarbij de in topvorm verkerende sprinter Marijn van den Berg. De renner van EF Education kreeg in de slotfase na een versnelling een klein gat en trok door, waarbij hij even op weg leek naar de overwinning. In de zeer lastige slotkilometer ging hij echter helemaal stuk en werd hij bijgehaald, waarna Decathlon Ag2r-renner Benoit Cosnefroy in de laatste meters voorbij de Belg Dylan Teuns naar de winst sprintte, alweer zijn vierde van het jaar - het was voor Cosnefroy zijn zeventiende profzege, maar pas zijn tweede buiten thuisland Frankrijk.

Kwartfinales Champions League leveren doelpuntrijke gelijke spelen op in Londen en Madrid

In de Champions League zijn dinsdagavond de eerste twee duels gespeeld in de heenwedstrijden van de kwartfinales. Arsenal speelde thuis tegen Bayern München, Real Madrid ontving Manchester City en dat leverde twee uitstekende wedstrijden op. De returns staan op 17 april op het programma.

Arsenal - Bayern München 2-2
Arsenal begon lekker aan de wedstrijd, al na dik tien minuten was het raak: Bukayo Saka draaide op fraaie wijze de 1-0 in het doel. Het duurde echter niet lang tot het stil werd in het stadion, na een paar minuten zorgde werkelijk hemeltergend slecht verdedigen - en een mooie pass van Leon Goretzka - er voor dat Serge Gnabry de gelijkmaker binnen kon tikken.

Nog eens een klein kwartier later kwam Bayern zelfs op voorsprong: William Saliba haalde Leroy Sané neer en Harry Kane benutte de penalty zeer overtuigend. Toch kon Arsenal nog juichen: twintig minuten voor het einde wist Leandro Trossard de bal na een mooie aanval binnen te rossen. In de blessuretijd was er mogelijk nog even sprake van een penalty voor Arsenal, nadat Saka over het been van Manuel Neuer struikelde, maar die kwam er uiteindelijk niet.

Real Madrid - Manchester City 3-3
De Real Madrid-fans konden niet lang juichen na de introducties, want al binnen twee minuten trapte Bernardo Silva een vrije trap mooi binnen: 0-1. Real sloeg op haar beurt snel terug: Eduardo Camavinga haalde uit en zijn schot werd van richting veranderd door Ruben Dias, die de eigen goal op zijn naam kreeg. Kort daarop kwam Real zelfs weer op voorsprong, doordat Rodrygo de bal tussen twee verdedigers en de keeper door het doel in wist te frummelen.

De wedstrijd kalmeerde vervolgens wat, maar na een dik uur ontbrandde het weer in alle hevigheid. Phil Foden knalde de gelijkmaker op het bord, een paar minuten later was het Josko Gvardiol die van de andere kant voor 2-3 zorgde. Real gaf niet op en een kwartier voor tijd kwam de 3-3 eindstand op de borden: een mooie pass van Vinicius belandde voor de voeten van Federico Valverde, die kneiterhard binnen ramde.

Organisatie dient klacht in tegen Johan Derksen: 'Blijf van onze Habtamu af'

Johan Derksen heeft opnieuw voor ophef gezorgd vanwege zijn opmerkingen in Vandaag Inside. In de uitzending van gisteravond werd lacherig gereageerd op een interview met het Tweede Kamerlid Kamerlid Habtamu de Hoop, die Ethiopische roots heeft maar in Friesland is opgegroeid. Derksen zei: "Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?" Deskundigen zeggen dat hoewel het waarschijnlijk niet strafbaar is, hij wel de grenzen van de wet opzoekt.

Sinds 1915 zet de Friese organisatie 'Jongfryske Mienskip' zich in voor de Friese taal en cultuur. Bestuurder Sjoerd Groenhof heeft een klacht ingediend op Discriminatie.nl en zegt dat de organisatie sterk overweegt om aangifte te doen bij de politie. In totaal zijn tot nog toe zeker dertig klachten binnengekomen bij Discriminatie.nl, zegt een woordvoerder. Die komen niet alleen uit Friesland, maar ook uit Zeeland, Noord-Holland, Gelderland. 

De in Ethiopië geboren De Hoop werd toen hij acht maanden oud was geadopteerd door een Fries gezin. Hij groeide op in Wommels, een plaats met slechts 2000 inwoners, en spreekt vloeiend Fries. In een interview met SBS benadrukte hij gisteren het belang van het behoud van de Friese taal. Friesland zal de komende jaren 18 miljoen euro ontvangen om het gebruik van de Friese taal te stimuleren. De Hoop zei in het interview: "Personen die tweetalig worden opgeleid, beheersen vaak ook beter het Nederlands. Het draagt ook bij aan het gebruik van de Nederlandse taal. We kunnen er zoveel mooie dingen mee bereiken."

Johan Derksen heeft in het AD gereageerd op de kritiek die hij overzich heen kreeg, hij vindt dat zijn uitspraken ‘niets met racisme te maken hebben’. “Wat je ook zegt tegenwoordig, er wordt altijd wel racisme bij gehaald, of antisemitisme of homofobie”, aldus Derksen. “Je hebt nog één persoon op de Nederlandse tv die zegt wat hij ervan vindt, en die is dan de lul. Maar ik ben er altijd heel makkelijk in: het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties.” Derksen gaf daarnaast aan dat hij de uitspraak maakte omdat hij  het "belachelijk” vindt dat er 18 miljoen euro naar de Friese taal gaat.

De Hoop ontving veel bijval op social media, politici van links tot rechts zijn woensdag in de bres gesprongen voor het GroenLinks-PvdA-Kamerlid.

Joran van der Sloot krijgt klappen in gevangenis: "Veel mensen willen hem dood hebben"

Matig nieuws voor liefhebbers van Joran van der Sloot: de 36-jarige moordenaar heeft in de gevangenis in Peru klappen gekregen. Van der Sloot was betrokken bij een vechtpartij in de gezellige Challapalcagevangenis, waar hij tot 2045 vast zit voor de moord op Stefany Flores in 2010, en zou daar de nodige verwondingen aan over hebben gehouden.

Veel details werden niet bekendgemaakt door de gevangenisautoriteiten van Peru, maar wel is duidelijk dat Van der Sloot geen straf krijgt, aangezien hij niet degene was die de vechtpartij begon. Ook is niet duidelijk wat het motief was: dat kan een simpele ruzie zijn, maar dat kan ook zijn doordat Stefany Flores de dochter was van de populaire entertainmentbaas Ricardo Flores. "Veel mensen willen hem dood hebben", aldus een woordvoerder.

Van der Sloot staat niet bekend als een prettige gevangene. Volgens medegedetineerden is hij in de gevangenis een eersteklas eikel, die rondloopt als ware hij de baas en iedereen behandelt als stront. Volgens ene Emil Quiñones, die in de VS enige tijd met hem in de cel zat, heeft Van der Sloot veel extra vijanden gemaakt, 'omdat hij een enorme klootzak is'.

De naar eigen zeggen moordenaar van Natalee Holloway - en dus Stefany Flores - zit in de overvolle Challapalcagevangenis, op grote hoogte in de Andes en ver van de enigszins bewoonde wereld. Gelukkig voor hem zou hij aan de vechtpartij geen levensbedreigende verwondingen over hebben gehouden, waardoor hij nog altijd mag genieten van het leven in de Peruviaanse nor.

Slay the Spire 2 aangekondigd

Het populaire roguelike Slay the Spire, waarin je een deck samenstelt en steeds sterkere vijanden en bazen moet verslaan, krijgt een sequel. Ontwikkelaar Mega Crit heeft Slay the Spire 2 zojuist aangekondigd.

Veel details zijn er nog niet bekend, maar wel biedt de game natuurlijk nieuwe mechanics, nieuwe vijanden en nieuwe Slayers om mee te spelen. Ook belooft de ontwikkelaar meer manieren om te spelen en wordt de game ontwikkeld in een nieuwe engine.

De sequel komt in 2025 als Early Access naar Steam, andere platforms is nog niets over bekend.

Ambtenaar aangehouden voor verkopen kentekeninformatie

De Rijksrecherche heeft maandagochtend 8 april een medewerker van de gemeente Meierijstad aangehouden. De 33-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tegen betaling kentekeninformatie leverde.

Het onderzoek begon nadat er bij de Rijksrecherche informatie was binnengekomen over de ambtenaar. De man zou tegen betaling informatie waarover hij vanwege zijn werk kon beschikken leveren aan derden. Het zou gaan om kentekeninformatie en informatie over tenaamstellingen. Hoe vaak dit precies is voorgekomen is onderwerp van onderzoek. In de zaak is maandag ook een 33-jarige man uit Tilburg aangehouden. Hij zou samen met ambtenaar betrokken zijn bij de handel en als een soort tussenpersoon voor afnemers hebben gefungeerd. Deze man is dinsdag na verhoor in vrijheid gesteld. Hij blijft verdachte in de zaak. De ambtenaar zit nog vast.

Kritiek Rekenkamer op beleid overheid in begindagen coronacrisis

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de begindagen van de coronacrisis te weinig gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, concludeert de Algemene Rekenkamer.

Zo werd oud-DSM-topman Feike Sijbesma benoemd tot speciaal gezant, terwijl zijn broer een hoge functie bij vaccinontwikkelaar AstraZeneca had. “Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten”, aldus de controleurs. Meer hierover bij Skipr.

De aankoop van coronavaccins tijdens de pandemie is over het geheel genomen goed gegaan. Nederland was actief bij de onderhandelingen, had oog voor publieke doelen en kocht uiteindelijk 102 miljoen vaccins voor in totaal € 1,8 miljard. Dat is exclusief de uitgaven via de Europese Unie en de kosten voor het vaccineren zelf. Die vaccins bleken de voornaamste uitweg uit de wereldwijde pandemie. Het maatschappelijk belang was daarmee groot. De onderhandelingen over vaccins hebben zich grotendeels achter gesloten deuren afgespeeld. Met dit onderzoek wil de Algemene Rekenkamer inzicht geven in dit proces.

Het ministerie van VWS heeft over het geheel genomen goed opgetreden bij de aanschaf van coronavaccins. Nederland was actief bij de onderhandelingen, ook in Europees verband, en had oog voor publieke doelen.

Over de rol van Sijbesma uit het rapport: 'Uit de pandemie- Onderzoek naar de aankoop van vaccins tegen COVID-19'

PDF-download van rapport: 'Uit de pandemie'

"'De rol van de ‘speciaal gezant’
Oud-DSM-topman Feike Sijbesma speelde een bijzondere rol bij de aankoop van
vaccins. Op 26 maart 2020 ging hij namens het kabinet aan de slag als ‘speciaal
gezant’ voor de coronacrisis. In een conceptpersbericht refereerde het Ministerie van
VWS over de rol van Sijbesma alleen aan ‘testen op corona’, maar daar nam
Sijbesma geen genoegen mee. “Dan liever niets”, mailde hij terug. Na een gesprek
met de minister koos het departement een bredere formulering: de gezant ging zich
bezighouden met “diverse aspecten rondom de coronacrisis”. Dit maakte ook de weg
vrij voor bemoeienis met de aanschaf van vaccins.

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de gezant in het voorjaar en de zomer van
2020 een belangrijke bijdrage leverde aan de onderhandelingen van Nederland met
farmaceutische bedrijven. Sijbesma bracht iets waarover het VWS-vaccinteam niet
of weinig beschikte: hooggeplaatste contacten in de markt van relevante vaccin
ontwikkelaars en -producenten, én kennis van het proces van productie en levering
van vaccins. Dat laatste bleef een zwakke plek in het vaccinteam. In mei 2020 begon
de gezant al contact te leggen met de belangrijkste kanshebbers, om informatie uit
te wisselen. Bovendien stelde hij met hulp van een consultantbureau een
marktanalyse op, als bouwsteen voor de investeringsstrategie waaraan het vaccin
team werkte.

De Algemene Rekenkamer constateert dat er verwarring bleef bestaan over het precieze mandaat van de
gezant. In feite fungeerde hij als een oliemannetje tussen de overheid en de bedrijven
waarmee zaken werden gedaan, maar het Ministerie van VWS moest Sijbesma erop
wijzen dat beslissingen alleen op het departement genomen konden worden. Ons is
daarnaast gebleken dat het ministerie bij de voorbereiding van de vaccin onder
handelingen onvoldoende aandacht besteedde aan het vermijden van (de schijn van)
belangenverstrengeling, ook bij de gezant. Een broer van de gezant bekleedde een
hoge functie bij vaccinproducent AstraZeneca, waarmee Duitsland in het voorjaar
van 2020 al gesprekken voerde. Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma
geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten.

Eind mei 2020 leidde dit tot een pijnlijk incident, toen de gezant deelnam aan een
video-overleg met enkele Europese lidstaten over internationale samenwerking. Na
afloop vroeg de Duitse DG aan de vertegenwoordiger van het Ministerie van VWS of
er een familierelatie was tussen de gezant en diens naamgenoot bij AstraZeneca.

Pas na dit signaal volgde een gesprek tussen het ministerie en Sijbesma, die zei over

vaccins geen contact te hebben met zijn broer. Ze spraken af dat de gezant af zou
zien van iedere bemoeienis met AstraZeneca en dat hij zijn rol als gezant in een brief
zou verduidelijken. Overigens: heeft de Algemene rekenkamer geen enkele aanwijzing gevonden dat de gezant
AstraZeneca op een of andere wijze heeft bevoordeeld. Integendeel – in zijn
afwegingen bij de keuze voor kandidaatvaccins, toonde Sijbesma zich juist kritisch
op de focus die Duitsland aanvankelijk had op AstraZeneca.

AI maakt door analyse bloedspatten razendsnel 3D-beeld plaats delict

HemoVision is een nieuwe methode ontwikkeld door de KU Leuven en de Belgische politie, wat met behulp van AI bloedsporen nauwkeuriger en sneller te analyseren. Dankzij deze technologie kunnen speurders binnen enkele minuten een 3D-beeld van een plaats delict verkrijgen, wat een aanzienlijk verschil is met het tijdrovende proces van vroeger waarbij men met touwtjes moest werken.

Dit innovatieve systeem kan helpen bij het reconstrueren van wat er op een plaats delict is gebeurd, waardoor de onderzoekers waardevolle aanwijzingen krijgen om misdaden op te lossen. Bovendien kan HemoVision ook worden ingezet om bloedsporen te analyseren en te koppelen aan mogelijke verdachten. Het is een krachtig hulpmiddel dat het forensisch onderzoek aanzienlijk efficiënter kan maken en zo bijdraagt aan een effectievere rechtshandhaving.

Verenigde Staten sturen in beslag genomen wapens uit Iran naar Oekraïne

Volgens de Amerikaanse regering hebben ze duizenden in beslag genomen machinegeweren uit Iran afkomstig naar Oekraïne gestuurd. De wapens werden in beslag genomen door het Amerikaanse leger en de strijdkrachten van bondgenoten op vier vlagloze schepen in de Arabische Zee tussen 2021 en 2023, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

De schepen waren onderweg van Iran naar Jemen. Er werden ongeveer 5.000 AK-47 aanvalsgeweren, sluipschuttersgeweren en machinegeweren in beslag genomen, evenals ongeveer 500.000 patronen, voegde het ministerie eraan toe. Dit is voldoende om een Oekraïense brigade uit te rusten, volgens een verklaring van het Amerikaanse regionale commando voor het Midden-Oosten op het sociale mediaplatform X.

Levering door Iran aan Houthi's in strijd met VN-resolutie
Volgens het ministerie van Justitie wilde Iran de wapens naar de Houthi-militie in Jemen sturen - een schending van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. De VS is daarom daarom van mening dat de in beslag genomen munitie hun eigendom is. "Met deze wapenoverdracht verstoort de regering van de Verenigde Staten de destabiliserende pogingen van Iran en steunt ze de strijd van Oekraïne tegen de brute, niet-uitgelokte invasie van Rusland," zei de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland. De Amerikaanse regering heeft al eerder bij Iran in beslag genomen munitie naar Oekraïne gestuurd.

De VS worden beschouwd als de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne in de verdediging tegen de Russische invasie. Verdere hulp voor Kiev is momenteel echter in het ongewisse. Een Amerikaans militair hulppakket van in totaal 60 miljard dollar zit al maanden vast in het Congres. De door Democraten gecontroleerde Senaat heeft het pakket al goedgekeurd, maar Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden blokkeren al weken de noodzakelijke stemming.

Spanje, ierland en Australië willen Palestijnse staat erkennen

Na Ierland en Australië geeft nu ook Spanje aan bereid te zijn om een eventuele toekomstige Palestijnse staat te erkennen. Erkenning is terecht "omdat de sociale meerderheid erom vraagt, het in Europa's geopolitieke belang is en omdat de internationale gemeenschap de Palestijnse staat niet kan helpen als ze het niet erkent", zei de Spaanse regeringsleider Pedro Sánchez. Hij had al gesprekken gevoerd met Ierland en Malta om dit project door te zetten.

Sánchez uitte scherpe kritiek op de Israëlische regering onder premier Benjamin Netanyahu. "De volstrekt disproportionele reactie van de Israëlische regering op de terroristische aanval van Hamas gaat voorbij aan tientallen jaren humanitair recht en dreigt het Midden-Oosten en daarmee de hele wereld te destabiliseren," waarschuwde hij. Een van de meest betreurenswaardige humanitaire rampen van deze eeuw vindt plaats in de Gazastrook. "Naast de meer dan 33.000 doden in Gaza lijden elke dag een miljoen onschuldige burgers honger, een half miljoen mensen lijdt aan angst of depressie en elke dag verliezen tien kinderen een been of arm, vaak geamputeerd zonder verdoving," vervolgde Sánchez.

Biden: 'Netanyahu is verkeerd bezig', onenigheid in Israelïsche regering

Er is blijkbaar onenigheid binnen de Israëlische regering over een geplande militaire operatie in de stad Rafah in de Gazastrook. Volgens berichten in de media heeft minister van Defensie Yoav Gallant zijn Amerikaanse ambtgenoot Llyod Austin laten weten dat er nog geen datum is voor een dergelijk grondoffensief.

Gallant sprak daarmee de verklaring van zijn premier Benjamin Netanyahu tegen, aldus de Israëlische kranten Haaretz, Times of Israel en het nieuwsportaal Axios, die zich baseren op ingelichte bronnen.

Op maandag liet Netanyahu publiekelijk weten dat de datum voor het geplande offensief in de stad Rafah vaststond. Gallant zei echter naar verluidt in een telefoongesprek met Austin dat Israël nog steeds bezig is met het afronden van de plannen voor de evacuatie van de burgerbevolking daar.

Amerikaanse overheid kijkt kritisch naar uitrol plannen
De Amerikaanse regering wil voorkomen dat Israël een grootschalige operatie uitvoert in Rafah. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verwacht dat Israël zich voorlopig rustig houdt. Blinken zei dat er voor volgende week een ontmoeting met een Israëlische delegatie is gepland om de zorgen van de VS over de operatie te bespreken.

"Ik verwacht niet dat er actie wordt ondernomen vóór deze gesprekken," benadrukte Blinken. Men is nog steeds van mening dat een grote militaire actie in Rafah extreme risico's inhoudt voor de bevolking. Israël kant heeft de Amerikaanse regering geen datum gegeven voor een offensief in Rafah, zei Blinken.

40.000 tenten voor evacuatie bevolking Rafah
Ondertussen lijkt Israël door te gaan met de evacuatieplannen voor Rafah. Volgens de media zijn er ongeveer 40.000 tenten gekocht voor de huisvesting van burgers ter voorbereiding op het offensief. De Jerusalem Post meldde dat de aankoop bedoeld was om de weg vrij te maken voor een militaire operatie "in de nabije toekomst".

Er is geen officiële mededeling gedaan over de aankoop van de tenten. Een Israëlische vertegenwoordiger bevestigde alleen dat er duizenden "schuilplaatsen" worden voorbereid. Volgens schattingen van de VN zijn er meer dan een miljoen vluchtelingen uit andere delen van het betwiste kustgebied samengeperst in Rafah.

Ook hier benadrukte de VS haar scepsis. De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, Jake Sullivan, zei dat hij nog geen "geloofwaardig en uitvoerbaar" plan had gezien voor de herhuisvesting van de mensen in Rafah, waarin gedetailleerd staat beschreven waar de burgers kunnen worden gehuisvest en van medische zorg kunnen worden voorzien.

"Netanyahu maakt een fout"
Biden zelf herhaalde zijn kritiek op de manier van oorlogsvoering van Israël. "Wat hij doet is verkeerd," zei de Amerikaanse president in een interview over premier Netanyahu dat dinsdagavond werd uitgezonden. "Ik ben het niet eens met zijn aanpak."

Het interview werd afgenomen door de Spaanstalige zender Univision op 3 april, twee dagen na de Israëlische aanval op een konvooi van de hulporganisatie World Central Kitchen in de Gazastrook, waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. Biden reageerde met zijn verklaring op de vraag of Netanyahu zich bij zijn beslissingen in de Gaza-oorlog liet leiden door politieke overwegingen.

Biden zei verder dat Israël akkoord zou moeten gaan met een staakt-het-vuren en meer hulpgoederen in de Gazastrook zou moeten toelaten. "dat moet nu gebeuren." De dag na het interview dreigde Biden Netanyahu in een telefoongesprek dat hij de Amerikaanse steun aan Israël zou beperken als het land niet meer zou doen om burgers en hulpverleners in de Gazastrook te beschermen. Kort daarna kwamen er nieuwe garanties uit Israël.

Fallout 2 in Fallout 4-engine met Project Arroyo

De beste Fallout-game ooit gemaakt, Fallout 2, wordt door een mod-team onder de naam Project Arroyo van de grond af opnieuw opgebouwd in de Fallout 4 Creation Engine. Het was enkele jaren stil rondom dit project, maar afgelopen week werd er een nieuwe trailer met voortgang getoond.

De modders hebben nu een toffe trailer uitgebracht waarin verschillende omgevingen uit de klassieker naast de nieuwe '3D-variant' worden gelegd. Het team achter Project Arroyo heeft grote ambities, zo is het plan om insignificante locaties zoals lege woestijngebieden te beperken, maar de bestaande settlements juist uit te breiden om uiteindelijk op een speelbaar gebied van tweemaal de omvang van Fallout 4 uit te komen.

Voor liefhebbers van de klassieke games - er wordt ook gewerkt aan een soortgelijke reboot voor de allereerste Fallout-game - klinkt het allemaal erg veelbelovend. Helaas weten we uit het verleden dat dergelijke (te) ambitieuze mods uiteindelijk ook heel vaak op helemaal niets uitlopen. Bekijk de vergelijkingstrailer voor Project Arroyo hieronder.

Star Wars Outlaws komt eind augustus uit

Star Wars Outlaws komt op 30 augustus uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat hebben uitgever Ubisoft en ontwikkelaar Massive Entertainment bekendgemaakt. Deze open-wereld game speelt zich af tussen de gebeurtenissen in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. Je speelt als Kay Vess, een bandiet die samen met haar Merqaal Nix in de criminele onderwereld probeert te overleven.

Volgens Ubisoft gaan spelers meerdere planeten en unieke steden verkennen. Kay heeft geen lightsaber en moet dus met behulp van haar blaster, gadgets en door te sluipen haar tegenstanders verslaan. Verder dien je tijdens het verhaal en de zijmissies allerlei keuzes maken die invloed zullen hebben op je reputatie.

Shin Megami Tensei V: Vengeance tweede trailer

Shin Megami Tensei V: Vengeance is de aankomende nieuwe versie van de JRPG uit 2021. Vengeance bevat alle originele content en DLC, maar komt daarnaast met een volledig nieuwe alternatieve route die je speelt in plaats van het originele hoofdverhaal.

Naast een nieuw verhaal zijn er uiteraard ook nieuwe demonen, dungeons en personages. SMTV kwam in 2021 alleen uit voor de Switch, maar Vengeance komt op 14 juni 2024 uit voor alle consoles en pc.

Destiny 2: The Final Shape-trailer onthult nieuwe subklasse

Bungie heeft tijdens een preview-event voor The Final Shape een hoop nieuwe informatie over de uitbreiding. De ontwikkelaar heeft bijvoorbeeld onverwacht een nieuwe subklasse onthult genaamd 'Prismatic'. Met deze subklasse is het mogelijk om de vaardigheden van andere subklassen te combineren.

'Buildcrafting' lijkt sowieso een groot nieuw element van de uitbreiding te worden, want naast de Prismatic subklasse worden ook nieuwe Exotic Class Items geïntroduceerd. Hiermee kun je perks krijgen van allerlei subklassen en daarmee je speelmogelijkheden nog verder uitbreiden. Net zo spannend is het feit dat Bungie ook voor het eerst in lange tijd een nieuwe vijandelijk factie heeft onthuld genaamd 'The Dread'. De al bekende Subjugators en Tormetors maken deel uit van deze factie, maar Bungie heeft een hoop andere vijanden in de onderstaande trailer voorgesteld.

The Final Shape is het laatste hoofdstuk van the 'The Light en Darkness' saga. Het komt op 4 juni uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc.


Nationaal Holocaustmuseum trekt 17.000 bezoekers in één maand

Het Nationaal Holocaustmuseum is vandaag precies een maand open en trekt meer bezoekers dan verwacht. Hoewel de start onrustig was vanwege de demonstraties tegen de komst van de president van Israël bij de opening, merkt het museum daar in de afgelopen weken weinig van. 17.000 mensen hebben de tentoonstelling inmiddels gezien. Een bezoek dat niemand onberoerd laat. "Het laat me dichter bij de slachtoffers komen."

"Dit is een van de stenen die naar boven gesjouwd moesten worden uit de steengroeve bij  Mauthausen", vertelt een bezoeker. "Die steen is 50 kilo zwaar en die trap was heel gevaarlijk. Dus om de haverklap vielen er Joden naar beneden en dan waren ze meteen ook dood. Het grijpt mij aan, omdat er een niet-Jood een steen overneemt van een Jood die die steen niet kon dragen en daarmee gered wordt. Ik denk dat ik die tweede steen niet over zou nemen. Want dat is de vraag die steeds bij ons opkomt: wat zouden wij doen als we voor zulke keuzes kwamen te staan?"

Het is elke dag druk in het Nationaal Holocaustmuseum, dat 10 maart open ging. Per dag komen er gemiddeld 550 bezoekers. Het zijn vaak Nederlandse families, veel mensen met een Joodse achtergrond die lang op dit museum hebben gewacht. Maar ook bezoekers uit Duitsland en de Verenigde Staten, ziet conservator Annemiek Gringold. "Veel bezoekers zijn aangeslagen als ze hier komen. Opvallend is dat mensen zo'n tweeënhalf tot drie uur in het museum verblijven. Dat is bijna drie keer zo lang als bij een kunstmuseum van deze grootte en twee keer langer dan bij een historisch museum. Mensen geven ook aan dat ze nog eens terug willen komen. Vaak zijn ze er als ze thuis komen nog steeds mee bezig."

Twee scholieren die het museum bezoeker zijn erg onder de indruk van het speelgoed van de slachtoffers. "Zoals dit poppenhuis, daar heeft een meisje mee gespeeld dat later is vermoord in Auschwitz. Het zijn gebruikvoorwerpen van mensen die nog een heel leven voor zich hadden maar op een hele onrechtvaardige manier zijn omgekomen. Het laat me dichter bij de slachtoffers komen."

De meesten mensen die naar het museum komen zijn Nederlandse families, Joodse mensen die lang op dit museum hebben gewacht en bezoekers uit Duitsland en de Verenigde Staten, ziet conservator Annemiek Gringold. Inmiddels hebben al 50 scholen zich gemeld voor een educatief programma. Gringold hoopt dat ze vanaf september dagelijks 10 schoolklassen kunnen ontvangen. 

Amsterdam had afgelopen vijf jaar relatief meeste verkeersdoden

De regio Amsterdam-Amstelland had de afgelopen vijf jaar, samen met de regio Haaglanden, de meeste verkeersdoden per duizend kilometer weg. In en rond Amsterdam waren dat er tussen 2019 en 2023 acht.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS waren er het afgelopen jaar 684 verkeersdoden in Nederland, 61 minder dan een jaar eerder. 

Hoewel het aantal verkeersdoden al jaren afneemt, neemt het aantal fietsers dat door een ongeluk overlijdt juist toe. In 2023 kwamen er in Nederland 270 fietsers om in het verkeer, 20 meer dan het jaar ervoor. Volgens de cijfers van het CBS reed 40 procent op een e-bike.

Overigens kwam 32 procent van de fietsers zonder een botsing om het leven. Dit kwam het vaakst voor onder 75-plussers (38 procent), bijvoorbeeld omdat ze ongelukkig ten val kwamen. 

Van alle provincies vielen de meeste verkeersslachtoffers in Noord-Brabant, maar relatief gezien zijn Noord-en Zuid-Holland juist lijstaanvoerder. Dat komt dus vooral doordat er relatief veel verkeersslachtoffers zijn in de regio's van Amsterdam en Haaglanden, waar onder meer Den Haag en Zoetermeer onder vallen.

FOK! Wat een weer: buien, later droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend komt er in het oosten en zuidoosten eerst nog een enkele bui voor. Verder zijn er perioden met zon. De wind is westelijk en overwegend matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De temperatuur loopt op naar ca. 11°C op de Wadden tot 16°C in het zuiden. De wind draait van west naar zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer mogelijk vrij krachtig.

Vanavond komen er van het westen uit wolkenvelden binnendrijven. Tegen middernacht is er langs de noordwestkust wat motregen mogelijk, verder blijft het droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, langs de noordwestkust geleidelijk krachtig, windkracht 6.

Komende nacht is het op de meeste plaatsen droog, alleen in het westen en noorden kan soms wat lichte regen of motregen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Tot morgen!

                   

Mooie kleuren boven Erm tijdens zonsondergang (Foto: Oppiedoppie)
Mooie kleuren boven Erm tijdens zonsondergang (Foto: Oppiedoppie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1243

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.