FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 april 2024

Uitslag Almere City - Sparta

Sparta Rotterdam heeft een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om de play-offs. In Almere wonnen de Rotterdammers met 2-3 van Almere City en staan nu stevig op de negende plaats.

Almere City kwam na vijf minuten voor eigen publiek op voorsprong. Yoann Cathline schoot in de korte hoek raak en verraste daarmee de doelman van Sparta. De thuisploeg kon een kwartier genieten van de voorsprong, waarna Tobias Lauritsen voor de 1-1 zorgde. Na de gelijkmaker drukte Sparta door en tien minuten daarna namen de Rotterdammers ook de leiding via Djevencio van der Kust.

In de tweede helft bleef het lang 1-2 voor Sparta en dat leek ook de eindstand te worden, maar daar kwam vlak voor tijd toch nog verandering in. Thomas Robinet zorgde in de 87ste minuut voor de 2-2 en dacht Almere het zevende gelijkspel op rij te bezorgen, maar één minuut na de gelijkmaker keek Almere opnieuw tegen een achterstand aan na een doelpunt van Arno Verschueren op aangeven van Lauritsen.

Iran valt aan, kruisraketten en honderden drones onderweg naar Israël

Het lijkt er alsmaar meer op dat het serieus fout begint te lopen in het Midden-Oosten: Iran heeft drones gelanceerd richting Israël, waarbij oorspronkelijke berichten het hadden over tientallen. Inmiddels gaat het echter naar verluidt om honderden drones, vanuit Iran alsmede vanuit Jemen, waar Iran met de Houthi's een bondgenoot heeft.

Jordanië, buurland van Israël, heeft inmiddels laten weten dat het klaar staat om Iraanse drones neer te schieten als die in Jordaans luchtruim komen. Uiteraard staat Israël zelf ook paraat om de boel neer te halen, maar de verwachting is ook niet dat de Iraanse Shahed-drones veel schade als doel hebben: het lijkt een afleidingsbeweging, met mogelijke kruisraketten die er in de komende uren achteraan kunnen komen.

Een en ander ontwikkelt zich sinds grofweg 21.45 uur Nederlandse tijd in bijzonder rap tempo, onder meer op het FOK!forum is het actief te volgen.

Update 22:55 uur
Iran heeft volgens het Israëlische leger drones afgevuurd op doelen in Israël. De vliegtijd zal naar verwachting enkele uren bedragen, zei militaire woordvoerder Hagari. Ook vanuit het Witte Huis in Washington werd een Iraanse aanval bevestigd. Ook zou Iran kruisraketten hebben afgevuurd op Israël. 

Het leger is uiterst waakzaam en houdt de situatie in de gaten, blijkt uit een verklaring die het Israëlische leger via Telegram heeft verzonden. Het luchtverdedigingssysteem is in werking, straaljagers en marineschepen zijn in positie. Woordvoerder Hagari benadrukte dat het leger de situatie in de gaten houdt en dat alle verdedigingssystemen gereed zijn. Bovendien wordt de GPS-ontvangst in verschillende delen van het land gestoord. Te midden van zorgen over een mogelijke Iraanse vergeldingsaanval had het Israëlische leger eerder nieuwe beschermingsinstructies voor de burgerbevolking gepubliceerd. Er is geen verklaring uit Iran.

De Amerikaanse president Biden terug naar Washington voor overleg
Vanwege de gespannen situatie in het Midden-Oosten keerde de Amerikaanse president Biden eerder dan gepland terug naar Washington om de actualiteit met zijn nationale veiligheidsteam te bespreken. De Amerikaanse minister van Defensie Austin zei in een telefoongesprek met zijn collega Gallant dat Israël kon rekenen op de volledige steun van de VS bij de verdediging tegen eventuele aanvallen van Iran en zijn regionale bondgenoten. 

Iran dreigde met vergelding na de aanval in Damascus
Iran dreigde met vergelding na de aanval op het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus eerder deze maand, die aan Israël werd toegeschreven. De gespannen situatie werd onlangs verergerd door de inbeslagname van een containerschip dat met Israël verbonden was door de Iraanse Revolutionaire Garde.

Uitslag AZ - RKC

AZ heeft de thuiswedstrijd tegen RKC met de nodige moeite gewonnen. De Alkmaarders keken bij rust tegen een 0-2 achterstand aan, maar halverwege de tweede helft draaide de ploeg van Maarten Maartens het volledig om en won met 3-2.

RKC was door de overwinning van Excelsior op vrijdag naar de zestiende plaats gezakt in de stand en moet punten halen om nacompetitie te voorkomen en kwam in Alkmaar ook sterk uit de startblokken. Binnen drie minuten stond RKC op voorsprong dankzij David Min. AZ kreeg goede kansen op de gelijkmaker, RKC-keeper Etienne Vaessen stond meerdere malen in de weg en de thuisploeg raakte ook nog eens de paal. Vlak voor de rust zorgde Min met een prachtige treffer voor de 0-2. De spits schoot raak net over de middenlijn.

In de tweede helft ging AZ op zoek naar de aansluitingstreffer en die zou ook vallen voor de thuisploeg. Twintig minuten na rust zorgde Yuki Sugawara voor de 1-2. Tien minuten na de goal van de Japanner zorgde Ibrahim Sadiq voor de gelijkmaker.

AZ hoopte na de gelijkmaker op meer en de 3-2 hoefde niet lang op zich te wachten. Twee minuten na de 2-2 zette Vangelis Pavlidis de thuisploeg op voorsprong door zijn 26ste goal in de eredivisie te maken en dat was voldoende voor de winst.

Da Costa verliest zege na fantastische eerste ePrix op circuit Misano

De Formule E rijdt doorgaans op allerlei stratencircuits, maar dit weekeinde is men op het World Circuit Marco Simoncelli in het Italiaanse Misano. Daar stond zaterdag de eerste race op het programma en dat werd een absolute toprace, met vechtpartijen vanaf de eerste tot de laatste ronde. Zondagmiddag staat er nog een tweede race op het programma in Misano.

Mitch Evans mocht zijn Jaguar op poleposition parkeren, naast de Penske van Jean-Eric Vergne. Achter hen stonden de Porsche van Pascal Wehrlein en de Abt van Nico Müller, voor Oliver Rowland (Nissan), Sam Bird (McLaren), Maximilian Günther (Maserati), Nick Cassidy (Jaguar) en de Envisions van Sebastien Buemi en Robin Frijns - Nyck de Vries moest het met zijn Mahindra doen vanaf plek negentien.

Evans kende een sterke start, maar in de loop van de eerste ronde ging Buemi er voorbij. Cassidy sloot aan op plek drie, voor Wehrlein, Vergne en Antonio Felix da Costa, die fantastisch begonnen was, maar de posities veranderden bijna bocht na bocht in het hele veld. Cassidy nam de leiding over en had dan weer Günther achter zich, terwijl Evans in een paar bochten naar plek acht zakte.

Ook Wehrlein nam plaats aan de kop van het veld, terwijl Cassidy in het forse gedrang in de problemen kwam: zijn voorvleugel liep schade op - Vergne kreeg vijf seconden straf voor die situatie - en liep tegen zijn band aan, waardoor hij naar binnen moest. Ondertussen kwam niemand minder dan Stoffel Vandoorne ineens naar voren en ook hij mocht even een beurt op kop rijden, maar niet veel later pakte Evans zijn oorspronkelijke positie weer even terug.

Bij het ingaan van de slotronde wisten éindelijk twee coureurs zich los te werken van de rest van het veld: Da Costa en Rowland streden om de winst, achter hen reed Vergne op de derde plek, maar met een tijdstraf boven het hoofd. Da Costa hield stand en pakte een fraaie zege, de zesde winnaar in zes races dit jaar. Rowland werd tweede, Vergne finishte als derde, maar die plek ging naar Dennis, voor Günther en Dan Ticktum. De Vries werd veertiende, Frijns bolde als negentiende over de meet.

Update
Da Costa is zijn overwinning kwijt, nadat zijn auto niet aan de technische reglementen bleek te voldoen. Rowland krijgt de overwinning zo in de schoot geworpen.

Uitslag PSV - Vitesse

PSV heeft zaterdagmiddag eenvoudig gewonnen van Vitesse. In Eindhoven won de ploeg van Peter Bosz met 6-0 en is daarmee weer een stap dichter bij de 25ste landstitel uit de clubhistorie.

PSV had geen enkele moeite met de nummer laatst uit de eredivisie. Vlak voor het half uur kwam de Eindhovense ploeg voor eigen publiek op voorsprong dankzij Luuk de Jong. Twee minuten na de openingsgoal maakte Malik Tillman de 2-0 nadat eerst nog De Jong en Guus Til misten.

Via een kopbal van André Ramalho uit een corner werd het voor rust nog 3-0 en in de tweede helft zou PSV nog uitlopen naar een 6-0 overwinning door doelpunten van Johan Bakayoko, De Jong en Hirving Lozano. Door de twee doelpunten van De Jong is de aanvoerder van PSV ook de topscorer in de eredivisie met 26 doelpunten.

PSV zou aankomende donderdag al kampioen kunnen worden tegen sc Heerenveen, maar dan moet Feyenoord wel punten verspelen tegen Fortuna Sittard of Go Ahead Eagles.

Terroristische aanslag in Pakisten, 9 doden

In de Pakistaanse provincie Balochistan hebben gewapende mannen negen buspassagiers ontvoerd en vervolgens doodgeschoten. Dit werd bevestigd door een woordvoerder van de lokale politie. De politie gaat uit van een terroristische motief. De slachtoffers waren arbeiders uit de Pakistaanse provincie Punjab die 's nachts op weg waren naar de Iraanse grens.

Volgens de politie hielden de aanvallers de bus tegen door een zelf gefabriceerde wegblokkade en trokken ze negen van de passagiers uit de bus. De lichamen van de slachtoffers werden uren later onder een brug gevonden. Volgens een dokter van een plaatselijk ziekenhuis waren schoten van dichtbij de doodsoorzaak. Eerder hadden de aanvallers volgens de politie al schoten gelost op een auto in dezelfde plaats, een afgelegen gebied in de provincie, waarbij twee inzittenden om het leven kwamen.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Er worden echter herhaaldelijk aanslagen gepleegd door separatisten zoals het Balochistan Bevrijdingsleger in het zuidwesten van Balochistan. De separatistische groepen eisen meer autonomie voor de grondstofrijke provincie. Dit gaat ook over de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, waarin de separatisten een groter aandeel willen.

De provincie Balochistan, die qua oppervlakte ongeveer net zo groot is als Duitsland, grenst zowel aan Iran als aan Afghanistan. Het is een van de meest onveilige provincies van het land. Het geweld in deze regio wordt regelmatig gelinkt aan Chinese infrastructuurprojecten zoals de uitbreiding van de haven in de stad Gwadar. De opstandelingen hebben het daarom ook gemunt op Chinese staatsburgers en Chinese belangen.

Iraanse Revolutionaire Garde kaapt containerschip, Israël eist sancties

In de Perzische Golf hebben Iraanse Revolutionaire Gardes een containerschip gekaapt waarvan ze beweren dat het "banden heeft met Israël". Op videobeelden is te zien hoe mensen vanuit een helikopter op de tanker abseilen. Het Israëlische leger kondigt aan dat het "in hoogste staat van paraatheid is en klaar staat om te reageren".

De marine van de Iraanse Revolutionaire Garde heeft een containerschip aangehouden. Het schip is afgevoerd naar Iraanse wateren nadat het was gekaapt, meldde het staatspersbureau Irna. De video's van het agentschap toonden commando's die vanuit een militaire helikopter het dek van het schip opklommen. In eerste instantie was er geen verdere informatie beschikbaar.

De UKMTO, die behoort tot de Britse marine, had het incident eerder gemeld en gelokaliseerd in de Golf van Oman, ongeveer 50 zeemijl ten noordoosten van de havenstad Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. De Iraanse marine had in het verleden al olietankers en containerschepen in deze wateren in beslag genomen.

Volgens de berichten ging het om de 'MSC Aries'. Volgens informatie van de Israëlische legeromroep vaart het containerschip onder Portugese vlag en heeft het vermoedelijk onder andere Israëlische eigenaren, zoals de omroep op X schreef. 

Het schip voer onder Portugese vlag voor een bedrijf dat eigendom is van "de zionistische kapitalist Eyal Ofer", aldus het Iraanse staatspersbureau Irna. Volgens de ship tracking service Vessel Finder was het 366 meter lange schip onderweg van de Verenigde Arabische Emiraten naar India. De laatste positie werd vrijdagmiddag ontvangen toen de containergigant voor de kust van Dubai voer.

De militaire spanningen in de regio zijn hoger dan ze in jaren zijn geweest. Na de vermoedelijke Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin deze maand, waarbij twee brigadegeneraals werden gedood, heeft Teheran hun aartsvijand Israël gedreigd met vergelding. Waarnemers zien de vijandige landen op de rand van een militaire escalatie.

Israël eist sancties
De Israëlische regering beschuldigde Iran van piraterij. De Islamitische Republiek moet hiervoor worden gestraft, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz. "Het Ayatollah-regime van Khamenei is een crimineel regime", zei hij, verwijzend naar de geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei. Hij roept de Europese Unie en de "vrije wereld" op om de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie te classificeren en Iran sancties op te leggen.

De Straat van Hormuz, een zeestraat van ongeveer 55 kilometer breed tussen Iran en Oman, is een van de belangrijkste scheepvaartroutes voor de wereldwijde export van olie. De VS beschuldigen de Iraanse marine er regelmatig van het civiele scheepvaartverkeer in de Straat van Hormuz en de aangrenzende Golf van Oman te hinderen.

Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog begin oktober zijn de conflicten in de regio op de zeeroutes ook sterk toegenomen. Met name de Houthi-rebellen in Jemen, die gelieerd zijn aan Iran, hebben regelmatig tankers aangevallen die onderweg waren naar Israël. Grote rederijen mijden steeds vaker de Rode Zee-route, wat de kortste zeeroute is tussen Azië en Europa.

'Visser vist achter het net'

Terwijl vissers op een visexpeditie van Fin & Fly Fishing Charters voor de kust van Florida druk bezig waren hun vangst binnen te halen, kon een groepje haaien deze lunch niet laten schieten.

Haat-imam vindt dat moslims verplicht zijn om niet-moslims te haten

Volgens islamleraar Musa Ibn Yusuf van het islamitische centrum Ar-Rahmah in Veenendaal, zijn Nederlandse moslims verplicht om niet-moslims te haten en vijandigheid te tonen richting andersgelovigen. Dit werd gemeld door De Telegraaf. Eerder was er al ophef over het geloofscentrum.

De aanbevelingen van Musa Ibn Yusuf werden gedaan in een podcast op YouTube als reactie op een ogenschijnlijk positief bericht: een kerk bood tijdens de ramadan parkeerplekken aan voor een nabijgelegen moskee. Dit gebaar werd op sociale media geprezen als een voorbeeld van saamhorigheid. Echter, Musa Ibn Yusuf was woedend toen hij dit hoorde. In een podcast op YouTube verklaarde hij: "Er is geen sprake van saamhorigheid met christenen. Saamhorigheid is verkeerd. Er hoort gewoon haat te zijn richting degenen die niet geloven in de verlichting van de islam."

Nederlandse mannen en vrouwen twee zeges verwijderd van Olympische Spelen in 3x3-basketbal

In Hong Kong wordt dit weekeinde het eerste van drie olympische kwalificatietoernooien gespeeld voor het 3x3-basketbal. De Nederlandse mannen en vrouwen zijn beiden aanwezig, waarbij de mannen later eventueel nog een kans hebben, terwijl de vrouwen voor beide andere OKT's geplaatst zijn. Alleen de winnaars van de toernooien in Hong Kong plaatsen zich zondag voor de Spelen van Parijs. Vrijdag en zaterdag werden de groepswedstrijden gespeeld, zondag staan de halve finales en finales gepland.

Vrouwen
Loyce Bettonvil, Julia Jorritsma, Noortje Driessen en Janis Boonstra openden het toernooi vrijdag met een simpele overwinning op Mongolië: 20-7, met maar liefst dertien punten van Driessen. Tegen Chili was het zaterdag beduidend spannender, met 42 seconden te gaan stond het 13-13. Bettonvil scoorde en in de laatste seconden gooide Driessen twee vrije worpen raak, wat Nederland de 16-13 zege opleverde.

Nederland sloot de groepsfase af tegen Azerbeidzjan, dat van 10-6 terug wist te komen tot 11-10 met twee minuten te spelen. Twee scores van Boonstra hielpen Nederland verder en vervolgens maakten Bettonvil en Driessen het in de slotminuut af: 15-11 en Nederland mag zich opmaken voor de halve finale tegen Polen, zondagochtend om 09.55 uur Nederlandse tijd.

Mannen
Jan Driessen, Bryan Alberts, Dimeo van der Horst en Worthy de Jong begonnen vrijdag prima: onder leiding van De Jong, goed voor dertien punten, werd Zwitserland met 22-15 verslagen. Tegen Hong Kong ging het zaterdagochtend ook prima, met onder meer zeven punten voor Van der Horst werd het 17-11.

Tegen Oostenrijk ging het allemaal anders. Nederland had constant een voorsprong en leek met 12-8 keurig op weg naar de winst, maar de Oostenrijkers kwamen terug en Nico Kaltenbrunner zette ze met een tweetje zelfs op voorsprong: 15-16. De Jong sloeg gelijk terug voor 17-16, maar twee late scores van Enis Murati deden Nederland de das om: 17-18.

De Nederlandse nederlaag maakte overigens niet meer uit: Zwitserland kwam weliswaar ook uit op twee zeges, nadat Hong Kong werd verslagen, maar Nederland plaatste zich op onderling resultaat voor de halve finales. Daarin mag de ploeg zondagochtend om 10.55 uur aantreden tegen topfavoriet Letland.

Baansprinters winnen Nations Cup in Milton, mannen én vrouwen de besten

In het Canadese Milton is vrijdagavond de derde en laatste Nations Cup van het jaar in het baanwielrennen van start gegaan. Dat gebeurde met de teamonderdelen, zoals gebruikelijk, en de afvalraces en leverde gelijk al twee Nederlandse overwinningen op.

Teamsprint mannen
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren weer helemaal gezond en dat bleek: er stond geen enkele maat op het trio. In de finale namen ze het op tegen de Britten Jack Carlin, Ed Lowe en Hamish Turnbull, die ruimschoots aan de kant geschoven werden: Nederland won in 41,860 seconden, tegen 42,712 van de Britten. In de strijd om brons wonnen de Canadese thuisrijders Ryan Dodyk, James Hedgcock en Tyler Rorke in 43,411 seconden van de Italianen Matteo Bianchi, Stefano Minuta en Mattia Predomo (43,513).

Teamsprint vrouwen
Niet alle topteams waren in volle sterkte aanwezig of waren überhaupt in Canada, maar Nederland wel en dat betaalde zich uit: Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet pakten zowaar een overwinning, door in de finale in 46,265 seconden te winnen van Luz Gaxiola, Jessica Salazar en Yuli Verdugo uit Mexico (46,818). Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen wonnen in 47,387 seconden de race om brons tegen het Canadese trio Jackie Boyle, Kelsey Mitchell en Sarah Orban (48,426).

Ploegenachtervolging mannen
Op de Britse ploeg stond geen maat: Ethan Hayter, Daniel Bigham, Ethan Vernon en Oliver Wood reden in rap tempo een grote voorsprong bij elkaar op Tuur Dens, Thibaut Bernard, Yoran van Gucht en Noah Vandenbranden en haalden de Belgen in de laatste kilometer bij, waarmee de finale voorbij was. Datzelfde deden de Fransen Thomas Boudat, Thomas Denis, Corentin Ermenault en Valentin Tabellion in de strijd om brons, maar zij versloegen zo de Japanners Eiya Hashimoto, Naoki Kojima, Shunsuke Imamura en Kazushige Kuboki.

Ploegenachtervolging vrouwen
Ook bij de vrouwen zegevierde de Britse ploeg. Katie Archibald, Jessica Roberts, Josie Knight en Anna Morris vochten drie kilometer lang met Elisa Balsamo, Chiara Consonni, Martina Alzini en Vittoria Guazzini, maar in de slotkilometer werd de Italiaanse ploeg volledig uit elkaar gereden: 4:10,193 minuten tegen 4:16,601. Clara Copponi, Valentine Fortin, Marion Borras en Marie Le Net pakten in een indrukwekkende 4:10,272 minuten brons tegen het Canadese team met Maggie Coles-Lyster, Sarah van Dam, Erin Attwell en Ariane Bonhomme (4:13,797).

Afvalkoers mannen
Yanne Dorenbos ging er al vrij vroeg uit, waarna er alsmaar meer geknokt werd voor de winst. Thuisfavoriet Dylan Bibic moest keer op keer extra aanzetten, maar bleef er elke keer nét in en wist uiteindelijk de Japanner Shunsuke Imamura te verslaan voor de winst - plek drie ging naar de Brit Mark Stewart.

Afvalkoers vrouwen
Lisa van Belle werd halverwege uit de wedstrijd gehaald, zij werd daarmee twaalfde. De strijd om de winst ging uiteindelijk tussen Letizia Paternoster en de Amerikaanse Jennifer Valente, waarbij de Italiaanse als eerste finishte. Zij was in de sprint echter buiten haar lijn gekomen en werd teruggezet naar plek twee, dus pakte Valente de winst - de derde podiumplek ging naar de Noorse Anita Stenberg.

Tientallen plekjes op Apollolaan nu al 'bezet' voor Koningsdag

Aan de Apollolaan en het Minervaplein in Amsterdam zijn tientallen plekjes 'bezet' door enthousiastelingen voor Koningsdag. En waarom er nu al ruim twee weken van tevoren afgeplakt wordt? "We waren het eigenlijk niet van plan, maar toen we hier vanmorgen langsliepen dachten we 'oh er wordt al getapet'. Toen zijn we naar de Hema gelopen en hebben we tape gehaald", vertelt een bewoner aan AT5. 

Op zaterdag 27 april is het weer zover: Koningsdag. In Oud-Zuid wordt al flink op de stoepen geschreven en afgeplakt. Zo hebben Bram, Ellen, Sara, Arnie en vele anderen hun plek al gereserveerd op de Apollolaan en het Minervaplein. 

Waar de een spreekt over 'verschrikkelijk' en 'nee dat kan niet', spreekt de ander over 'beetje snel' en 'terecht'. Zelfs als AT5 een kijkje komt nemen, wordt er druk afgeplakt. "Het is altijd zo druk hier, dat je wel moet", legt een toekomstige verkoper van de vrijmarkt uit. Maar wat ze gaat verkopen? "Dat weet ik nog niet nee", lacht ze. 

Een bewoner vertelt dat dit al jaren zo is. Een voorbijganger kan het allebei wel begrijpen: "Aan de ene kant snap ik het wel, je wilt natuurlijk een goede plek hebben hier zo op de Apollolaan, maar het is ook wel een beetje gek dat het een maand daarvoor al gaat gebeuren."

Toch kijken enkele bewoners hier nog steeds van op: "Dat kan niet, dat kan echt niet. Mijn dochter staat hier ook wel eens en die gaat dat echt niet doen. Dat kan je niet maken." Een ander begrijpt het wel: "Het is een heel druk punt, er loop heel veel volk, dus vandaar. Ik hoop dat ze flink geld verdienen."

Man steekt mensen neer in winkelcentrum Sydney

In Sydney, Australië heeft een man in een winkelcentrum zes mensen met een groot mes doodgestoken. De vermoedelijke dader is door een politieagente doodgeschoten.

Het grote, meerdere verdiepingen tellende winkelcentrum, op slechts enkele kilometers van het beroemde Bondi Beach, was op het moment van de aanslag drukbezocht. Onder de gewonden waren een vrouw met haar baby die met steekwonden een winkel in vluchtte waarna medewerkers de deuren sloten om de aanvaller te weren.

Inmiddels zijn honderden mensen geëvacueerd uit het winkelcentrum en zijn hulpverleners ter plaatse. Ten minste 8 gewonden zijn afgevoerd naar ziekenhuizen.

De aanvaller handelde alleen en de politie kan nog niet zeggen of deze actie een terroristisch motief heeft. Er zou nu geen dreigende situatie meer zijn, maar de politie vraagt mensen wel om weg te blijven uit de omgeving van het Westfield winkelcentrum.

BBC kondigt castuitbreiding Doctor Who aan voor seizoen 2

Hoewel het eerste seizoen van Doctor Who nog moet beginnen met uitzenden, is de BBC al bezig met de productie - en promotie - van het tweede seizoen. Deze week is een nieuwe companion aangekondigd, gespeeld door Varada Sethu.

Zoals het bericht van de BBC vermeldt zal de Fifteenth Doctor, gespeeld door Ncuti Gatwa, in het tweede seizoen twee companions bij zich hebben. Dat betekent dat, in tegenstelling tot geruchten die een paar maanden geleden het internet bezig hielden, Millie Gibson de serie niet al na één seizoen zal verlaten.

Doctor Who: Millie Gibson, Ncuti Gatwa en Varada Sethu (Foto: BBC)
Millie Gibson, Ncuti Gatwa en Varada Sethu (Foto: BBC)

"Ik voel me de gelukkigste persoon ter wereld," aldus Varada Sethu in het bericht. "Het is zo'n eer om deel uit te maken van de Whoniverse, en ik ben de hele Doctor Who-familie - want dat is wat ze zijn - zo dankbaar dat ze me met open armen hebben verwelkomd en me zo thuis hebben laten voelen. Ik kon me geen beter team vragen dan Ncuti en Millie om mee op dit avontuur te zijn, dit is ZO leuk!"

Sethu is bij tv-kijkers bekend van haar rol in de Star Wars-serie Andor (ze speelde daar Cinta Kaz), maar ook Jurassic World Dominion en Strike Back. Hoe haar personage in Doctor Who heet is nog niet bekend.

Seizoen één (het veertiende sinds de terugkeer van de serie in 2005 of het veertigste sinds de start van de serie in 1993) van het vernieuwde Doctor Who is vanaf 11 mei te zien op Disney+ en BBC One, beginnend met twee afleveringen en daarna wekelijks een nieuwe tot en met 22 juni. Seizoen twee volgt in 2025.

Monarch: Legacy of Monsters krijgt tweede seizoen én spinoffs

Het MonsterVerse, dat afgesloten leek met de release van Godzilla vs Kong in 2021, is nog springlevend. Naast een nieuwe film die nu in de bioscopen draait krijgt ook de tv-serie Monarch: Legacy of Monsters nog een vervolg.

Apple kondigde deze week aan dat de serie een nieuw seizoen krijgt. In het eerste seizoen, dat vorig jaar verscheen, werden personages gevolgd die gedurende meerdere decennia ontdekkingen doen over het bestaan van de Titans, zoals Godzilla, die al sinds de prehistorie op onze planeet leven. Het focust met name op de Amerikaanse overheidsorganisatie Monarch, die in de diverse MonsterVerse-films ook steeds te zien is.

"Monarch: Legacy of Monsters heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de harten, geesten en verbeeldingskracht van het publiek over de hele wereld, geleid door de schittering van Chris, Matt, Kurt, Wyatt en het ongelooflijk begaafde en getalenteerde cast- en creatieve team", aldus Apple TV+-chef Morgan Wandell, in een persbericht. "We kunnen niet enthousiaster zijn voor kijkers om niet alleen de kans te krijgen om nog meer spanning te ervaren in seizoen twee, maar ook om epische, nieuwe reizen in de franchise te maken terwijl we Legendary's Monsterverse uitbreiden." Apple en Legendary hebben een overeenkomst gesloten om meerdere spinoffs te maken die zich op de filmfranchise baseren.

Monarch: Legacy of Monsters: Godzilla

Na de donderende strijd tussen Godzilla en de Titanen die San Francisco met de grond hebben gemaakt, en de schokkende onthulling dat monsters echt zijn, volgt Monarch: Legacy of Monsters een broer en zus die in de voetsporen van hun vader treden om de connectie van hun familie met de geheime organisatie die bekend staat als Monarch te ontdekken. Aanwijzingen leiden hen in de wereld van monsters en uiteindelijk door het konijnenhol naar legerofficier Lee Shaw (gespeeld door Kurt Russell en Wyatt Russell), die plaatsvindt in de jaren 1950 en een halve eeuw later wanneer Monarch wordt bedreigd door wat Shaw weet. De dramatische saga - verspreid over drie generaties - onthult begraven geheimen en de manieren waarop epische, wereldschokkende gebeurtenissen door ons leven kunnen weerklinken.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe seizoen, of de spinoffs, te zien zullen zijn.

Ridderkerker neemt wraak op hebberige oplichters

Een man uit Ridderkerk werd eind vorige maand opgelicht, maar lokte zijn oplichters in de val toen hij doorkreeg wat er gebeurd was.

De Franse politie waarschuwde onlangs voor wat de 'Ierse oplichtingstruc' wordt genoemd. Daarbij wordt iemand geld afgetroggeld aan de hand van een zielig verhaal over een beroving waardoor men niet naar huis kan. Er worden schijnbaar waardevolle zaken als sieraden en elektronica in onderpand gegeven in ruil voor een lening. De spullen blijken echter waardeloos en de 'lening' wordt nooit meer terugbetaald.

De man is voor zover bekend het eerste slachtoffer van deze truc in Nederland. Hij leende geld uit na uitwisseling van contactgegevens en de overdracht van sieraden. De daders gingen er vandoor.

Het slachtoffer ontdekte al vlug dat de sieraden nep waren, maar liet het er niet bij zitten. Handig inspelend op de hebberigheid van de daders, belde hij hen op en vertelde dat hij op zijn beurt beroofd was van de sieraden. De daders eisten daarop meer geld ter compensatie van de verloren sieraden. Een afspraak werd gemaakt om de 'schade' te vergoeden, waarbij de drie uit Roemenië afkomstige boeven hartelijk werden ontvangen door de ingeseinde politie.

Kabelbaanongeval in Turkije: dode en gewonden

Nabij de Turkse badplaats Antalya is een pijler van de Teleferik kabelbaan omgevallen. De kabelbaan was op dat moment in gebruik en er is een één dode gevallen en een aantal gewonden.

Op het moment dat dit gebeurde, gisteren rond 18:00u, zaten er meer dan 180 mensen in de cabines van deze kabelbaan. Een cabine botste tegen de instortende pijler, waarna de inzittenden van die cabine eruit vielen. Een 54-jarige Turkse man overleefde dit niet. Diverse gewonden zijn met helikopters naar ziekenhuizen gebracht.

Autoriteiten zetten meerdere helikopters is om de mensen die nog vastzaten in de kabelbaan te bevrijden. Deze operatie was in de ochtend nog steeds gaande.

De oorzaak van het ongeval met de gemeentelijke kabelbaan is nog niet duidelijk. Het Turkse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

FOK! Wat een weer: droog lenteweer

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het droog en vrij zonnig. De wind komt uit het zuidwesten en is matig.

Vanmiddag is het droog en zijn er zonnige perioden. Het wordt vrij warm met maximumtemperaturen van 15°C op de Waddeneilanden tot plaatselijk 23°C in het zuiden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, later in het noordwestelijk kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond zijn er opklaringen. Aan het einde van de avond neemt in het noorden de bewolking toe en kan er op de Waddeneilanden plaatselijk wat lichte regen vallen. De wind komt uit een zuidwestelijke richting en is boven land matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, af en toe krachtig, windkracht 6.

Komende nacht zou er in het noordelijk kustgebied een enkele spat regen kunnen voorkomen, elders blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt 9°C. De wind komt uit het westen en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Een dubbele regenboog kleurde de luct boven Winterswijk afgelopen week (Foto: _UserName_)
Een dubbele regenboog kleurde de lucht boven Winterswijk afgelopen week (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1246

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
©FOK.nl e.a.