Amsterdam had afgelopen vijf jaar relatief meeste verkeersdoden

De regio Amsterdam-Amstelland had de afgelopen vijf jaar, samen met de regio Haaglanden, de meeste verkeersdoden per duizend kilometer weg. In en rond Amsterdam waren dat er tussen 2019 en 2023 acht.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS waren er het afgelopen jaar 684 verkeersdoden in Nederland, 61 minder dan een jaar eerder. 

Hoewel het aantal verkeersdoden al jaren afneemt, neemt het aantal fietsers dat door een ongeluk overlijdt juist toe. In 2023 kwamen er in Nederland 270 fietsers om in het verkeer, 20 meer dan het jaar ervoor. Volgens de cijfers van het CBS reed 40 procent op een e-bike.

Overigens kwam 32 procent van de fietsers zonder een botsing om het leven. Dit kwam het vaakst voor onder 75-plussers (38 procent), bijvoorbeeld omdat ze ongelukkig ten val kwamen. 

Van alle provincies vielen de meeste verkeersslachtoffers in Noord-Brabant, maar relatief gezien zijn Noord-en Zuid-Holland juist lijstaanvoerder. Dat komt dus vooral doordat er relatief veel verkeersslachtoffers zijn in de regio's van Amsterdam en Haaglanden, waar onder meer Den Haag en Zoetermeer onder vallen.