Biden: 'Netanyahu is verkeerd bezig', onenigheid in IsraelÔsche regering

Er is blijkbaar onenigheid binnen de Israëlische regering over een geplande militaire operatie in de stad Rafah in de Gazastrook. Volgens berichten in de media heeft minister van Defensie Yoav Gallant zijn Amerikaanse ambtgenoot Llyod Austin laten weten dat er nog geen datum is voor een dergelijk grondoffensief.

Gallant sprak daarmee de verklaring van zijn premier Benjamin Netanyahu tegen, aldus de Israëlische kranten Haaretz, Times of Israel en het nieuwsportaal Axios, die zich baseren op ingelichte bronnen.

Op maandag liet Netanyahu publiekelijk weten dat de datum voor het geplande offensief in de stad Rafah vaststond. Gallant zei echter naar verluidt in een telefoongesprek met Austin dat Israël nog steeds bezig is met het afronden van de plannen voor de evacuatie van de burgerbevolking daar.

Amerikaanse overheid kijkt kritisch naar uitrol plannen
De Amerikaanse regering wil voorkomen dat Israël een grootschalige operatie uitvoert in Rafah. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verwacht dat Israël zich voorlopig rustig houdt. Blinken zei dat er voor volgende week een ontmoeting met een Israëlische delegatie is gepland om de zorgen van de VS over de operatie te bespreken.

"Ik verwacht niet dat er actie wordt ondernomen vóór deze gesprekken," benadrukte Blinken. Men is nog steeds van mening dat een grote militaire actie in Rafah extreme risico's inhoudt voor de bevolking. Israël kant heeft de Amerikaanse regering geen datum gegeven voor een offensief in Rafah, zei Blinken.

40.000 tenten voor evacuatie bevolking Rafah
Ondertussen lijkt Israël door te gaan met de evacuatieplannen voor Rafah. Volgens de media zijn er ongeveer 40.000 tenten gekocht voor de huisvesting van burgers ter voorbereiding op het offensief. De Jerusalem Post meldde dat de aankoop bedoeld was om de weg vrij te maken voor een militaire operatie "in de nabije toekomst".

Er is geen officiële mededeling gedaan over de aankoop van de tenten. Een Israëlische vertegenwoordiger bevestigde alleen dat er duizenden "schuilplaatsen" worden voorbereid. Volgens schattingen van de VN zijn er meer dan een miljoen vluchtelingen uit andere delen van het betwiste kustgebied samengeperst in Rafah.

Ook hier benadrukte de VS haar scepsis. De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, Jake Sullivan, zei dat hij nog geen "geloofwaardig en uitvoerbaar" plan had gezien voor de herhuisvesting van de mensen in Rafah, waarin gedetailleerd staat beschreven waar de burgers kunnen worden gehuisvest en van medische zorg kunnen worden voorzien.

"Netanyahu maakt een fout"
Biden zelf herhaalde zijn kritiek op de manier van oorlogsvoering van Israël. "Wat hij doet is verkeerd," zei de Amerikaanse president in een interview over premier Netanyahu dat dinsdagavond werd uitgezonden. "Ik ben het niet eens met zijn aanpak."

Het interview werd afgenomen door de Spaanstalige zender Univision op 3 april, twee dagen na de Israëlische aanval op een konvooi van de hulporganisatie World Central Kitchen in de Gazastrook, waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. Biden reageerde met zijn verklaring op de vraag of Netanyahu zich bij zijn beslissingen in de Gaza-oorlog liet leiden door politieke overwegingen.

Biden zei verder dat Israël akkoord zou moeten gaan met een staakt-het-vuren en meer hulpgoederen in de Gazastrook zou moeten toelaten. "dat moet nu gebeuren." De dag na het interview dreigde Biden Netanyahu in een telefoongesprek dat hij de Amerikaanse steun aan Israël zou beperken als het land niet meer zou doen om burgers en hulpverleners in de Gazastrook te beschermen. Kort daarna kwamen er nieuwe garanties uit Israël.