FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 april 2024

Club Brugge en Aston Villa na decennia weer in Europese halve finales

Naast de Champions League en Europa League zijn ook in de Conference League de vier halvefinalisten bekend. Ook daar werden donderdagavond de returns gespeeld in de kwartfinales, wat onder meer voor Belgisch feest zorgde.

Lille - Aston Villa (1-2)
De Fransen kwamen al snel op voorsprong, nadat Yusuf Yazici fraai binnen schoot. Bijna een uur later verdubbelde Benjamin André de score door vanuit een corner binnen te koppen, maar kort voor tijd zorgde gegrabbel van Lille-keeper Lucas Chevalier ervoor dat Matty Cash er met de 2-1 een verlenging uit kon slepen.

In die verlenging kopte Douglas Luiz voor open doel mis en in de slotseconden wist ook Jhon Duran Chevalier niet te verschalken. Penalties waren nodig, waarin Villa-doelman Emiliano Martinez een gele kaart kreeg. Die had de opgefokte Argentijn in de wedstrijd ook al gekregen, maar rood kwam er niet: de penaltyreeks wordt tegenwoordig als losstaand deel gezien, wat kaarten betreft.

Zo kon Martinez met twee gestopte penalties uitgroeien tot de held van Villa, Douglas Luiz schoot uiteindelijk de winnende binnen voor de eerste Europese halve finale voor de ploeg sinds 2002.

Fiorentina - Viktoria Plzen (0-0)
Fiorentina begon heerlijk aan de wedstrijd, maar dat leverde niks op, net als nog anderhalf uur voetbal. Pas in de verlenging viel er éindelijk echt wat te zien: Nicolas Gonzalez kreeg de bal voor de voet en de Argentijn zette Fiorentina op voorsprong. Een snelle counter maakte het een kwartier later af: Cristiano Biraghi tekende voor de 2-0 eindstand.

Fenerbahce - Olympiakos 2-3
Na het spektakelstuk in Piraeus was het in Istanbul iets minder, hoewel het nog goed begon: Irfan Kahveci schoot vanaf de rand van het strafschopgebied fraai raak. Daar bleef het echter bij en ook de verlenging leverde niks op, ondanks een dubbele grote kans voor Olympiakos. In de penaltyreeks begon Dusan Tadic met een misser, en na een vrij matige reeks gaf de misser van Leonardo Bonucci de doorslag: het stadion werd stil, Olympiakos staat in de halve finales.

PAOK - Club Brugge (0-1)
Ferran Jutgla werd de grote held bij de Belgen: na een dik half uur rondde hij een mooi uitgespeelde counter af en nog voor de rust tekende hij met een prima rebound voor de 0-2. Daar bleef het bij en dus staat Brugge in een eerste Europese halve finale in meer dan dertig jaar.

Frimpong helpt Leverkusen naar halve finales Europa League, Roma klopt Milan

Ook in de Europa League zijn de vier halvefinalisten bekend. Donderdagavond werden de returns gespeeld in de kwartfinales en dat leverde op één van de vier velden een mooie ommekeer op.

Atalanta - Liverpool (3-0)
Atalanta zegevierde vorige week ruimschoots in Engeland, maar de Engelsen sloegen na een paar minuten al een beetje terug: Mo Salah mocht vanaf elf meter aanleggen en opende de score. Tien minuten later scoorde Virgil van Dijk bijna, zij het in eigen doel, en kort voor rust werd een goal van Teun Koopmeiners namens Atalanta afgekeurd. Daar bleef het verder bij en dus mochten de fans in Bergamo aan het feest voor Marten de Roon en zijn ploeg.

AS Roma - AC Milan (1-0)
Na de uitzege lieten de Romeinen er in eigen huis geen gras over groeien: na dik tien minuten werkte Gianluca Mancini een rebound vanaf de lat binnen, tien minuten later lepelde Paulo Dybala op fraaie wijze de 2-0 in het doel. Roma moest het kort daarna al wel met tien man doen, nadat Zeki Celik een oerdomme rode kaart kreeg, maar pas kort voor het einde kon Milan iets terug doen: Matteo Gabbia's goal kwam veel te laat, Roma gaat naar de laatste vier.

West Ham United - Bayer Leverkusen (0-2)
De kersvers Duits kampioen kwam al snel op achterstand, nadat Michail Antonio raak kopte. West Ham probeerde daarna wel de 2-0 te maken, maar die kwam niet en kort voor het einde viel de beslissing: Jeremy Frimpong schoot zijn ploeg via een West Ham-verdediger definitief naar de halve finales.

Olympique Marseille - Benfica (1-2)
Marseille domineerde het gros van de wedstrijd, op een grote kans van Benfica na, en dik tien minuten voor tijd werd dat eindelijk beloond: Faris Moumbagna kopte de openingstreffer binnen. Verlenging leverde vervolgens niks op, dus moesten penalties uitkomst bieden. Angel di Maria opende met een slap schot op de paal, terwijl bij Marseille alles strak het doel in ging. Keeper Pau Lopez werd de grote held: hij stopte de inzet van Antonio Silva, waarna Luis Henrique Marseille naar de halve finales schoot.

CIA waarschuwt voor mogelijke nederlaag OekraÔne eind 2024

De Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA heeft gewaarschuwd voor een mogelijke militaire nederlaag van Oekraïne tegen Rusland later dit jaar.

CIA-chef William Burns zei in een toespraak in Washington dat dit een reëel risico is als de VS besluit geen verdere militaire hulp te verlenen aan Kyiv. Er zou dan een situatie kunnen ontstaan dat Russische president Poetin de voorwaarden van een politieke oplossing zou mogen dicteren, aldus de CIA-chef. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden blokkeren de Republikeinen al maanden nieuwe militaire hulp aan Oekraïne. Aankomend weekend gaat hier opnieuw over gestemd worden. 

De Russische troepen hebben onlangs grondgebied veroverd in Oost-Oekraïne.

EU legt sancties op aan vier IsraŽlische kolonisten; de VS verlengt strafmaatregelen

De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan een aantal Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever vanwege het toenemende geweld tegen Palestijnse burgers.

De Europese Commissie heeft sancties aan vier personen en twee organisaties opgelegd. Zij mogen de EU niet meer binnenkomen of zaken doen met Europese burgers. Rekeningen en tegoeden in de EU zullen worden bevroren.

De VS breidden hun strafmaatregelen tegen kolonisten uit. Volgens het ministerie van Financiën richten ze zich op twee organisaties die financiële steun hebben verleend aan twee reeds gesanctioneerde kolonisten. Daarnaast zou de leider van een rechts-radicaal-joodse groep gesanctioneerd worden. Hij wordt beschouwd als een naaste vertrouweling van de Israëlische minister van Veiligheid Ben-Gvir.

Het kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever is toegenomen sinds de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober.

Transavia overweegt vertrek van Schiphol, als vliegveld 's nachts dichtgaat

Marcel de Nooijer, bestuursvoorzitter van Transavia, sluit niet uit dat de luchtvaartmaatschappij uit Nederland vertrekt als de nachtsluiting van Schiphol er komt. Dat zei hij tijdens het radioprogramma Sven op 1. “Ik denk dat wij op een tijdpad zitten dat we niets uitsluiten”, aldus De Nooijer.

“We zullen altijd in elke situatie moeten nakijken: wat zijn de oplossingen?”, reageert hij op een vraag van presentator Sven Kockelmann over de mogelijke gevolgen van een nachtsluiting. De topman benadrukt daarbij de Nederlandse basis van de luchtvaartmaatschappij en de groei die Transavia in Nederland heeft doorgemaakt. “Het is niet een abc’tje om dat in een keer op te pakken en ergens anders neer te zetten. Dat kan grote consequenties hebben.”

Transavia verzet zich hevig tegen de plannen voor een nachtsluiting van Schiphol, bedoeld om de geluidsoverlast en CO2-uitstoot te verminderen. Volgens De Nooijer is een nachtsluiting onnodig, onder meer omdat de nieuwe vliegtuigen van de maatschappij stiller zijn dan de huidige toestellen. Daarnaast waarschuwt de topman voor de gevolgen voor de betaalbaarheid van vliegtickets als Schiphol ’s nachts zou sluiten.

Nachtvluchten belangrijk voor verdienmodel van Transavia
De nachtvluchten zijn belangrijk voor Transavia. "We willen drie keer per dag opereren", legt de topman uit. "Want dat betekent dat we zoveel mogelijk stoelen kunnen vervoeren en daarmee houden we vliegen betaalbaar. En daar is de nacht een heel belangrijk onderdeel van."

Transavia heeft volgens De Nooijer 73 procent van alle nachtslots - tussen 24.00 uur en 05.00 uur in de ochtend - op Schiphol. "Wij zijn de grootverbruiker in dat gedeelte."

Darter Aspinall zegeviert in Premier League-avond Ahoy, Van Gerwen snel onderuit

In het Rotterdamse Ahoy is donderdagavond de twaalfde avond van het jaar in de Premier League Darts afgewerkt. Het publiek kwam uiteraard grotendeels voor Michael van Gerwen, maar dat werd niet bepaald een doorslaggevend succes.

Kwartfinales
Luke Littler en Michael Smith openden de avond en het was Littler die startte met een 164-finish. Smith speelde echter ook uitstekend en was de eerste die een gaatje sloeg: 4-2. Littler wist zich niet terug te knokken en Smith pakte een 6-3 zege.

Rob Cross en Gerwyn Price kwamen vervolgens het podium op en verdeelden de eerste zes legs netjes: 3-3. Op 4-3 plaatste Price een break en nog een leg later maakte hij het met nagenoeg perfect finishen af: 6-3.

Het was vervolgens aan Peter Wright en Nathan Aspinall, waarbij Wright niet bepaald uit de startblokken schoot: na drie legs gooide hij gemiddeld amper 60 punten per beurt. Toch won Wright op 3-0 zowaar een leg, wat hij na gemiste kansen van Aspinall even later herhaalde: 4-2. Meer liet Aspinall niet gebeuren en met een 110-finish gooide hij de boel dicht: 6-2 en Wright gooide met krap 77 punten een van de laagste Premier League-gemiddeldes ooit.

Ahoy kon vervolgens uit z'n dak gaan voor Michael van Gerwen, die het opnam tegen Luke Humphries en in leg twee al een 149-finish pakte. Toch stond Humphries wat beter te spelen en was het de wereldkampioen die een gaatje sloeg: 4-2. Even kwam Van Gerwen terug tot 5-4, maar met een 75-finish maakte Humphries het met 6-4 af onder een striemend fluitconcert van het publiek, dat zich wederom van haar allerslechtste kant liet zien.

Halve finales
Smith en Price trapten de halve finales af en verdeelden de eerste zes legs volledig gelijk: 3-3. Ook de volgende vier legs leverden geen verschil op en dus was een beslissende leg nodig. Daarin was Smith nét iets beter en met een 74-finish maakte hij het af: 6-5.

Aspinall en Humphries speelden de andere halve finale en een matig spelende Aspinall keek in rap tempo tegen een 4-1 achterstand aan. Toch knokte hij zich helemaal terug naar 4-4, ging hij er met een 94-finish overheen en maakte hij het zowaar af: 6-4.

Finale
Smith en Aspinall sloten de avond af in een ook dit jaar alsmaar onprettiger Ahoy, waar een aanzienlijk deel van de dronkelui niet de capaciteit leek te hebben voor meer dan dom gefluit. Aspinall begon sterker en kwam op 3-1, maar Smith bleef in de buurt. Met een fraaie 170-finish kwam Smith terug tot 5-4, maar een leg later maakte Aspinall het na een handvol gemiste matchdarts toch af: 6-4 en net als vorig jaar pakte Aspinall de winst in Ahoy.

Stand
Met nog vier avonden te spelen staan Humphries en Littler min of meer veilig voor de playoffs, Aspinall en Van Gerwen staan ook nog in het groen. Smith's finaleplek bracht hem echter wel een stukje dichter bij de Nederlander, terwijl het voor Price, Cross en Wright wel voorbij is.

F1: Norris pakt sprintpole in nat Shanghai, Verstappen 4e

Op een alsmaar natter wordend circuit van Shanghai is vrijdagochtend de kwalificatie gereden voor de sprint in China, voorafgaande aan de Grand Prix van zondag. Het werd een uiterst lastige kwalificatie, waarin het vooral in de derde en laatste sessie flink nat was.

In de eerste sessie was het allemaal nog prima te doen, hoewel de weinig gebruikte baan niet veel grip leverde. Sergio Perez kende een uitschieter en noteerde zowaar de snelste tijd, voor Lando Norris, Max Verstappen, Charles Leclerc en Oscar Piastri.

Ook in Q2 was het nog grotendeels droog, maar de regen zat er wel aan te komen. Dit keer was Verstappen de snelste, voor Leclerc, Perez en Piastri, maar de verschillen waren niet groot. Het doek viel voor onder meer George Russell, terwijl ook Lance Stroll - 's ochtends nog de snelste in de training - richting de kleedkamers kon.

Het ging pas echt los in de derde sessie, want daarin was het gewoon serieus nat. Leclerc gleed de baan af, de een na de ander had moeite om wel op het natte asfalt te blijven en veel rondetijden werden afgenomen nadat coureurs de auto toch niet op het asfalt hielden.

In de slotfase knalde Norris met een toptijd ruimschoots naar de leiding, maar die tijd werd afgepakt. Lewis Hamilton leek daarna te verrassen met poleposition, maar dat ging niet door: Norris kreeg zijn tijd weer terug en de pole was voor hem. Hamilton pakte wel een zeer knappe tweede plek, voor Fernando Alonso en Verstappen, die zijn eerste twee rondentijden - beiden waren wel langzamer - ook afgenomen zag worden.

De sprint gaat zaterdagochtend om 05.00 uur Nederlandse tijd van start, de voorlopige startopstelling is hier te vinden. Om 09.00 uur wordt dan de kwalificatie voor de Grand Prix verreden.

Mobiele extraction shooter Arena Breakout komt naar pc

De mobiele shooter Arena Breakout komt naar pc. Dat heeft de ontwikkelaar Level Infinite bekendgemaakt. 

Volgende maand begint de gesloten beta van Arena Breakout: Infinite. De pc versie van het succesvolle spel (80 miljoen geregistreerde spelers) werd vorig jaar bij Gamescom al op gehint door de ontwikkelaar. De pc versie wordt door fans van het spel goed ontvangen. Arena Breakout is het beste te vergelijken met Escape From Tarkov. Spelers moeten het opnemen tegen zowel andere spelers als npc`s. De wapens, kogelwerende vesten, kogels etc. Die je als speler vind kun je meenemen naar je stash voor de volgende missie. Als je dood gaat tijdens het spelen ben je je spullen kwijt en zal je opnieuw op zoek moeten naar wapens. Tenzij je je opslag hebt aangevuld natuurlijk. Wordt jij de beste huurling in de Dark Zone?

Aantal spelers Fallout 76 stijgt hard na uitbrengen Fallout tv-serie

Na het uitbrengen van de Fallout tv-serie op Amazon stijgt het aantal spelers van de Fallout-games hard. Zelfs het mobiele spel Fallout Shelter ziet een stijging in het aantal spelers 

Na het succes van de op Amazon uitgebrachte serie Fallout, is er een duidelijke stijging te zien in het aantal Fallout-spelers. Om het uitbrengen van de serie te vieren is er voor Amazon Prime leden mogelijk om tot 24 mei Fallout 76 gratis te claimen, voor zowel pc als Xbox Series X|S. Fallout 4 stond afgelopen week op zo een 84.000 spelers, terwijl er voor de serie uitkwam rond de 23.000 spelers online waren. Een stijging van zo een 300% dus. Fallout 76 zag een soortgelijke stijging in het aantal spelers. Of dit dankzij of ondanks de Amazon Prime leden is, is niet te zeggen. Zo stond Fallout 76 op nummer drie van de best verkochte Steam Games deze week. Of de Fallout-serie de hernieuwde aandacht voor de games kan vasthouden, moeten we nog afwachten. Dit ook aangezien we nog niks hebben vernomen over een eventuele Fallout 5.

Darkest Dungeon 2 naar PlayStation in juli

De lovecraftiaanse roguelike RPG Darkest Dungeon 2 zal in juli dit jaar verkrijgbaar zijn voor PS4 en PS5. De game verscheen vorig jaar mei voor PC, na een tijd in early access te hebben verkeerd.

Volgens ontwikkelaar Red Hook Studios speelt Darkest Dungeon 2 heerlijk op de PlayStation, vooral op de PS5 met de DualSense-controller. Wanneer een van je personages in de beruchte Death's Door-status komt, voel je de hartslag door de haptische feedback en tijdens het rijden in de stagecoach zijn ook de verschillende wegblokkades en hinderlagen voelbaar door de controller.

De recent uitgekomen DLC The Binding Blade zal ook meteen vanaf dag 1 beschikbaar zijn. Deze uitbreiding biedt twee nieuwe personages en allerlei extra's zoals nieuwe vijanden en items. 

Baldur's Gate 3-studio werkt aan 2 eigen IP's

Larian Studios, één van de beste gameontwikkelaars ter wereld, maakte eind maart al bekend niet te zullen gaan werken aan nieuwe Baldur's Gate-content. Gisteren maakte de Belgische studio in een Steam blogpost bekend dat het werkt aan twee 'grote en ambitieuze' projecten binnen hun eigen intellectuele eigendommen.

In diezelfde blogpost liet studio-hoofd Swen Vincke nog even zijdelings weten dat Baldur's Gate III de eerste game in de geschiedenis is die alle GOTY-awards van de grote award shows binnensleepte, daarbij Elden Ring en Breath of the Wild voorbij strevend.

De twee op handen zijnde projecten bij onze zuiderburen zullen dus niet binnen het Forgotten Realms-universum plaatsvinden. Het feit dat Larian werkt aan "eigen IP's" doet sterk vermoeden dat het gaat om nieuwe content binnen de Divinity-franchise. Voor de hand ligt Divinity: Original Sin 3, aangezien diens voorganger één van de beste CRPG's ooit gemaakt is. Dat blijft echter vooralsnog gissen.

Vincke is zelf in ieder geval erg enthousiast: “I don’t know if we’re going to pull it off, but looking at our narrative, visual and gameplay plans, I think what we’re working on now will be our best work ever. I get excited like a kid watching the key imagery, want to show it to everyone now and grumble in frustration at having to wait until it’s actually all working. Yes, it’s hype but it’s hype because it really looks and feels good.” - Excited Swen, April 17th 2024.

OfficiŽle mod editor The Witcher 3 naar Steam

CD Projekt RED, de ontwikkelaar van de Witcher-games en Cyberpunk 2077, heeft zijn officiële mod editor ter test beschikbaar gemaakt op Steam. Momenteel is de editor alleen nog beschikbaar voor specifiek geregistreerde gebruikers, maar zal later dit jaar voor het brede publiek uitgebracht worden.

De editor, formeel de 'Witcher 3 REDkit' genoemd, wordt beschreven als een uitgebreide modding tool waar in essentie de gehele game The Witcher 3: Wild Hunt in is gemaakt. Volgens de Poolse studio zou dit 'ongelimiteerde vrijheid' geven in het modden van de game. "Van het craften van nieuwe items, wapens en personages tot het ontwikkelen van animaties, volledige storylines en nieuwe territoria, met deze tool kunnen creatieve geesten compleet nieuwe avonturen ontwikkelen op een manier die ze zelf willen", zo luidt de beschrijving op de Steam-pagina van REDkit. Mocht je ook alvast in de wereld van Witcher 3-modding willen duiken, dan kun je op de store pagina van Redkit kiezen voor "Request Access".

The Witcher 3: Wild Hunt kwam uit in 2015 voor PS4, Xbox One en PC. De game is inmiddels 9 jaar oud en kan zich in allerlei opzichten, niet in de laatste plaats graphics, nog steeds meten met games die anno nu uitkomen. Momenteel werkt CDPR aan een nieuw officieel deel van The Witcher en zijn ze ook bezig twee spin-off projecten binnen de franchise.

Kingdom Come: Deliverance II officieel aangekondigd

Het was bij de aankondigingsteaser van vorige week natuurlijk al zo goed als zeker, maar het is nu officieel: dit jaar nog moet Kingdom Come: Deliverance II verschijnen voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Dat maakte het Praagse Warhorse Studios gisteren bekend.

De opvolger van het succesvolle Kingdom Come: Deliverance speelt zich nog steeds af in het vijftiende eeuwse Koninkrijk Bohemen en we nemen wederom de rol aan van Henry, de tot geharde ridder verworden boerenpummel. Kingdom Come: Deliverance II belooft wederom een grootse, middeleeuwse "dungeons-and-no-dragons" RPG te worden.

Amerikaanse media: 'IsraŽlische luchtaanval op Iran'

Volgens berichten in de Amerikaanse media zou Israël een militaire operatie tegen Iran hebben uitgevoerd. Er zouden explosies hebben plaatsgevonden in de metropool Isfahan. De Iraanse regering spreekt van drones die daar zijn onderschept.

Volgens de berichtgeving zou Israël een luchtaanval op Iran hebben uitgevoerd. ABC News, MSNBC en Fox News en andere media berichtten, onder verwijzing naar Amerikaanse regeringsfunctionarissen, dat Israël afgelopen nacht een militaire operatie in Iran uitvoerde. Dit zou in reactie zijn op de Iraanse luchtaanvallen op Israël afgelopen weekend.

Verschillende Amerikaanse media maakten melding van een of meer Israëlische raketten die een doelwit in Iran aanvielen. Het Pentagon heeft de berichten nog niet bevestigd. Ook vanuit Israël is er tot nu toe geen verklaring gekomen.Fox News meldde, onder verwijzing naar een militaire bron, dat het om een “beperkte aanval” ging. De VS waren er niet bij betrokken en de Israëli's informeerden de Amerikaanse regering vooraf.

Gedurende de nacht meldden Iraanse media een explosie nabij het vliegveld in de stad Isfahan. Ondertussen zei een Iraanse regeringsfunctionaris dat er volgens persbureau Reuters geen raketaanval op Iran heeft plaatsgevonden.

De explosies die in Isfahan te horen waren, zouden het gevolg zijn geweest van het activeren van de Iraanse luchtverdedigingssystemen, aldus de regeringsfunctionaris aan Reuters. De Iraanse staatstelevisie had eerder gemeld dat er drie drones waren gesignaleerd boven Isfahan. De luchtverdediging zou de drones hebben vernietigd. Er is geen schade gemeld.

In Isfahan is een militaire basis gevestigd, daarnaast is het grootste nucleaire onderzoekscentrum van Iran ook in de culturele stad gevestigd. Volgens het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zijn de nucleaire installaties niet beschadigd door de vermeende luchtaanval.

Volgens Iraanse staatsmedia is in verschillende provincies het luchtafweergeschut geactiveerd en de activiteiten op verschillende luchthavens tijdelijk stilgelegd.

KimJung Un is niet vies van een beetje zelfpijperij

Kim Jong-un heeft ter meerdere eer en glorie van zichzelf een videoclip opgenomen waarin hij bezongen wordt als de “vriendelijke vader” van het land. De clip werd ten gehore gebracht  bij de opening van een project voor 10.000 woningen in Pyongyang. Het project maakt deel uit van Kim's belofte om binnen vijf jaar 50.000 nieuwe appartementen in de hoofdstad te bouwen.

Gaat het onzichtbare nano-deeltje alle technologie veranderen?

Zonnebrandcreme, tennisballen, en waterafstotende kleding. Al deze producten hebben één ding gemeen: nanodeeltjes. Nano-wat? Dat legt nanotechnoloog Femke Witmans (Universiteit Twente) uit in deze aflevering. Zij werkt met nanodraden die 1000 keer dunner zijn dan een menselijke haar. Voor het blote oog onzichtbaar. Toch is het hot topic in de wetenschap, want nanotechnologie gaat misschien wel de toekomst zijn van jouw telefoon.

0:00 Wat is een nanometer?

1:00 Deeltjes 1000x zo klein als je haar

1:10 Producten met nanotechnologie

1:55 Een lotusblad met natuurlijke nano-technologie

2:32 Geschiedenis van nanotechnologie

2:56 Nanochips

3:20 Meer technologie op dezelfde ruimte

3:50 Nanodraden op de chip

4:10 Nanodraden verzamelen

5:35 De clean room

6:00 Een super microscoop

7:05 Nanodraden aansluiten in het gele lab

8:05 Een laatste check met de elektronenmicroscoop

8:30 De toekomst van nanotechnologie

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

“De kans is groot dat ook in de komende weken in Nederland meer mensen mazelen krijgen”, voegt het RIVM eraan toe. Het instituut spreekt landelijk niet van een uitbraak. Lokaal gebruikt de GGD die term wel, al blijft het aantal gevallen van de ziekte tot nog toe dus relatief beperkt. Meer hierover bij Skipr

Verhuurder moet van rechter tienduizenden euro's aan servicekosten terugbetalen

Een verhuurder van een appartementencomplex aan de Spaklerweg in Amsterdam moet in totaal 57.937 euro terugbetalen aan 48 (oud-) bewoners. De huurders spanden een rechtszaak aan omdat de servicekosten in hun ogen onterecht waren geïncasseerd. Zo meldt AT5. 

De bewoners betalen maandelijks 955 euro aan de verhuurder, waarvan 95 euro bestaat uit servicekosten en nog eens 55 euro voor zogenoemde membershipkosten. 

Van die membershipkosten werden verschillende activiteiten voor de huurders betaald. "Het idee ervan is heel nobel", zegt advocaat Jennifer Alspeer, die samen met Paula Sie de huurders bijstond, "Maar in Nederland mag je zulke kosten niet in het huurcontract opnemen."

Servicekosten opnemen in het huurcontract mag wel, maar dan moet de huurder wel kunnen aantonen waar de kosten precies voor zijn. Omdat dat in dit geval maar voor een deel van de kosten werd gedaan, oordeelt de rechter dat de verhuurder ook een deel van de servicekosten moet terugbetalen. 

In totaal moet er nu dus een bedrag van 57.937 euro terugbetaald worden. In totaal gaat het dus om 57.937 euro, gemiddeld zo'n 1200 euro per huurder.

De bewoners huurden allemaal van The Cohesion, dat aan de Spaklerweg in totaal zo'n 212 zogenoemde 'micro-appartementen' verhuurt. Het bedrijf heeft ook drie locaties in Nieuw West. In Zeeburg wordt op dit moment een vijfde locatie gebouwd.

De uitspraak kan ook gunstig zijn voor de huurders die niet naar de rechter zijn gestapt, aldus Alspeer. "Die kunnen in principe met dit vonnis in de hand naar de verhuurder gaan om hun geld terug te vragen. In principe moet dat voldoende zijn, maar als de verhuurder dan nog tegenstribbelt, kunnen ze altijd nog naar de rechter stappen."

Minder bezoekers en fouilleren: extra maatregelen op 4 mei op en rond de Dam

Minder bezoekers, toegangssluizen waar iedereen gefouilleerd wordt en een verbod op vlaggen, borden en geluidsversterkende apparaten: de driehoek – burgemeester, politiecommissaris en hoofdofficier – neemt extra maatregelen om de Nationale Herdenking op de Dam te Amsterdam waardig te laten verlopen. Er bestaat namelijk een kans dat er spontane protestacties of verstoring, vanwege met name de oorlog tussen Israël en Hamas, plaatsvinden. Zo meldt AT5

Alert en een beetje bezorgd, dat is burgemeester Femke Halsema nu er op 4 mei een Nationale Herdenking op de Dam plaatsvindt in een gespannen samenleving. Een eenmansactie of georganiseerd protest zou zomaar de twee minuten stilte kunnen verstoren, is de analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid(NCTV) en de politie. Extra zorgen – in vergelijking met voorgaande jaren – voor terreur zijn er op dit moment niet.

Halsema: "Je merkt dat er een grote actiebereidheid is in Nederland en verontwaardiging over met name het conflict in Israël en Palestina. Wij zijn bezorgd dat het ook effect kan hebben op Dodenherdenking."

Verdrukking
De driehoek neemt uitgebreide voorzorgsmaatregelen. Zo komen er toegangssluizen rondom de Dam waar gefouilleerd wordt, en worden er maar maximaal 10.000 mensen toegelaten, een halvering van het bezoekersaantal van de afgelopen jaren. Dit wordt gedaan om bij calamiteiten verdrukking te voorkomen. Bezoekers zullen in vakken worden geplaatst. Ook zijn vlaggen, borden en geluidsversterkende apparaten verboden om mee te nemen.

De driehoek geeft een duidelijke voorwaarschuwing: het helemaal voorkomen van wanordelijkheden is onmogelijk. "We doen er wel alles aan het te voorkomen en als het wel plaatsvindt zullen we zo snel mogelijk handhavend optreden. Wij wilden niet de stap zetten naar een besloten herdenking, daar is vanzelfsprekend wel over nagedacht", aldus Halsema.

Dun koord
Het eventuele optreden van de politie wordt balanceren op een dun koord: een verstoring zoals geschreeuw moet zo snel mogelijk worden beëindigd, maar het ingrijpen door agenten moet ergere ongeregeldheden voorkomen. Dus wat doe je bij grotere groepen die uit zijn op het verstoren van bijvoorbeeld de twee minuten stilte? Voor agenten wordt nog een handboek met richtlijnen uitgewerkt, zegt justitie.

"Ik ben gehouden aan wat de wet mij toestaat. Wij zien op dat gebied mogelijkheden om in te kunnen grijpen. Dan kunt u denken aan mensen aanhouden en van de Dam afhalen", legt René de Beukelaer, hoofdofficier van justitie in Amsterdam, uit.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei denkt nog na over hoe zij de 10.000 plekken gaan verdelen, om zo teleurgestelde mensen bij de toegangssluizen te voorkomen.

"Ik sta hier met een zeker gevoel van: dat dit nodig is, maar we doen dit juist om te beschermen wat we echt willen beschermen: een waardige Nationale Dodenherdenking op de Dam is het nodig dat we goed luisteren naar de veiligheidsdriehoek", aldus Wim van de Donk, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Stille tocht
Naast de Nationale Herdenking zijn er zoals elk jaar tientallen kleinere herdenkingen in de stad en vindt er voorafgaand aan de twee minuten stilte een stille tocht plaats, die eindigt op de Dam.

Dat die stille tocht ook daadwerkelijk in stilte plaatsvindt, is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van het lokaal comité, vertelt Halsema. Zij dringen er ook op aan te respecteren dat het een stille tocht en geen manifestatie is. De politie zal ook hier aanwezig en bij ongeregeldheden optreden.

Op dit moment is er één demonstratie bij de gemeente aangemeld. Welke boodschap zij willen verkondigen, is niet bekend. 

Halsema: "Er zijn 526.000 minuten in een jaar, dat zijn allemaal minuten waarin gedemonstreerd kan worden, maar respecteer de stilte van 4 mei. Dat is een moment waarop iedereen in Nederland terugdenkt aan de verschrikkelijkheden van de Tweede Wereldoorlog."

Lance Stroll snelste in China tijdens eerste en enige vrije training

De Formule 1 is na vijf jaar afwezigheid weer in China. Lance Stroll heeft een verrassing in de vrije training gebracht. De Canadees reed de snelste tijd met een 1:36.302, drie tienden sneller dan McLaren-coureur Oscar Piastri. Max Verstappen heeft de derde tijd (1:36,660) neergezet. Dit weekend hebben wij te maken met een sprintweekend. Er is maar één vrije training voor de twintig coureurs met een sprintkwalificatie later in de ochtend.

Volledige uitslag vrije training:

  Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lance Stroll Aston Martin 1:36.302   21
2 Oscar Piastri McLaren 1:36.629 +0.327s 24
3 Max Verstappen Red Bull Racing 1:36.660 +0.358s 25
4 Sergio Perez Red Bull Racing 1:36.690 +0.388s 24
5 Nico Hulkenberg Haas 1:37.101 +0.799s 23
6 Kevin Magnussen Haas 1:37.118 +0.816s 23
7 Esteban Ocon Alpine 1:37.213 +0.911s 23
8 Alexander Albon Williams 1:37.229 +0.927s 19
9 Daniel Ricciardo RB Honda 1:37.238 +0.936s 25
10 Valtteri Bottas Kick Sauber 1:37.530 +1.228s 24
11 Guanyu Zhou Kick Sauber 1:37.626 +1.324s 24
12 Yuki Tsunoda RB Honda 1:38.006 +1.704s 27
13 Charles Leclerc Ferrari 1:38.090 +1.788s 20
14 Carlos Sainz Ferrari 1:38.284 +1.982s 19
15 Logan Sargeant Williams 1:38.286 +1.984s 23
16 Lando Norris McLaren 1:38.930 +2.328s 21
17 George Russell Mercedes 1:38.839 +2.537s 21
18 Lewis Hamilton Mercedes 1:38.839 +2.634s 24
19 Fernando Alonso Aston Martin 1:38.936 +2.634s 22
20 Pierre Gasly Alpine 1:39.276 +2.974s 21

FOK! Wat een weer: regen, later meer zon

winterbanner

Goede morgen!

Vannacht regent het overal. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. Landinwaarts is de wind matig uit het zuidwesten. In de kustgebieden en op het IJsselmeer komt de wind uit het westen en is deze krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Vanochtend regent het eerst op veel plaatsen. Na de regen komen er van het noordwesten uit veel buien met een kleine kans op hagel. De wind komt uit het noordwesten en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is er af en toe zon. Van tijd tot tijd vallen er ook buien, daarbij is er vooral in het zuidoosten een kleine kans op hagel. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De wind uit het noordwesten is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, windkracht 6-7. Later in de middag kunnen er vooral in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer zware windstoten tot ca. 75 km/uur voorkomen.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor. In het zuidwesten is het vaker droog. De wind uit het noordwesten neemt boven land langzaam af naar matig. Langs de kust en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht trekken er enkele buien over. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De wind komt uit het noordwesten en is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6, eerst nog af en toe hard, windkracht 7.

Tot morgen!

                   

Stephan spotte deze bui die uiteindelijk als EF1-tornado werd geclassificeerd (Foto: Primeurman)
Stephan spotte deze bui die uiteindelijk als EF1-tornado werd geclassificeerd (Foto: Primeurman)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.