Botswana dreigt 20.000 olifanten naar Duitsland te deporteren

President Mokgweetsi Masisi van Botswana heeft gedreigd om 20.000 olifanten naar Duitsland te sturen nu de landen ruzie hebben over de invoer van jachttrofeeën (lichaamsdelen van tijdens de jacht gedode dieren). Masisi heeft kritiek op de Duitse federale regering omdat ze de import van jachttrofeeën willen verbieden ondanks de te grote hoeveelheid olifanten in Botswana. 

Botswana is het thuisland van een van de grootste olifantenpopulaties ter wereld. Door de inspanningen op het gebied van natuurbehoud is hun aantal de afgelopen jaren gestegen tot meer dan 130.000 olifanten. De regering heeft een beperkt aantal jachtvergunningen uitgegeven om de olifantenpopulatie in toom te houden en geld in te zamelen voor de plaatselijke steden.

"Het is gemakkelijk om vanuit Berlijn een mening te hebben over onze zaken in Botswana. Wij betalen de prijs voor het behoud van deze dieren voor de wereld," zei hij. Botswana, waar volgens de president ongeveer 130.000 olifanten leven, heeft al 8000 olifanten naar Angola gestuurd. "We willen ook een dergelijk aanbod doen aan de Bondsrepubliek Duitsland," kondigde Masisi aan. "We accepteren geen nee." De president beschreef de problemen door de hoeveelheid olifanten in zijn land als ernstig. Olifanten vertrapten mensen tot de dood, vernielden hele oogsten en verwoesten dorpen.

Ambtenaren van het Zuid-Afrikaanse land protesteerden al tegen een mogelijk verbod in het Verenigd Koninkrijk voor jagers om trofeeën uit Botswanamee te nemen en waarschuwden in maart dat ze 10.000 olifanten naar Londen zouden overbrengen.

De dierenrechtenorganisatie PETA steunt de plannen van Duitsland om de invoer te beperken en mogelijk te verbieden en noemt de trofeejacht "een hobby van rijke, afgestompte patser die meer geld hebben dan moraal".

"De gigantische bedragen die amateurjagers betalen aan een jachttrip komen niet terecht bij de arme bevolking of bij een nationaal parkbestuur, maar bijna uitsluitend in de zakken van touroperators en eigenaren van jachtlocaties," aldus een woordvoerder van PETA.

Botswana zou de jacht volledig moeten verbieden en in plaats daarvan moeten vertrouwen op fototoerisme om inkomsten te genereren, voegde de woordvoerder eraan toe, erop wijzend dat levende dieren belangrijker zijn voor het imago.

Duitsland is een van de grootste importeurs van jachttrofeeën in de EU.