Meer Nederlanders de grens over voor tabak na accijnsverhoging

Als gevolg van de recente accijnsverhoging op tabak in Nederland, gaan nog meer mensen naar België of Duitsland om hun tabaksproducten te kopen dan voorheen. Een 50-grams pakje shag kost nu ongeveer 25 euro in Nederland, terwijl het slechts 11 euro kost in Duitsland.

In Herzogenrath, net over de grens bij Kerkrade, zijn er bij de tankstations meer Nederlandse dan Duitse kentekenplaten te zien. En velen komen niet alleen voor brandstof, maar ook voor tabaksproducten. Een snelle check onder automobilisten laat zien dat de meesten inderdaad voor tabak komen.

"Een pakje sigaretten kost 15,50 euro in Nederland en hier 8 euro", zo weet een man te vertellen, waarbij hij benadrukt dat dit nog vóór de laatste accijnsverhoging was. "Daar komt nu nog eens acht euro extra voordeel bovenop. Ik heb wat pakjes meegenomen en bespaar zo'n dertig euro." In Kerkrade, op een steenworp afstand, runt Maurice Meertens al veertig jaar een tabakswinkel. "Tabak is een probleem geworden, het is gewoon een derde tot twee keer goedkoper dan hier. Het is begrijpelijk dat mensen dan de grens oversteken."