FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 november 2023

Lavreysen sprint met overmacht naar Champions League-titel

Op de wielerbaan van Londen is zaterdagavond alweer een einde gekomen aan het derde seizoen van de Track Champions League. De vijfde en laatste avond stond weer bol van de fraaie finales, met hier en daar ook nog een leuke ontknoping in de eindklassementen.

Scratch mannen
In de laatste tien ronden opende een klein groepje de aanval, inclusief Philip Heijnen. Het was echter Mark Stewart die voor eigen publiek een gaatje sloeg en de winst pakte, voor landgenoot William Perrett en de Spanjaard Sebastian Mora - Heijnen finishte als vierde.

Scratch vrouwen
Een reeks aanvallen in de openingsfase resulteerde uiteindelijk in het wegrijden van de Britse Neah Evans en de Litouwse Olivija Baleisyte, waarna Lara Gillespie uit Ierland ook aan kon sluiten. Evans gaf in de slotfase nog eens extra gas en reed naar de winst, voor Gillespie en Baleisyte - de Britse ranglijstaanvoerster Katie Archibald won de sprint van het peloton voor plek vier, Maaike Brandwagt werd keurig dertiende.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen en de Australiër Matthew Richardson stonden voor de zoveelste keer in de finale en dit keer was het zowaar Richardson die de rapste was. Lavreysen moest zich gewonnen geven, maar zijn finaleplek was wel genoeg om de eindzege in het sprintklassement te pakken. Tijmen van Loon, Daan Kool en Lars Romijn gingen er in de eerste ronde weer uit.

Sprint vrouwen
De finale ging tussen de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews en de Colombiaanse Martha Bayona, maar echt spannend werd het niet: Andrews was simpelweg een maat te groot en pakte de winst, terwijl titelconcurrente Alessa-Catriona Pröpster uit Duitsland bleef steken in de halve finales. Ruby Huisman kwam ondanks een dappere poging niet door de eerste ronde.

Afvalkoers mannen
De Canadees Dylan Bibic moest in de top-15 eindigen en dan was hij zeker van de eindzege in het duurklassement, wat na de eerste drie afvallers een feit was. Bibic ging er even later uit en uiteindelijk bleven Heijnen en de Belgen Jules Hesters en Tuur Dens over. Heijnen kon hen niet kloppen, Dens was in de eindsprint vervolgens te sterk voor de jarige Hesters - Roy Eefting werd negende.

Afvalkoers vrouwen
Archibald hoefde weinig bijzonders te doen om het eindklassement te winnen en dat lukte: ze ging er als voorlaatste uit, waardoor ze na vier zeges ook een keer níet won. De Ierse Lara Gillespie klopte de Noorse Anita Stenberg vervolgens in de sprint om de winst - Maaike Brandwagt ging er al vrij vroeg uit.

Keirin mannen
Wéér was het Lavreysen tegen Richardson in de finale, de rest moest vooral toekijken. Het werd ook nu een heerlijke strijd, waarbij Richardson wederom als eerste aan ging, maar Lavreysen er opnieuw in de laatste meters overheen knalde. De Pool Mateusz Rudyk werd derde, voor Tijmen van Loon, Daan Kool en Lars Romijn eindigde de dag weer in de eerste ronde.

Keirin vrouwen
Ellesse Andrews kon het afmaken en daar was geen moment twijfel over: de Nieuw-Zeelandse was met afstand de beste en pakte de eindzege in het sprintklassement met winst op de keirin. De Colombiaanse Martha Bayona werd tweede op de keirin, voor de Britse Emma Finucane.

Klassementen
Het duurklassement bij de mannen leek al richting Dylan Bibic te gaan en de Canadees maakte het inderdaad af, met de Brit William Tidball op plek twee en Jules Hesters namens België op drie - Philip Heijnen was op plek vijf de beste Nederlander. Harrie Lavreysen was in het sprintklassement véél te sterk voor de rest, alleen Matthew Richardson bleef nog een klein beetje in de buurt.

Bij de vrouwen was Katie Archibald een klasse apart in het duurklassement, dat de Britse ruim voor de Noorse Anita Stenberg won. Ellesse Andrews was de beste in het sprintklassement, voor Alessa-Catriona Pröpster en Martha Bayona.

Uitslag FC Twente - NEC

FC Twente is er in eigen huis niet in geslaagd te winnen van NEC. In een vermakelijke wedstrijd werd het 3-3.

In de eerste helft was Twente duidelijk de betere ploeg. Ugalde en Vlap kregen mogelijkheden om hun ploeg op voorsprong te zetten maar het duurde tot vlak voor rust toen de ploeg uit Enschede pas op voorsprong kwam. Een ongevaarlijk lijkend schot van Steijn glipte door de handen van Cillessen. 

Na rust stond er plotseling een heel ander NEC. Het kwam al snel weer op gelijke hoogte na een wat gelukkige kopbal van Ross, dankzij Van Rooij en Baas liep het via fraaie aanvallen uit tot 1-3. De thuisploeg knokte zich echter terug in de wedstrijd en na de aansluitingstreffer van Steijn schoot Ugalde zijn ploeg toch nog naar een punt.

FC Twente

3 - 3

N.E.C. Nijmegen

 43' Steijn
 76' Steijn
 87' Ugalde
   47' Ross
 56' v.Rooij
 65' Baas
 
 Gele kaart: Ugalde, (FC Twente), Proper,Ogawa,Ross, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Sampsted (Brenet/ 72)
Hilgers
Pröpper
Smal
D.Rots (Taha/ 75)
Kjölö (Regeer/66)
Steijn
Eiting (v.Wolfswinkel/72)
Vlap (v.Bergen/66)
Ugalde
  Cillessen
v.Rooij
Ross
Nuytinck
Verdonk
Proper
Mattsson
Schöne
Hansen (Olden Larsen/73)
Ogawa (Hoedemakers/ 88)
Baas (v.Wermeskerken/75)

Hoe Nieuwsuur over FvD bijverdiensten begon en Thierry door de modder sleurde

Forum voor Democratie is opgericht met als doel de democratie te vernieuwen, maar lijkt steeds meer aandacht te besteden aan commerciële activiteiten. Er zijn diverse bv's opgericht, waarvan er één maaltijdboxen aanbiedt. Het bedrijf beweert dat de producten "direct van het land" komen en een "community" vormen van "Nederlandse boeren" die "goed omgaan met hun dieren en milieu". Nieuwsuur heeft geprobeerd het Nederlandse vlees uit de boxen te traceren. De productcodes op de verpakkingen leidden niet naar een boer, maar naar een vleesgroothandel die ook levert aan Griekse en Turkse restaurants.

Intussen heeft de FvD-fractie in vergelijking met andere partijen weinig aanwezigheid in de Tweede Kamer. Volgens lijsttrekker Thierry Baudet ligt de echte macht niet in het parlement, maar bij de zogenaamde deep state - een soort internationale elite van grote bedrijven en invloedrijke personen die volgens hem de wereld aansturen.

Uitslag RKC - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft zaterdag de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk gewonnen. Bij de Waalwijkers maakte doelman Etienne Vaessen zijn rentree, maar de keeper kon een nederlaag niet voorkomen: 0-1.

Etienne Vaessen maakte na ruim veertig dagen zijn rentree nadat de doelman uitviel met een blessure tegen Ajax. In het eerste deel van de wedstrijd begon RKC uitstekend aan het duel en was het een aantal maal dicht bij de openingsgoal. In de eerste 25 minuten raakte de thuisploeg twee keer de lat. Eerst via een knal van Dario Van den Buijs en ook Denilson Cleonise raakte de lat.

Terwijl RKC meerdere malen dicht bij de openingstreffer was, viel de openingsgoal aan de andere kant. Willum Willumsson zorgde voor de 0-1, maar daarna was het weer vooral RKC dat gevaarlijk was. Maar ook in de tweede helft kwam de thuisploeg niet meer tot scoren ondanks de nodige kansen, waardoor Go Ahead Eagles voor het eerst in acht maanden een uitwedstrijd wist te winnen.

Amersfoort uitgeroepen tot Europese stad van het jaar 2023

Amersfoort is door de Academy of Urbanism in Londen uitgeroepen tot Europese Stad van het Jaar. De jury prijst Amersfoort voor haar levenskwaliteit, vooruitstrevende stedenbouw en innovatie met behoud van het karakter en erfgoed van de stad.

'European City of the Year' is een internationale vakprijs die wordt toegekend op basis van de inrichting van een stad, de variatie in woningtypes en de verbindingen tussen wijken.

De Academy bestaat uit wetenschappers, politici en specialisten van over de hele wereld op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. In september bezocht een delegatie van de Academy de stad. Amersfoort werd onder andere beoordeeld op haar stedenbouwkundige kwaliteiten, maar ook op duurzaamheid en hoe de stad wordt beheerd.

Volgens de jury krijgt Amersfoort de prijs omdat de stad zich richt op het welzijn van bewoners door onder andere het autogebruik te beperken en een divers aanbod van betaalbare en kwalitatief goede woningen te bieden.

Grote pro-Palestina demonstratie Londen verstoord door tegendemonstranten

Volgens schattingen van de politie namen vandaag ongeveer 300.000 mensen deel aan een grote pro-Palestijnse demonstratie in Londen. In gezangen en op borden eisten ze 'Vrijheid voor Palestina' en een einde aan de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. De organisatoren hadden meer dan 500.000 mensen verwacht. Aanvankelijk werden er geen overtredingen gemeld. De menigte marcheerde van Hyde Park over Vauxhall Bridge naar de Amerikaanse ambassade aan de Theems. Britse vakbonden en politici namen ook deel aan de protestmars, waaronder de voormalige leider van de Labourpartij, Jeremy Corbyn. Deelnemers zwaaiden met Palestijnse vlaggen en riepen slogans als 'Staakt-het-vuren nu' en 'Bevrijd Palestina'.

Demonstranten zwaaiden met Palestijnse vlaggen en riepen op tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Ruim 1.800 politieagenten begeleidden de demonstratie, die vreedzaam leek te verlopen. Aan de zijlijn van de betoging waren er echter botsingen tussen deelnemers aan een tegendemonstratie van Britse nationalisten en de politie. 

De veiligheidssituatie werd als delicaat beschouwd - ook omdat de jaarlijkse viering van Armistice Day, waarop het Verenigd Koninkrijk de doden van de Eerste Wereldoorlog herdenkt, op dezelfde dag plaatsvond. Er braken kleine rellen uit tussen demonstranten en tegendemonstranten in de buurt van de Cenotaph, een belangrijk monument uit de Eerste Wereldoorlog in de regeringswijk van Londen. De tegendemonstranten hadden geprobeerd door de politiebarrières te breken. Een groot deel van de tegendemonstranten was volledig in het zwart gekleed, droeg maskers en droeg Engelse en Britse vlaggen.

In de wijk Chinatown vielen tegendemonstranten politieagenten aan. Het plaatsvervangend hoofd van de Londense politie, Laurence Taylor, had eerder verklaard dat onder de tegendemonstranten "waarschijnlijk" ook voetbalhooligans zaten. Volgens Britse media bevond Tommy Robinson, de leider van de rechtsradicale English Defence League, zich onder hen. Hierbij zijn 82 mensen gearresteerd.

Politiek geschil in de aanloop
De pro-Palestijnse demonstratie was gericht tegen de militaire actie van Israël in de Gazastrook. Met zijn massale aanvallen daar reageert het Israëlische leger op de ongekend brute aanval van Hamas op Israël. Honderden Hamas-strijders vielen op 7 oktober Israëlisch grondgebied binnen en begingen wreedheden, vooral tegen burgers, waaronder veel kinderen. Volgens Israëlische rapporten werden 1.200 mensen gedood en zijn er ongeveer 240 mensen gegijzeld. Volgens cijfers van Hamas, die niet onafhankelijk geverifieerd kunnen worden, zijn er sindsdien meer dan 11.000 mensen gedood in de Gazastrook, waaronder 4.500 kinderen.

De pro-Palestina demonstratie in Londen had in de aanloop naar het evenement al tot politieke controverse geleid. De Britse premier Rishi Sunak had de deelnemers vrijdag opgeroepen om "respectvol en vreedzaam" te demonstreren. Verschillende van zijn ministers hadden eerder opgeroepen om de demonstratie te verbieden - wat critici zagen als onacceptabele inmenging in het werk van de politie. Bij eerdere pro-Palestijnse demonstraties had de Londense politie ongeveer 100 mensen gearresteerd - onder meer omdat ze de islamistische Palestijnse organisatie Hamas zouden steunen, die zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de EU als terroristische organisatie is geclassificeerd.

Schotse hooglander verdronken na aanval van loslopende hond

In Amsterdam is vanmorgen een Schotse hooglander na een aanval van een loslopende hond verdronken in het Nieuwe Meer. De koe dook in het koude water, maar werd ook daar nog aangevallen door de hond. Nadat de koe kopje onderging, kwam deze niet meer boven water. "Het baasje van de hond heeft zich na het voorval bij ons in de boswinkel gemeld en zal aansprakelijk worden gesteld", vertelt een woordvoerder van Boswachterij in het Amsterdamse Bos aan AT5.

Rond 09.30 uur ziet een hardloper de loslopende sint-bernard achter de koe aangaan. "Na een aantal minuten rennen en vechten had de koe zoveel angst en sprong de Nieuwe Meer in", laat de hardloper aan AT5 weten. De hond zette de aanval door in het water en bleef de rug en kop van de koe aanvallen. Nadat de hooglander zover van de kant is gejaagd door de hond, verdrinkt de koe en komt deze niet meer boven.

De boswachterij van het Amsterdamse Bos bevestigt aan AT5 de gebeurtenis. Volgens een boswachter is dit niet het eerste incident. "We zien natuurlijk wat er allemaal misgaat in het bos en dit is het zoveelste ding wat er gebeurt en is gewoon niet oké. Daarom willen we dit nu ook echt naar buiten brengen."

Daarbij benadrukt de woordvoerder dat hondeneigenaren verantwoordelijk zijn voor het gedrag van de hond. "Wat er gebeurde, is een natuurlijk gedrag van een hond, het zijn immers jachtdieren, maar dat iemand geen appel kan doen op zijn hond kan niet." Maandag zal de Boswachterij contact opnemen met de dierenpolitie over de vervolgstappen van het voorval. Het baasje van de hond zei het voorval erg te betreuren.

Loslopende hond
De hardloper laat weten dat het baasje van de hond niet in staat was het dier te stoppen. "Hij stond te schreeuwen naar de hond, die totaal niet luisterde. De hond was gewoon echt heel agressief en wild." De hardloper reageert geschrokken op de aanval. "Veel mensen gaan toch naar het natuurgebied om van deze beesten te genieten. Er stonden er vier en nu zijn het er maar drie."

Volgens de boswachter liep het baasje met de hond in losloopgebied en hoefde de hond daar niet aangelijnd te zijn. Maar ging het fout toen de hond in het gebied van de Schotse hooglanders belandde. "Daar mogen helemaal geen honden komen, aangelijnd of niet."

Skiester Vlhova wint zesde rendier met slalomzege in Lapland, afdaling Zermatt afgelast

De World Cup alpineskiën voor de vrouwen is neergestreken in het Finse Levi. In het hoge Finse noorden staan dit weekeinde twee slalomwedstrijden op het programma, zaterdag werd de eerste afgewerkt. Zoals altijd wacht in Levi een bijzondere prijs: de winnares krijgt er een rendier.

In de eerste run was de Slowaakse Petra Vlhova de snelste, maar Lena Dürr wist namens Duitsland verrassend goed in de buurt te blijven en noteerde op 0,18 seconden de tweede tijd. Plek drie was op 0,42 seconden in handen van de Amerikaanse Mikaela Shiffrin en daarmee waren de kandidaten voor de winst eigenlijk ook wel bekend: Katharina Liensberger uit Oostenrijk gaf op plek vier al 1,02 seconden toe op Vlhova.

Liensberger zette een dijk van een tweede run neer en wist zich in elk geval ruimschoots van de vierde plek te verzekeren, waarna ze kon kijken of er misschien een podiumplaats in zat. Dat was het geval, want nota bene Shiffrin kwam 0,15 seconden achter Liensberger terecht. Dürr hield met 0,14 seconden voorsprong wel stand, waarna het aan Vlhova was. Op de Slowaakse stond geen maat, ze bouwde haar voorsprong zelfs uit naar 1,41 seconden en won voor de zesde keer in Levi, wat haar dus een zesde rendier opleverde, voor Dürr en Liensberger.

De mannen zouden zaterdag in actie komen voor de eerste afdaling van het seizoen in het Zwitserse Zermatt. Eerder in de week ging training één nog door, maar de tweede en derde training werden donderdag en vrijdag afgelast wegens hevige sneeuwval en ook zaterdag zat dat nog in de weg, samen met harde wind. Geen afdaling dus, de hoop is nog dat de wedstrijd van zondag wél door kan gaan.

Voetballer zakt in elkaar en overlijdt in topper Albanië

Wat voor Albanese voetbalfans een mooie zaterdagmiddag moest worden, is uitgelopen op een drama. In Rroghozinë nam koploper FK Egnatia het op tegen landskampioen en huidig nummer twee FK Partizani, maar na een kleine 25 minuten ging het helemaal fout.

De Ghanees Raphael Dwamena, speler van Egnatia, zakte plotseling in elkaar. Spelers van beide teams stonden binnen een paar seconden om hem heen in een poging te helpen en ook medische hulp was in no-time aanwezig, maar het mocht niet meer baten: de 28-jarige Ghanees overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Dwamena was twee jaar geleden al eens in elkaar gezakt na een hartaanval, maar zijn defibrillator redde hem destijds. Die had hij in 2020 gekregen: sinds 2017 had Dwamena, oud-speler van onder meer RB Salzburg en Levante en zevenvoudig international, al hartproblemen.

ESA: poolijs smelt in alarmerend tempo, politiek moet CO2 reductie afdwingen

Het smelten van poolkappen en gletsjers gaat in een alarmerend tempo, zei Josef Aschbacher, hoofd van het Europees Ruimteagentschap (ESA), vrijdag. Hij riep de wereldleiders op om "het belang te erkennen van" en actie te ondernemen tegen klimaatverandering.

Aschbacher wees op de invloed die het smelten van poolijs heeft op de stijging van de zeespiegel - iets wat heeft bijgedragen aan veel van de verwoestende en dodelijke stormen die in 2023 over verschillende continenten raasden.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) onthulde in mei dat het nu meer dan waarschijnlijk is dat de temperatuur de komende vijf jaar met 1,5 graden Celsius zal stijgen.

"Wat er op de polen gebeurt, blijft helaas niet op de polen: het verlies van ijs uit de poolgebieden heeft gevolgen voor de hele wereld. De aarde verliest meer dan een biljoen ton ijs per jaar, meer dan 7000 keer het jaarlijkse waterverbruik van de hele stad Parijs", aldus Aschbacher op X.

Aschbacher benadrukte ook de rol van ESA in de strijd tegen klimaatverandering en zei dat "een kwart van ons budget wordt besteed aan aardobservatie, die vooral gericht is op klimaatactiviteiten. En ja, we ondersteunen deze initiatieven volledig met de middelen die we tot onze beschikking hebben."

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen neemt de omvang van gletsjers op Groenland in rap tempo af. Dit is de afgelopen twintig jaar op sommige plekken vervijfvoudigd, zo werd gezegd. Momenteel smelt er jaarlijks 25 meter.

Voor de millenniumwisseling was dat volgens de onderzoekers zo’n vijf meter per jaar. Vooral aan de rand van Groenland en op de ijskappen trokken de gletsjers zich terug.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature Climate Change’. De wetenschappers onderzochten ruim 1.000 van de 22.000 gletsjers van Groenland en evalueerden satellietbeelden en luchtfoto's van de afgelopen 130 jaar. Er wordt gezegd dat het nieuwe onderzoek oudere onderzoeken bevestigt, waarvan de uitkomsten deels in twijfel werden getrokken vanwege de toenmalige ontoereikende meetmethoden.

Marquez wint MotoGP-sprint Sepang, Veijer op P2 in Moto3

Op het circuit van Sepang is zaterdagochtend de sprintrace in de MotoGP verreden voor de Grand Prix van Maleisië. Het werd een spannende strijd, in elk geval in de eerste helft van de race, waarna het vooral om de strijd om plek drie ging.

We gingen van start met WK-leider Francesco Bagnaia op poleposition en titelconcurrent Jorge Martin naast hem, terwijl Enea Bastianini de eerste rij completeerde. Op rij twee stonden Alex Marquez, Luca Marini en Marco Bezzecchi, voor Brad Binder, Fabio Quartararo, Maverick Viñales, Jack Miller, Fabio Di Giannantonio en Johann Zarco.

Bagnaia kende een prima start en kreeg vooral Marquez en Martin achter zich aan, die meerdere malen van positie wisselden. De KTM's van Miller en Binder waren ondertussen weer rap op dreef en sloten aan op plek vier en vijf, voor Bastianini, Bezzecchi, Zarco en Marini.

Richting de helft van de race had Marquez wat afstand genomen van Martin en sloot hij zelfs weer aan bij Bagnaia, die hij niet veel later te grazen nam en die een paar bochten later ook verschalkt werd door Martin. Bagnaia kreeg het moeilijk en had de hulp van teamgenoot Bastianini nodig om plek drie vast te houden, wat wel lukte. Marquez pakte een fraaie zege, voor Martin en Bagnaia.

In het kampioenschap behoudt Bagnaia de leiding, Martin maakt weer iets goed en staat op elf punten achterstand.

De racedag wordt zondag op 05.00 uur Nederlandse tijd geopend door de Moto3, waar niemand minder dan Collin Veijer vanaf de tweede startplek vertrekt - tussen polesitter Jaume Masia en Matteo Bertelle in en met Ivan Ortola, Ayumu Sasaki en Jose Antonio Rueda op rij twee.

Om 06.15 uur is het de beurt aan de Moto2, waar Fermin Aldeguer, Celestino Vietti en Manuel Gonzalez vanaf rij één vertrokken. Aron Canet, Marcos Ramirez en Pedro Acosta staan daar op de tweede rij, Zonta van den Goorbergh moet het doen vanaf plek twintig, twee posities voor Bo Bendsneyder.

Tot slot gaat om 08.00 uur de MotoGP van start, met dezelfde opstelling als voor de sprintrace.

Australië beschermt klimaatvluchtelingen Tuvalu

Het Polynesische eilandstaatje Tuvalu dreigt in de toekomst onder het zeewater te verdwijnen. Dit is een gevolg van het stijgende niveau van het water in zeeën en oceanen onder invloed van de opwarming van de aarde.

Australië biedt de burgers van Tuvalu, ruim 11.000, nu speciale rechten om in het land te komen wonen en te werken “naarmate de gevolgen van de klimaatverandering groter worden”. Zich bewust van de kwetsbaarheid van hun eiland in de Stille Oceaan, waarschuwde de regering dat het land rond het einde van de eeuw al onder water kan verdwijnen. Premier Kausea Natano ziet de overeenkomst als een “baken van hoop" voor de inwoners van het eiland.

Behalve vanwege haar status als een toekomstig Atlantis, geniet Tuvalu bekendheid om haar postzegels en het internet domein achtervoegsel '.tv'. Deze domeinnaamreeks is een significante inkomstenbron voor het land, maar ook dit toplevel domain zal volgens het beleid van ICANN verdwijnen wanneer het land niet meer daar is.

Kok en Leerdam sprinten naar 1-2'tje op 500m in World Cup

In het Japanse Obihiro is zaterdagochtend de tweede dag van het eerste World Cup-weekeinde voor de langebaanschaatsers afgewerkt. Er stonden drie individuele afstanden op het programma, gevolgd door de ploegenachtervolgingen.

500m vrouwen
Op de tweede 500 meter van het weekeinde kwam Jutta Leerdam in rit zes in actie en haar 38,00 seconden beloofde een uitstekend resultaat op te leveren. De Amerikaanse Kimi Goetz, een dag eerder nog winnares, kwam er met 38,13 niet aan, maar Femke Kok een rit later wel: 37,89 seconden. Dat leverde de winst op, Leerdam bleef op plek twee en Goetz werd derde, vlak voor landgenote Erin Jackson (38,15). Marrit Fledderus werd in 38,22 knap vijfde, Naomi Verkerk werd vijftiende (38,82) en Dione Voskamp zestiende (38,83).

1500m mannen
In de openingsrit kwam Ning Zhongyan in actie en de Chinees was gelijk snel: 1:45,59 minuten bleek een zware dobber. Masaya Yamada slaagde er wél in het te verbeteren: hij snelde naar een tijd van 1:45,57 minuten. Landgenoot Seitaro Ichinohe benaderde de top-2 met 1:45,63 minuten, waarna de ogen in de slotrit op Jordan Stolz werden gericht. Het Amerikaanse fenomeen kwam echter ook nét tekort: tweede in 1:45,59 minuten, achter Yamada en voor Ning. Yamada boekte vrijdag al de eerste Japanse World Cup-zege op de 1000 meter sinds 2004, zaterdag was het nog fraaier: de eerste zege op de 1500 meter bij de mannen sinds good old Keiji Shirahata in Baselga in 1997. Kjeld Nuis was in 1:45,76 de beste Nederlander, Wesly Dijs werd in 1:45,88 achtste, Thomas Krol werd elfde (1:46,29), Patrick Roest twaalfde (1:46,32) - Louis Hollaar werd eerder in 1:47,21 vierde in de B-groep.

1500m vrouwen
Li Qishi was in rit vijf met 1:56,80 de eerste die een podiumwaardige tijd noteerde, maar niet veel later ging het nog wat harder: in een mooie rit was de indrukwekkend goede Goetz verrassend te sterk voor Joy Beune: 1:56,56 tegen 1:56,88. Er was er echter één met afstand de beste: Miho Takagi was onklopbaar voor eigen publiek en knalde naar een toptijd van 1:54,54 minuten en de winst. Antoinette Rijpma-De Jong nestelde zich er met 1:56,23 nog tussen op plek twee, voor Goetz. Beune werd uiteindelijk vijfde, Esther Kiel zestiende (1:59,54).

Ploegenachtervolging mannen
Italië opende met een uitstekende tijd door Andrea Giovannini, Davide Ghiotto en Michele Malfatti: 3:42,78 minuten. Nederland kwam daar met Marcel Bosker, Louis Hollaar en Bart Hoolwerf simpelweg niet aan (3:45,29), maar Noorwegen schitterde in de slotrit. Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen reden naar een ruime zege in 3:40,83 minuten, voor Italië en de Amerikaanse ploeg met Ethan Cepuran, Emery Lehman en Casey Dawson (3:43,57).

Ploegenachtervolging vrouwen
Japan maakte grote indruk en Momoka Horikawa, Miho Takagi en Ayano Sato bekroonden dat met een uiterst snelle 2:58,03 minuten. In de slotrit kwam die tijd een beetje in gevaar, maar Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais moesten het namens Canada met plek twee doen in 2:59,25 minuten. In diezelfde rit reed Nederland naar de derde plek met Joy Beune, Esther Kiel en Reina Anema in 3:01,29 minuten.

Positie van sekswerkers wordt verbeterd

Sekswerkers worden door vooroordelen over het werk te vaak niet behandeld zoals andere werkenden. Daarom wordt de sociale en juridische positie van sekswerkers verbeterd. Dat staat in de aanpak die staatssecretaris Van der Maat van Justitie en Veiligheid, mede namens minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze aanpak is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de seksbranche.

Bankrekeningen en verzekeringen
Sekswerkers die een zakelijke bankrekening willen aanvragen, worden nu vaak geweigerd door het risico op witwassen. Ook verzekeringen afsluiten is voor sekswerkers niet vanzelfsprekend. Met de aanpak zijn sekswerkers, banken en verzekeraars bij elkaar gebracht om afspraken te maken over het openen van zakelijke bankrekeningen en verzekeringen voor sekswerkers.

Vooroordelen
In het dagelijks leven van sekswerkers spelen vooroordelen een grote rol. Zo komt het voor dat artsen zonder aanleiding sekswerkers aanmoedigen om te stoppen met het werk of worden medische klachten onterecht gekoppeld aan het werk. Met de online cursus ‘hulp en zorg aan sekswerkers’ die wordt aangeboden aan zorgverleners moeten deze vooroordelen weggenomen worden.

Sekswerkers voelen zich door vooroordelen ook niet altijd serieus genomen door de politie. Mede hierdoor doet slechts een op de vijf sekswerkers aangifte van geweld tijdens het werk. Daarom ontwikkelt de politie een lesmodule voor agenten in opleiding die moet zorgen voor meer kennis over sekswerkers, zodat vooroordelen verdwijnen. Daarnaast worden sekswerkers beter geïnformeerd over hun rechten en plichten bij het doen van aangifte. Ook bij gemeenteambtenaren zetten we in op het vergroten van kennis over sekswerkers om vooroordelen weg te nemen. Samen moeten we ervoor zorgen dat vooroordelen over sekswerk verdwijnen.

FOK! Wat een weer: droog in het zuiden, elders...

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend komen er ten noorden van de grote rivieren buien voor. Vooral aan de kust komt er plaatselijk onweer met hagel voor. De wind komt boven land uit een westelijke richting en is matig. Vlak aan zee waait het (vrij) krachtig, windkracht 5-6 uit het noordwesten.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en vooral in het noorden en midden komen er buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De wind gaat boven land geleidelijk uit het zuidwesten waaien en is matig. Aan de (noord)westkust is de wind eerst nog (vrij) krachtig, met windkracht 5 tot 6 en komt uit het noordwesten.

Vanavond komt er vooral in het westen en noorden nog een bui voor. Aan de noordwestkust waait het matig en eerst nog vrij krachtig uit het noordwesten. Boven land gaat de wind geleidelijk liggen.

Komende nacht kan in het noorden nog een enkele lichte bui voorkomen, elders is het droog. Vooral in het zuiden ontstaat er (mogelijk dichte) mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C aan zee tot plaatselijk rond het vriespunt in het binnenland. Er is weinig wind.

Tot morgen! 

                   

 Herfst....
Herfst....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Extreemrechtse verdachten opgepakt in Europa na onderzoek Europol

In een aantal Europese landen zijn vijf verdachten gearresteerd vanwege extreemrechts terrorisme. Het onderzoek, dat werd gesteund door de Europese samenwerkingsorganisaties Eurojust en Europol, werd geïnitieerd vanuit België.

Europol heeft bevestigd dat het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft bijgedragen aan het onderzoek. Er werd gevreesd dat er 'binnenkort  acties' zouden volgen.

Tijdens de gezamenlijke actiedag werden in de verschillende landen 5 verdachten aangehouden en 7 anderen ondervraagd. Dat gebeurde behalve in België ook in Duitsland, Italië, Kroatië, Litouwen en Roemenië. Verder werden diverse gegevensdragers en wapens in beslag genomen.

De verdachten zouden lid zijn van een rechtse organisatie die een online platform gebruikt voor terroristische activiteiten, zoals het verspreiden van gewelddadige extremistische propaganda, het actief werven van nieuwe leden en het delen van handleidingen van 3D-geprinte wapens. Sommige leden van de organisatie zouden hun eigen manifest hebben geschreven en toegang hebben tot wapens.

Ondanks de jonge leeftijd van sommige verdachten, wezen indicatoren erop dat er een verhoogd risico was dat sommigen van hen binnenkort actie zouden ondernemen.

Eurojust opende de zaak in juli 2023 op verzoek van de Belgische autoriteiten. 

OM eist 3 jaar cel en TBS tegen moeder die met dochtertjes (3 en 1,5) van kade afstapte

“Het recht op leven is het meest fundamentele recht dat een mens heeft, hoe klein je ook bent. Op 13 oktober vorig jaar is dit recht het slachtoffer op éénjarige leeftijd ontnomen. Het kleine meisje had geen kans toen ze in de draagzak vast tegen haar moeder in de koude IJssel terecht kwam.” Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 7 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 39-jarige vrouw uit Kampen. Ze stapte volgens het OM opzettelijk van de twee meter hoge IJsselkade in Kampen, met haar dochter van 19 maanden in een draagzak op haar buik en een andere dochter van drie jaar oud aan haar vastgebonden aan een doek.

“Het mag duidelijk zijn dat op die dag een verschrikkelijk incident heeft plaatsgevonden, met grote impact op velen”, aldus de officier van justitie tijdens de inleiding van haar requisitoir. Iets na vier uur in de middag, zo is te zien op camerabeelden, komt de moeder met haar vier kinderen aan bij de kade op het industrieterrein. Er wordt eten in het water gegooid voor eenden en vogels. Haar jongste dochter zit al in de draagzak en na een paar minuten bindt ze haar driejarige dochter ook aan zich vast.

Na ongeveer een kwartier is volgens het OM op basis van de beelden duidelijk dat de vrouw het plan heeft in het water te stappen. Ze staat op, met de jongste kinderen aan zich vast en richt zich actief op het water. Haar oudste kinderen werpen een barrière op door tussen hun moeder en het water te staan. Mevrouw poogt haar kinderen nog te omzeilen, maar gaat weer zitten. Dit gebeurt tweemaal.

Twee minuten voor half vijf staat mevrouw op en loopt enkele meters in versnelde pas richting het water. Ditmaal komt zij door de barrière die haar kinderen wederom opwerpen, heen. Tevergeefs probeerden zij hun moeder tegen te houden.

De vrouw belandt met haar twee kinderen in het water. Gealarmeerde omstanders schieten met gevaar voor eigen leven te hulp en slagen erin mevrouw en de kinderen uit het water te krijgen. Voor het jongste meisje van één jaar mag reanimatie niet baten, ze overlijdt kort na het incident in het ziekenhuis. Het driejarige kind raakt onderkoeld en overleeft ternauwernood, enkel door de hulp van heldhaftige personen die toevallig in de buurt waren.

Voorbedachte raad
De verdachte stelt dat ze niet opzettelijk in de IJssel belandde, maar het OM komt tot een andere conclusie: “Uit de beelden volgt naar mening van het OM dat geen sprake is van een noodlottig ongeluk, maar van opzet. Er is niet gestruikeld, de stenen waren niet glad, mevrouw gaat gericht op het water af en laat zich daarbij niet tegenhouden.”

De verdachte heeft zich ook kunnen beraden op de gevolgen van haar daad. Dit wordt afgeleid uit de beelden, waarop volgens het OM is te zien dat mevrouw zich eerder op het water richt, voordat zij hier daadwerkelijk in stapt. “Mevrouw heeft kunnen nadenken over de betekenis en de gevolgen van haar voorgenomen daad en heeft zich daarvan rekenschap kunnen geven.” Het OM stelt daarom dat er sprake is van voorbedachte raad, wat maakt dat het handelen van verdachte juridisch kwalificeert als moord en poging moord op haar dochters. “Hun moeder, de persoon van wie zij volledig afhankelijk waren, op wie zij mochten vertrouwen, heeft hen in een levensgevaarlijke en fatale situatie gebracht.”

Verminderd toerekeningsvatbaar
Wat de beweegredenen waren voor mevrouw om het water in te lopen en wat er zich direct voorafgaand aan en ten tijde van het incident in haar gedachten heeft afgespeeld, is onbekend gebleven. Zowel (getuigen)verhoren als gedragskundig onderzoek geven daarover geen uitsluitsel.

Deskundigen concluderen dat sprake is van een ernstig psychiatrisch ziektebeeld bij mevrouw. Het OM gaat, in lijn met de adviezen van deskundigen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, uit van de aanwezigheid van één of meerdere ziekelijke stoornissen op het moment dat de vrouw in de IJssel stapte. Die stoornissen werkten door in haar daad. Dat maakt dat het OM uitgaat van een verminderde mate van toerekenbaarheid.

Een onbehandelde terugkeer in de samenleving acht de officier van justitie onverantwoord. “Het is evident dat mevrouw niet alleen een gevaar vormt voor zichzelf, maar ook voor anderen indien zij in deze toestand zonder behandeling op straat komt.”

“Ik heb een andere kijk op uw rol in de gebeurtenis dan u”, zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle. “Maar dat neemt niet weg dat ik het verschrikkelijk voor u vind dat dit is gebeurd. Ik geloof dat u altijd goed voor uw kinderen heeft gezorgd, dat u van hen alle vier houdt en dat het verdriet van het verlies van uw kind niet in woorden te vatten is.”

Honderden doden bij gevechten in Darfur, zes miljoen mensen op de vlucht

De gevechten in de regio Darfur in Soedan zijn verder geëscaleerd. De situatie is alarmerend, waarschuwt de VN-vluchtelingenorganisatie. In slechts een paar dagen tijd zijn 800 mensen gedood en zijn er  meldingen van seksueel geweld.

De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) heeft haar bezorgdheid geuit over de escalerende gevechten in de Soedanese regio West-Darfur. Volgens berichten zijn er in een paar dagen tijd meer dan 800 mensen gedood door gewapende groepen, aldus de organisatie. Daarnaast zijn alleen al vorige week meer dan 8.000 mensen naar buurland Tsjaad gevlucht. Het dorp Ardamata in de buurt van de regionale hoofdstad Al-Junaina is bijzonder getroffen door het geweld.

In Soedan vecht de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) sinds half april tegen de strijdkrachten van het land in de Hoorn van Afrika. "Twintig jaar geleden was de wereld geschokt door de verschrikkelijke wreedheden en mensenrechtenschendingen in Darfur. We vrezen dat een soortgelijke dynamiek kan ontstaan," waarschuwde de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi.

Volgens UNHCR-woordvoerder William Spindler zijn gewapende milities van huis naar huis getrokken om systematisch jongens en mannen te vermoorden. Volgens Spindler hebben ooggetuigen melding gemaakt van grove mensenrechtenschendingen en seksueel geweld. De VN zelf heeft nauwelijks toegang tot de betwiste gebieden.

Zes miljoen mensen op de vlucht
De Soedanese mensenrechtenactivist Hafiz Mohamed van de organisatie 'Justice Africa Sudan' omschrijft het huidige geweld als etnische zuivering. Alleen al in de stad Ardamata zijn deze week honderden leden van de etnische groep Massalit gedood door de RSF en gelieerde Arabische milities, zei Mohamed in een interview met de Britse omroep BBC.

In de eerste maanden van het conflict werden verschillende wapenstilstanden overeengekomen tussen de RSF en het leger - en weer verbroken. Beide partijen beschuldigden elkaar.

Een paar dagen geleden kondigde de RSF aan dat ze Al-Junaina hadden veroverd. In de zomer waren daar al vermoedelijke oorlogsmisdaden gepleegd tijdens aanvallen van de RSF en geallieerde milities. Volgens de VN werden daar in juli massagraven gevonden met tientallen vermoorde burgers van de etnische Masalit-minderheid. De RSF ontkende de beschuldigingen. Volgens de VN zijn in totaal zes miljoen mensen ontheemd geraakt door het conflict - de meesten van hen zijn nog steeds op de vlucht in het land.

Random Pics van de Dag #1097

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Douane krijgt semiautomatische wapens voor beveiligen drugstransporten

De Douane kan semiautomatische wapens gaan inzetten bij het afschermen en beveiligen van drugsvangsten. De inzet van de wapens is nodig omdat er een duidelijke toename te zien is in de zwaarte van het geweld verbonden aan drugscriminaliteit. Bovendien zijn er indicaties dat door criminelen wordt gezinspeeld op het terughalen van in beslaggenomen drugs. De wapens kunnen ingezet gaan worden door speciaal daartoe opgeleide douaniers van het Team Bijzondere Bijstand (TBB) van de Douane.

De douane ziet al geruime tijd een toename van drugscriminaliteit in en rondom de Nederlandse zeehavens. In de Rotterdamse haven werd in 2022 meer dan 50.000 kilo drugs onderschept. Bovendien zijn er steeds duidelijkere indicaties van dreigingen vanuit criminele organisaties rondom het douaneproces. Staatssecretaris Aukje De Vries (Toeslagen en Douane): “Douaniers zetten dag en nacht alles op alles om drugssmokkel tegen te gaan. Dat is niet zonder risico, want de criminelen worden steeds agressiever. Het is van groot belang dat douaniers hun werk veilig en weerbaar kunnen blijven doen. Daarom is het een belangrijke stap dat bepaalde douaniers nu de beschikking krijgen over semiautomatische wapens. Het feit dat deze bewapening nodig is, geeft tegelijk aan hoe onze mensen helaas in een steeds hardere frontlinie komen te staan tegenover de georganiseerde misdaad.”

Op verzoek van de staatssecretaris voor Toeslagen en Douane gaat de minister van Justitie en Veiligheid de douaniers die zijn belast met het afschermen en beveiligen van in beslag genomen drugs laten uitrusten met semiautomatische schoudervuurwapens.  De inzet van deze wapens kan bijvoorbeeld in het geval van het vervoer van drugs en bij het beveiligen van open plaatsen in de haven wanneer het geruime tijd duurt om drugs uit containers te laden. Daarnaast zorgt de betere bewapening dat de veiligheid van douaniers en havenpersoneel beter gewaarborgd kan worden.

Baanrenner Lavreysen wint en verliest in Champions League, Eefting rijdt naar winst

Op de wielerbaan van Londen is vrijdagavond de vierde en alweer voorlaatste avond afgewerkt in de Track Champions League. Zaterdag staat de afsluitende aanval op het programma, ook in Londen, met de beslissing in de vier klassementen.

Scratch mannen
De vroege aanvallers kregen het niet voor elkaar om een echt groot gat te slaan, dus werd het een sprint. Roy Eefting opende die sprint al héél vroeg, twee ronden voor het einde kwam hij naar voren met een gigantische versnelling, waardoor hij zelfs een groot gat sloeg. Niemand kwam de ontketende Eefting meer halen en dus pakte hij na drie seizoenen eindelijk zijn eerste scratchzege in de Champions League, voor de Canadees Dylan Bibic en Tobias Hansen uit Denemarken - Philip Heijnen finishte als zesde.

Scratch vrouwen
Een wat rommelige koers, waarbij de Britse Dannielle Khan ten strijde trok in de slotfase. Dat wist ze zowaar vol te houden en dus pakte Khan een best wel verrassende overwinning, voor de Amerikaanse Lili Williams en Khan's eigen landgenote Sophie Lewis.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen en de Australiër Matthew Richardson stonden weer eens tegenover elkaar in een finale. Richardson ging relatief vroeg aan en leek het even af te kunnen maken, maar Lavreysen kwam in de laatste meter op volle snelheid tóch weer net langszij voor de winst. Lars Romijn, Daan Kool en de gediskwalificeerde Tijmen van Loon sneuvelden in de eerste ronde.

Sprint vrouwen
De Duitse Alessa-Catriona Pröpster en thuisfavoriete Katy Marchant vochten het in de finale uit en dat werd eigenlijk geen spannende strijd: Pröpster was simpelweg een maat te groot en sloeg zo ook een mooie slag richting de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews, die in de halve finales sneuvelde. Ruby Huisman ging er ook in Londen in de eerste ronde uit.

Afvalkoers mannen
De Brit William Tidball en de Belg Jules Hesters waren als laatste over en dat zorgde voor een heerlijke sprint, waarin Tidball zijn wiel een paar centimeter voor dat van Hesters over de meet drukte. De Spanjaard Sebastian Mora werd derde, voor Philip Heijnen - Eefting ging er als eerste uit en werd zo zeventiende.

Afvalkoers vrouwen
De koers werd na een forse val een tijdje onderbroken, na de keirinfinales konden we door. Thuisheldin Katie Archibald en de Noorse Anita Stenberg bleven als laatste over en op Archibald stond geen maat: ze gaf de Noorse het nakijken, de Ierse Lara Gillespie werd derde - Maaike Brandwagt moest het doen met plek achttien.

Keirin mannen
Harrie Lavreysen stond uiteraard weer in de finale en moest vroeg reageren op een aanval van Sam Dakin, waarna Kevin Quintero ook mee kon. De Colombiaanse wereldkampioen drukte zich er binnendoor bij Lavreysen en wist de Nederlander toch wel ietwat verrassend te kloppen. Quintero won dus, voor Lavreysen en Matthew Richardson. Kool, Romijn en Van Loon gingen er in de eerste ronde uit.

Keirin vrouwen
Alessa-Catriona Pröpster ging vroeg aan, maar moest dat bekopen en werd laatste in de finale. Haar concurrente in het klassement, de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews, leek optimaal te profiteren met de winst, maar werd in de laatste meters verschalkt door Martha Bayona, de tweede Colombiaanse keirinzege in een paar minuten. Andrews werd tweede, voor de Britse Emma Finucane - Huisman ging er opnieuw uit in de eerste ronde.

Klassementen
Lavreysen gaat niet verrassend aan de leiding in het sprintklassement, er moeten zaterdag wel hele rare dingen gebeuren wil Richardson hem nog passeren. Dylan Bibic is de leider in het duurklassement, met Tidball als enige die er zaterdag realistisch gezien nog voorbij zou kunnen komen.

Het sprintklassement bij de vrouwen is spannend: Andrews gaat er aan de leiding, Pröpster volgt op een handjevol punten - de rest maakt geen kans meer op de titel. In het duurklassement gaat Archibald aan de leiding, Stenberg is in principe de enige die nog een kans heeft om haar van de titel te houden.

Ontmoeting Xi en Biden bevestigd

De Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping willen elkaar komende woensdag ontmoeten voor een langverwachte ontmoeting. Het gesprek aan de zijlijn van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)-top in San Francisco zal gaan over het openhouden van communicatiekanalen, zei Witte Huis-woordvoerster Karine Jean-Pierre. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde ook dat Xi van 14 tot 17 november op de APEC-top zou zijn en Biden zou ontmoeten.

Er zijn al lange tijd grote spanningen tussen de VS en China, onder meer over de kwestie Taiwan, handel en mensenrechten. De twee nauw met elkaar verweven economische machten proberen momenteel echter de relatie te verbeteren. Biden heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk gepleit voor ‘een verantwoord beheer van de concurrentie tussen de twee landen’.

Controversiële onderwerpen en mondiale politieke vragen
Er worden geen grote doorbraken verwacht van het gesprek tussen Biden en Xi; de conflicten tussen beide staten zijn te complex. Er zullen ook mondiale politieke kwesties onderwerp van gesprek zijn, zoals de oorlog in Gaza. Biden zal er waarschijnlijk op aandringen dat Xi zijn invloed op Iran zal gebruiken. Dit land wordt beschouwd als de beschermende kracht van de terroristische militie Hamas in de Gazastrook. De oorlog in Oekraïne en waarschijnlijk de wapenleveranties van Noord-Korea aan Rusland zullen ook ter sprake komen.

Xi en Biden ontmoetten elkaar een jaar geleden voor het laatst in de marge van een G20-top op Bali. Tijdens het bijna drie uur durende gesprek bekritiseerde Biden toen onder meer het ‘steeds agressiever wordende’ gedrag van China tegenover de eilandrepubliek Taiwan, die de leiding in Peking als een deel van het eigen grondgebied beschouwt. Xi noemde de Taiwanese kwestie een ‘rode lijn’ die niet overschreden mag worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.