Ontmoeting Xi en Biden bevestigd

De Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping willen elkaar komende woensdag ontmoeten voor een langverwachte ontmoeting. Het gesprek aan de zijlijn van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)-top in San Francisco zal gaan over het openhouden van communicatiekanalen, zei Witte Huis-woordvoerster Karine Jean-Pierre. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde ook dat Xi van 14 tot 17 november op de APEC-top zou zijn en Biden zou ontmoeten.

Er zijn al lange tijd grote spanningen tussen de VS en China, onder meer over de kwestie Taiwan, handel en mensenrechten. De twee nauw met elkaar verweven economische machten proberen momenteel echter de relatie te verbeteren. Biden heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk gepleit voor ‘een verantwoord beheer van de concurrentie tussen de twee landen’.

Controversiële onderwerpen en mondiale politieke vragen
Er worden geen grote doorbraken verwacht van het gesprek tussen Biden en Xi; de conflicten tussen beide staten zijn te complex. Er zullen ook mondiale politieke kwesties onderwerp van gesprek zijn, zoals de oorlog in Gaza. Biden zal er waarschijnlijk op aandringen dat Xi zijn invloed op Iran zal gebruiken. Dit land wordt beschouwd als de beschermende kracht van de terroristische militie Hamas in de Gazastrook. De oorlog in Oekraïne en waarschijnlijk de wapenleveranties van Noord-Korea aan Rusland zullen ook ter sprake komen.

Xi en Biden ontmoetten elkaar een jaar geleden voor het laatst in de marge van een G20-top op Bali. Tijdens het bijna drie uur durende gesprek bekritiseerde Biden toen onder meer het ‘steeds agressiever wordende’ gedrag van China tegenover de eilandrepubliek Taiwan, die de leiding in Peking als een deel van het eigen grondgebied beschouwt. Xi noemde de Taiwanese kwestie een ‘rode lijn’ die niet overschreden mag worden.