Extreemrechtse verdachten opgepakt in Europa na onderzoek Europol

In een aantal Europese landen zijn vijf verdachten gearresteerd vanwege extreemrechts terrorisme. Het onderzoek, dat werd gesteund door de Europese samenwerkingsorganisaties Eurojust en Europol, werd geïnitieerd vanuit België.

Europol heeft bevestigd dat het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft bijgedragen aan het onderzoek. Er werd gevreesd dat er 'binnenkort  acties' zouden volgen.

Tijdens de gezamenlijke actiedag werden in de verschillende landen 5 verdachten aangehouden en 7 anderen ondervraagd. Dat gebeurde behalve in België ook in Duitsland, Italië, Kroatië, Litouwen en Roemenië. Verder werden diverse gegevensdragers en wapens in beslag genomen.

De verdachten zouden lid zijn van een rechtse organisatie die een online platform gebruikt voor terroristische activiteiten, zoals het verspreiden van gewelddadige extremistische propaganda, het actief werven van nieuwe leden en het delen van handleidingen van 3D-geprinte wapens. Sommige leden van de organisatie zouden hun eigen manifest hebben geschreven en toegang hebben tot wapens.

Ondanks de jonge leeftijd van sommige verdachten, wezen indicatoren erop dat er een verhoogd risico was dat sommigen van hen binnenkort actie zouden ondernemen.

Eurojust opende de zaak in juli 2023 op verzoek van de Belgische autoriteiten.