FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 november 2023

Australië: pakje sigaretten tot 47 euro, illegale tabakshandel is booming business

De oprichter van het Tobacco Strike Team van de Australian Border Force, Rohan Pike, zegt dat de illegale tabakshandel enorm is gegroeid omdat het een misdaad is met “laag risico en hoge winsten”. Er vindt volgens Pike “zeer weinig handhaving plaats”.

Een pakje sigaretten kost in Australië tot 47 euro, waarvan tot 65 procent van de prijs belasting is. “Het draait bij georganiseerde misdaad allemaal om snel geld verdienen, en er is op dit moment geen gemakkelijkere manier om dat geld te verdienen dan via de illegale tabakshandel”, vertelde Pike aan Sky News Australia.

"Deze bendes kunnen tot 6 miljoen euro verdienen per container illegale sigaretten die ze op de kust laten landen." Op retailniveau vindt er heel weinig handhaving plaats, dus is het voor hen gemakkelijk om hun product op de markt te brengen. “Deze georganiseerde misdaadbendes zijn al tientallen jaren op deze markt aanwezig, maar recent zijn er andere spelers bijgekomen die  ook rap geld willen verdienen door de hoge winsten”, aldus Pike. 

Ontsnapte circusleeuw zet Italiaanse stad op stelten

Een leeuw ontsnapte zaterdag uit een circus in de buurt van Rome, wat paniek veroorzaakte in de badplaats Ladispoli voordat de leeuw kon worden gevangen.

Na zijn ontsnapping uit het circus  'Rony Roller' werd de leeuw pas na zeven uur verdoofd en gevangen. Een politiehelikopter spoorde het dier op in een landelijk gebied met behulp van infraroodsensoren. Burgemeester Alessandro Grando waarschuwde 's middags de lokale bewoners om thuis te blijven terwijl politie en circuspersoneel probeerden de volwassen leeuw te vangen, waarbij hun zoektocht werd gehinderd door de invallende duisternis.

Uitslag Feyenoord - AZ

Feyenoord heeft de topper tegen AZ gewonnen. In de De Kuip wonnen de Rotterdammers met 1-0 dankzij een doelpunt van Quinten Timber.

Halverwege de eerste helft kwam Feyenoord op voorsprong dankzij Quinten Timber. De middenvelder schoot op fraaie wijze raak. In het begin van de wedstrijd was hij ook al eens dichtbij een doelpunt, maar toen schoot Timber nog op de paal.

AZ kon daar weinig tegenover stellen, al waren de Alkmaarders in de tweede helft wel wat gevaarlijker, maar tot grote kansen kwam de ploeg van Pascal Jansen niet. Bij Feyenoord was Timber opnieuw de gevaarlijkste speler en was hij tot tweemaal toe dichtbij zijn tweede treffer. Eenmaal redde AZ-doelman Matthew Ryan en de andere poging eindigde op de lat.

Door de overwinning staat Feyenoord weer op de tweede plaats op zeven punten achterstand van PSV. AZ staat nu vierde.

Uitslag FC Volendam - Sparta

Sparta Rotterdam heeft zondag met 1-4 gewonnen bij FC Volendam. Door de overwinning staan de Spartanen stevig op de zesde plaats, Volendam staat voorlaatste.

Sparta kwam in Volendam al vroeg op voorsprong. Na zes minuten zorgde Bart Vriends voor de openingstreffer, maar lang kon de Rotterdamse ploeg niet genieten van de voorsprong, want zes minuten na de 0-1 stond het alweer gelijk via Milan de Haan. Toch ging Sparta met een voorsprong de rust in. Aan het einde van de eerste helft zorgde Joshua Kitolano met een fraai afstandsschot voor de 1-2.

Het bleef lang spannend in Volendam en de thuisploeg had de kans op de gelijkmaker via invaller Garang Kuol, waarna Vriends met zijn tweede doelpunt van de middag de wedstrijd besliste. In de extra tijd maakte Arno Verschueren nog de 1-4.

Uitslag Almere City - Ajax

Almere City fc en Ajax hebben zondagmiddag in Almere gelijkgespeeld. De Amsterdammers leken in de slotfase de overwinning naar zich toe te trekken, maar door een penalty voor de thuisploeg werd het alsnog 2-2.

In de eerste helft waren er weinig kansen voor de beide ploegen en het was bij rust dan ook 0-0. Halverwege de tweede helft kwam Almere City op voorsprong. Na een snelle uitbraak uit een corner van Ajax zette Jochem Ritmeester Almere City op voorsprong, maar die was niet van lange duur. Eén minuut na de openingstreffer was het alweer gelijk via Chuba Akpom.

Ajax leek in de slotfase de overwinning te pakken dankzij een late goal van Benjamin Tahirović op aangeven van Brian Brobbey, die even daarvoor nog een grote kans had gemist. Na de 1-2 ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker en die zou ook vallen in de laatste minuut van de wedstrijd. Tahirović beging in de eigen zestien een domme overtreding, waarna Thomas Robinet vanaf elf meter raak schoot en de 2-2 maakte.

Door het gelijkspel blijft Almere City in de stand Ajax voor.

Ronhaar boekt eerste wereldbekerzege veldrijden, Van der Haar tweede

Pim Ronhaar heeft in het Belgische Dendermonde voor het eerst een wereldbekerwedstrijd gewonnen. De 22-jarige veldrijder reed halverwege de cross weg en won met zestien seconden voorsprong op Lars van der Haar.

Pim Ronhaar kende in Dendermonde een goede start, net zoals zijn landgenoot Ryan Kamp. Toch moesten de twee jonge Nederlanders lange tijd in de achtervolging op de Belg Toon Vandebosch, die de kopstart had genomen en het lang volhield. Samen met zijn ploeggenoot Laurens Sweeck nam Vandebosch een kleine voorsprong, waarna Ronhaar het gat naar de twee Belgen dichtreed.

Ronhaar maakte een sterke indruk en halverwege de cross liet hij de twee Belgen achter zich en nam een kleine voorsprong, waarna in de achtergrond Lars van der Haar terugkwam op Sweeck en Vandebosch. Van der Haar kon het ploegenspel spelen, waardoor de voorsprong van Ronhaar snel groeide naar een halve minuut. De zege van Ronhaar kwam daardoor niet meer in gevaar en won hij de eerste wereldbekerzege uit zijn carriere. In de slotfase reed Van der Haar weg en kwam voor Sweeck als tweede over de meet. Door de tweede plaats in Dendermonde verstevigde de Nederlands kampioen zijn leidersplaats in het algemeen klassement van de wereldbeker.

Alvarado wint wereldbekercross Dendermonde, Brand tweede bij rentree

Ceylin del Carmen Alvarado heeft na een lange solo de Wereldbekerwedstrijd in Dendermonde op haar naam geschreven. De Nederlandse veldrijdster reed in de eerste ronde weg van de rest en won met overmacht. Alvarado won met met één minuut voorsprong op Lucinda Brand.

Fem van Empel en Puck Pieterse kwamen in Dendermonde niet aan de start, maar Brand maakte wel haar rentree in het veld. De wereldkampioene van 2021 moest het begin van het veldritseizoen missen door een blessure, maar in de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen nam Brand direct de kopstart. Ze nam een kleine voorsprong, maar werd al snel bijgehaald door Ceylin del Carmen Alvarado en die nam daarna ook direct een voorsprong.

Na één ronde rijden had Alvarado al meer dan tien seconden voorsprong en zou gedurende de wedstrijd haar voorsprong steeds verder uitbouwen. Ze  won met meer dan één minuut voorsprong op Brand, die in haar eerste veldrit van het seizoen direct tweede werd. Zoe Bäckstedt maakte in Dendermonde het podium compleet.

Heeft Oekraïense ex-agent aanslag op de Nord Stream 'gecoördineerd'?

Het is nog steeds niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanslag op de gaspijpleidingen in de Oostzee. Een nieuw onderzoek van Der Spiegel en de Washington Post suggereert echter dat een Oekraïense commandant van de speciale strijdkrachten een sleutelrol heeft gespeeld bij de aanvallen op  de Nord Stream in september 2022. In veiligheidskringen wordt Roman Chervynsky, een lange tijd agent van de Oekraïense geheime dienst, beschreven als de "coördinator" van de aanslagen. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de logistiek van de sabotageopdracht. Volgens het onderzoeksrapport wordt Chervynsky's naam in deze context genoemd in zowel Oekraïense als internationale veiligheidskringen.

De naam van een vermoedelijk meesterbrein uit het Oekraïense veiligheidsapparaat is tot nu toe het duidelijkste bewijs dat de gaspijpleidingen in de Oostzee door Oekraïense daders zijn opgeblazen. Onderzoekers van de Duitse recherche, politie en het openbaar ministerie hebben ook talrijke aanwijzingen verzameld die naar Oekraïne leiden. Volgens veiligheidskringen is het nauwelijks voorstelbaar dat de Oekraïense generale staf niet op de hoogte was van de sabotageoperatie.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de Nederlandse militaire inlichtingendienst al in juni 2022 een waarschuwing naar de CIA had gestuurd. Daarin stond dat de aanval werd voorbereid door een groep die "rechtstreeks" rapporteerde aan de Oekraïense chef van de generale staf Valery Salushnyi. De 48-jarige ex-agent Chervynsky zou destijds daadwerkelijk hebben gediend in een vrijwillige eenheid van de Oekraïense special forces.

Sporen wijzen ook naar Moskou
Volgens de bevindingen van de Duitse onderzoekers huurden de daders het zeiljacht "Andromeda" voor hun aanval en reisden ze ermee via verschillende tussenstops naar de plaatsen van de sabotage in de Baltische Zee. Op het jacht werden resten van explosieven gevonden. Duikers brachten vervolgens explosieven aan bij de pijpleidingen op de zeebodem.

De Duitse onderzoekers gaan ervan uit dat een speciaal Oekraïens commando het jacht heeft gebruikt om de pijpleidingen op te blazen. Het schip was gehuurd door een reisbureau uit Warschau, waar Oekraïne achter zou zitten. Uit onderzoek van RTL en NTV blijkt echter dat er ook Russen betrokken waren bij de sabotage-actie. Een vrouw die wordt genoemd in de documenten van het bedrijf is Russisch. Ze hielp bij het organiseren van verkiezingen voor de bezettingsmacht na de Russische annexatie van het Krim-schiereiland in 2014. Volgens het Poolse handelsregister is de vrouw eigenaar van het bedrijf dat volgens Duitse onderzoekers de "Andromeda" huurde.

Chervynsky in hechtenis voor ander misdrijf
Volgens het nieuwe onderzoeksrapport van Der Spiegel en de Washington Post was Chervynsky jarenlang lid van de Oekraïense geheime diensten SBU en GUR en heeft hij bijzonder spectaculaire acties op zijn naam staan. In 2019 ontvoerde de SBU bijvoorbeeld de separatist Vladimir Zemach, die betrokken zou zijn geweest bij het neerhalen van het vliegtuig MH 17, met de hulp van Chervinsky. Chervinsky was ook betrokken bij de nepwerving van tientallen Wagner-huurlingen die naar Oekraïne zouden worden ontvoerd.

De 48-jarige is echter niet op vrije voeten, maar zit gevangen in Kyiv. Hij zou te ver zijn gegaan bij een poging om een Russische straaljagerpiloot over te laten lopen. Hiervoor hangt hem twaalf jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Zelf omschrijft hij het proces tegen hem als politiek gemotiveerd. In het verleden heeft hij harde kritiek geuit op president Volodymyr Zelenskyy en zijn entourage. Desgevraagd door Der Spiegel en de Washington Post ontkende Chervynsky zelf betrokkenheid bij de aanvallen op Nordstream. Hij zei via zijn advocaat dat dergelijke informatie "Russische propaganda" was. De Oekraïense president Zelenskyy heeft tot nu toe elke Oekraïense betrokkenheid bij de ontploffingen ontkend.

Brits onderzoek: kinderen gaan meer eten als ze zich vervelen

Verveelde kinderen eten meer - veel meer, zo blijkt uit een nieuw onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk.

Binnen vier minuten consumeerden verveelde kinderen gemiddeld ongeveer 80 procent meer kilocalorieën dan andere kinderen in een controlegroep, meldt een onderzoeksteam onder leiding van Claire Farrow van de Aston University in Birmingham in het tijdschrift 'Food Quality and Preference'.

Als kinderen zoveel calorieën eten tijdens een enkele verveelperiode van vier minuten, dan is de kans op overmatige calorie-inname in de loop van een dag, een week of een jaar groot, zeggen ze.

In bepaalde situaties, zoals lange trein- of autoreizen, is het voor kinderen over het algemeen oké om meer te eten, zei Antje Gahl van de Duitse voedingsvereniging (DGE). Ouders kunnen hier zelfs hun voordeel mee doen door gezonde, anders misschien niet zo populaire dingen in de etensdoos te doen: "Kinderen eten dan wat erin zit."

Eetgedrag wordt al vroeg gevormd
Afgezien van dergelijke niet veel voorkomende situaties moeten kinderen niet aanleren om te eten uit verveling of als troost in het dagelijks leven, benadrukt Gahl. Dit kan leiden tot schadelijke eetgewoonten die tot in de volwassenheid voortduren. "Eetgedrag wordt heel erg gevormd in de kindertijd."

Het is verleidelijk om eten te gebruiken om kinderen te troosten of af te leiden, legde studieleider Farrow uit. Maar dit gedrag, bekend als 'emotioneel eten', kan ertoe leiden dat kinderen gaan eten om negatieve emoties tegen te gaan, zelfs als ze volwassen zijn.

Mars voor klimaat en Rechtvaardigheid van start, Greta loopt voorop

Vanmiddag zijn in Amsterdam tienduizenden deelnemers van start gegaan voor de mars voor klimaat en rechtvaardigheid. De betogers zijn rond 13.00 uur gestart in het centrum en lopen naar het Museumplein. Zo meldt AT5.

Niet alleen het klimaat staat centraal tijdens de klimaat- en rechtvaardigheidsmars. Zo wordt er ook geprotesteerd tegen de wooncrisis, wapenhandel en genderongelijkheid. Het feministische blok vraagt aandacht voor 'feministische klimaatrechtvaardigheid.' Dit omdat "vrouwen, meisjes, LHBTIQA'ers en mensen van kleur disproportioneel hard geraakt worden door de klimaatcrisis", zo valt te lezen op de website. Ook is er een prikkelarm blok zonder harde muziek. Dit blok loopt redelijk achteraan de mars en is twintig minuten later van start gegaan.

Samen met de politie, het GVB en de NS heeft de gemeente extra verkeersmaatregelen getroffen om de drukte en verkeersoverlast zo veel mogelijk te beperken. Vanaf 11.30 uur rijden er geen trams en bussen meer door het centrumgebied van de mars. Ook rijden er een aantal tram- en buslijnen om en vervallen er tijdelijk een aantal lijnen. De GVB zegt dat de gevolgen voor het openbaar vervoer "ingrijpend kunnen zijn" en de hele dag duren. De NS zorgt voor langere treinen van en naar de stad en probeert de reizigers zoveel mogelijk te verspreiden over het Centraal Station en Station Zuid.

Een woordvoerder van de politie kan nog geen specifiek aantal mensen noemen, maar spreekt van "tienduizenden mensen". Volgens de woordvoerder is de sfeer van de mars goed en "de stroom mensen beheersbaar". 

De mars wordt georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder Oxfam Novib, Greenpeace Nederland en Extinction Rebellion. De organisaties zijn verenigd in het samenwerkingsinitiatief De Klimaatcoalitie. Er worden tienduizenden deelnemers verwacht. Vanaf 12.00 uur verzamelden de betogers zich op de Dam, waarna de stoet rond 13.00 uur vertrok en rond 14.30 uur op het Museumplein zal aankomen. Daar zullen verschillende politici, sprekers en artiesten speeches en optredens geven. 

Uitslag PSV - PEC Zwolle

PSV heeft eenvoudig het thuisduel tegen FC Zwolle gewonnen. In Eindhoven werd het 4-0 voor de ploeg van Peter Bosz en is PSV nog altijd foutloos in de eredivisie.

Al na vijf minuten kwam PSV op voorsprong dankzij Hirving Lozano. De Mexicaanse aanvaller werd door Guus Til aangespeeld en kon vrij inschieten. Na de openingsgoal kreeg PSV kansen op meer goals en uiteindelijk zou die ook vallen. Op het half uur verdubbelde uiteindelijk Til de score op aangeven van Johan Bakayoko.

Na rust zou PSV uitlopen naar een 4-0 overwinning. Een kwartier in de tweede kopte Luuk de Jong uit een corner raak en een kwartier voor tijd maakte Malik Tillman het 4-0.

Na twaalf wedstrijden heeft PSV nu 36 punten en een voorsprong van negen punten op de nummer twee FC Twente.

Shiffrin slalomt naar World Cup-zege na fout Vlhova, afdaling mannen wéér afgelast

In het Finse Levi is zondag de tweede World Cup-wedstrijd voor de alpineskiesters op de slalom afgewerkt. Zaterdag was Petra Vlhova de beste in het hoge Finse noorden, zondag stond de Slowaakse er ook weer goed bij.

In run één was Petra Vlhova weer de snelste en de Slowaakse liet na haar overtuigende zege op zaterdag nog maar eens zien de beste van het moment te zijn: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin volgde al op 0,76 seconden. Verder stonden alleen de Zweedse Sara Hector (+0,84) en Lena Dürr uit Duitsland (+0,94) nog binnen een seconde, met de Kroatische Leona Popovic op 1,19 seconden nog als outsider voor het podium.

Popovic zette een geweldige tweede run neer en nam ruimschoots de leiding, waarna Dürr 0,12 seconden tekort kwam tegen haar tijd. Hector kwam er ook niet aan en finishte op 0,48 seconden, Shiffrin dook met 0,18 seconden wel onder de tijd van Popovic door. Vlhova was haar voorsprong vervolgens flink aan het uitbreiden, maar halverwege ging het fout: ze miste een poortje en lag uit de wedstrijd. De winst was zo voor Shiffrin, Popovic pakte een verrassende podiumplek en Dürr werd derde.

In het Zwitserse Zermatt werd ondertussen een domper van een week afgesloten. Zaterdag en zondag zouden de eerste twee afdalingswedstrijden van het seizoen gehouden worden, woensdag begon die week met de eerste training. Donderdag en vrijdag konden de trainingen door de hevige sneeuwval echter niet doorgaan, zaterdag werd wedstrijd één al afgelast en zondagochtend bleek dat ook wedstrijd twee geen doorgang kon vinden.

Vulkanische activiteit in IJsland, eruptie waarschijnlijk

In IJsland is deze maand toenemende seismische activiteit waargenomen die er op wijst dat een eruptie aanstaande is. Afgelopen vrijdag heeft de regering van het land dan ook de noodtoestand uitgeroepen en is het stadje Grindavik, ca. 4.000 inwoners groot, ontruimd.

Hoewel een uitbarsting niet zeker is, wordt dit door deskundigen wel als het meest waarschijnlijk scenario gezien. Ondanks dat de seismische activiteit afgelopen nacht wat is afgenomen in magnitude, wordt de kans op een eruptie onverminderd groot ingeschat.

Uit Grindavik, in het zuidwesten van IJsland, zijn beelden gekomen van forse schade aan infrastructuur die door de bevingen is ontstaan. Vandaag mogen inwoners voor korte tijd terug om noodzakelijke spullen op te halen.

Van Gerwen en Noppert starten Grand Slam sterk; nederlagen Van Veen, Van Duijvenbode en Kleermaker

In Wolverhampton is zaterdag de Grand Slam of Darts van start gegaan, een van de majors in de dartswereld. In alle acht groepen werden twee wedstrijden gespeeld, zondag komt iedereen nog een keer in actie en de derde en laatste speelronde wordt op maandag- en dinsdagavond gespeeld.

Groep A
James Wade nam het op tegen Krzysztof Ratajski, een wedstrijd waarin het heen en weer ging en uitmondde in een beslissende leg. Daarin was Ratajski net wat beter en de Pool pakte een 5-4 zege. Michael Smith sloot de openingsdag af met een partij tegen Nathan Girvan, die wel op dreef kwam, maar dat te laat deed, waardoor Smith met 5-2 de winst pakte.

Groep B
Chris Dobey en Josh Rock speelden tegen elkaar, waarbij Rock een 110-finish voor 4-2 liet volgen door twee 180's. De negendarter kwam er niet, maar hij maakte het keurig af en won met 5-2. Berry van Peer kreeg daarna Jonny Clayton tegenover zich en begon prima door de eerste twee legs te pakken. De Welshman kwam echter langszij met vier opeenvolgende legs en maakte het af met een prachtige 100-finish via twee keer dubbel-20: 5-2.

Groep C
Dirk van Duijvenbode trapte zijn toernooi af tegen Gary Anderson en begon goed met een 3-1 voorsprong. Een van beide spelers dramatische zesde leg bracht Van Duijvenbode op 4-2, maar twee zwakke legs later kwam Anderson terug tot 4-4, waarna de Schot het met een 76-finish afmaakte: 5-4. Luke Humphries speelde daarna tegen Steve Lennon en had het daar niet moeilijker mee dan verwacht: 5-2.

Groep D
Gian van Veen begon zijn toernooi tegen Ryan Searle en leek op weg naar een simpele zege, maar met onder meer een 112-finish kwam Searle terug tot 4-4. Van Veen herpakte zich en kreeg een vierde, vijfde en zesde matchdart, maar die gingen allemaal mis en Searle maakte het af: 5-4. Gerwyn Price had vervolgens Nathan Rafferty als opponent en dat werd nooit echt spannend: de Welshman won met 5-1.

Groep E
Een Engels onderonsje tussen Dave Chisnall en Stephen Bunting liep ook uit op een beslissende leg, waarin Chisnall nét een matchdart liet liggen. Bunting deed dat niet en maakte het af: 5-4. De Amerikaan Stowe Buntz mocht een poging wagen tegen Peter Wright en begon erg lekker, met een 137-finish om op 2-0 te komen. Een 116-finish bracht Buntz op 4-1 en de Amerikaan maakte zijn stunt vervolgens compleet: 5-1.

Groep F
Andrew Gilding speelde tegen Brendan Dolan en was daarin constant de betere, wat hij met een 64-finish afmaakte: 5-3. Danny Noppert stond vervolgens tegenover Haruki Muramatsu en begon met een 109-finish, kort daarop gevolgd door een 161-finish. Het was niet de beste wedstrijd ooit, maar Noppert maakte het wel af en won met 5-3.

Groep G
Martijn Kleermaker opende de groepsfase tegen Rob Cross en won de eerste twee legs, maar de Engelsman speelde zich terug in de wedstrijd. Uiteindelijk was een beslissende leg nodig, waarin Kleermaker net even tekort kwam: 5-4 voor Cross. Michael van Gerwen opende tegen Fallon Sherrock, voor wie hij simpelweg een maat te groot was: 5-1.

Groep H
Damon Heta en Ricardo Pietreczko maakten er een mooie partij van, waarin Heta met een 150-finish op 4-4 kwam. De Australiër liet vervolgens matchdarts liggen, Pietreczko vergooide het met een verdwaalde triple-17 en Heta maakte het vervolgens af: 5-4. Nathan Aspinall speelde vervolgens tegen Beau Greaves, al jaren hét toptalent bij de vrouwen. Greaves ging uitstekend mee met de nummer zes van de wereld en gooide er een 124-finish in voor 3-2. Uiteindelijk was een beslissende leg nodig, waarin Aspinall het met een 98-finish dan toch af wist te maken: 5-4.

Automobilist rijdt ruim 170 kilometer te hard op A8

Agenten hebben zaterdag 11 november een automobilist staande gehouden aan de A8 nadat hij ruim 170 kilometer te hard had gereden. Hierbij is het rijbewijs van een 40-jarige man uit Assendelft ingevorderd. Ook is zijn auto in beslag genomen.

Tijdens een lasercontrole op de A8 ter hoogte van Oostzaan werd er bij de man een snelheid gemeten van 282 kilometer per uur (272 na correctie) waar 100 is toegestaan. De automobilist is vervolgens staande gehouden en gecontroleerd. Bij de controle is het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook is zijn auto in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie zal zich gaan buigen over de afdoening.

Wanneer mag een agent een rijbewijs innemen?
De politie neemt in sommige gevallen het rijbewijs in. Dat is bijvoorbeeld als je meer dan 50 km/u te hard rijdt met de auto of 30 km/u te hard met de brommer. Of natuurlijk als je te veel alcohol op hebt. Als de politie je rijbewijs inneemt, moeten zij ervoor zorgen dat het binnen drie dagen bij de officier van justitie is. De officier van justitie moet binnen tien dagen beslissen of je je rijbewijs terugkrijgt. Je krijgt het vaak terug, tenzij het al de derde of de vierde keer (of misschien zelfs meer) is dat je rijbewijs is ingenomen. De auto wordt in beslag genomen als de automobilist de maximumsnelheid met meer dan 100% overschrijdt.

Waarom houdt de politie snelheidscontroles?
Controleren op snelheid redt levens. Daarom zijn snelheidscontroles een vast onderdeel van de verkeershandhaving door de politie. Te hard rijden kan het verschil maken tussen leven en dood. Als een automobilist wordt aangereden door een auto die 80 kilometer per uur rijdt, dan is de kans twintig keer zo groot dat het slachtoffer eraan overlijdt, dan als die auto 30 kilometer per uur rijdt. Voor fietsers en voetgangers is dit nog erger. Worden deze aangereden door een auto die slechts 35 kilometer per uur rijdt, dan overlijdt 5 procent van de fietsers of voetgangers hierdoor. Maar rijdt die auto 48 kilometer per uur, dan is de kans dat het slachtoffer de aanrijding niet overleeft al meteen 45 procent. En rijdt die auto 64 kilometer per uur, dan overleeft nog maar 15 procent de klap.

Er is nog een reden waarom de politie blijft controleren op snelheidsovertredingen. Uit onderzoeken door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat als bestuurders vijf keer per jaar te hard rijden (en een boete krijgen), de kans tien keer zo groot is dat zij een ernstig verkeersongeval veroorzaken. Of ze die boetes nu kregen omdat ze veel te hard of een klein beetje te hard hebben gereden, maakt niet uit.

Roest indrukwekkend op 5km, Nederland wint nieuwe gemengde aflossing

In het Japanse Obihiro is zondagochtend alweer het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de langebaanschaatsers afgesloten. Men kreeg drie individuele afstanden voor de kiezen, gevolgd door de gemengde aflossing, een nieuw onderdeel in het mondiale topschaatsen.

500m mannen
Janno Botman had met een keurige 35,08 seconden even de snelste tijd in handen, tot de Japanner Yudai Yamamoto er met 34,94 - het enige PR van de wedstrijd - onderdoor dook. In de slotritten ging het echter het hardst: de Amerikaan Jordan Stolz reed naar 34,94 seconden, waarna het in de slotrit nog een stuk harder ging. De Japanners Wataru Morishige en Tatsuya Shinhama zweepten elkaar op en Morishige pakte de winst in 34,64 seconden, voor Shinhama (34,69). Stolz werd zo derde, Botman werd op plek zeven de beste Nederlander, voor Otterspeer (35,08) en met Merijn Scheperkamp op plek elf (35,22). Sebas Diniz (35,61) en Kai Verbij (35,65) moesten het doen met plek zeven en acht in de B-groep.

3000m vrouwen
Al in rit vier kreeg men een heerlijke strijd voorgeschoteld tussen wereldkampioene Ragne Wiklund uit Noorwegen en de Tsjechische wereldrecordhoudster Martina Sablikova. Wiklund had de langste adem en reed naar een indrukwekkende 4:01,88 minuten, meer dan twee seconden onder Miho Takagi's drie jaar oude baanrecord. In de rit erna maakte de Japanse Momoka Horikawa indruk met 4:03,42 minuten, wat uiteindelijk plek twee opleverde. In een onderling duel, waarin beide dames flink kapot gingen, hield Antoinette Rijpma-De Jong nog vol tot 4:03,71 en plek drie, voor Joy Beune (4:03,89). Sanne in 't Hof werd achtste in 4:07,72 minuten, Esther Kiel elfde in 4:11,43 en Reina Anema won eerder de B-groep in 4:09,78 minuten.

5000m mannen
Sverre Lunde Pedersen opende de wedstrijd al met een prima 6:19,42 minuten, maar zijn Noorse landgenoot Sander Eitrem maakte daar in rit vier korte metten mee: 6:13,80 minuten. Zoals verwacht kwam de winnaar echter uit rit zeven, waarin Patrick Roest en de Italiaan Davide Ghiotto tegen elkaar reden. Ghiotto vertrok sneller, maar Roest slingerde de turbo weer eens aan en maakte korte metten met zijn opponent: hij won in 6:10,99 minuten, een dikke verbetering van zijn eigen vijf jaar oude baanrecord. Ghiotto dook met 6:12,90 ook onder het oude baanrecord en werd tweede, voor Eitrem. Debutant Jesse Speijers werd met een keurige 6:23,70 elfde, voor de tegenvallende Marcel Bosker (6:23,87) en Chris Huizinga (6:24,98).

Gemengde aflossing
Een nieuw onderdeel, met teams bestaande uit één man en één vrouw, waarbij drie of vier teams tegelijk starten. Nederland kwam in actie met Femke Kok en Wesly Dijs en dat leverde een tweede plek op na een forse strijd met Ivanie Blondin en Antoine Gelinas-Beaulieu uit Canada. Laatstgenoemde was in duel met Dijs, die onderuit ging, maar wel als tweede over de finish gleed.

Niet veel later kwam het bericht dat Canada gediskwalificeerd werd en dus was de winst voor Nederland. Damian Zurek en Karolina Bosiek werden namens Polen zo tweede, voor de Amerikanen Conor McDermott-Mostowy en Kimi Goetz.

Gezapige Grand Prix van Maleisië levert nieuwe winnaar op in MotoGP-seizoen

Op het circuit van Sepang is zondagochtend de bloedhete Grand Prix van Maleisië verreden in de MotoGP. Even leken er wat druppels te vallen, maar die bleven grotendeels weg, waardoor de wedstrijd uiteindelijk vrij gezapig verliep.

Op poleposition stond kampioenschapsleider Francesco Bagnaia, met titelrivaal Jorge Martin vlak naast hem en ook Enea Bastianini op de eerste rij. Alex Marquez, Luca Marini en Marco Bezzecchi vormden rij twee, voor Brad Binder, Fabio Quartararo en Maverick Viñales op rij drie en Jack Miller, Fabio Di Giannantonio en Johann Zarco op rij vier.

Bagnaia en Martin hadden een lastige start, waar Bastianini en Marquez van profiteerden. De twee titelrivalen moesten al een klein gaatje laten naar de twee koplopers, Bezzecchi, Miller, Quartararo en Marini volgden vanaf plek vijf. Na een paar ronden reden Bastianini en Marquez nog altijd voorop, terwijl Bagnaia en Martin beiden wat eenzaam hun rondjes afwerkten, met Bezzecchi op ruime afstand op plek vijf.

In de gehele top-4 veranderde na de openingsfase niks meer en werd het eigenlijk überhaupt nooit spannend meer: Bastianini reed naar een dominante zege, zijn eerste van het voor de nummer drie van vorig jaar uiterst moeizame jaar. Marquez finishte als tweede, Bagnaia completeerde het podium en liep zo weer een paar puntjes uit op Martin, die als vierde finishte.

Acosta wereldkampioen Moto2, Nederlanders buiten de punten

Op het circuit van Sepang is zondagochtend de Grand Prix van Maleisië verreden in de Moto2. Dat werd bepaald niet de spannendste race ooit, maar uiteindelijk werd de wereldtitel er wel in beslist.

Fermin Aldeguer stond op poleposition, naast Celestino Vietti en Manuel Gonzalez en voor Aron Canet, Marcos Ramirez en WK-leider Pedro Acosta, die bij een top-4-finish zeker zou zijn van de wereldtitel. Op plek zeven stond Tony Arbolino, die als enige Acosta nog van de titel af kon houden. Zonta van den Goorbergh vertrok vanaf plek twintig, twee plekken voor Bo Bendsneyder.

Gonzalez ging al in de eerste bochtenserie onderuit, waarna iedereen hem nog net kon ontwijken. Even later verremde Arbolino zich en ramde hij tegen Canet en Ai Ogura aan, maar iedereen bleef overeind. Arbolino verloor wel flink wat plekken en met Acosta inmiddels op de tweede plek - ruim achter de geweldig vertrokken Aldeguer - leek het WK zo langzamerhand al beslist te zijn.

Aldeguer breidde zijn voorsprong in rap tempo uit richting Acosta, die op zijn beurt weer ruim voor Ramirez en Alonso Lopez reed. In de loop van de race zakte Lopez wat terug tot achter Ogura, Jake Dixon en Somkiat Chantra, maar aan de podiumplekken veranderde niets meer in de wat matige race: Aldeguer was oppermachtig en won, Acosta werd tweede en haalde zo definitief de langverwachte wereldtitel binnen en Ramirez completeerde het podium. Bendsneyder en Van den Goorbergh finishten op plek zeventien en achttien net buiten de punten.

FOK! Wat een weer: fris en mist

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het zuiden, midden en noordoosten komt plaatselijk dichte mist voor met een zicht beneden de 200 meter. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. De dichte mist lost in de tweede helft van de ochtend op.

eel 12-11 (Foto: KNMI)

Vanochtend komt er op veel plaatsen (dichte) mist voor. Aan het einde van de ochtend lost de mist grotendeels op. In de kustgebieden vallen er enkele buien. In de loop van de ochtend neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het zuidwesten.

Vanmiddag raakt het van het zuiden uit bewolkt. Later in de middag kan er in het zuiden wat lichte regen vallen. In het Waddengebied is er kans op een enkele bui. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het zuiden.

Vanavond zijn er enkele opklaringen en ontstaat er plaatselijk mist. Het is droog, op mogelijk wat lichte regen in het uiterste zuidwesten na. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het zuiden.

Komende nacht komt plaatselijk mist voor, uiteindelijk vooral nog in het noorden. In het zuidwesten gaat het aan het einde van de nacht regenen. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C, in het noordoosten plaatselijk dicht bij het vriespunt.

Tot morgen! 

                   

 De dag begon met wat regen en zonneschijn, en de regenboog. (Foto: _UserName_)
De dag begon met wat regen en zonneschijn, en de regenboog. (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Moto3-coureur Veijer schrijft geschiedenis en wint Grand Prix van Maleisië

Op het circuit van Sepang is zondagochtend Nederlandse motorsportgeschiedenis geschreven. Voor het eerst in ruimschoots meer dan drie decennia kon het Wilhelmus gespeeld worden na afloop van een Grand Prix in de motorsport.

We begonnen met kampioenschapsleider Jaume Masia op poleposition en niemand minder dan Collin Veijer naast hem op plek twee. Matteo Bertelle completeerde de eerste startrij, voor Ivan Ortola, Ayumu Sasaki en Jose Antonio Rueda op rij twee en Joel Kelso, David Muñoz en Deniz Öncü op de derde rij.

Veijer kende een topstart en reed vrijwel de hele openingsronde aan de leiding, waarna Masia er voorbij kwam. Sasaki en Öncü sloten aan, voor Muñoz, Ortola, Bertelle, Rueda, Diogo Moreira en Kelso. Na een paar ronden ging Alonso met een highsider hard onderuit, wat een kettingreactie veroorzaakte waarbij ook Daniel Holgado, Riccardo Rossi, Taiyo Furusato en Moreira onderuit gingen.

Met nog zeven ronden te gaan bestond de kopgroep inmiddels uit nog zes coureurs: Sasaki, Masia, Veijer, Öncü, Bertelle en Rueda. Met nog twee ronden te gaan zaten de zes nog altijd bij elkaar, maar Veijer, Sasaki en Masia reden wel constant voorop. Dat werd bij het ingaan van de voorlaatste ronde fors verstevigd: Öncü en Rueda gingen onderuit en Bertelle verloor veel plekken nadat hij uit moest wijken.

In de slotronde pakte Veijer gelijk weer de leiding, waarna hij zelfs een klein gaatje sloeg naar de om de wereldtitel strijdende Sasaki en Masia. In de laatste bocht leek teamgenoot Sasaki er nog voorbij te gaan, maar Veijer hield stand en de 18-jarige Staphorster knalde naar de allereerste Nederlandse Grand Prix-zege sinds Hans Spaan in 1990. Sasaki en Masia completeerden in die volgorde het podium.

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Vitesse heeft in de Eredivisie wederom een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen huis verloor de hekkensluiter met 1-3 van sc Heerenveen.

De start was nog wel goed voor de ploeg uit Arnhem. Binnen vijf minuten kwam het al op voorsprong dankzij een vlammend schot van Manhoef. Daarna gebeurde er lange tijd niet veel maar de eerste de beste mogelijkheid voor Heerenveen was na bijna een half uur direct raak, Van Amersfoor zorgde voor de gelijkmaker. De Friezen kreeg voor rust nog een paar goede kansen maar deze werden niet benut.

Ook in de tweede helft was Heerenveen de betere ploeg. Vitesse wist aanvankelijk stand te houden maar die opgave werd een stuk lastiger toen Van Ginkel rood kreeg en de thuisploeg met tien man verder moest. Tien minuten later ging het helemaal mis toenMeulensteen in het eigen strafschopgebied Brouwers neerlegde. Tahiri benutte de strafschop namens Heerenveen. Het was uiteindelijk Nicolaescu die met een schot uit de draai de 1-3 scoorde en de wedstrijd definitief beslistte.

Vitesse

1 - 3

sc Heerenveen

 4' Manhoef    25' v.Amersfoort
 78' Tahiri (pen)
 85' Nicolaescu
 
 Gele kaart: Oroz,v.Ginkel, (Vitesse), Braude, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: v.Ginkel (69) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.793
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Arcus
Pinto (Cornelisse/ 41)
Oroz
Isimat-Mirin (De Regt/84)
Hendriks
Tielemans
v.Ginkel
Meulensteen
Boutrah (Kozlowski/73)
Manhoef (Hamulic/73)
  Noppert
Braude (v.Ottele/80)
v.Beek
Bochniewicz
Köhlert
Haye
Brouwers (v.Ee/88)
Tahiri (Karlsbakk/80)
Nunnely (Webster/88)
v.Amersfoort (Nicolaescu/79)
Olsson

Random Pics van de Dag #1098

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.