ESA: poolijs smelt in alarmerend tempo, politiek moet CO2 reductie afdwingen

Het smelten van poolkappen en gletsjers gaat in een alarmerend tempo, zei Josef Aschbacher, hoofd van het Europees Ruimteagentschap (ESA), vrijdag. Hij riep de wereldleiders op om "het belang te erkennen van" en actie te ondernemen tegen klimaatverandering.

Aschbacher wees op de invloed die het smelten van poolijs heeft op de stijging van de zeespiegel - iets wat heeft bijgedragen aan veel van de verwoestende en dodelijke stormen die in 2023 over verschillende continenten raasden.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) onthulde in mei dat het nu meer dan waarschijnlijk is dat de temperatuur de komende vijf jaar met 1,5 graden Celsius zal stijgen.

"Wat er op de polen gebeurt, blijft helaas niet op de polen: het verlies van ijs uit de poolgebieden heeft gevolgen voor de hele wereld. De aarde verliest meer dan een biljoen ton ijs per jaar, meer dan 7000 keer het jaarlijkse waterverbruik van de hele stad Parijs", aldus Aschbacher op X.

Aschbacher benadrukte ook de rol van ESA in de strijd tegen klimaatverandering en zei dat "een kwart van ons budget wordt besteed aan aardobservatie, die vooral gericht is op klimaatactiviteiten. En ja, we ondersteunen deze initiatieven volledig met de middelen die we tot onze beschikking hebben."

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen neemt de omvang van gletsjers op Groenland in rap tempo af. Dit is de afgelopen twintig jaar op sommige plekken vervijfvoudigd, zo werd gezegd. Momenteel smelt er jaarlijks 25 meter.

Voor de millenniumwisseling was dat volgens de onderzoekers zo’n vijf meter per jaar. Vooral aan de rand van Groenland en op de ijskappen trokken de gletsjers zich terug.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature Climate Change’. De wetenschappers onderzochten ruim 1.000 van de 22.000 gletsjers van Groenland en evalueerden satellietbeelden en luchtfoto's van de afgelopen 130 jaar. Er wordt gezegd dat het nieuwe onderzoek oudere onderzoeken bevestigt, waarvan de uitkomsten deels in twijfel werden getrokken vanwege de toenmalige ontoereikende meetmethoden.