Honderden doden bij gevechten in Darfur, zes miljoen mensen op de vlucht

De gevechten in de regio Darfur in Soedan zijn verder geëscaleerd. De situatie is alarmerend, waarschuwt de VN-vluchtelingenorganisatie. In slechts een paar dagen tijd zijn 800 mensen gedood en zijn er  meldingen van seksueel geweld.

De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) heeft haar bezorgdheid geuit over de escalerende gevechten in de Soedanese regio West-Darfur. Volgens berichten zijn er in een paar dagen tijd meer dan 800 mensen gedood door gewapende groepen, aldus de organisatie. Daarnaast zijn alleen al vorige week meer dan 8.000 mensen naar buurland Tsjaad gevlucht. Het dorp Ardamata in de buurt van de regionale hoofdstad Al-Junaina is bijzonder getroffen door het geweld.

In Soedan vecht de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) sinds half april tegen de strijdkrachten van het land in de Hoorn van Afrika. "Twintig jaar geleden was de wereld geschokt door de verschrikkelijke wreedheden en mensenrechtenschendingen in Darfur. We vrezen dat een soortgelijke dynamiek kan ontstaan," waarschuwde de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi.

Volgens UNHCR-woordvoerder William Spindler zijn gewapende milities van huis naar huis getrokken om systematisch jongens en mannen te vermoorden. Volgens Spindler hebben ooggetuigen melding gemaakt van grove mensenrechtenschendingen en seksueel geweld. De VN zelf heeft nauwelijks toegang tot de betwiste gebieden.

Zes miljoen mensen op de vlucht
De Soedanese mensenrechtenactivist Hafiz Mohamed van de organisatie 'Justice Africa Sudan' omschrijft het huidige geweld als etnische zuivering. Alleen al in de stad Ardamata zijn deze week honderden leden van de etnische groep Massalit gedood door de RSF en gelieerde Arabische milities, zei Mohamed in een interview met de Britse omroep BBC.

In de eerste maanden van het conflict werden verschillende wapenstilstanden overeengekomen tussen de RSF en het leger - en weer verbroken. Beide partijen beschuldigden elkaar.

Een paar dagen geleden kondigde de RSF aan dat ze Al-Junaina hadden veroverd. In de zomer waren daar al vermoedelijke oorlogsmisdaden gepleegd tijdens aanvallen van de RSF en geallieerde milities. Volgens de VN werden daar in juli massagraven gevonden met tientallen vermoorde burgers van de etnische Masalit-minderheid. De RSF ontkende de beschuldigingen. Volgens de VN zijn in totaal zes miljoen mensen ontheemd geraakt door het conflict - de meesten van hen zijn nog steeds op de vlucht in het land.