Baanrenner Lavreysen wint en verliest in Champions League, Eefting rijdt naar winst

Op de wielerbaan van Londen is vrijdagavond de vierde en alweer voorlaatste avond afgewerkt in de Track Champions League. Zaterdag staat de afsluitende aanval op het programma, ook in Londen, met de beslissing in de vier klassementen.

Scratch mannen
De vroege aanvallers kregen het niet voor elkaar om een echt groot gat te slaan, dus werd het een sprint. Roy Eefting opende die sprint al héél vroeg, twee ronden voor het einde kwam hij naar voren met een gigantische versnelling, waardoor hij zelfs een groot gat sloeg. Niemand kwam de ontketende Eefting meer halen en dus pakte hij na drie seizoenen eindelijk zijn eerste scratchzege in de Champions League, voor de Canadees Dylan Bibic en Tobias Hansen uit Denemarken - Philip Heijnen finishte als zesde.

Scratch vrouwen
Een wat rommelige koers, waarbij de Britse Dannielle Khan ten strijde trok in de slotfase. Dat wist ze zowaar vol te houden en dus pakte Khan een best wel verrassende overwinning, voor de Amerikaanse Lili Williams en Khan's eigen landgenote Sophie Lewis.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen en de Australiër Matthew Richardson stonden weer eens tegenover elkaar in een finale. Richardson ging relatief vroeg aan en leek het even af te kunnen maken, maar Lavreysen kwam in de laatste meter op volle snelheid tóch weer net langszij voor de winst. Lars Romijn, Daan Kool en de gediskwalificeerde Tijmen van Loon sneuvelden in de eerste ronde.

Sprint vrouwen
De Duitse Alessa-Catriona Pröpster en thuisfavoriete Katy Marchant vochten het in de finale uit en dat werd eigenlijk geen spannende strijd: Pröpster was simpelweg een maat te groot en sloeg zo ook een mooie slag richting de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews, die in de halve finales sneuvelde. Ruby Huisman ging er ook in Londen in de eerste ronde uit.

Afvalkoers mannen
De Brit William Tidball en de Belg Jules Hesters waren als laatste over en dat zorgde voor een heerlijke sprint, waarin Tidball zijn wiel een paar centimeter voor dat van Hesters over de meet drukte. De Spanjaard Sebastian Mora werd derde, voor Philip Heijnen - Eefting ging er als eerste uit en werd zo zeventiende.

Afvalkoers vrouwen
De koers werd na een forse val een tijdje onderbroken, na de keirinfinales konden we door. Thuisheldin Katie Archibald en de Noorse Anita Stenberg bleven als laatste over en op Archibald stond geen maat: ze gaf de Noorse het nakijken, de Ierse Lara Gillespie werd derde - Maaike Brandwagt moest het doen met plek achttien.

Keirin mannen
Harrie Lavreysen stond uiteraard weer in de finale en moest vroeg reageren op een aanval van Sam Dakin, waarna Kevin Quintero ook mee kon. De Colombiaanse wereldkampioen drukte zich er binnendoor bij Lavreysen en wist de Nederlander toch wel ietwat verrassend te kloppen. Quintero won dus, voor Lavreysen en Matthew Richardson. Kool, Romijn en Van Loon gingen er in de eerste ronde uit.

Keirin vrouwen
Alessa-Catriona Pröpster ging vroeg aan, maar moest dat bekopen en werd laatste in de finale. Haar concurrente in het klassement, de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews, leek optimaal te profiteren met de winst, maar werd in de laatste meters verschalkt door Martha Bayona, de tweede Colombiaanse keirinzege in een paar minuten. Andrews werd tweede, voor de Britse Emma Finucane - Huisman ging er opnieuw uit in de eerste ronde.

Klassementen
Lavreysen gaat niet verrassend aan de leiding in het sprintklassement, er moeten zaterdag wel hele rare dingen gebeuren wil Richardson hem nog passeren. Dylan Bibic is de leider in het duurklassement, met Tidball als enige die er zaterdag realistisch gezien nog voorbij zou kunnen komen.

Het sprintklassement bij de vrouwen is spannend: Andrews gaat er aan de leiding, Pröpster volgt op een handjevol punten - de rest maakt geen kans meer op de titel. In het duurklassement gaat Archibald aan de leiding, Stenberg is in principe de enige die nog een kans heeft om haar van de titel te houden.