Geen covidpatiënten meer op de IC, wel op verpleegafdelingen ZH

Voor het eerst sinds februari 2020, toen het coronavirus voor het eerst in Nederland opdook, ligt er geen enkele coronapatiënt meer op de intensive care. Vrijdag dag hebben de laatste twee patiënten de IC verlaten.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het onduidelijk is of deze twee laatste patiënten de IC hebben verlaten omdat ze hersteld zijn of omdat ze zijn overleden.

Het LCPS benadrukt dat de cijfers slechts één keer per dag worden vastgesteld en dat dit dus een momentopname is. Het kan daarom zijn dat er op dit moment weer iemand van een verpleegafdeling naar de intensive care is overgeplaatst. Deze cijfers geven ook geen indicatie voor de toekomst.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen neemt de laatste weken weer iets toe. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de opkomst van een nieuwe subvariant van het coronavirus genaamd Eris.

Aan het begin van deze maand waren er ongeveer veertig coronapatiënten op een verpleegafdeling. Inmiddels is dit aantal gestegen naar ruim zeventig.

Tijdens de piek van de pandemie, bij de eerste golf in april 2020, lagen meer dan 1400 coronapatiënten op de ic. De reguliere zorg lag toen helemaal stil.