Biden wil nauwe militaire samenwerking met Japan en Zuid-Korea

De VS willen de militaire samenwerking met Zuid-Korea en Japan versterken. "Dit omvat ook jaarlijkse militaire oefeningen op verschillende gebieden", kondigde de Amerikaanse president Joe Biden aan na een top met de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol in Camp David. 

De samenwerking in de defensiesector moet naar een 'ongekend niveau' worden gebracht. Met het oog op Noord-Korea wil men ook de samenwerking op het gebied van ballistische raketafweer uitbreiden, aldus Biden. Unilaterale pogingen om de status-quo in de Oost- en Zuid-Chinese Zee te veranderen, gaan door, waarschuwde de Japanse premier Kishida tijdens een gezamenlijke persconferentie.

De nucleaire dreigingen van Noord-Korea worden ook steeds sterker. De president van Zuid-Korea zei: "Van nu af aan zal Camp David herinnerd worden als een historische plek." Zuid-Korea, de VS en Japan maakten in de buitenverblijf van de Amerikaanse president duidelijk dat ze een sleutelrol wilden spelen bij het verbeteren van de veiligheid en welvaart in de Indo-Pacific.