Meestal moet je zaken niet moeilijker maken dan nodig is. Toch is het wel eens leuk om even ingewikkeld te doen. Met je schoenveters bijvoorbeeld.
Schoenveters zijn een vrij recente toevoeging aan de garderobe. De allereerste veter stamt uit, volgens oude bronnen, 27 maart 1790, maar tot in de 20e eeuw werden de schoenen met knopen of gespen gesloten. Daarna maakte de veter pas een comeback in de mode. Zo schrijft tenminste Shuz.nl.
Als je dan eenmaal veters hebt, dan kun je ze nog op heel wat verschillende manieren in je schoenen doen. Onderstaand wat inspiratie voor meer of minder ingewikkelde variaties om veters in je schoenen te doen. Heb je wat uit te proberen op deze Tweede Kerstdag! Welke is jouw favoriet?
Met het opwarmen van de Koude Oorlog, raken er weer dingen trek die je jaren niet hebt gezien. Iedereen schaft natuurlijk direct een noodpakket aan en heeft duizenden euros aan contant geld thuis liggen. Maar wat je echt nodig hebt, vind je in Nieuwolda bij deze woning.
Het huis oogt vrolijk blauw en heeft een mooie groene tuin. Fijne woonkamer met ingebouwde haard. Een best acceptabele keuken. Eigenlijk alles wat je nodig hebt is er wel. En met meer dan 500m2 bruto oppervlakte is er ook ruimte genoeg. Smaakvol? Tja... dat is persoonlijk.
Maar voor de echte preppers onder ons is het bunkertje het ding dat deze woning echt bijzonder maakt. Daar kun je mooi je noodpakket en contanten in bewaren. Gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog en recent (september 2024) volledig gerestaureerd door Stichting Oorlogsverhalen Nieuwolda in samenwerking met Defensie. Als je daar niet veilig zit, dan ben je het nergens!
Vraagprijs is € 925k. Zie het maar als beschermingsgeld.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Goedemorgen!
Tweede kerstdag verandert er weinig. In de ochtend is het bewolkt en in het midden en oosten kan er mist voorkomen. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Er is weinig wind.
's Middags blijft het bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur komt uit rond 9°C. Er staat nauwelijks wind.
In de avond neemt de kans op mist toe. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Het is nagenoeg windstil.
Komende nacht klaart het in het zuiden mogelijk op. Daar ontstaat dan plaatselijk mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 8°C in het noordwesten en 1°C in opklaringen in het zuiden. Het waait nauwelijks. (Bron: KNMI)
Geen witte, maar natte kerst (Foto: Pixabay)
Geld of een foto doneren? Dat kan hier!
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Zodra Donald Trump begint als president van de Verenigde Staten zal de relatie tussen hem en techmiljardair Elon Musk snel verwateren verwacht BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Ik ben benieuwd hoe lang die liefde zal duren," zegt hij in een samenwerking tussen BNR Beurs en de Amerika Podcast. "Ik geloof dat ze al snel ruzie onenigheid krijgen."
In een eerdere periode konden Trump en Musk elkaar nauwelijks luchten of zien, maar naarmate de presidentsverkiezingen van afgelopen november naderden, werd hun relatie steeds closer. Dit is eigenlijk heel logisch, stelt Hammelburg. 'Voor iemand als Musk is het geweldig om de president van de Verenigde Staten aan zijn zijde te hebben. En het omgekeerde geldt ook: Musk staat voor nieuwe technologie, innovatie, de belofte van de toekomst en het enorme potentieel van Silicon Valley.'
‘Het is niet uitgesloten dat dit te maken heeft met de maatregelen die Reagan twee termijnen eerder heeft genomen,’ zegt Hammelburg. Het beheren van overheidsfinanciën is een stuk ingewikkelder dan Musk misschien denkt: het is geheel anders dan het runnen van een bedrijf, er komen ook zaken zoals defensie en veteranen bij kijken. 'De Amerikanen hebben het voordeel dat ze weinig sociale voorzieningen hebben, waardoor de arbeidsbescherming zwak is. Dat betekent, hoe vreemd het ook klinkt, dat je als werkgever flexibeler kunt handelen: je kunt heel eenvoudig personeel ontslaan, en als het bedrijf weer beter draait, kun je die mensen weer aannemen.'
Trump zal ongetwijfeld komen met een trickle-downtheorie geïnspireerd door Milton Friedman of Keynes, met belastingverlagingen voor iedereen, inclusief de middenklasse. 'Het idee is dat je dat geld na verloop van tijd weer terugverdient omdat mensen meer gaan consumeren, wat leidt tot een hogere productie bij bedrijven.
Ronald Reagan deed dit ook in de jaren '80.' Het resultaat was dat de staatsschuld onder Reagan enorm steeg, maar in de jaren '90 ging het onder Bill Clinton uitstekend. Veel economen beweren dat het zomaar tien jaar kan duren voordat je het trickle-downeffect terugverdient. 'Clinton had hierdoor enorme mazzel: hij ging zitten en kon gaan innen. En het is niet uitgesloten dat dit voortkwam uit de maatregelen die Reagan twee termijnen eerder had genomen.'
Hammelburg is van mening dat Trump erin zal slagen de inflatie te verlagen. Hij merkt echter op dat het ook de Democratische kandidaat Kamala Harris zou zijn gelukt. 'Je moet iets doen aan de spiraal die voortkomt uit de stijgende prijzen. Je zult aanzienlijk moeten ingrijpen in de prijsmechanismen, zodat je ook niet voor loonsverhogingen komt te staan. Zodra je daar aan begint, komt die inflatie weer terug. Dat moet dus absoluut worden voorkomen en ik geloof dat Trump dat kan.'
Eerder deze week vertelde aankomend President Donald Trump aan zijn aanhang dat zijn miljardair-bondgenoot Elon Musk ' geen president wordt', zoals zijn tegenstanders probeerden te suggereren.
De opmerkingen sloegen op de ophef over de samenwerking tussen Musk en Trump bij de eerste tweepartijdige overeenkomst voor de overheidsfinanciering. Door de bemoeienis van het tweetal raakte het Amerikaanse Congres van slag. Het Congres keurde het voorstel voor de overheidsuitgaven echter goed. Trump heeft Musk, 's werelds rijkste persoon, de opdracht gegeven om een taskforce voor bezuinigingen te leiden, maar de Tesla-baas zal geen officiële functie bekleden in Washington.
Trump en Musk (@The Times and Sunday Times on YouTube 231224)
Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak opgeroepen om "verbittering en haat niet in onze straten te brengen". In zijn toespraak richtte de koning zich rechtstreeks tot Joodse Nederlanders en Nederlandse moslims, en pleitte hij voor begrip en verbinding.
"Tegen Joodse Nederlanders die twijfelen aan hun toekomst hier zeg ik: blijf! Wij horen bij elkaar", aldus de koning. "Tegen Nederlandse moslims zeg ik: dit is ook uw land; dit is ook jouw land." De koning benadrukte dat "het oplossen van grote wereldproblemen en bittere conflicten elders onze mogelijkheden te boven gaat. Maar betekent dit dat we machteloos zijn? Nee, absoluut niet."
'Veel mensen voelen zich niet gehoord'
Willem-Alexander benoemde in zijn toespraak de spanningen die er in Nederland heersen. "En dat maakt ons onrustig. Waar kun je steun vinden? Wie kun je nog vertrouwen? Veel mensen voelen zich niet gehoord, ongewenst en onbeschermd", merkte de koning op.
Hij vertelde over de Joodse school Maimonides in Amsterdam, waar leerlingen hem vertelden hoe het is om les te krijgen op een beveiligde locatie: "Hoe ze zich op straat en in de tram liever terughoudend opstellen. Jezelf zijn en vreedzaam tonen wie je bent, zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn in Nederland. Maar dat is het helaas niet."
Angst, onmacht en wanhoop
Daarnaast vertelde de koning over een gesprek dat hij en zijn vrouw Máxima hadden met een groep Palestijnse Nederlanders. "Ze deelden hun angst over het lot van familieleden in hun land van herkomst. Over hun onmacht en wanhoop", benadrukte Willem-Alexander. "Telkens weer raakt me de persoonlijke pijn die in hun verhalen doorklinkt."
De koning onderstreepte dat in Nederland "basisregels voor iedereen gelden" en dat deze gerespecteerd moeten worden: "Iedereen is gelijk voor de wet. Discriminatie is niet toegestaan. En we gebruiken géén geweld, ook niet wanneer we ons gekwetst of miskend voelen. Deze beginselen zijn niet onderhevig aan discussie en gelden voor iedereen, altijd." Hij pleitte voor meer begrip en verbinding, en een zachtere manier van communiceren: "Communiceren hoeft niet altijd via een mobiel, muis of megafoon."
Kersttoespraak 2024 (@ Koninklijk Huis on YouTube 251224)
De toespraak van Wim-Lex:
“Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen dat grote vreugde betekent voor heel het volk.” Dat zei de engel in de Kerstnacht tegen de herders.
Goed nieuws voor héél het volk. Het Kerstfeest sluit niemand uit. Iedereen is welkom en hoort erbij. Ook u. Ook jij.
Gods Zoon komt in een gebroken wereld en brengt ons vrede. Wie naar de vele breuklijnen in onze wereld kijkt, kan intens naar die vrede verlangen. Wat zijn we er momenteel ver vanaf!
De spanningen zijn voelbaar, internationaal en in eigen land. En dat maakt ons rusteloos. Waar vind je houvast? Wie kun je nog vertrouwen? Veel mensen voelen zich onbegrepen, ongewenst, onbeschermd.
In Amsterdam vertelden leerlingen van de Joodse school Maimonides hoe het is om les te krijgen op een plek die met hekken is beveiligd. Hoe ze zich op straat en in de tram maar liever gedeisd houden. Jezelf zijn en gewoon vreedzaam laten zien wie je bent. Het zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn in Nederland. Maar dat is het niet.
In Vlaardingen spraken mijn vrouw en ik met een groep Palestijnse Nederlanders. Zestig jaar geleden kwamen de eersten van hen naar ons land om te werken in een margarinefabriek. Zij bouwden hier hun leven op, samen met hun kinderen en kleinkinderen. Ze vertelden ons over hun angst om het lot van familieleden in hun land van herkomst. Over hun onmacht en wanhoop.
Telkens weer word ik geraakt door de persoonlijke pijn die in de verhalen doorklinkt.
Wat is ertegen te doen? Het oplossen van de grote wereldproblemen en de bittere conflicten elders gaat onze macht te boven. Maar zijn we daarmee machteloos? Nee, beslist niet! Want wat we wél kunnen doen, is zorgen dat we de verbittering en de haat niet importeren in onze straten. Wéérbaar zijn tegen alles wat ons uit elkaar drijft.
Het begint met het respecteren van de basisregels die hier in Nederland gelden. Ieder mens is gelijk voor de wet. Discriminatie is niet toegestaan. En we gebruiken géén geweld, ook niet als we ons gekwetst of miskend voelen. Deze beginselen zijn niet vatbaar voor dialoog of discussie en gelden voor iedereen, altijd.
Tegen wie zich geraakt voelt, zeg ik: wees weerbaar en laat u niet uit het veld slaan. Wees trots op de bijdrage die u aan de samenleving levert! Besef dat u van grote waarde bent.
Tegen Joodse Nederlanders die me vertellen dat ze twijfelen aan hun toekomst hier zeg ik: blijf! Wij horen samen.
Tegen Nederlandse moslims zeg ik: dit is ook uw land; dit is ook jouw land.
In dit land is iedereen vrij om troost en inspiratie te vinden in zijn eigen geloofsovertuiging of levensfilosofie. Iedereen is vrij om zich te uiten. Christenen, Joden, Moslims, humanisten, atheïsten, of hoe u ook in het leven staat. Ieder mens is evenwaardig.
We hoeven elkaars overtuigingen en opvattingen niet te delen. Als we ons maar realiseren dat anderen, net als wij, mensen zijn van vlees en bloed. Met herkenbare emoties.
Bezorgdheid om de veiligheid en de toekomst van je kinderen.
Boosheid om onrecht dat je wordt aangedaan.
Verdriet bij het verlies van iemand van wie je houdt.
Onzekerheid over jezelf.
De behoefte om gezien te worden door anderen. Het grote geluk van vriendschap.
Ieder mens herkent dit.
‘Wat zijn je angsten? Wat zijn je dromen?’ Onze antwoorden daarop lopen niet zoveel uiteen.
Zodra we elkaars pijn en elkaars verlangen zien, ontstaat ruimte voor begrip. En begrip zorgt voor verbinding. Laten we bij alle verschillen van mening ook op zoek gaan naar het menselijke dat ons samenbrengt.
Communiceren hoeft niet altijd via mobieltje, muis of megafoon. Als je aan mensen vraagt wat ze positief waarderen in een ander, dan hoor je nooit: “hij heeft zo’n fantastische eigen mening”. Je hoort dan heel ándere dingen. “Hij staat altijd voor me klaar”. “Hij begrijpt me zo goed.” Of: “zij kan zo goed luisteren.”
In die aandacht voor elkaar schuilt ons vermogen om iets van de pijn van anderen – en daarmee ook van onszelf – te verlichten.
Het Kerstfeest – feest van een nieuw begin – nodigt ons uit dat vermogen ten volle te gebruiken.
De apostel Paulus gaf in zijn brief aan de Romeinen een simpel advies:
“Wees blij met wie zich verblijdt. Heb verdriet met wie verdriet heeft”.
Als we dit ter harte nemen, brengen we een mooiere wereld een heel klein beetje dichterbij.
Ik wens U allen – waar U zich ook bevindt en hoe Uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend Kerstfeest.
Kraken is al een aantal jaar verboden, maar 35 % zou dat graag zien veranderen. Dit draagvlak neemt toe bij gebouwen die langer dan een jaar leegstaan: "Zorg ervoor dat alle bestaande ruimtes bewoond zijn of legaliseer kraken." Vindt jij dat kraken weer legaal moet worden?
Een woning kraken (@Freepik)
In het Alawitische bolwerk Tartus zijn HTS-milities in gevecht met troepen van de verdreven heerser Assad. Volgens activisten verzet een van de beulen van het ex-regime zich tegen zijn arrestatie, waarbij 14 doden en vele gewonden vallen. In andere delen van Syrië is onrust uitgebroken over een video die rond gaat op social media.
In de west-Syrische provincie Tartus zijn bij confrontaties tussen veiligheidsdiensten en gewapende mannen volgens activisten 17 mensen omgekomen. Zoals de Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag in een bijgewerkt verslag meldde, zijn in het dorp Chirbet al-Maasa "14 leden van de algemene veiligheidsdiensten" van de nieuwe Syrische regering en "drie gewapende mannen" omgekomen, nadat de veiligheidsdiensten eerder hadden geprobeerd een officier van de afgezette machthebber Bashar al-Assad te arresteren. De officier zou volgens de berichten tot de verantwoordelijken voor de misdaden in de beruchte Saidnaya-gevangenis behoren. Hij zou "doodstraffen en willekeurige vonnissen tegen duizenden gevangenen hebben opgelegd".
De nieuwe Syrische minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed Abdel Rahman, verklaarde dat "14 medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn omgekomen en tien anderen gewond zijn geraakt", toen ze in Tartus "in een heimelijke hinderlaag van overblijfselen van het criminele regime" terechtkwamen, "terwijl ze hun taken voor het handhaven van de veiligheid uitvoerden". De provincie Tartus is een bolwerk van de alawitische minderheid, waartoe ook de afgezet president Baschar al-Assad behoort.
Na de val van Assad heeft de HTS-militie talloze gevangenen uit de gevangenissen bevrijd. Tienduizenden mensen worden echter nog steeds vermist. De gevangenis van Saidnaya staat symbool voor de wreedheid van de Assad-regering.
De conflicten in Tartus zouden zijn begonnen toen verschillende bewoners weigerden hun huizen te laten doorzoeken, aldus de observatiepost met zetel in Londen. De broer van de officier en gewapende mannen zouden de veiligheidsdiensten hebben onderschept en "gericht hebben geschoten op een van de patrouillevoertuigen", waarbij er doden vielen, aldus het Observatorium. Tientallen mensen zouden zijn gearresteerd.
Aanval op Alawitisch heiligdom: Video leidt tot protesten
Een video die een aanval op een Alawitisch heiligdom in het noord Syrische Aleppo zou tonen, leidde volgens militanten tot landelijke protesten. Op verschillende plaatsen aan de kust en in het centrum van Syrië zijn duizenden mensen de straat op gegaan, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. De nieuwe regering van het land verklaarde dat het filmmateriaal niet recent is en opzettelijk opnieuw in omloop is gebracht om onrust te veroorzaken.
Volgens de militanten zijn de plaatsen waar wordt gedemonstreerd bolwerken van de Alawitische minderheid, waartoe ook de afgezet president Bashar al-Assad behoort. Ooggetuigen vertelden het persagentschap AFP over protesten in Tartus, Latakia en Jableh aan de Middellandse Zee. Het observatorium meldde ook protesten in de centrale stad Homs, waar volgens het staatsnieuwsagentschap Sana een avondklok is ingesteld. Ook in Kardaha, de geboortestad van Assad, zijn demonstraties geweest. In Jableh is volgens Sana eveneens een avondklok ingesteld. Opnamen uit de stad toonden talloze mensen op straat. Velen scandeerden leuzen, zoals: "Alawieten, Soennieten, wij willen vrede".
De leider van het observatorium, Rami Abdel Rahman, zei dat de datum van de opname onbekend is. Hij zei dat de video begin december is gefilmd, toen de HTS-milities de controle over belangrijke steden, waaronder Aleppo, overnamen. AFP kon het beeldmateriaal en het tijdstip van opname aanvankelijk niet onafhankelijk verifiëren. Strijders onder leiding van de HTS-militie veroverden op 8 december Damascus en beëindigden de decennialange heerschappij van Assad in Syrië. Assad, die wordt beschuldigd van ontvoering, marteling en moord op andersdenkenden, vluchtte toen naar Rusland.
De Finse autoriteiten onderzoeken een storing in een onderzeese elektriciteitskabel tussen Finland en Estland. Onderzeese kabels zijn gevoelig voor interferentie – bijvoorbeeld door scheepsankers. Echter wordt niet uitgesloten dat de kabel is gesaboteerd. Premier Orpo van Finland geeft aan dat de storing geen gevolgen heeft voor de stroomvoorziening.
"De stroomverbinding op de EstLink 2 kabel tussen Finland en Estland werd op 25 december 2024 om 12.26 uur onderbroken", verklaarde de Finse operator Fingrid op haar website. Hierdoor daalde de beschikbare capaciteit van de maximaal mogelijke capaciteit van 1.016 megawatt naar 358 megawatt.
De Finse nieuwswebsite Iltalehti meldt dat een containerschip uit Hongkong zich dicht bij de kabel bevond toen deze uitviel. Het betreft de Xin Xin Tian 2, die dinsdagavond vertrok vanuit Sint-Petersburg en volgens MarineTraffic op weg is naar Port Said in Egypte, de toegangspoort tot het Suez-kanaal in de Middellandse Zee.
Orpo verklaart op X dat de autoriteiten "zelfs met Kerst" klaarstaan om het onderzoek te starten. In de regio zijn de autoriteiten extra waakzaam voor mogelijke sabotage na verschillende incidenten met stroomkabels, gaspijpleidingen en telecomverbindingen in de Oostzee in de afgelopen jaren. Tegelijkertijd kan een technische storing ook het gevolg zijn van ongelukken. Dit gebeurde eerder deze maand, toen twee internetkabels in Finland beschadigd raakten. Aanvankelijk werd gedacht aan opzet, maar later bleek de schade te zijn veroorzaakt door graafwerkzaamheden.
In november dit jaar raakte een datakabel in de Oostzee beschadigd, vermoedelijk door sabotage. Deze breuk vond plaats nabij het Zweedse eiland Öland. Een dag eerder was er ook een breuk ontstaan in een andere communicatiekabel in de Oostzee, gelegen tussen het Zweedse eiland Gotland en Litouwen, met een lengte van 218 kilometer. De oorzaak van deze breuken is nog niet opgehelderd, maar de belangrijkste 'verdachte' is de Chinese bulkcarrier Yi Peng 3, die een maand voor de kust van Denemarken lag. Afgelopen weekend heeft het schip zijn reis hervat. Vorige week kreeg een team van experts uit Duitsland, Zweden, Denemarken en Finland toestemming om aan boord van het Chinese schip te gaan. Het is niet bekend of er bewijs voor sabotage is gevonden.