ECOWAS klaar om in Niger in te grijpen

De militaire leiders van de West-Afrikaanse gemeenschap ECOWAS hebben zich bereid verklaard om in Niger in te grijpen "zodra het bevel is gegeven". Alle opties, inclusief een diplomatieke oplossing, blijven echter op tafel liggen, zei ECOWAS-commissaris voor Politieke Zaken, Vrede en Veiligheid Abdel-Fatau Musah 's avonds in de Ghanese hoofdstad Accra. De defensiechefs van negen van de vijftien lidstaten hadden eerder tijdens een tweedaagse bijeenkomst plannen besproken voor een mogelijke militaire inzet na de staatsgreep in Niger.

Eerst zal een ECOWAS-missie naar Niger gaan, zei Musah. Als dit niet lukt, zal de confederatie haar toevlucht nemen tot een militaire oplossing om de constitutionele orde in Niger te herstellen. De activering van de ECOWAS-reservemacht is begonnen. "We kunnen elk moment vertrekken," zei Musah. Er is al een datum vastgesteld voor een mogelijke militaire actie; volgens de ECOWAS-commissaris kan dit echter niet in het openbaar worden vermeld. Alle lidstaten behalve de door het leger bestuurde staten en Kaapverdië hebben ingestemd met deelname.

De junta in Niger, die op 26 juli na een staatsgreep aan de macht kwam, heeft zich bereid verklaard om te praten, maar heeft tot nu toe alle diplomatieke inspanningen van ECOWAS afgewezen. De alliantie eist het herstel van de grondwet en de afgezette president Mohamed Bazoum, die onder huisarrest staat.

Niger, een Sahel-land met ongeveer 26 miljoen inwoners, een van de armste bevolkingsgroepen ter wereld, was vóór de staatsgreep een van de laatste democratische partners van de VS en Europese staten in de Sahelzone aan de zuidelijke rand van de Sahara. Frankrijk en de VS hebben belangrijke militaire bases in het land, dat ook op een belangrijke migratieroute naar Europa ligt.