Dam doorgebroken in Slovenië, aardverschuivingen dreigen in Oostenrijk

In de door ernstige overstromingen getroffen landen Slovenië en Oostenrijk blijft de situatie gespannen. Het is opgehouden met regenen en volgens de autoriteiten zijn ook de waterstanden op sommige rivieren gedaald. De grond is echter helemaal zacht en daardoor is er een risico op aardverschuivingen. In Slovenië brak een dam door; een dorp moest worden ontruimd. 

500 mensen in de stad Dolnja Bistrica in het oosten van het land moesten met spoed in veiligheid worden gebracht, meldt het Duitse persbureau. Volgens de civiele bescherming lopen negen andere steden gevaar. Er wordt nu geprobeerd om het gat in de dam in de rivier de Mur met betonblokken per helikopter af te dichten.

Sloveense premier: "Grootste schade door extreem weer in decennia"
Ook in andere delen van Slovenië werden de reddings- en opruimwerkzaamheden voortgezet. Verschillende dorpen zijn sinds vrijdag afgesloten van de buitenwereld. Een deel van de inwoners wordt per helikopter voorzien van drinkwater en voedsel, sommige soldaten proberen te voet naar de dorpen te komen. De Sloveense premier Golob spreekt over de grootste schade die een natuurramp in het EU-land heeft aangericht in meer dan drie decennia.

Verweekte bodems in Oostenrijk dreigen uit te glijden
In Karinthië, Oostenrijk, dreigen verschillende volledig doorweekte hellingen naar beneden te glijden vanwege de verweekte grond. Uit voorzorg werden zeker 40 appartementen ontruimd. Ook de buurstaat Stiermarken werd de afgelopen dagen getroffen door extreme regenval. Het peil van de meeste rivieren en stromen is daar gedaald, met uitzondering van de Mur, die door Graz richting Slovenië stroomt.

Ook in Kroatië wordt gevreesd voor verdere overstromingen. Veel rivieren werden beveiligd met dijken van zandzakken vanwege de verwachte vloedgolf uit Slovenië.

Toerisme
Het toerisme is door de overstromingen zwaar getroffen, er zijn meerdere campings verwoest. Ongeveer 850 Nederlanders hebben hulp ontvangen volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Met enkele landgenoten in het overstroomde gebied is nog geen contact geweest, mogelijk door een lege telefoon of doordat er geen dekking was. Het exacte aantal Nederlandse vakantiegangers in het gebied is onbekend.

Alarmcentrale SOS International meldt dat 85 Nederlanders in het getroffen gebied vandaag worden opgehaald met bussen.

Het noodweer heeft aan zeker vier mensen het leven gekost, onder wie twee Nederlanders. Het gaat om een vader (52) en zoon (20) uit Gouda.