Moto3-coureur Veijer ondanks fout 9e op Silverstone, eerste Colombiaanse zege ooit

Op het circuit van Silverstone is zondag de Grand Prix van Groot-Brittannië in de Moto3 verreden. Het werd weer een klassieke Moto3-race, met strijd om de winst tot in de allerlaatste bocht én een goede Nederlandse deelname.

Jaume Masia had de poleposition te pakken, voor Scott Ogden en kampioenschapsleider Daniel Holgado - de thuishoop was echter heel snel zo goed als klaar: Ogden kwam niet weg voor de opwarmronde en moest uitgerekend zijn thuisrace vanuit de pitstraat starten. Riccardo Rossi, Joel Kelso en Xavi Artigas vormden rij twee, voor Ayumu Sasaki, Ivan Ortola en Deniz Öncü - Collin Veijer vertrok vanaf de 23e plek.

De openingsfase was weer klassiek chaotisch, maar ging fout voor Masia: in de derde ronde schoof hij vanaf de leiding onderuit. In de ronden daarna bleven de duels in volle hevigheid uitgevochten worden en met drie ronden te rijden was het Sasaki die voorop reed, met Öncü, David Alonso, Diogo Moreira, Holgado en de van plek 27 komende David Muñoz in zijn kielzog en Veijer op een fraaie zevende plek.

Veijer had het tempo bijzonder goed te pakken, maar in de voorlaatste ronde ging hij in de fout: een paar tellen nadat hij plek twee in handen had, werd hij bijna van zijn motor gegooid. De jonge Nederlander redde het nog wel, maar zakte een plek of vijftien terug. Holgado, Alonso en Öncü gingen voorop de slotronde in en het was Alonso die er met de overwinning vandoor ging, officieel de eerste Colombiaanse GP-zege ooit - Alonso is verder wel zo goed als Spaans. Sasaki en Holgado completeerden het podium, Veijer herstelde zich knap en werd alsnog keurig negende.