Voetbalsters naar kwartfinales WK na winst op Zuid-Afrika

Op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland heeft Nederland zich geplaatst voor de kwartfinales. De ploeg van bondscoach Andries Jonker rekende in de achtste finales in Sydney af met Zuid-Afrika (2-0), waardoor vrijdagochtend om 03.00 uur Nederlandse tijd Spanje wacht.

Zuid-Afrika begon gevaarlijk met een schot van Karabo Dhlamini, waarna Esmee Brugts een bal over het Zuid-Afrikaanse doel getikt zag worden. Gelijk daarna was het uit de corner echter al raak: de kopbal van Lieke Martens werd van de lijn gehaald, maar Jill Roord kopte de rebound binnen. De gevaarlijkste Zuid-Afrikaanse speelster, Thembi Kgatlana, reageerde gelijk al met een gevaarlijk schot, maar die ging voorlangs.

Nederland controleerde vervolgens, hoewel met name Kgatlana voor gevaar bleef zorgen - keepster Daphne van Domselaar hield Nederland aan de leiding. Kort na de rust gaf Victoria Pelova voor aan Martens, die de bal het doel in tikte, maar Pelova had buitenspel gestaan. Het duurde niet heel lang tot het alsnog 2-0 stond: Martens stuurde Lineth Beerensteyn weg, keepster Kaylin Swart blunderde en Nederland kwam op 2-0.

Een tweede goal van Beerensteyn werd even later afgekeurd wegens buitenspel, terwijl Van Domselaar richting de slotfase nog erg scherp was op een gevaarlijke poging van Kgatlana. Nederland hield stand en won met 2-0, met één flinke smet op de wedstrijd: Daniëlle van de Donk kreeg een volstrekt onnodige gele kaart en mist zo de wedstrijd tegen Spanje.