Van der Poel ondanks val wereldkampioen op de weg

Mathieu van der Poel is op fenomenale wijze wereldkampioen op de weg geworden. De 28-jarige Nederlander reed in de voorlaatste ronde weg met nog ruim twintig kilometer te gaan. Van der Poel kwam vlak voor het ingaan van de slotronde nog wel ten val, maar kon gelukkig verder en zou uiteindelijk met 1.37 winnen voor Wout van Aert. Joop Zoetemelk heeft na 38 jaar eindelijk een opvolger.

Al vrij snel in de wedstrijd reed er ruime kopgroep van negen renners en namen acht minuten voorsprong op het peloton, waarna de wedstrijd opeens stil werd gelegd doordat vier klimaatactivisten zich aan de weg hadden vastgelijmd. Na een onderbreking van een klein uur werd de wedstrijd weer hervat en bij het opdraaien van de plaatselijke rondes zou het nooit meer stilvallen.

Denemarken trok hard door op de eerste plaatselijke ronde en kregen we een afvalkoers. Steeds meer renners haakte af en op 75 kilometer leek de koers in een plooi te vallen. Na een aanval van Van der Poel kreeg hij Van Aert, Pogacar, Pedersen en Bettiol met zich mee. De kopgroep haalde de laatste vluchters van de dag bij, maar vooruit zouden ze niet doordat er geen optimale samenwerking was in de kopgroep.

Twintig kilometer later probeerde Bettiol het alleen. De Italiaan nam snel een halve minuut voorsprong en hield die lange tijd vast. Met nog drie rondes te gaan in de achtervolgingsgroep kwam Narváez ten val en zorgde voor een breukje in de groep. Van der Poel zat samen met Pedersen, Van Aert en Pogacar daarvoor en reden weg.

Met zijn vieren reden ze naar Bettiol toe en net toen ze de aansluiting gingen maken bij de Italiaan versnelde Van der Poel op een van de hellingen. Niemand had een antwoord klaar op de aanval van de Nederlander en nam snel een handvol seconden. Van der Poel zou alleen maar verder uitlopen, maar vlak voor het ingaan van de slotronde kwam hij ten val.

Gelukkig viel de schade mee voor Van der Poel. Zijn fiets was nog heel, en alleen zijn schoen was kapot. Hij kon zijn weg vervolgen en zou in de slotronde alleen maar verder uitlopen en won met meer dan anderhalve minuut voorsprong op Van Aert, die op het laatst wegreed van Pogacar en Pedersen. In een sprintje om de derde plaats was Pogacar net wat sneller dan de Deen.

Results powered by FirstCycling.com