Wethouder ergert zich aan troep op straat

Opengebroken vuilnisbakken, zwerfafval op straat en bomvolle containers: het is weer ouderwets vies in Amsterdam. Amsterdammers zelf ergeren zich enorm aan het vele afval op straat, idem de wethouder. Maar wat gaat er dan aan gedaan worden?

"Als we willen dat de stad schoner wordt dan moeten we hem niet gebruiken als een openbare stortplaats", zegt wethouder Zita Pels (Afval) stellig. Het is een reactie op een opiniepeiling onder ruim 1800 Amsterdammers die AT5 heeft uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de panelleden de stad gemiddeld een 4,6 geven als het om afval gaat.

"Ik erger me zelf ook enorm hieraan. Voor mijn gevoel krijgen we met z'n allen een onvoldoende. De gemeente kan het beter doen, maar uiteindelijk zijn het de mensen die het op straat gooien. Dus we hebben hier echt een gedeelde verantwoordelijkheid in."

Verslechtering
Het lijkt alsof er weinig veranderd is in twee jaar. In de coronaperiode lag er veel afval op straat en waren containers bomvol. De gemeente erkende het probleem en startte een 'afvaloffensief': hogere boetes, meer toezichthouders en een bewustwordingscampagne.

Een meerderheid van de panelleden vindt dat het afvalprobleem juist is verslechterd de afgelopen twee jaar, ondanks de genomen maatregelen. Op papier klopt dat niet, stelt Pels: "We zien een afname in het aangeboden afval en ook in het aantal meldingen en klachten. Het zou dus beter moeten gaan. Maar zodra je iets op straat ziet liggen, er hoeft maar één iemand iets weg te gooien, dan irriteer je je natuurlijk."

Er zijn extra maatregelen aangekondigd. Zo worden kapotte afvalbakken vervangen, komen er vanaf half augustus twee extra reinigers per stadsdeel en wordt de proef met doneerringen in het Centrum uitgebreid naar andere stadsdelen.

Moeten er niet gewoon meer containers geplaatst worden? Volgens de wethouder lost dat het probleem niet op. "We hebben fantastische medewerkers die elke dag met veel trots de stad schoonmaken. Soms als ze met de vrachtwagen voorbijrijden kijken ze in de achteruitrijspiegel en zien ze dat iemand alweer iets naast de container legt."

Meer handhaving
Er komen dus ook meer bewustwordingscampagnes. Maar gedrag is lastig te veranderen, en dus vragen panelleden zich af of er niet meer handhaving kan komen. Er komt al een verhoging van de boetes, zoals is afgesproken in het coalitieakkoord, maar ook de handhaving wordt uitgebreid, aldus de wethouder.

"Niet alleen richting onze bewoners, maar ook richting ondernemers. Die hebben ook een verantwoordelijkheid. We hebben namelijk afgesproken dat ondernemers verantwoordelijk zijn voor de 25 meter om hun eigen zaak heen en we zien dat dat niet gebeurt."

Zelf geeft wethouder Pels de stad tussen de 5,5 en een 6, als ze een cijfer moet geven. Hoopvol is ze wel: "Het hoeft niet verder uit de hand te lopen. We zien dit probleem en daar gaan we ook op inzetten."