Uitbraak dengue (knokkelkoorts) in Bangladesh, minstens 283 doden

Tot nu toe zijn er in 2023 in Bangladesh minstens 283 mensen overleden door knokkelkoorts, waarmee een recordaantal doden is bereikt voor de door muggen overgedragen ziekte, die over heel 2022 281 doden ten gevolg had.

Een massale uitbraak overspoelde het dichtbevolkte Zuid-Aziatische land begin deze zomer, midden in het moessonseizoen, en het aantal blijft stijgen. Tot donderdag 3 augustus zijn 37.000 mensen besmet geraakt met het virus – waarvan meer dan de helft uit de hoofdstad Dhaka – waardoor ziekenhuizen in het hele land een beddentekort hebben. "De artsen en verpleegsters vertelden ons dat ze ons geen fatsoenlijk bed vrij hebben, maar ze zullen ze ons toch behandelen als we blijven", zei Shariful Islam, een familielid van een knokkelkoortspatiënt, vrijdag. "We hadden geen andere keus", voegde ze eraan toe.

Momenteel zijn er geen vaccins of medicijnen die knokkelkoorts specifiek behandelen, maar de ziekte verspreidt zich elk jaar tussen juni en september, aangezien Bangladesh gedurende die maanden een piek in regenval kent en de Aedes aegypti-mug (ook bekend als de gele koorts mug), die de ziekte verspreidt, gedijt in stilstaand water.