FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 april 2023

Random Pics van de Dag #918

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Cassidy wint ook tweede zinderende Formule E-race in Berlijn

Op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn is zondag de achtste ePrix van het Formule E-seizoen verreden. Net als zaterdag werd het een heerlijke race, waarin veertig ronden lang volle bak ingehaald werd.

De grote sensatie van de kwalificatie kwam op naam van het Abt Cupra-team: Robin Frijns pakte poleposition en Nico Müller stond op plek twee, terwijl het team in de zeven eerdere races dit seizoen welgeteld nul punten scoorde. Sebastien Buemi en Jean-Eric Vergne stonden op rij twee, voor Mitch Evans, Pascal Wehrlein, Jake Dennis en Nick Cassidy.

Frijns en Müller behielden hun posities bij de start en waren na een paar ronden de eersten die hun eerste Attack Mode pakten, waardoor Buemi en Vergne er tijdelijk voorbij konden. Evans was goed vertrokken en had zich ook naar voren gereden, terwijl Frijns in ronde zes al zijn laatste drie minuten Attack Mode activeerden, waardoor hij de top-10 uit zakte.

Net als op zaterdag ging het weer alle kanten op: Müller nam de leiding, Wehrlein volgde en Antonio Felix da Costa reed ineens op de derde plek. Het constante slipstreamen bezorgde Wehrlein halverwege de race de leiding, Vergne en Da Costa volgden, voor Evans, Dennis, Cassidy en Buemi - Müller was in een paar ronden tijd teruggezakt naar de achtste plek.

Buemi reed vervolgens zijn voorvleugel kapot en kon inpakken, terwijl Maximilian Günther, die helemaal achteraan was gestart, ineens op de vijfde plek reed. Cassidy was de volgende die de leiding in handen nam, dit keer had hij Dennis en Vergne achter zich aan. De rust daalde eindelijk een héél klein beetje neer op Tempelhof en Cassidy kon het afmaken: hij won, voor Dennis en Vergne - Frijns finishte als zeventiende.

World Superbikes-coureur Van der Mark breekt bovenbeen op Assen, Bautista domineert

Op het TT Circuit van Assen is zondag het World Superbikes-weekeinde afgesloten op de 'Cathedral of Speed'. De Superbikes-coureurs openden de dag in de ochtend met de superpolerace, waarna later de tweede reguliere race verreden werd.

Superpolerace
We begonnen met Alvaro Bautista op poleposition en Jonathan Rea met Toprak Razgatlioglu ook nog op rij één, gevolgd door Alex Lowes, Scott Redding en Andrea Locatelli op de tweede rij en een derde rij met Dominique Aegerter, Axel Bassani en Danilo Petrucci - Michael van der Mark vertrok vanaf de vijftiende plek.

Bautista, Rea en Razgatlioglu kwamen als top-3 de eerste ronde door, gevolgd door Lowes, Bassani en Aegerter. Locatelli herstelde zich snel en werkte zich terug naar plek vijf, maar daar bleef het verder bij in de race. Bautista pakte overtuigend de zege en dus poleposition voor race twee, voor Rea, Razgatlioglu, Lowes, Locatelli, Bassani en Aegerter - Van der Mark werkte zich op naar plek tien.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling gingen de lichten aan en weer uit, met als uitzondering dat Lowes achteraan moest starten. Bautista kwam weer goed de eerste ronde door, maar Razgatlioglu en Rea zaten er bovenop bij de Ducati, terwijl Van der Mark na ronde twee in de Geert Timmer-chicane met een gigantische highsider van zijn BMW gegooid werd, waarbij het zijn been ernstig leek te blesseren.

Ondertussen werd Bautista aangevallen door Razgatlioglu én Rea, maar toch hield hij nog stand. Die aanval werd al snel kleiner, want Rea stuiterde met zijn Kawasaki het grind in. Razgatlioglu deed nog even een poging om aan te haken, maar dat lukte simpelweg niet meer. De ontketende Bautista pakte wéér een zege, voor Razgatlioglu en diens Yamaha-teamgenoot Locatelli.

Van der Mark bleek na afloop onder meer een gebroken linkerbovenbeen opgelopen te hebben en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Assen.

RIVM adviseert: donkere sigaret en verbied filters, suiker en smaakstoffen

Om de sigaret minder aantrekkelijk te maken moet tabak suiker- en smaakstofvrij zijn en het papier een donkere kleur hebben, adviseert het RIVM. Ook moeten filters verboden worden en sigaretten nauwelijks nicotine bevatten.

In 2040 wil het Nationaal Preventieakkoord een rookvrije generatie realiseren, waarbij kinderen helemaal niet meer roken en maximaal 5 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder nog rookt. Om de doelen in het akkoord te behalen heeft het RIVM onlangs een lijst met adviezen opgesteld. Een van deze maatregelen is een wetswijziging om het witte sigarettenpapier te vervangen door donkergekleurd papier, zoals moerasgroen. Dit omdat de kleur van de sigaret invloed heeft op de aantrekkelijkheid en verwachte schadelijkheid. Zo blijkt uit onderzoek dat roze sigaretten de voorkeur hebben bij jonge vrouwen en de indruk wekken dat de sigaret minder schadelijk is. Witte sigaretten worden ook gezien als een veiliger product. Een donkere kleur daarentegen wordt geassocieerd met een sterkere smaak en als schadelijker beschouwd. Momenteel schrijft de wet nog voor dat sigaretten wit moeten zijn. Als een wetswijziging niet haalbaar blijkt, stelt het RIVM voor om gezondheidswaarschuwingen, vergelijkbaar met de waarschuwingen op sigaretpakjes, ook op sigaretten te laten drukken.

Verbod op filterventilatie
Het RIVM raadt ook aan om ‘filterventilatie’ te verbieden, zodat fabrikanten niet meer de indruk kunnen wekken dat bepaalde sigaretten minder schadelijk zijn. Longarts en antitabaksactivist Wanda de Kanter laat in radioprogramma Humberto weten blij te zijn met het advies. “We hebben een grote rechtszaak lopen tegen de ‘sjoemelsigaret’. In de filters van sigaretten zitten heel kleine gaatjes. Deze zorgen ervoor dat er gesjoemeld kan worden met onderzoek naar de hoeveelheid schadelijke stoffen die ingeademd worden bij het roken van een sigaret. In de tests van de tabaksindustrie zorgt de lucht die door de microgaatjes stroomt er namelijk voor dat de teer en de nicotine wordt verdund. Dit noemen we filterventilatie. Daardoor lijkt de sigaret veiliger dan het is”, vertelt de Kanter. Want als een mens de sigaret rookt in plaats van een testmachine, worden de gaatjes met de vingers dichtgedrukt en krijg je meer schadelijke stoffen binnen. Het advies van het RIVM is een positief signaal voor de rechtszaak tegen de sjoemelsigaret die op 8 juni plaatsvindt.

Er kan volgens het RIVM ter bescherming van het milieu ook overwogen worden om filters helemaal te verbieden. Filters bestaan uit verschillende stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn en jarenlang in het milieu achterblijven. Een verbod is de enige manier om sigarettenfilters in zwerfvuil effectief aan te pakken concludeerde het onderzoeksbureau CE Delft eerder dit jaar al.

Verlaagd nicotinegehalte
Het RIVM adviseert ook om het nicotinegehalte van sigaretten drastisch te verlagen: 0,4 in plaats van 16 milligram per gram tabak. “De lage dosis nicotine zou heel effectief zijn om verslaving onder jongeren tegen te gaan. Het is alleen niet mogelijk om dit nationaal te regelen, omdat het reguleren van nicotinegehaltes alleen in Europees verband kan plaatsvinden via de Tobacco Products Directive (TPD). Dat kost tijd, want de tabakslobby is in Europa nog veel groter dan in Nederland”, vertelt de Kanter. Het uiterlijk van de sigaret en het afschaffen van filterventilatie heeft volgens de Kanter meer slaagkans. Ook is er in Brussel op dit moment veel draagvlak voor een prijsverhoging op tabak.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen laat in een Kamerbrief weten dat hij verwacht dat de Europese Commissie in 2024 met een voorstel komt voor herziening van de TPD. “Ik zal het rapport en de aanbevelingen van het RIVM meenemen bij de Nederlandse reactie op deze herziening”, schrijft Van Ooijen.

Geen suikers en smaakstoffen
Er zitten van nature al suikers in tabak, maar ze worden ook extra toegevoegd als smaakstof, bindmiddel en om de tabak vochtig te houden. Daarnaast is het nog steeds toegestaan om, ondanks het verbod op sigaretsmaken, kleine hoeveelheden smaakstoffen aan tabak toe te voegen. Met name de suikers, maar mogelijk ook de kleine hoeveelheden smaakstoffen, zorgen ervoor dat de rook minder bitter smaakt en minder scherp aanvoelt. Door alle suikers en smaakstoffen te reguleren wordt roken naar verwachting van het RIVM minder aantrekkelijk en mogelijk minder verslavend. Om te beginnen raadt het RIVM aan om een lijst op te stellen waar duidelijk op staat op welke stoffen gehandhaafd kan worden.

In een post op LinkedIn reageert Van Ooijen op het rapport: “Sommige aanbevelingen moeten via Europa lopen, zoals het verlagen van nicotinegehaltes of filters. Ook zijn er aanbevelingen die we al meteen gaan opvolgen. Denk aan het opstellen van een lijst met verboden stoffen die het inhaleren van rook makkelijker maken. Een donkergroene sigaret of een sigaret met waarschuwingsteksten sluit ik in de toekomst niet uit.”

Minder meldingen van tekenbeten in 2022, blijf alert!

In 2022 werd een derde minder tekenbeten gemeld dan in de voorgaande jaren. Om dit soort verschillen beter te kunnen uitleggen, zijn onderzoekers van de WUR en het RIVM een groot onderzoek gestart via tekenradar.nl. Zo krijgen zij meer inzicht in de 1,5 miljoen tekenbeten die er elk jaar in Nederland zijn.

Meeste tekenbeten in Gelderland
Het aantal beten lag in 2022 in alle provincies van Nederland onder het gemiddelde van de afgelopen jaren, behalve in Flevoland. Ook in België werden minder tekenbeten gemeld. In Nederland kwamen de meeste meldingen uit Gelderland, net als in 2021. Uit deze provincie kwamen 887 meldingen. Noord Brabant en Noord-Holland nemen met 554 meldingen en 490 meldingen de tweede en derde plek in.

Aantal tekenbeten in verhouding tot bevolkingsomvang
Het aantal gemelde tekenbeten is in verhouding tot de bevolkingsomvang het hoogst in Drenthe (75/100.000 inwoners), gevolgd door Gelderland (43/100.000) en Flevoland (42/100.000). Zuid-Holland staat op de laatste plaats met 13 tekenbeten per 100.000 inwoners.

Waar komen teken voor?
Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten voornamelijk in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE (tick-borne encephalitis)).

Controleren is belangrijk
Controleer uw lichaam en uw kleding op aanwezige teken en uw huid op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?
Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Personeel distributiecentra AH gaat staken, mogelijk lege schappen ten gevolg

Werknemers van distributiecentra van Albert Heijn gaan zondagavond staken, zo laten vakbonden CNV en FNV weten. Een door de vakbonden gesteld ultimatum is verlopen. De staking kan impact hebben op de bevoorrading van de supermarkten en lege schappen tot gevolg hebben.

Het personeel van de distributiecentra wil meer loon dan de 6,6 procent loonsverhoging die AH biedt.

NHL: Devils slaan terug in Madison Square Garden, Avs pijnigen Kraken

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is het alsmaar spannender aan het worden in de eerste ronde van de playoffs. Zaterdagavond werden er weer vier wedstrijden gespeeld en die onderlinge best-of-seven-series staan na drie wedstrijden allemaal op 2-1.

Winnipeg Jets - Las Vegas Golden Knights (1-1)
De eerste wedstrijd van de reeks in Canada begon lekker voor de bezoekers uit Las Vegas: Chandler Stephenson opende al snel de score en verzorgde een paar minuten later de assist voor Jack Eichel's 0-2. Kort daarop deden de Jets dankzij Kyle Connor wat terug, maar in de tweede periode sloeg Eichel nog eens toe, gevolgd door een assist op Keegan Kolesar en 1-4. Toch was het nog niet gedaan: Nino Niederreiter scoorde vroeg in de derde periode voor de Jets, Mark Scheifele bracht de spanning terug en met 22 seconden op de klok trok Adam Lowry de stand zelfs gelijk. Het Canada Life Centre ging uit z'n dak, maar toch ging het fout: in de tweede overtime scoorde Michael Amadio alsnog de winnende 4-5 voor de Golden Knights.

Game 4: Maandagavond 24 april, 03.30u (NL); Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights

Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs (1-1)
De misschien wel meest spectaculaire playoffserie tot nu toe toog naar Tampa Bay, waar de Leafs dankzij Noel Acciari al snel op voorsprong kwamen. Anthony Cirelli trok de stand anderhalve minuut later gelijk, maar Auston Matthews zette de Leafs op 1-2...waarna Brandon Hagel de Lightning wederom langszij bracht. Dat werd in de tweede periode dankzij Darren Raddysh zelfs een voorsprong, maar met een minuut te gaan trok Ryan O'Reilly de stand gelijk en dus was overtime nodig. Met 45 seconden te spelen werd dat beslist, maar de thuisfans waren teleurgesteld: O'Reilly bediende Morgan Rielly en die schoot de winnende 3-4 erin voor de Maple Leafs.

Game 4: Maandagavond 24 april, 01.30u (NL); Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs

New York Rangers - New Jersey Devils (2-0)
Na twee pijnlijke nederlagen in eigen huis moesten de Devils aan de andere kant van de rivier beter voor de dag komen, maar in de tweede periode opende Chris Kreider de score voor de Rangers. Halverwege de periode trok Jack Hughes de stand gelijk en daar bleef het in reguliere speeltijd bij, waarna de Devils-fans eindelijk konden juichen: na dik elf minuten overtime bracht Dougie Hamilton hen in Madison Square Garden dan de eerste overwinning van de playoffs en dus is de onderlinge rivaliteit weer in leven.

Game 4: Maandagavond 24 april, 01.00u (NL); New York Rangers - New Jersey Devils

Seattle Kraken - Colorado Avalanche (1-1)
Voor het eerst speelde de Kraken thuis een playoffwedstrijd en met ruim 17.000 toeschouwers was de Climate Pledge Arena uitverkocht. Na zes minuten kon men juichen, want Jaden Schwartz opende de score, maar dat was van korte duur: een shorthanded goal van JT Compher en een treffer van Nathan MacKinnon brachten de Avs langszij, Cale Makar maakte er 1-3 van. In periode twee waren het Jamie Oleksiak en Matty Beniers die Seattle weer helemaal op gelijke hoogte brachten, maar in een tijdsbestek van anderhalve minuut in de derde periode sloegen de kampioenen weer toe: Mikko Rantanen en MacKinnon zorgden voor 3-5, Rantanen maakte er later nog 3-6 van en Schwartz' tweede goal kon alleen nog wat eer redden, 4-6.

Game 4: Maandagavond 24 april, 04.00u (NL); Seattle Kraken - Colorado Avalanche

Uitslag Feyenoord - FC Utrecht

Feyenoord is weer een stapje dichter bij de zestiende landstitel. In de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht wonnen de Rotterdammers met 3-1.

Bij rust stond Feyenoord op een 1-0 voorsprong. Sebastian Szymański opende na vijftien minuten spelen de score. De Poolse middenvelder kon na een voorzet van Marcus Pedersen raak schieten. FC Utrecht kon in de eerste helft weinig laten zien.

Santiago Giménez kreeg snel in de tweede helft een goede kans om te verdubbelen. Zijn eerste kans ging nog mis, maar niet veel later verdubbelde de Mexicaanse spits alsnog de score. De overwinning van Feyenoord kwam geen moment in gevaar en vlak voor tijd maakte invaller Alireza Jahanbakhsh de 3-0. In de 89ste minuut redde Bas Dost nog de eer voor Utrecht, maar daar bleef het ook bij Rotterdam.

Over twee weken zou Feyenoord kampioen kunnen. Mocht PSV op zaterdag zes mei punten verspelen tegen Sparta, dan kan Feyenoord op bezoek bij Excelsior kampioen worden als het daar wint.

NBA: 76ers schakelen Nets uit met sweep, Lakers walsen over Grizzlies heen

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is zaterdagavond de eerste ploeg uitgeschakeld in de playoffs. Zo zijn er nog vijftien teams over die kans maken op de titel, zaterdagavond kwam er ook alweer een volgende ploeg op matchpoint in de eerste ronde van de playoffs.

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers (0-3)
De Nets móesten winnen en schoten uit de startblokken, maar de Sixers herstelden de achterstand al vroeg in Q2 en namen vervolgens de leiding. In het derde kwart ging het een tijdje gelijk op, tot halverwege het vierde kwart: onder leiding van Tobias Harris, goed voor 25 punten en 12 rebounds, liepen de 76ers weg naar een 88-96 overwinning en daarmee ook een 4-0 eindzege in de serie - de Nets liggen eruit, de Sixers mogen gaan spelen tegen de Boston Celtics of de Atlanta Hawks.

Los Angeles Clippers - Phoenix Suns (1-2)
Een van de spannendste van de acht playoffseries kreeg in Los Angeles een prima vervolg, zeker nadat de ruime voorsprong van de Clippers in Q2 teniet werd gedaan. Lange tijd ging het vervolgens gelijk, maar vanaf het einde van Q3 hadden de Suns wel keer op keer een klein beetje de overhand. Dat maakten ze in de slotminuten af: onder leiding van Kevin Durant (31 punten, 11 rebounds) en Devin Booker (30 punten, 9 rebounds) werd met 100-112 afgerekend met de Clippers, waar Russell Westbrook 37 punten scoorde: 3-1 en matchpoint voor Phoenix.

Game 5: Dinsdagavond 25 april, 04.00u (NL); Phoenix Suns - Los Angeles Clippers

Miami Heat - Milwaukee Bucks (1-1)
De Bucks moesten het nog altijd doen zonder sterspeler Giannis Antetokounmpo en dat werd geen groot succes. Welgeteld tien minuten lang konden ze Miami bijbenen, maar daarna liep de ploeg van Jimmy Butler (30 punten) beetje bij beetje steeds verder weg. De spanning kwam ook niet meer terug en Miami pakte met 121-99 de winst én de 2-1 voorsprong in de serie.

Game 4: Maandagavond 24 april, 01.30u (NL); Miami Heat - Milwaukee Bucks

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies (1-1)
De Lakers van LeBron James en Anthony Davis gingen werkelijk als een dolle tekeer in de openingsfase van de wedstrijd, waarin de Grizzlies totáál weg werden gespeeld: 35-9 in het eerste kwart. De ploeg uit Memphis bleef wel knokken en knabbelde gestaag wat van de voorsprong af, maar de winst van de Lakers kwam niet meer serieus in gevaar: 111-101. Een indrukwekkende prestatie aan de kant van de Grizzlies kwam van Ja Morant: hij scoorde in zeven minuten tijd 22 punten op rij voor zijn ploeg, in totaal kwam hij tot 45 punten, maar het mocht dus niet baten.

Game 4: Maandagavond 24 april, 04.00u (NL); Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies

Van de Zandschulp grijpt naast ATP-titel na vier gemiste wedstrijdpunten

Botic van de Zandschulp heeft net naast zijn eerste titel gegrepen op de ATP-Tour. In de finale tegen de Deen Holger Rune kreeg de 27-jarige Nederlander vier wedstrijdpunten, maar verloor uiteindelijk in drie sets van de nummer één van de plaatsingslijst in München: 4-6, 6-1 en 6-7 (3).

Holger Rune had in München de beste start tegen Botic van de Zandschulp. De 27-jarige verloor twee keer zijn service in de openingsset en kon zelf maar één keer de service van de 19-jarige Deen breaken, waardoor Rune de eerste set met 4-6 won.

In de tweede set haalde Van de Zandschulp zijn niveau op, terwijl Rune steeds meer fouten ging maken en pakte de Nederlander de set met overtuigende cijfers 6-1. De Nederlander zette zijn niveau door in de derde set en brak de service van Rune al snel en leek Van de Zandschulp op weg naar zijn eerste ATP-titel zeker nadat Rune een blessurebehandeling aanvroeg. Van de Zandschulp kreeg vier wedstrijdpunten. Telkens wist de 19-jarige Deen die weg te werken en trok er uiteindelijk een tiebreak eruit en daarin was Rune de sterkste.

Hij verdedigede daarmee met succes zijn titel in München. Ook vorig jaar ging de finale tussen Rune en Van de Zandschulp, toen moest de Nederlander opgeven.

Uitslag Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard

Go Ahead Eagles heeft de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard gewonnen. In Deventer werd het 2-0 voor de thuisploeg en staat daarmee op een knappe tiende plaats in de eredivisie.

Fortuna Sittard begon het best in Deventer. De Limburgs, zonder Burak Yilmaz, kreeg in de beginfase een aantal kansjes om de score te openen, maar de aanvallers konden de kansen niet omzetten in goals. Na iets meer dan een kwartier spelen kwam Go Ahead Eagles op voorsprong uit een scrimmage via Willum Willumsson.

Bij rust was het 1-0 en Fortuna Sittard ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. De Limburgers probeerde het wel, maar gaven ook veel ruimte weg en daar profiteerde Go Ahead Eagles van. Met nog een kwartier spelen besliste Xander Blomme de wedstrijd. Door de zege stijgt de thuisploeg naar de tiende plaats en moet Fortuna Sittard nog altijd uitkijken voor nacompetitie. De Limburgers hebben maar vier punten meer dan de nummer zestien.

Uitslag FC Twente - Sparta Rotterdam

In de strijd om de vijfde plaats blijft het in de Eredivisie spannend tussen FC Twente en Sparta Rotterdam. Het onderlinge duel afgelopen middag leverde geen winnaar op maar saai was het zeker niet, het werd 3-3.

Drie doelpunten vielen voor rust, maar ook beide keepers wisten zich te onderscheiden met enkele knappe reddingen. Het was Twente wat op voorsprong kwam toe Brenet raak kopte. Lauritsen zorgde tien minuten later voor de gelijkmaker en vlak voor rust was het diezelfde Lauritsen die met een schot uit de draai zijn ploeg op voorsprong zette.

In de tweede helft leek het er even op dat Lauritsen met een derde treffer de marge nog groter zou maken maar die treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Een ongelukkig eigen doelpunt van Abels zorgde ervoor dat de stand weer in evenwicht was en een paar minuten later kwam de thuisploeg op voorsprong na een schot van Cerný. 

In de slotfase vloeiden de krachten beide ploegen weg en leek FC Twente de overwinning over de streep te gaan trekken. In de blessuretijd wist Sparta toch nog de gelijkmaker te scoren. Een vrije trap van Vito van Crooij belandde op de onderkant van de lat en in de rebound knalde Sambo de 3-3 binnen.

FC Twente

3 - 3

Sparta Rotterdam

 22' Brenet
 65' Abels (e.d)
 67' Cerný
   32' Lauritsen
 42' Lauritsen
 90+1' Sambo
 
 Gele kaart: Pröpper, (FC Twente), v.Mullem, Lauritsen, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: , Sambo (90 1/2xg) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.500
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet
Pleguezuelo
Pröpper
Smal
Zerrouki (Brama/87)
Vlap
Sadílek (Steijn/63)
Cerný (Rots/88)
v.Wolfswinkel (Ugalde/ 63)
Misidjan
  Olij
Sambo
Abels
Eerdhuijzen
Pinto
Namli (v.Mullem/51)
Kitolano
Verschueren
V.v.Crooij
Lauritsen
Saito (Tahiri/88
Auassar/ 90 3)

Evenepoel soleert naar nieuwe zege in Luik-Bastenaken-Luik

Remco Evenepoel heeft voor het tweede jaar op rij Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Belgische wereldkampioen reed op de beklimming van de Redoute weg bij de rest van het peloton en maakte het vervolgens met een solo van ruim dertig kilometer af. Tom Pidcock sprintte op ruim één minuut van Evenepoel naar de tweede plaats, voor Santiago Buitrago.

Voorafgaand aan Luik-Batenaken-Luik werd er uitgekeken naar een duel tussen Remco Evenepoel en Tadej Pogacar. Maar na tachtig kilometer in de wedstrijd kon dat duel de prullenbak na een valpartij van Pogacar. De Sloveen, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl, moest na valpartij opgeven. De ploeg van Evenepoel nam de koers in handen en maakte jacht op een kopgroep van elf renners, die al vrij vroeg in de wedstrijd waren vertrokken.

Het verschil liep langzaam terug en had Soudal-QuickStep de wedstrijd onder controle ook na een uitval van Jan Tratnik. De Sloveen van Jumbo-Visma versnelde op de Côte de Wanne en reed naar de kopgroep toe en nam meer dan één minuut op het peloton, maar aan de voet van de beklimming van de La Redoute kwam alles weer samen. Op de lastige beklimming reed Ilan van Wilder een hoog tempo tot 200 meter van de top, waarna Evenepoel zijn versnelling inzette en alleen Tom Pidcock kon de wereldkampioen volgen. Maar na de uitloper van La Redoute moest Pidcock op een hellende strook passen en ging Evenepoel er alleen vandoor.

Evenepoel bouwde zijn voorsprong snel uit naar een minuut voorsprong en op de laatste beklimming van de dag was het verschil al opgelopen naar anderhalve minuut en kon de 23-jarige Belg rustig genieten van zijn tweede zege in Luik-Bastenaken-Luik. In de achtergrond waren Pidcock samen met Ben Healy en Santiago Buitrago wegreden uit de grote groep en zouden gaan sprinten voor de tweede plaats. Daar was Pidcock de snelste voor Buittrago en Healy.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag PSV - Ajax

PSV heeft de topper tegen Ajax met duidelijke cijfers gewonnen. In Eindhoven werd het 3-0 voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij en neemt daarbij de belangrijke tweede plaats over van de Amsterdammers.

Bij rust stond PSV met 1-0 voor dankzij een rake kopbal van Luuk de Jong in de dertiende minuut. De aanvoerder van de Eindhovense club kopte hard raak uit een voorzet van Johan Bakayoko. Daarna had PSV het betere van het spel, maar werd niet meer echt gevaarlijk in de eerste helft.

In de tweede helft zou PSV vrij snel uitlopen naar een 2-0. Na een dieptepass werd Xavi Simons door Ajax-doelman Gerónimo Rulli, waarna Simons vanaf elf meter de score verdubbelde. Ajax was tot tweemaal toe bij de aansluitingstreffer eerst via Brian Brobbey, en later ook Kenneth Taylor. Beide kansen gingen er niet in en in de 78ste minuut maakte De Jong nog de 3-0 en zijn tweede van de middag.

In de tweede helft werd het duel even gestaakt vanwege gooien van bier op het veld, maar doordat niemand werd geraakt kon er na een afkoelingsperiode de wedstrijd uitgespeeld worden.

Van Schip derde op omnium in Nations Cup, Hoppezak en dames 4e

In het Canadese Milton is zaterdagavond de tweede volle avond afgewerkt van het programma in de Nations Cup baanwielrennen, waar men de derde en laatste wedstrijd van aan het afwerken is. Zonder Nederlandse sprintploeg was het succes wat minder, maar er werden nog wel prima resultaten neergezet.

Koppelkoers vrouwen
Maike van der Duin en Daniek Hengeveld begonnen lekker aan de koers en pakten prima punten in zeven van de eerste acht sprints, waarna een valpartij roet in het eten gooide. Shari Bossuyt en Lotte Kopecky stoomden door naar de overwinning, voor het Britse duo Katie Archibald/Neah Evans en Elisa Balsamo met Martina Fidanza namens Italië - Nederland moest genoegen nemen met de vierde plek.

Keirin mannen
Met Matthew Richardson en Matthew Glaetzer hadden de Australiërs twee finalisten en die konden er een mooie teamprestatie van maken. Samen reden ze in de slotronde naar de kop, waarna Glaetzer het niet meer bij kon benen, maar hij zag wel hoe Richardson het zeer overtuigend afmaakte. Plek twee was voor de Duitser Maximilian Dornbach, voor de Trinbagoniaan Nicholas Paul.

Sprint vrouwen
In de finale moest Kelsey Mitchell alles uit de kast halen om Martha Bayona te kloppen, maar in de derde en beslissende heat kreeg de Canadese olympisch kampioene de Colombiaanse er toch onder: 2-1. De derde plek ging naar de Mexicaanse Luz Gaxiola, die in twee heats afrekende met de Belgische Nicky Degrendele.

Omnium mannen
De Brit Mark Stewart begon als leider aan de afsluitende puntenkoers, maar daarin kon hij het niet bijbenen en zakte hij weg naar plek acht. De Fransman Donavan Grondin daarentegen begon als tweede en wist een sterke koers neer te zetten, waarin hij de overwinning naar zich toe trok. Tim Torn Teutenberg uit Duitsland reed in de slotfase nog naar de tweede plek, voor Jan Willem van Schip, die een prima omnium als derde afsloot. Vincent Hoppezak begon met winst op de scratch nog sterk, maar op de tempokoers en afvalkoers liet hij punten liggen, waarna hij zich in de puntenkoers nog wel terug opwerkte naar de vierde plek.

Geschiedvervalsing leidt tot rechtszaak tegen netflix

De geschiedvervalsing van de "documentaire" van Netflix over gekleurde koningen heeft geleid tot een rechtszaak. Jada Pinkett Smith heeft namelijk besloten om de Egyptische koningin Cleopatra (een Griekse vrouw) te blackwashen. Puur om een politiek statement te maken, in een "documentaire" die op feiten gebaseerd zou zijn.

Disparu heeft, voor wat extra entertainment, ook zo zijn gedachten hierover.

Het is wachten op de biopic over Martin Luther King jr. Een poster is al gemaakt:

'Hang alsjeblieft de Nederlandse vlag correct op'

Met de dodenherdenking en bevrijdingsdag in aantocht wordt 'ontevreden landgenoten' gevraagd de Nederlandse vlag weer correct op te hangen. De oproep komt van de nabestaanden van gesneuvelde militairen.

"Draai alsjeblieft de vlag weer om, telkens als ik er een op zijn kop zie hangen, denk ik aan mijn kind die met zo'n vlag op zijn kist werd thuisgebracht", zegt één van de nabestaanden.

Vooral langs snelwegen en drukke verkeerspunten hangt de vlag sinds bijna een jaar op zijn kop. De omgekeerde vlag wordt door zowel boeren als burgers gebruikt om uiting te geven aan hun onvrede over het overheidsbeleid. 

Vollering maakt hattrick compleet met winst in Luik-Bastenaken-Luik

Demi Vollering heeft zondag haar ijzersterke voorjaar bekroond met winst in Luik-Bastenaken-Luik. Daarmee maakte ze haar hattrick compleet nadat ze afgelopen weken ook al de winst pakte in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. In het begin van het jaar won ze ook al de Strade Bianche.

Vijf rensters waren op de Côte de Stockeu, op 75 kilometer voor de finish, weggereden uit het peloton. Marlen Reusser, Amanda Spratt, Kasia Niewiadoma, Anna Henderson en de Nederlandse Esmée Peperkamp waren de rensters en het vijftal bouwde een mooie voorsprong op. Aan de voet van de Côte de la Redoute begon de kopgroep met één minuut voorsprong, waarbij Niewiadoma met een lekke band was weggevallen.

Op de Redoute reed Reusser iedereen uit het wiel. De Zwitserse van SD Worx zorgde dat haar ploeggenotes in het peloton konden controleren en deden dat ook. De voorsprong van Reusser liep weer op naar bijna twee minuten, waarna op de Côte des Forges na een versnelling van Mavi Garcia het verschil zakte onder de minuut, waarna Trek het in het peloton de leiding nam. In aanloop naar de laatste beklimming, de Côte de la Roche-aux-Faucons, namen een aantal rensters van Trek een kleine voorsprong op andere rensters in het peloton, waarna Elisa Longo Borghini haar versnelling inzette. In de achtergrond kwam Demi Vollering terug op het wiel van de Italiaanse en samen zouden ze naar Reusser toerijden, waarna ook een aantal anderen konden terugkomen, waaronder de wereldkampioene Annemiek van Vleuten.

Op het tussenstuk van de Côte de la Roche-aux-Faucons had Reusser nog wat over en reed samen met Longo Borghini weg uit de kopgroep, waarna Vollering op het laatste stuk van de beklimming er weer naar toereed. Reusser moest vlak voor de top passen en ging het tussen Vollering en Longo Borghini voor de zege in Luik-Bastenaken-Luik. De Italiaanse en de Nederlandse werkten tot de laatste kilometer goed samen, waarna Vollering de laatste kilometer in het wiel van de Italiaanse zat. Op iets meer dan 150 meter van de streep ging Longo Borghini de sprint aan, waarna Vollering er snel overheen ging, de winst pakte in Luik-Bastenaken-Luik en hiermee haar hattrick compleet maakte.

In de achtergrond sprintte Reusser nog naar de derde plaats en maakte het podium compleet in Luik. Wereldkampioene Van Vleuten eindigde in haar laatste voorjaarklassieker op de zesde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Fraude met Europees onderzoeksgeld bij LUMC

Drie medewerkers van het LUMC worden verdacht van fraude met Europees onderzoeksgeld bij researchprojecten. De raad van bestuur heeft de samenwerking met de externe partij waarmee het LUMC samenwerkte bij het werven van onderzoeksgeld, opgezegd. Het LUMC heeft rechtspositionele maatregelen genomen tegen de medewerkers. Zo meldt Skipr

De Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) constateerde onregelmatigheden bij de verantwoording van Europese subsidies bij enkele researchprojecten. 

Het LUMC heeft recent vanuit de EU vragen gekregen over de verantwoording van subsidies bij een aantal EU-projecten. Hierbij was steeds dezelfde externe partij betrokken. Deze partij is gespecialiseerd in het verwerven en coördineren van EU-projecten en is niet alleen werkzaam voor het LUMC.

Maatregelen
Dit was aanleiding voor het LUMC om een uitgebreid intern onderzoek te doen naar het handelen van LUMC-medewerkers. Hieruit is gebleken dat er bij drie projecten stelselmatig fraude is gepleegd. De bevindingen zijn zodanig, dat direct is besloten om rechtspositionele maatregelen te nemen tegen drie medewerkers van het LUMC. De samenwerking met de externe partij is opgezegd. De projecten hebben geen betrekking op patiëntenzorg. 

Frida van den Maagdenberg, lid Raad van Bestuur LUMC: “We zijn geschrokken van de ernst van de feiten. Deze stroken niet met de betrouwbaarheid en integriteit die men van ons mag verwachten. Het LUMC trekt hier lering uit. Daarom gaan we scherper kijken wat we nu kunnen en moeten doen om dit in de toekomst te voorkomen.”

Externe Commissie
Een externe commissie heeft de opdracht gekregen om de inrichting en aansturing rondom projecten op alle niveaus in het LUMC te beoordelen en een adviesrapport hierover uit te brengen aan de Raad van Bestuur. 

Medewerking onderzoek
Het LUMC heeft de vragen vanuit de EU beantwoord en relevante informatie uit het interne onderzoek met de EU gedeeld. Het LUMC verleent alle medewerking aan de bevoegde instanties en verstrekt de benodigde informatie.  

Studie: geen aanwijzingen hersenschade na ernstige COVID-19

Onderzoekers zien geen aanwijzingen voor hersenschade bij mensen die met een ernstige corona-infectie in het ziekenhuis hebben gelegen, meldt de Universiteit Maastricht. Aanleiding voor het onderzoek waren de neurologische problemen die artsen tijdens de eerste coronagolf zagen bij patiënten die op de IC hadden gelegen.

Maar mensen die dit meemaakten “vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte”, stelt de universiteit. In de studie werden twee groepen coronapatiënten gevolgd: 104 mensen die op de gewone verpleegafdeling hadden gelegen en 101 mensen die op de IC opgenomen waren geweest. Negen maanden na ontslag uit het ziekenhuis bekeken de onderzoekers met scans en tests de mogelijke hersenschade en de gevolgen daarvan, zoals geheugenstoornissen. Ook vroegen ze naar klachten, zoals vermoeidheid. Meer hierover bij Skipr

Sifan Hassan debuteert met bizarre winst in marathon van Londen

Atlete Sifan Hassan heeft een op z'n minst bizar marathondebuut achter de rug. De Nederlandse schreef zondag de marathon van Londen op haar naam, terwijl het er halverwege op leek dat ze wellicht überhaupt de finish niet zou halen.

Hassan liep aanvankelijk gewoon mee met de kopgroep, zoals ook wel te verwachten viel, maar na iets minder dan twintig kilometer leek het fout te gaan. Ze had duidelijk last van haar bovenbeen en stopte zelfs tot twee keer toe om even kort te strekken, waarna ze met een van pijn vertrokken gezicht toch weer verder liep.

Hassan's achterstand liep ondertussen op naar een halve minuut, maar richting de dertig kilometer begon ze dat gat ineens rap dicht te lopen. Ze had een tweede adem gevonden en sloot zowaar weer aan bij de inmiddels flink geslonken kopgroep, waardoor Hassan weer volop in de strijd was voor een podiumplek.

Na veertig kilometer waren er nog vijf over, maar richting de slotkilometer zat Hassan alleen nog met de Ethiopische Alemu Megertu en de Keniaanse Peres Jepchirchir. Bij het opdraaien van The Mall gaf de Nederlandse een partij gas en daar had de rest geen antwoord op: Hassan won in 2:18.33 uur, ruim vier minuten sneller dan Nienke Brinkman's van Rotterdam vorig jaar (2:22.51) - Megertu werd op vier tellen tweede, voor Jepchirchir.

Mannen
Lange tijd bleef er een vrij grote groep bijeen, maar na ruim dertig kilometer had Kelvin Kiptum het gehad met het in zijn ogen blijkbaar matige tempo. De Keniaan stoof er vandoor, sloeg in no-time een enorm gat en opende zelfs een aanval op het wereldrecord. Dat kwam er niet, maar zijn fenomenale tweede halve marathon bracht hem wel naar een eindtijd van 2:01.25 uur, de tweede tijd ooit gelopen, na Eliod Kipchoge's 2:01.09 van afgelopen najaar. Op grote afstand werd Kiptum's landgenoot Geoffrey Kamworor tweede (2:04.23), voor de Ethiopische wereldkampioen Tamirat Tola (2:04.59).

Thorbeckelezing van Pieter Omtzigt - 14 april 2023 in Zwolle

Op vrijdag 14 april hield Pieter de Thorbeckelezing in Zwolle. 

Omtzigt analyseerde waar de regering de grondwet niet langer volgt: uitgaven zonder toestemming van het parlement, wetten die maar gedeeltelijk in werking treden en besluiten die niet in het kabinet zelf genomen worden maar elders. Hij doet suggesties hoe dit te verbeteren is en roept iedereen op tot een actief burgerschap omdat volgens Omtzigt de oplossing voor deze problemen niet uit Den Haag zal komen.

"Onze tijd vraagt om actief burgerschap: als u in uw eigen leven iets ziet dat veranderd moet worden, pak dat dan aan.

In Nederland is het vaak: óf je demonstreert tegen wereldwijde klimaatverandering en voor wereldvrede, óf je stuurt een tweet. Maar wat we nodighebben, is activisme dat daar tussenin zit: vrijwilligerswerk in je eigen buurt, je uitspreken wanneer je onrecht of wetsovertredingen ziet van de overheid en niet wegkijken.

Nieuwe maatschappelijke initiatieven om de noden van nu op te lossen. Ja we hebben nieuwe woningbouwverenigingen nodig, nieuwe volkshuisvesting en nieuwe manieren van zorg. En die hoeven niet van de overheid te komen. Daar komen ze namelijk nu niet vandaan en ook in het verleden was dat niet het geval.

En gezamenlijke plannen in buurten, wijken of landbouwgebieden om uitdagingen aan te gaan. En plannen om Den Haag bij de les te houden, wakker te schudden. Alleen dan bouwen we op wat gedeeltelijk verloren gegaan is."

Studie: Great Pacific Garbage Patch thuisbasis van tientallen mariene soorten

Een drijvend veld van plastic afval dat in het midden van de Stille Oceaan drijft, biedt nu een onderkomen aan tientallen soorten zeedieren, volgens een recent onderzoek. Joost Dubois, directeur communicatie bij The Ocean Cleanup, sprak met CBS News over de gevolgen voor het milieu.

Slachtoffers Duitse genocide Namibië herdacht met gedenksteen Shark Island

De afstammelingen van de Namibische etnische groepen Herero en Nama hebben een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de genocide tijdens het Duitse rijk.

Het staat op Shark Island, waar de Duitse koloniale overheersers een concentratiekamp hadden opgezet. Alleen al daar stierven ongeveer 4.000 mensen, zei de voorzitter van het technische organisatiecomité van de NTLA, Johannes Ortmann, van de dpa. Ze werden aan de haaien gevoerd. De slachtoffers zouden nooit een respectvolle begrafenis hebben gekregen.

Van 1884 tot 1915 had het Duitse Rijk de koloniale macht in het toenmalige Duitse Zuidwest-Afrika en onderdrukte op brute wijze de inheemse bevolking. Er vond een massamoord plaats tijdens de Herero- en Nama-oorlog van 1904-1908, die wordt beschouwd als de eerste genocide van de 20e eeuw. Historici schatten dat 65.000 van de 80.000 Herero en minstens 10.000 van de 20.000 Nama werden gedood. De Duitse regering en de regering van Namibië onderhandelen al geruime tijd over een 'verzoeningsakkoord.' 

EU Borrell: 'Europese oorlogsschepen op patrouille bij Taiwan'

EU-chef voor buitenlands beleid Borrell heeft opgeroepen tot Europese oorlogsschepen om te patrouilleren in de Straat van Taiwan.

Europa moet sterk zijn aanwezigheid tonen als het om Taiwan gaat, schreef Borrell in een gastartikel in de Franse zondagskrant 'Journal du Dimanche'. De Europese Unie is nauw verbonden met Taiwan, zowel economisch als technologisch vgens Borrell. 

China beschouwt Taiwan als een afgescheiden Chinees grondgebied en de Straat van Taiwan als zijn territoriale wateren. Slechts twee weken geleden hield Peking driedaagse militaire manoeuvres rond Taiwan en oefende het ook de isolatie van Taiwan. 

Man gooit blikje op straat en slaat BOA

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 21-jarige inwoner van Yerseke in zijn woning aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht een BOA te hebben geslagen.

BOA’s van de gemeente Goes hielden al fietsend toezicht in het centrum van Goes. Omdat een jongeman vanuit zijn auto een blikje op straat gooide, spraken BOA’s hem hierop aan. Ze wilden de automobilist bekeuren en vroegen om een identiteitsbewijs van de man. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring vond de Yersenaar het nodig om één van de BOA’s een klap te geven. Hierna ging de automobilist er vandoor.

Hij kon later bij zijn woning worden aangehouden. Agenten brachten de 21-jarige naar een politiecellencomplex. Daar wordt hij zaterdag gehoord.

De BOA liep door de klap een kleine verwonding op. Hij deed aangifte van mishandeling.

Huur blijkt veel te hoog: verhuurder moet ruim 16.000 euro terugbetalen

Een verhuurder van een woning in Amsterdam moet van de kantonrechter 16.197,49 euro aan te veel betaalde huur aan de drie huurders terugbetalen. Dat gebeurde nadat de Huurcommissie vaststelde dat de huur veel te hoog was. Zo meldt AT5

De bewoners sloten een huurovereenkomst af voor 2310 euro per maand, voor de periode van 1 december 2020 tot en met 28 februari 2022. Ze vroegen de Huurcommissie later om de redelijkheid van de huurprijs te beoordelen. 

Onzelfstandige huur
De Huurcommissie vond een huurprijs van  230 euro voor de ene bewoner, 250 euro voor de tweede bewoner en 128 euro voor de derde bewoner redelijk. Ook bepaalde de Huurcommissie dat het om onzelfstandige huur gaat, wat betekent dat de kamers geen eigen toegang hebben en dat de bewoners keuken en/of toilet met anderen delen.

De bewoners stuurden in augustus 2022 twee keer brieven waarin ze vroegen om in totaal 16.197,49 euro te betalen. Toen de verhuurder niet met het geld over de brug kwam stapten ze naar de kantonrechter. 

De kantonrechter stelde deze week vast dat de verhuurder binnen acht weken na de uitspraak van de Huurcommissie zelf naar de rechter had moeten gaan als hij het niet met de uitspraak eens was. Daar is het inmiddels te laat voor. "De door de Huurcommissie vastgestelde redelijke huurprijzen liggen daarmee vast, als ware zij tussen partijen overeengekomen", schrijft de kantonrechter in het vonnis

De verhuurder moet naast de 16.197,49  euro ook nog 133,73 euro aan buitengerechtelijke incassokosten en 1.614,74 euro aan proceskosten betalen. 

JK Rowling is gewaarschuwd

Ze is namelijk geïnformeerd dat er een boycot gaat komen van de nieuwe Harry Potter serie. Vermoedelijk door dezelfde mensen van de gefaalde Hogwarts Legacy boycot.

Ze neemt dus gepaste voorzorgsmaatregelen.

FOK! Wat een weer: vanmiddag regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Gister was het dan eindelijk zo ver, de eerste lokale warme dag. Daarvoor moest je in het oosten zijn, aan de kust stelde de temperatuur teleur. Vandaag begint nog mooi met wolkenvelden maar ook de zon. Aan het begin van de middag begint het te regenen vanuit het zuidwesten. Dat gebied trekt langzaam naar het noordoosten waar het tegen de eind van de middag zal arriveren. Hier kan ook onweer bij zitten. De temperatuur varieert van 12 graden in Zeeland tot 17 in het oosten bij een van zuidwest naar zuidoost draaiende matige wind.

Nadat het regengebied voorbij is getrokken zijn er nog altijd buien mogelijk, in de nacht naar maandag wordt het 7 graden. Morgen en dinsdag is het te koud voor de tijd van het jaar, meer slecht nieuws bespaar ik jullie vooralsnog.

Tot morgen!

De buien en het onweer leverden gisterenavond en vanmorgen vroeg mooie plaatjes op  (Foto: DJMO)
De buien en het onweer leverden gisterenavond en vanmorgen vroeg mooie plaatjes op ((Archief)Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Fenomenale Formule E-race Berlijn gewonnen door Evans

Op voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn is zaterdagmiddag de zevende ePrix van het Formule E-seizoen verreden. Dat werd een bijzonder spectaculaire, wellicht zelfs wel de beste Formule E-race ooit, en zondag volgt er dan nog een tweede race.

Poleposition was voor Envision-coureur Sebastien Buemi, die Sam Bird van Jaguar naast zich had. Penske-coureur Stoffel Vandoorne volgde, voor NIO-rijder Dan Ticktum, Andretti-coureur Jake Dennis en Buemi's teamgenoot Nick Cassidy - Abt Cupra-coureur Robin Frijns moest het doen met een 22e en laatste plek op de grid.

Met een geweldige start knalde Ticktum naar de leiding, voor Buemi, Bird en Vandoorne, terwijl Maximilian Günther opschoof naar plek vijf. Bij de eerste reeks Attack Modes ging Bird voorbij aan Buemi, waarna hij ook Ticktum te grazen nam. Vandoorne schoof langs Ticktum door naar plek twee en ook Buemi ging langs de polesitter.

Na krap een kwart van de race ging Bird in de fout: hij probeerde de Attack Mode te pakken en viel vijf plekken terug. Edoardo Mortara, gestart als elfde, kwam ondertussen als een dolle naar voren en reed zich naar de leiding, waarna een aanvaring tussen Sergio Sette Camara en Rene Rast de safety car naar buiten bracht om de orde wat te herstellen.

Jake Dennis had zich ondertussen naar de eerste plek gereden en had dus de leiding voor de herstart, vóór Mortara, Buemi, Ticktum, Vandoorne en Mitch Evans. Terwijl iedereen vooraan de Attack Mode pakte, deed Evans dat nog niet, wat hem de leiding opleverde, tot hij zelf even later alsnog de Attack Mode activeerde.

Het bleef allemaal uiterst chaotisch en halverwege de race eindigde het voor Vandoorne: de Belg werd door Ticktum de muur in gekacheld, wat voor flinke schade én een safety car-situatie zorgde. Bij de volgende herstart voor de uiterst vreemde race was de leiding in handen van Evans, voor Buemi, Günther, Mortara, Bird en Dennis.

Ook na de herstart bleef het allemaal bovenop elkaar zitten en uit het niks hadden Jaguar-teamgenoten Evans en Bird ineens een 1-2'tje te pakken. Met een ronde of tien te gaan deed Dennis een poging vanaf plek zes, maar die gleed alle kanten op en zakte ver weg.

Buemi reed zich vervolgens naar de leiding en inmiddels zaten we op een nieuw Formule E-record: acht verschillende leiders in één race. Pas in de laatste ronden werd het een beetje overzichtelijker: Evans nam de leiding na een brutale aanval op Buemi, die werd gevolgd door Bird en Günther - André Lotterer begon zich naar dat groepje toe te rijden, maar had nog wel een tijdstraf boven het hoofd hangen.

Evans reed in de slotronden indrukwekkend weg en pakte de winst, Bird ging met een late aanval nog langs Buemi naar plek twee en ook Günther schoof nog op naar een podiumplek, voor Buemi en Nick Cassidy. Frijns finishte uiteindelijk als veertiende.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.