Slachtoffers Duitse genocide Namibië herdacht met gedenksteen Shark Island

De afstammelingen van de Namibische etnische groepen Herero en Nama hebben een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de genocide tijdens het Duitse rijk.

Het staat op Shark Island, waar de Duitse koloniale overheersers een concentratiekamp hadden opgezet. Alleen al daar stierven ongeveer 4.000 mensen, zei de voorzitter van het technische organisatiecomité van de NTLA, Johannes Ortmann, van de dpa. Ze werden aan de haaien gevoerd. De slachtoffers zouden nooit een respectvolle begrafenis hebben gekregen.

Van 1884 tot 1915 had het Duitse Rijk de koloniale macht in het toenmalige Duitse Zuidwest-Afrika en onderdrukte op brute wijze de inheemse bevolking. Er vond een massamoord plaats tijdens de Herero- en Nama-oorlog van 1904-1908, die wordt beschouwd als de eerste genocide van de 20e eeuw. Historici schatten dat 65.000 van de 80.000 Herero en minstens 10.000 van de 20.000 Nama werden gedood. De Duitse regering en de regering van Namibië onderhandelen al geruime tijd over een 'verzoeningsakkoord.'