Evenepoel soleert naar nieuwe zege in Luik-Bastenaken-Luik

Remco Evenepoel heeft voor het tweede jaar op rij Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Belgische wereldkampioen reed op de beklimming van de Redoute weg bij de rest van het peloton en maakte het vervolgens met een solo van ruim dertig kilometer af. Tom Pidcock sprintte op ruim één minuut van Evenepoel naar de tweede plaats, voor Santiago Buitrago.

Voorafgaand aan Luik-Batenaken-Luik werd er uitgekeken naar een duel tussen Remco Evenepoel en Tadej Pogacar. Maar na tachtig kilometer in de wedstrijd kon dat duel de prullenbak na een valpartij van Pogacar. De Sloveen, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl, moest na valpartij opgeven. De ploeg van Evenepoel nam de koers in handen en maakte jacht op een kopgroep van elf renners, die al vrij vroeg in de wedstrijd waren vertrokken.

Het verschil liep langzaam terug en had Soudal-QuickStep de wedstrijd onder controle ook na een uitval van Jan Tratnik. De Sloveen van Jumbo-Visma versnelde op de Côte de Wanne en reed naar de kopgroep toe en nam meer dan één minuut op het peloton, maar aan de voet van de beklimming van de La Redoute kwam alles weer samen. Op de lastige beklimming reed Ilan van Wilder een hoog tempo tot 200 meter van de top, waarna Evenepoel zijn versnelling inzette en alleen Tom Pidcock kon de wereldkampioen volgen. Maar na de uitloper van La Redoute moest Pidcock op een hellende strook passen en ging Evenepoel er alleen vandoor.

Evenepoel bouwde zijn voorsprong snel uit naar een minuut voorsprong en op de laatste beklimming van de dag was het verschil al opgelopen naar anderhalve minuut en kon de 23-jarige Belg rustig genieten van zijn tweede zege in Luik-Bastenaken-Luik. In de achtergrond waren Pidcock samen met Ben Healy en Santiago Buitrago wegreden uit de grote groep en zouden gaan sprinten voor de tweede plaats. Daar was Pidcock de snelste voor Buittrago en Healy.

Results powered by FirstCycling.com