Fenomenale Formule E-race Berlijn gewonnen door Evans

Op voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn is zaterdagmiddag de zevende ePrix van het Formule E-seizoen verreden. Dat werd een bijzonder spectaculaire, wellicht zelfs wel de beste Formule E-race ooit, en zondag volgt er dan nog een tweede race.

Poleposition was voor Envision-coureur Sebastien Buemi, die Sam Bird van Jaguar naast zich had. Penske-coureur Stoffel Vandoorne volgde, voor NIO-rijder Dan Ticktum, Andretti-coureur Jake Dennis en Buemi's teamgenoot Nick Cassidy - Abt Cupra-coureur Robin Frijns moest het doen met een 22e en laatste plek op de grid.

Met een geweldige start knalde Ticktum naar de leiding, voor Buemi, Bird en Vandoorne, terwijl Maximilian Günther opschoof naar plek vijf. Bij de eerste reeks Attack Modes ging Bird voorbij aan Buemi, waarna hij ook Ticktum te grazen nam. Vandoorne schoof langs Ticktum door naar plek twee en ook Buemi ging langs de polesitter.

Na krap een kwart van de race ging Bird in de fout: hij probeerde de Attack Mode te pakken en viel vijf plekken terug. Edoardo Mortara, gestart als elfde, kwam ondertussen als een dolle naar voren en reed zich naar de leiding, waarna een aanvaring tussen Sergio Sette Camara en Rene Rast de safety car naar buiten bracht om de orde wat te herstellen.

Jake Dennis had zich ondertussen naar de eerste plek gereden en had dus de leiding voor de herstart, vóór Mortara, Buemi, Ticktum, Vandoorne en Mitch Evans. Terwijl iedereen vooraan de Attack Mode pakte, deed Evans dat nog niet, wat hem de leiding opleverde, tot hij zelf even later alsnog de Attack Mode activeerde.

Het bleef allemaal uiterst chaotisch en halverwege de race eindigde het voor Vandoorne: de Belg werd door Ticktum de muur in gekacheld, wat voor flinke schade én een safety car-situatie zorgde. Bij de volgende herstart voor de uiterst vreemde race was de leiding in handen van Evans, voor Buemi, Günther, Mortara, Bird en Dennis.

Ook na de herstart bleef het allemaal bovenop elkaar zitten en uit het niks hadden Jaguar-teamgenoten Evans en Bird ineens een 1-2'tje te pakken. Met een ronde of tien te gaan deed Dennis een poging vanaf plek zes, maar die gleed alle kanten op en zakte ver weg.

Buemi reed zich vervolgens naar de leiding en inmiddels zaten we op een nieuw Formule E-record: acht verschillende leiders in één race. Pas in de laatste ronden werd het een beetje overzichtelijker: Evans nam de leiding na een brutale aanval op Buemi, die werd gevolgd door Bird en Günther - André Lotterer begon zich naar dat groepje toe te rijden, maar had nog wel een tijdstraf boven het hoofd hangen.

Evans reed in de slotronden indrukwekkend weg en pakte de winst, Bird ging met een late aanval nog langs Buemi naar plek twee en ook Günther schoof nog op naar een podiumplek, voor Buemi en Nick Cassidy. Frijns finishte uiteindelijk als veertiende.