Thorbeckelezing van Pieter Omtzigt - 14 april 2023 in Zwolle

Op vrijdag 14 april hield Pieter de Thorbeckelezing in Zwolle. 

Omtzigt analyseerde waar de regering de grondwet niet langer volgt: uitgaven zonder toestemming van het parlement, wetten die maar gedeeltelijk in werking treden en besluiten die niet in het kabinet zelf genomen worden maar elders. Hij doet suggesties hoe dit te verbeteren is en roept iedereen op tot een actief burgerschap omdat volgens Omtzigt de oplossing voor deze problemen niet uit Den Haag zal komen.

"Onze tijd vraagt om actief burgerschap: als u in uw eigen leven iets ziet dat veranderd moet worden, pak dat dan aan.

In Nederland is het vaak: óf je demonstreert tegen wereldwijde klimaatverandering en voor wereldvrede, óf je stuurt een tweet. Maar wat we nodighebben, is activisme dat daar tussenin zit: vrijwilligerswerk in je eigen buurt, je uitspreken wanneer je onrecht of wetsovertredingen ziet van de overheid en niet wegkijken.

Nieuwe maatschappelijke initiatieven om de noden van nu op te lossen. Ja we hebben nieuwe woningbouwverenigingen nodig, nieuwe volkshuisvesting en nieuwe manieren van zorg. En die hoeven niet van de overheid te komen. Daar komen ze namelijk nu niet vandaan en ook in het verleden was dat niet het geval.

En gezamenlijke plannen in buurten, wijken of landbouwgebieden om uitdagingen aan te gaan. En plannen om Den Haag bij de les te houden, wakker te schudden. Alleen dan bouwen we op wat gedeeltelijk verloren gegaan is."