Vollering maakt hattrick compleet met winst in Luik-Bastenaken-Luik

Demi Vollering heeft zondag haar ijzersterke voorjaar bekroond met winst in Luik-Bastenaken-Luik. Daarmee maakte ze haar hattrick compleet nadat ze afgelopen weken ook al de winst pakte in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. In het begin van het jaar won ze ook al de Strade Bianche.

Vijf rensters waren op de Côte de Stockeu, op 75 kilometer voor de finish, weggereden uit het peloton. Marlen Reusser, Amanda Spratt, Kasia Niewiadoma, Anna Henderson en de Nederlandse Esmée Peperkamp waren de rensters en het vijftal bouwde een mooie voorsprong op. Aan de voet van de Côte de la Redoute begon de kopgroep met één minuut voorsprong, waarbij Niewiadoma met een lekke band was weggevallen.

Op de Redoute reed Reusser iedereen uit het wiel. De Zwitserse van SD Worx zorgde dat haar ploeggenotes in het peloton konden controleren en deden dat ook. De voorsprong van Reusser liep weer op naar bijna twee minuten, waarna op de Côte des Forges na een versnelling van Mavi Garcia het verschil zakte onder de minuut, waarna Trek het in het peloton de leiding nam. In aanloop naar de laatste beklimming, de Côte de la Roche-aux-Faucons, namen een aantal rensters van Trek een kleine voorsprong op andere rensters in het peloton, waarna Elisa Longo Borghini haar versnelling inzette. In de achtergrond kwam Demi Vollering terug op het wiel van de Italiaanse en samen zouden ze naar Reusser toerijden, waarna ook een aantal anderen konden terugkomen, waaronder de wereldkampioene Annemiek van Vleuten.

Op het tussenstuk van de Côte de la Roche-aux-Faucons had Reusser nog wat over en reed samen met Longo Borghini weg uit de kopgroep, waarna Vollering op het laatste stuk van de beklimming er weer naar toereed. Reusser moest vlak voor de top passen en ging het tussen Vollering en Longo Borghini voor de zege in Luik-Bastenaken-Luik. De Italiaanse en de Nederlandse werkten tot de laatste kilometer goed samen, waarna Vollering de laatste kilometer in het wiel van de Italiaanse zat. Op iets meer dan 150 meter van de streep ging Longo Borghini de sprint aan, waarna Vollering er snel overheen ging, de winst pakte in Luik-Bastenaken-Luik en hiermee haar hattrick compleet maakte.

In de achtergrond sprintte Reusser nog naar de derde plaats en maakte het podium compleet in Luik. Wereldkampioene Van Vleuten eindigde in haar laatste voorjaarklassieker op de zesde plaats.

Results powered by FirstCycling.com