Sifan Hassan debuteert met bizarre winst in marathon van Londen

Atlete Sifan Hassan heeft een op z'n minst bizar marathondebuut achter de rug. De Nederlandse schreef zondag de marathon van Londen op haar naam, terwijl het er halverwege op leek dat ze wellicht überhaupt de finish niet zou halen.

Hassan liep aanvankelijk gewoon mee met de kopgroep, zoals ook wel te verwachten viel, maar na iets minder dan twintig kilometer leek het fout te gaan. Ze had duidelijk last van haar bovenbeen en stopte zelfs tot twee keer toe om even kort te strekken, waarna ze met een van pijn vertrokken gezicht toch weer verder liep.

Hassan's achterstand liep ondertussen op naar een halve minuut, maar richting de dertig kilometer begon ze dat gat ineens rap dicht te lopen. Ze had een tweede adem gevonden en sloot zowaar weer aan bij de inmiddels flink geslonken kopgroep, waardoor Hassan weer volop in de strijd was voor een podiumplek.

Na veertig kilometer waren er nog vijf over, maar richting de slotkilometer zat Hassan alleen nog met de Ethiopische Alemu Megertu en de Keniaanse Peres Jepchirchir. Bij het opdraaien van The Mall gaf de Nederlandse een partij gas en daar had de rest geen antwoord op: Hassan won in 2:18.33 uur, ruim vier minuten sneller dan Nienke Brinkman's van Rotterdam vorig jaar (2:22.51) - Megertu werd op vier tellen tweede, voor Jepchirchir.

Mannen
Lange tijd bleef er een vrij grote groep bijeen, maar na ruim dertig kilometer had Kelvin Kiptum het gehad met het in zijn ogen blijkbaar matige tempo. De Keniaan stoof er vandoor, sloeg in no-time een enorm gat en opende zelfs een aanval op het wereldrecord. Dat kwam er niet, maar zijn fenomenale tweede halve marathon bracht hem wel naar een eindtijd van 2:01.25 uur, de tweede tijd ooit gelopen, na Eliod Kipchoge's 2:01.09 van afgelopen najaar. Op grote afstand werd Kiptum's landgenoot Geoffrey Kamworor tweede (2:04.23), voor de Ethiopische wereldkampioen Tamirat Tola (2:04.59).