FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 april 2023

Baanrenners Havik en Hoppezak sluiten Nations Cup af met tweede plek

In het Canadese Milton is de derde en laatste Nations Cup-week in het baanwielrennen van dit jaar afgesloten. Er stonden nog wat Nederlanders aan de start, terwijl het peloton zich nu alvast op kan gaan maken voor het volgende grote internationale evenement: het wereldkampioenschap in Glasgow in augustus.

Koppelkoers mannen
Nederland had twee ijzers in het vuur: Yoeri Havik en Vincent Hoppezak namens Beat Cycling en Jan Willem van Schip met Philip Heijnen voor de nationale ploeg. Het tweede duo scoorde alleen in de slotfase en moest genoegen nemen met plek zeven, maar de Beat-rijders deden het uitstekend. Ze scoorden vroeg, deden het daarna wat rustiger aan, maar met een sterke eindfase pakten ze een prima tweede plek. De winst was voor Ivo Oliveira en Iuri Leitão voor Portugal, met de Fransen Thomas Boudat en Benjamin Thomas op de derde plek.

Sprint mannen
Geen Nederlanders en dus lag de weg open voor de rest. Dat leverde een toch wel wat verrassende winnaar op, hoewel Nicholas Paul al de nodige jaren bij de mondiale (sub)top hoort. De Trinbagoniaan rekende in de finale in twee heats overtuigend af met de Pool Mateusz Rudyk, nadat de Australiër Matthew Richardson met 2-0 te sterk was voor de Maleisiër Muhammad Shah Sahrom in de strijd om plek drie.

Keirin vrouwen
Voor het thuisland opende Lauriane Genest de sprint in de finale, maar Alessa-Catriona Propster kwam er overheen en pakte met overmacht de overwinning namens Duitsland. Genest finishte als tweede, voor de Colombiaanse Martha Bayona, maar de Canadese hield in de laatste ronde haar lijn niet en werd teruggezet in de uitslag, waardoor plek drie naar de Britse Katy Marchant ging.

Omnium vrouwen
Maike van der Duin begon degelijk met een zesde plek op de scratch, gevolgd door een tactisch goede tweede plek op de tempokoers en plek negen op de afvalkeors. In de afsluitende puntenkoers kon ze niet echt meer wat punten sprokkelen, waardoor het bij een vijfde plek bleef. De winst was voor de oppermachtige Britse Katie Archibald, die de eerste drie onderdelen allemaal won en ook op de puntenkoers ongenaakbaar was. De Italiaanse Elisa Balsamo werkte zich daar nog knap op naar de tweede plek, voor de Amerikaanse Jennifer Valente.

Random Pics van de Dag #919

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Staatssecretaris Heijnen: 'NS mag hogere spitstarieven gaan rekenen'

Als het aan spoorwegstaatssecretaris Heijnen ligt, is de rol van de NS bij het oplossen van onze mobiliteitsproblemen binnenkort definitief voorbij. Ze stelt aan de Tweede Kamer voor, de NS in de nieuwe concessie toe te staan de tarieven in de spitsuren en op drukke trajecten extra te verhogen. Automobilisten betalen in dit voorstel geen spitsheffing, treinreizigers wel. Daarbij eist ze in het slot van haar brief dat de concessie uiterlijk op eerste kerstdag 2023 aan de NS moet worden gegund. Andere vervoerders lijken hiermee per definitie te worden uitgesloten van het HoofdRailNet (HRN).

Voor beter OV vindt het opvallend dat dit voorstel staat weggemoffeld in een Kamerbrief die als titel "proces nieuwe HRN-concessie" draagt. Maar die brief gaat dus niet zozeer over het proces, maar veel meer over het extra duur maken van de trein in de spitsuren. Het plan zal nog meer mensen de trein uit jagen, verwacht de reizigersclub. Daarmee blijkt het CDA maling te hebben aan de ernstige problemen die we hebben met onze natuur en onze duurzaamheid, net als in het stikstofdossier.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Het feit dat het tariefplan staat weggemoffeld in een brief waarvan de titel suggereert dat het puur om een procedure gaat, is typerend voor het CDA, de partij namens welke Viviane Heijnen staatssecretaris van IenW is. Het CDA is een autopartij, en dat blijkt uit het feit dat automobilisten geen spitstoeslag wordt opgelegd, maar treinreizigers wel. En die hebben vaak beroepen waarbij flexibele werktijden of thuiswerken niet aan de orde zijn. Zelfs de ambtelijke spoorbaas Wino Aarnink van het ministerie van IenW deelt de brief niet op Twitter, terwijl hij andere Kamerbrieven altijd deelt! Ik heb er begrip voor dat hij zich doodschaamt voor zijn gewetenloze bewindspersoon, die alle moraliteit en fatsoen ontbeert.”

Busch wint NASCAR-race op 'Home of the Big One' na forse crash

Op de Talladega Superspeedway is zondagavond de tiende race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. Samen met Daytona is Talladega dé baan voor enorme snelheden en met ruim over de driehonderd kilometer per uur op centimeters van elkaar rijden, het recept voor spanning én problemen.

Denny Hamlin vertrok van poleposition, Aric Almirola reed naast hem en Ty Gibbs, Chase Briscoe, Ryan Blaney en Christopher Bell volgden. In ronde twee ging het al fout: Michael McDowell spinde, maar leek er wel zonder schade af te komen.

Na 35 ronden volgde de eerste ronde reguliere pitstops, waarbij Tyler Reddick glijdend de pitstraat in kwam en een muurtje raakte - Briscoe overkwam daarna bijna hetzelfde en raakte weliswaar niks, zijn band kwam zo vast te zitten dat hij de pitstraat blokkeerde en voor een caution zorgde.

De rest van stage één verliep wat rustiger en Chase Elliott, terug na een blessure, pakte de eerste stagewinst, voor Alex Bowman en Ross Chastain. Stage twee werd volledig onder groen verreden en leverde winst op voor Almirola, voor Elliott en Kevin Harvick - het was Almirola's eerste stagewinst sinds 2020.

Na de herstart reden onder meer Blaney en Harrison Burton naar voren, waarbij laatstgenoemde jongeling voor het eerst in zijn loopbaan aan de leiding reed van een Cup Series-race. Met minder dan vijftig ronden te gaan werd Burton echter aangetikt door Noah Gragson, hoewel het vooral bij een schuiver bleef - Austin Dillon schoof als reactie ook flink door het gras.

Een caution volgde en met ruim veertig ronden te gaan konden we door, met Wallace, Blaney, Hamlin en Almirola voorop, waarna het veld in uiterst hoog tempo richting de laatste tien ronden knalde. Het ging fout met vijf ronden te gaan: Joey Logano liet zich wat teveel naar boven glijden, kreeg een tikje van Corey LaJoie en kwam zo tegen Daniel Suarez terecht, wat een kettingreactie ontketende met onder meer een flink schuivende Ricky Stenhouse, de winnaar van de Daytona 500.

Met Blaney, Almirola, Gragson en Harvick voorop werd de overtime gestart, maar in bocht één ging het al fout: Gragson werd de muur in getikt door een zich iets teveel naar voren drukkende Chastain, Larson schoof ook dwars en kreeg een loeiharde ouderwetse T-bone van Ryan Preece, die hem niet meer kon ontwijken.

Na het opruimen van de troep werd een nieuwe poging gewaagd - Ty Gibbs vertrok als vijfde, maar zijn brandstof was op en dus was hij weg. Kyle Busch nam de leiding, voor Blaney en Wallace, maar na een ruime ronde ging het weer fout: Wallace werd in de rondte getikt door Blaney en ontketende zo weer een forse crash, maar omdat de eerste overtimeronde zonder caution was afgerond, betekende de volgende vlag - in dit geval dus de gele in plaats van de finishvlag - ook gelijk het einde van de race.

De vraag was vervolgens wie er aan de leiding reed op het moment van de caution, wat even spannend werd: als de caution snel genoeg gegeven was, had Wallace mogelijk nog de race gewonnen, anders leek het Busch te worden, en zo geschiedde. Busch pakte de winst, Blaney werd tweede.

In de Xfinity Series, de klasse onder de Cup Series, ging het een dag eerder nog een stukje steviger fout

AZ wint als eerste Nederlandse club Youth League

AZ heeft maandag als eerste Nederlandse club de Youth League gewonnen. De talenten van de Alkmaarse club won in de finale met maar liefst 5-0 van Hajduk Split.

Vanaf het begin domineerde AZ de finale tegen het Kroatische Hajduk Split. Na vele goede schietkansen kwam AZ op slag van rust op voorsprong dankzij een penalty, die werd benut Jayden Addai.

In het begin van de tweede helft hadden de jeugdige talenten van AZ het wel even lastig met Hadjuk Split, maar AZ-doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro wist de gelijkmaker te voorkomen. Met nog twintig minuten ging het snel. Ernest Poku zorgde met een geplaatst schot voor de 2-0 en vijf minuten maakte de aanvaller ook de 3-0 na een een-tweetje met Mexx Meerdink. Meerdink zorgde daarna nog voor de 4-0 en 5-0.

Daarmee is AZ de eerste Nederlandse club die de Youth League heeft gewonnen.

NHL: Hurricanes en Bruins op matchpoint, Oilers pijnigen Kings na comeback

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL komen de eerste beslissingen in de eerste ronde van de playoffs alsmaar dichterbij. Zondagavond werden er weer vier wedstrijden afgewerkt en in twee series kan de volgende wedstrijd beslissend zijn, terwijl twee andere wedstrijden in elk geval naar een zesde duel gaan.

New York Islanders - Carolina Hurricanes (1-2)
Na een flinke zege in wedstrijd drie konden de Islanders dat bepaald geen lekker vervolg geven: Seth Jarvis zette de Hurricanes al snel op 0-1, in de tweede periode verdriedubbelden Martin Necas en Sebastian Aho die score en vroeg in periode drie maakte Jarvis er ook nog eens 0-4 van. Kort daarop redde Adam Pelech de New Yorkse eer, maar via Mackenzie MacEachern werd het 1-5, waarna Bo Horvat de eindstand op 2-5 zette - winst voor de Canes, die zo op matchpoint komen.

Game 5: Dinsdagavond 25 april, 01.00u (NL); Carolina Hurricanes - New York Islanders

Florida Panthers - Boston Bruins (1-2)
De Bruins stoomden lekker verder in wedstrijd vier, waarin Brad Marchand en Jake DeBrusk voor een 0-2 voorsprong zorgden. Matthew Tkachuk werkte er een aansluitingstreffer in, maar via Tyler Bertuzzi werd het 1-3. Sam Bennett scoorde een volgende aansluitingsgoal, maar daarna maakten de Bruins het echt af: DeBrusk, Taylor Hall en nog eens Hall zorgden voor een 2-6 overwinning en matchpoint voor Boston.

Game 5: Woensdagavond 26 april, 01.00u (NL); Boston Bruins - Florida Panthers

Minnesota Wild - Dallas Stars (2-1)
De eerste periode van wedstrijd vier leverde niks op, maar richting het einde van de eerste periode was het dan eindelijk raak: Tyler Seguin bracht de Stars op 0-1, Evgenii Dadonov verdubbelde de score vroeg in de derde periode. Kort daarna bracht John Klingberg de spanning terug, maar Seguin maakte 1-3. Frederick Gaudreau deed nog wel wat namens Minnesota, maar het bleef bij 2-3 en dus staat de serie nu op 2-2.

Game 5: Dinsdagavond 25 april, 02.00u (NL); Dallas Stars - Minnesota Wild

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (2-1)
De uiterst spannende serie kende al twee overtimewedstrijden, maar in LA leek het niet naar een derde keer te gaan. Gabriel Vilardi, Viktor Arvidsson en Anze Kopitar zorgden in de eerste periode voor 3-0, maar in de tweede periode sloegen de Oilers net zo hard terug: Evan Bouchard opende de comeback na een assist van Leon Draisaitl, waarna de Duitser zelf de 3-2 én 3-3 voor zijn rekening nam. Matt Roy bracht de Kings in periode drie weer op voorsprong, Evander Kane sleepte er een derde overtime uit, waarin Zach Hyman de Oilers na tien minuten alsnog de winst bezorgde: 4-5 en dus staat het ook na vier wedstrijden weer helemaal gelijk.

Game 5: Dinsdagavond 25 april, 03.30u (NL); Edmonton Oilers - Los Angeles Kings

Advocaat Weski legt verdediging Taghi neer, blijft twee weken langer vastzitten

Strafrechtadvocaat Inez Weski blijft twee weken langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam vandaag besloten. De advocaat wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, die bezig is met internationale drugshandel en witwassen. Zo meldt AT5

Weski werd afgelopen vrijdag aangehouden. Ze wordt verdacht van het doorspelen van informatie vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en het schenden van geheimen. In de zomer van vorig jaar werd Weski voor het eerst verdacht, toen er meer gekraakte berichten die met speciale telefoons verstuurd waren beschikbaar kwamen.

Weski zit in alle beperkingen, wat wil zeggen dat ze alleen contact mag hebben met haar advocaat. Het Parool schreef dat het OM 'sterke aanwijzingen' heeft dat Weski door naasten van Ridouan Taghi onder druk is gezet. Haar advocaten lieten eerder vandaag aan de krant weten dat zij de verdediging van Taghi neerlegt. Gisteren werd al bekend dat de zitting van morgen in het Marengo-proces is uitgesteld. Collega-advocaten hadden daarom gevraagd na de arrestatie van Weski.

Fox News breekt per direct met presentator Tucker Carlson

De Amerikaanse zender Fox News heeft de banden verbroken met de uiterst rechtse presentator Tucker Carlson. Afgelopen vrijdag was Carlson voor het laatst op de zender te zien in zijn programma Tucker Carlson Tonight, meldt Fox. Waarom Carlson vertrekt is niet bekendgemaakt. Meer hierover bij NOS

Alberto Stegeman: schokkende intimidatie en mishandeling op zorgboerderij

In de uitzending van zondagavond schonk Alberto Stegeman aandacht aan de verschrikkelijke en onmenselijke misstanden op zorgboerderij Aurora Borealis in het Groningse Wedde. Alberto en zijn team startten het onderzoek naar aanleiding van noodkreten door enkele oud-medewerkers. Gehandicapte bewoners zouden op de zorgboerderij al jarenlang worden mishandeld. Een collega van Alberto heeft hierop gebeld naar de leiding van de zorgboerderij en gesolliciteerd, waarop zij undercover kon gaan bij Aurora Borealis en voor het programma 'Undercover in Nederland' met de verborgen camera tal van 'weerzinwekkende misstanden' vast kon leggen.

Inmiddels is deze zorgboerderij gesloten, naar aanleiding van onder meer de bewijzen die Alberto en zijn team hebben overhandigd aan justitie en de aangiftes en meldingen van oud-medewerkers. De gehandicapte bewoners zijn elders op een veiliger lokatie ondergebracht en er zijn in totaal zes mensen aangehouden. Die strafzaak volgt nog.

Eerdere berichten bij Inspectie Jeugd en Gezondheid:
De inspectie was woensdag 14 december onaangekondigd bij Aurora Borealis. Er woonden toen 10 cliënten met een (ernstige) verstandelijke of meervoudige beperking. De inspectie had ook informatie van de politie over de situatie bij Aurora Borealis. Bovendien kon de inspectie nog niet uitgezonden filmbeelden bekijken van het televisieprogramma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman.

Vooral voor 2 cliënten was de zorg al lang en voortdurend onveilig. In de zorg die zij kregen was sprake van ontoelaatbare praktijken en structurele tekortkomingen. Dit bracht ernstige schade toe aan de kwaliteit van hun bestaan. De inspectie greep daarom met een bevel onmiddellijk in waar het ging om deze 2 cliënten.

Uit alle informatie bleek dat Aurora Borealis niet aan de normen voor goede en veilige zorg voldeed:

  • De cliënten werden respectloos behandeld en kregen niet de ondersteuning die zij nodig hebben.
  • De zorgverleners namen de methoden over die de bestuurders van Aurora Borealis hen aanleerden en waren niet kritisch over straffen en het effect daarvan op de cliënten.
  • Er was geen systeem om alle incidenten tegen het licht te houden. Er was geen extern deskundige betrokken die de zorgverleners en de bestuurders scherp houdt
  • Aurora Borealis had niet de kennis en deskundigheid voor de zorg die de cliënten nodig hadden. Er was ook geen gedragsdeskundige bij de zorg betrokken, ondanks de hoge indicaties voor complexe zorg.
  • De cliënten kregen straffen die neerkwamen op lichamelijke en geestelijke mishandeling. In de rapportage van de inspectie staan situaties die de inspectie zelf heeft geconstateerd of heeft gelezen in informatie van de politie.

Aurora Borealis moest alle zorg stoppen en meewerken aan de overdracht van alle cliënten aan andere zorgaanbieders, uiterlijk op 9 februari. Pas als de inspectie oordeelt dat Aurora Borealis aan alle normen voor goede en veilige zorg voldoet, mag Aurora Borealis weer zorg leveren. De aanwijzing van de inspectie is op 11 januari gegeven en zou een week later gepubliceerd worden. Maar Aurora Borealis heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid bij de rechter een voorlopige voorziening tegen openbaarmaking van de aanwijzing te vragen. De rechter heeft dat verzoek van de zorgboerderij afgewezen. Daarom publiceert de inspectie pas nu een zakelijke weergave van de aanwijzing en de rapportage die daarbij hoort.

WAARSCHUWING: hoewel de beelden van de mishandelingen en intimidatie door Stegeman zijn geblurd, gaat onderstaande video door het gegil van de gehandicapte bewoners en de dreigementen en minachtende taal van de 'verzorging' door merg en been. 

(deze redacteur heeft de video dan ook niet afgekeken)

NBA: Knicks en Celtics op matchpoint, Timberwolves blijven in leven

Zondagavond zijn er in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA weer vier playoffwedstrijden gespeeld. Twee teams kwamen op matchpoint in de best-of-seven-series, terwijl een andere serie op 2-2 kwam te staan.

New York Knicks - Cleveland Cavaliers (2-1)
Onder leiding van Jalen Brunson, uiteindelijk goed voor 29 punten, begonnen de Knicks lekker aan de wedstrijd: 30-23 in Q1 en 24-22 in Q2 bezorgden de ploeg een mooie voorsprong. De Cavaliers herstelden zich in Q3 echter op indrukwekkende wijze: Jarrett Allen en Darius Garland hielpen de ploeg zelfs helemaal langszij. Toch waren de Knicks uiteindelijk net iets te sterk: Josh Hart, RJ Barrett en Brunson bezorgden de New Yorkers een 102-93 zege, waarmee de ploeg op matchpoint staat.

Game 5: Woensdagavond 26 april, 01.00u (NL); Cleveland Cavaliers - New York Knicks

Golden State Warriors - Sacramento Kings (1-2)
Na twee zeges voor de Kings in Sacramento speelden de Warriors in het eigen San Francisco beduidend beter. Wedstrijd drie werd gewonnen en in de vierde wedstrijd ging het volledig gelijk op. Vroeg in Q2 kwamen de Kings heel even op negen punten voorsprong, de Warriors stonden aan het eind van Q3 even tien punten voor, maar verder bleef de marge constant beperkt tot een paar scores. In de slotminuten brachten drietjes van Stephen Curry en Klay Thompson de Warriors op een beslissende voorsprong: een drietje van De'Aaron Fox voor de Kings bracht de spanning terug, maar Harrison Barnes miste in de laatste seconde nog een afstandsschot nipt. De Warriors wonnen met 126-125 en de serie staat op 2-2.

Game 5: Woensdagavond 26 april, 04.00u (NL); Sacramento Kings - Golden State Warriors

Atlanta Hawks - Boston Celtics (1-2)
De Celtics gingen lekker van start en pakten al snel tien punten voorsprong, waarna de Hawks aan het eind van Q2 tot op vier punten kwamen. Onder leiding van Jayson Tatum (31 punten) breidden de Celtics hun voorsprong weer uit, maar aan het eind van Q3 stonden de Hawks, waar Trae Young 35 punten scoorde, er weer bijna mee op gelijke hoogte. Wederom bleken de Celtics echter te sterk en in de slotminuten liep Boston toch weer weg naar een 121-129 zege en daarmee een 3-1 voorsprong in de serie.

Game 5: Dinsdagavond 25 april, 01.30u (NL); Boston Celtics - Atlanta Hawks

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets (0-3)
De Nuggets stonden op matchpoint, maar Minnesota weigerde zich gewonnen te geven. Onder leiding van Anthony Edwards, die 34 punten liet noteren, pakten de Timberwolves in Q4 een flinke voorsprong. Die raakten ze in de laatste minuten alsnog kwijt, maar in overtime pakten ze de winst na een laat drietje van Edwards toch: 114-108 en de Timberwolves zijn nog in leven.

Game 5: Dinsdagavond 25 april, 03.00u (NL); Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves

Het mysterie van de 'shreddermoord'

Ad K. is vorig jaar veroordeeld voor de moord op Patrick van Dillenburg na een bekentenis door hemzelf. Hij vertelde aan een undercover-agent hoe hij Van Dillenburg door een shredder heeft gehaald. Maar Ad stelt nu dat hij een valse bekentenis heeft gedaan. Nieuwsuur duikt in het verhaal over een omstreden undercover-methode, cruciale vragen die niet zijn gesteld en een onvindbaar gebleven lichaam.


NPO vraagt OCW voorlopige erkenning Ongehoord Nederland in te trekken

De Raad van Bestuur van de NPO vraagt staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media om de voorlopige erkenning van omroep Ongehoord Nederland (ON!) in te trekken. Dit schrijft de NPO in een brief aan de staatssecretaris. Ondanks drie opgelegde sancties - onder meer wegens stelselmatige overtredingen van de Journalistieke Code NPO - geeft ON! nog steeds onvoldoende uitvoering aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel. Daardoor kan de NPO niet meer volledig aan haar wettelijke taak voldoen. De NPO ziet nu geen andere mogelijkheid meer dan over te gaan tot het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend; een verzoek aan de staatssecretaris Cultuur en Media om de voorlopige erkenning in te trekken.

De NPO stelt in het verzoek dat zij als sturings- en samenwerkingsorgaan voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau ‘ernstig in haar taakuitvoering wordt belemmerd’. De Raad van Bestuur van de NPO vraagt staatssecretaris Uslu daarom op te treden. “De NPO kan haar taken alleen vervullen als de omroepen tot de vereiste samenwerking bereid zijn”, zo staat in het verzoek van de NPO aan de staatssecretaris.

De Raad van Bestuur van de NPO heeft vandaag ook bekendgemaakt dat aan ON! een derde financiële sanctie van 131.885,18 euro is opgelegd, omdat de omroep tijdens het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws opnieuw stelselmatig de Journalistieke Code NPO heeft overtreden.

In het verzoek aan de staatssecretaris Cultuur en Media schrijft de NPO verder: “De wijze waarop ON! participeert in de samenwerking ten behoeve van de landelijke publieke mediadienst brengt de integriteit van het bestel en de uitvoering van de wettelijke taakopdracht ernstig in gevaar. De positie van ON! belemmert de samenwerking tussen de omroepen die voor de aan de NPO opgedragen wettelijke taak noodzakelijk is. Voorts wil ON! in haar programma's de Journalistieke Code niet toepassen. Het verspreiden van onjuiste informatie op de publieke omroep en gebrekkige onafhankelijkheid en objectiviteit tasten echter het vertrouwen van het publiek in de publieke omroep als geheel aan.”

Sancties
Vorig jaar werden reeds twee sancties aan ON! opgelegd, van 84.098,19 euro en 56.065,45 euro. De eerste op 5 juli 2022 wegens stelselmatige schending van de Journalistieke Code NPO door ON! tijdens het eerste seizoen van Ongehoord Nieuws en de tweede op 20 december 2022 wegens een gebrek aan samenwerking door ON! binnen het publieke omroepbestel. Samen met de nu opgelegde derde sanctie heeft de NPO nu voor een totaalbedrag van 272.048,82 euro sancties opgelegd aan ON!.

Naast het toezien op de vereiste samenwerking in het kader van de publieke mediaopdracht, moet de NPO er volgens de Mediawet ook op toezien dat het media-aanbod van de publieke omroep voldoet aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen. Er is nu voor de Raad van Bestuur van de NPO - na het opleggen van drie sancties en het zonder gewenst resultaat uitvoeren van een verbeterplan door ON! - geen andere mogelijkheid meer dan de staatssecretaris Cultuur en Media te vragen de voorlopige erkenning in te trekken. Dit is het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend.

Het verzoek aan de staatssecretaris wordt openbaar gemaakt zodra dit formeel mogelijk is.

Psycholoog: 'Schreeuwen is heilzaam'

Schreeuwen heeft onterecht een slechte reputatie. De psycholoog en auteur Ulrike Scheuermann vestigt de aandacht hierop ter gelegenheid van de 'Scream Day' op 24 april. Schreeuwen op zichzelf is bewezen heilzaam, je hoeft niet altijd naar iemand te schreeuwen. Je kunt bijvoorbeeld ook schreeuwen in je kussen, in je auto of in je badkamer. De 'Dag van de Schreeuw' is bedoeld om de aandacht te vestigen op de positieve en stressverlichtende aspecten van deze manier om je te uiten.

"Schreeuwen heeft ook goede kanten", aldus Scheuermann van 'Bild am Sonntag'. Een kreet van vreugde drukt een positieve emotie uit. Als je bijvoorbeeld een schreeuw geeft als je elkaar lange tijd niet hebt gezien, laat dit de ander zien hoeveel je hem of haar waardeert. Tegenwoordig reageert het menselijk brein nauwkeuriger en sneller op dergelijke kreten dan op kreten die waarschuwen voor gevaar. Positief geschreeuw maakt ook gelukshormonen vrij, voegde de expert eraan toe. Dat geldt ook voor kreten van enthousiasme, bijvoorbeeld in het voetbalstadion of bij hardop zingen. Aan de andere kant, als je schreeuwt uit angst, zal je lichaam meer stresshormoon cortisol aanmaken, voegde Scheuermann eraan toe. “Het maakt ons efficiënt, klaar om te vechten of te vluchten. In veel gevallen is dit voor mensen altijd de beste manier geweest om te overleven." Als je boos bent, komt er sneller adrenaline vrij: "Dit kan een echte energieboost geven en stress doen verlichten".

Derde sanctie voor omroep Ongehoord Nederland

De Raad van Bestuur van de NPO legt Omroep Ongehoord Nederland (ON!) een derde sanctie van 131.885,18 euro op omdat de omroep ook tijdens het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws de Journalistieke Code NPO stelselmatig heeft overtreden.

Vorig jaar werden reeds twee sancties aan ON! opgelegd van 84.098,19 euro en 56.065,45 euro. De eerste op 5 juli 2022 wegens stelselmatige schending van de Journalistieke Code NPO door ON! tijdens het eerste seizoen van Ongehoord Nieuws en de tweede op 20 december 2022 wegens een gebrek aan samenwerking door ON! binnen het publieke omroepbestel. Hiermee heeft de NPO nu voor een totaalbedrag van 272.048,82 euro aan sancties opgelegd aan ON!.

De Ombudsman voor de publieke omroepen deed eind vorig jaar voor de tweede keer onderzoek naar het journalistiek handelen van het ON!-programma Ongehoord Nieuws. Volgens de Ombudsman was er opnieuw in veel uitzendingen sprake van "een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten". ON! heeft zich, net als alle andere omroepen, bij toetreding tot het publieke bestel aan de Journalistieke Code NPO gecommitteerd.

De NPO is van oordeel dat ON! de wettelijk verankerde rol van de Ombudsman bij de beoordeling van journalistiek handelen, miskent. Zo blijkt uit verschillende uitingen en kwalificaties van ON! over de Ombudsman in uitzendingen en elders dat de omroep nog altijd onvoldoende bereid is tot de samenwerking die voor de NPO nodig is voor de uitvoering van de wettelijk vastgelegde landelijke publieke mediaopdracht. Dit blijkt ook uit het zonder gewenst resultaat uitvoeren van een verbeterplan door ON!.

De NPO is volgens de Mediawet ‘verantwoordelijk voor het geven van sturing en het bevorderen van samenwerking met het oog op de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau’. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat het media-aanbod van de publieke omroep voldoet aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen, zoals is vastgelegd in de Journalistieke Code NPO. Bij stelselmatige schending van de Journalistieke Code NPO en de samenwerkingsafspraken binnen het publieke bestel, kan de Raad van Bestuur een sanctie opleggen. Dit is nu de derde sanctie. Zo’n sanctie kan ten hoogste 15% van het voor een omroep vastgestelde budget inhouden. Voor deze nieuwe overtreding legt de NPO een sanctie op van 3,5%, in te houden op het vastgestelde en aan ON! gecommuniceerde garantiebudget voor 2023: 3.768.148 euro. Deze derde financiële sanctie betreft daarmee een bedrag van 131.885,18 euro. De Raad van Bestuur heeft het besluit van 20 april 2023 samen met een uitgebreide onderbouwing schriftelijk aan ON! meegedeeld.


Het besluit is nu openbaar en in te zien via deze LINK.

Vier verdachten in de Mallorca-zaak mogen proces in vrijheid afwachten

In de Mallorca-zaak zijn zeven verdachten in hoger beroep gegaan. Van de zeven verdachten zitten vijf verdachten in voorarrest. Het hof schorst onder voorwaarden het voorarrest van vier verdachten in de Mallorca-zaak. 

Het hof heeft daarbij gelet op het algemeen uitgangspunt van het Europees hof voor de rechten van de mens dat een verdachte in principe in vrijheid zijn proces mag afwachten.

Daarnaast heeft het hof gelet op de jeugdige leeftijd van de verdachten en het feit dat in hoger beroep nog beslist moet worden of het volwassenen- of het jeugdstrafrecht van toepassing moet zijn. Ook heeft het hof meegewogen dat de inhoudelijke behandeling van de zaak niet voor het einde van het jaar zal plaatsvinden.

Het hof verbindt aan de schorsing van het voorarrest voorwaarden zoals toezicht van de reclassering en een contactverbod met de slachtoffers.

Dat het hof nu de voorlopige hechtenis schorst bij vier verdachten betekent niet dat aan deze verdachten niet opnieuw een gevangenisstraf kan worden opgelegd. Daarover wordt beslist na de inhoudelijke behandeling van de zaak. 

De vier verdachten die hun proces in vrijheid mogen afwachten zijn door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Carlo of zijn daarvoor niet vervolgd.

Verdachte S.B. blijft wel langer in voorarrest. Het hof heeft dat beslist omdat hij van vijf ernstige feiten wordt verdacht waaronder de doodslag op Carlo en door de rechtbank is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar.

Het hof verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvindt in december van dit jaar.

Lees meer op www.rechtspraak.nl/bekende-rechtszaken/mallorcazaak.
Lees hier meer over het thema voorarrest.

Opnieuw prachtig noorderlicht te zien op diverse plaatsen

Het noorderlicht was na een enorme zonnestorm afgelopen avond goed zichtbaar op veel plaatsen waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er werden hoge niveaus van magnetische activiteit gedetecteerd. Sommige experts voorspelden dat de zonnestorm zo groot is dat hij meer dan 24 uur op een hoog niveau zal aanhouden en zichtbaar zal zijn op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond op meer centrale breedtegraden dan gewoonlijk.

Aandacht ziekenhuizen voor geldzorgen personeel

Ziekenhuisbestuurders hebben meer aandacht voor de financiële problemen van hun medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS bij alle ziekenhuizen.

Sommige ziekenhuizen hebben weggeefkasten geplaatst, andere geven trainingen over het bespreekbaar maken van financiële problemen. De hoge inflatie en energieprijzen zijn de redenen voor de maatregelen. Meer hierover bij Skipr

Moskou verhoogt tempo Russificatie van bezette gebieden

Volgens de Britse inlichtingendienst gaat Rusland door met de 'Russificatie' van de bezette gebieden in Oekraïne. Het ministerie van Defensie in Londen zei dat de bevolking daar wordt gedwongen Russische paspoorten te accepteren. "Inwoners van de regio Kherson zijn gewaarschuwd dat degenen die op 1 juni 2023 geen Russisch paspoort hebben geaccepteerd, zullen worden 'uitgezet' en dat hun bezittingen in beslag zullen worden genomen", aldus de verklaring.

De bureaucratische integratie van de Oekraïense bevolking moet helpen om de invasie als een succes te presenteren, zeker met het oog op de Russische presidentsverkiezingen in 2024. Rusland had de gedeeltelijk bezette Oekraïense regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk al geannexeerd na het houden van schijnreferenties. 

Wereldwijde defensie-uitgaven op recordhoogte

Door de oorlog in Oekraïne zijn de wereldwijde militaire uitgaven in 2022 gestegen naar een nieuw record. Volgens het vredesonderzoeksinstituut SIPRI in Stockholm investeerden landen vorig jaar 2.240 miljard dollar in hun leger, meer dan ooit tevoren.

Ook in Europa is de bewapening sterk toegenomen, blijkt uit het SIPRI-rapport over de wereldwijde militaire uitgaven. Vergeleken met 2021 gaf de internationale gemeenschap vorig jaar 3,7 procent meer uit aan het leger. In Europa had de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne een directe impact op investeringsbeslissingen. Het Stockholm Institute verwacht dat de uitgaven de komende jaren blijven stijgen.

Wagner; 'voortaan doden Oekraïense soldaten, geen krijgsgevangenen'

Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner, Yevgeny Prigozhin, heeft gedreigd geen gevangenen meer te nemen tijdens de gevechten en alle Oekraïense soldaten te doden. "We zullen gewoon iedereen op het slagveld vernietigen", zei Prigozhin op het Telegram-kanaal van zijn persdienst. Hij rechtvaardigde dit door te verwijzen naar een vermeend onderschept radiobericht van de Oekraïners, waarin ze het neerschieten van gewonde Wagner-huurlingen bespraken.

Prigozhin beschuldigde Kyiv ervan het internationaal recht te schenden. Zodra een partij krijgsgevangen heeft gemaakt, is zij verantwoordelijk voor hun zorg en veiligheid, aldus de 61-jarige. Ondanks dat hij zich er wel aan hield, zal hij in de toekomst geen krijgsgevangenen meer nemen. "We zullen iedereen die zich op het slagveld bevindt doden en geen gevangenen meer nemen", zei hij. 

Luchtvervuiling in Europa nog steeds te hoog

In grote delen van Europa is de luchtvervuiling nog steeds te hoog, wat met name een bedreiging vormt voor kinderen en jongeren. Dat meldt het Europees Milieuagentschap EEA in een rapport. Daarin staat dat luchtverontreiniging elk jaar naar schatting 1.200 voortijdige kindersterftes veroorzaakt.

De luchtverontreiniging verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van ziekten op latere leeftijd. De in Kopenhagen gevestigde EU-autoriteit riep op om meer te doen om de gezondheid van kinderen te beschermen. Een van de maatregelen is bijvoorbeeld het verbeteren van de luchtkwaliteit rond scholen en kleuterscholen met meer groen.

Volgens het EMA ligt de blootstelling aan de belangrijkste verontreinigende stoffen, fijnstof, ozon en stikstofdioxide, nog steeds boven de grenswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie in veel Europese landen aanbeveelt. Vooral in steden worden de grenswaarden overschreden.

The Last of us Part 1 - PC port

Het succes van The Last of Us is al vaak genoeg beschreven: zowel deel 1 als 2 zijn met groot gejuich ontvangen, deel 1 is een van de best verkochte games op de PlayStation 3 én 4 en HBO heeft er inmiddels een succesvolle televisieserie van gemaakt. Het is dan ook geen verrassing dat The last of Us – in ieder geval deel 1 – een van de meest gewilde titels voor de pc was. Nu Sony steeds meer open lijkt te staan voor PlayStation exclusives die naar pc komen (met onder andere Horizon Zero Dawn en God of War) was het niet de vraag of, maar wanneer The last of Us naar de pc zou komen.

FOK! Wat een weer: kletsnat, later droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De dag begint op veelplaatsen nat. Een regengebied trekt van west naar oost over het land waarbij alleen het noorden gespaard blijft, al kan ook daar een buitje vallen. Tegen het eind van de ochtend is het op veel plaatsen droog, in de loop van de middag ook in het oosten. Ook het noorden heeft dan wat regen gehad. Het is erg fris met maxima va 11 graden, de wind komt vanuit het westen en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig.

Vanavond "geniet" het noorden en oosten nog een enkele bui, ook in de nacht naar dinsdag valt er her en der nog een buitje bij een minimumtemperatuur van 3 graden. Morgen begint ook met een buitje maar later is de zon te zien, de temperatuur doet nog niet echt zijn best, richting het weekend wordt het weer wat warmer. Volgende week zijn de temperaturen van gelijke waarden van normaal.

Tot morgen!

Het Vondelpark ligt er weer mooi bij in Amsterdam (Foto: DJMO)
Het Vondelpark ligt er weer mooi bij in Amsterdam (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Nederland brengt evacuees uit Soedan in veiligheid

Rond 1.30 uur is een C-130 Hercules-transportvliegtuig van Defensie uit Soedan vertrokken met aan boord evacuees van verschillende nationaliteiten, waaronder Nederlanders. Het toestel vliegt op dit moment terug naar Jordanië. Ook met vluchten van andere landen konden Nederlanders vertrekken. Waar mogelijk evacueren Nederland en andere EU-lidstaten elkaars burgers. Nederlandse en Europese militairen en medewerkers van Buitenlandse Zaken hebben de evacuaties in goede banen geleid. 

De evacuatie is ter plaatse uitgevoerd door Nederlandse mariniers. Snelle Consulair Ondersteunings Teams (SCOT’ers) van Buitenlandse Zaken wachten de evacuees op in Jordanië en Djibouti. Dit zijn speciale teams om wereldwijd Nederlanders in noodsituaties te helpen.

De afgelopen dagen werden de mogelijkheden voor een evacuatie van Nederlanders uit Soedan verkend. Zondag werd duidelijk dat er ’s avonds een tijdsslot beschikbaar zou komen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bracht de Nederlanders in Soedan hiervan op de hoogte en hield intensief contact met hen over verplaatsing naar de luchthaven. 

De uit Soedan geëvacueerde mensen worden later naar Nederland gebracht door de Nederlandse overheid. Defensie en Buitenlandse Zaken werken intussen verder aan het evacueren van mensen die nog niet op de eerste vlucht uit Soedan zaten.

Een aantal Nederlanders in Soedan gaf zondagavond aan nu niet mee te willen of kunnen gaan met de evacuatie. Voor sommigen geldt dat ze familie niet willen achterlaten in Soedan. Anderen geven aan dat ze niet bij het vliegveld kunnen komen omdat ze geen vervoer hebben. Ook de slechte veiligheidssituatie in de hoofdstad Khartoum is voor een aantal Nederlanders reden om nu niet te verplaatsen.

De evacuaties van dit moment zijn niet zonder risico. Nederlanders moeten zelf afwegen of ze daar van gebruik willen en kunnen maken. Het is niet te voorspellen hoe lang het mogelijk blijft om mensen te evacueren uit Soedan.

Dit jaar minder bijen en andere bestuivers geteld tijdens Nationale Bijentelling

Afgelopen weekend is de Nationale Bijentelling gehouden, dit jaar zijn er gemiddeld minder bijen geteld dan eerdere jaren. Dat komt vermoedelijk door het koude weer, zo meldt de organisatie. De ruim 3400 bijentellers in ons land telden rond de vijftien bijen en andere bestuivers per telling, dat is minder dan de 20 die in eerdere jaren werden waargenomen. 

Het meest werd de  honingbij gezien werd met ruim 11.000 keer, hierna de gehoornde metselbij en de rosse metselbij. Op flinke afstand volgt als vierde de hommel. De honingbij is net als vorig jaar minder waargenomen. "Mogelijk heeft dit te maken met een hogere sterfte van de bijen in de winterperiode", zegt bijenexpert Koos Biesmeijer van natuurinstituut Naturalis.

Door het koude weer werd de telling een week verlengd. Om te kunnen vliegen moeten bijen zich opwarmen en dat gaat moeizaam als het buiten nog zo koud is. Honingbijen profiteren van de warmte in een bijenkorf en kunnen daardoor bij wat lagere buitentemperaturen al uitvliegen. Een bijenhotel op een zonnige plek in de stad kan een uitkomst zijn voor metselbijen. 

Andere bijensoorten moeten zichzelf zien op te warmen en zijn daardoor bij koud weer minder vaak te zien.

Hondenbescherming start petitie voor veilige hondenlosloopgebieden

De Koninklijke Hondenbescherming is een landelijke petitie gestart om de veiligheid in hondenlosloopgebieden te vergroten. Binnen een paar uur is de petitie al door meer dan duizend mensen getekend. “Er gebeuren nu te veel ongelukken: tussen honden, maar ook tussen honden en andere gebruikers van parken, natuurgebieden, et cetera. Er moet echt meer aandacht komen, om te voorkomen dat ongelukken nog ernstiger worden.”

Regelmatig ontvangt de Koninklijke Hondenbescherming klachten over onveilige uitlaat- of losloopgebieden voor honden. Zowel van hondenliefhebbers als van mensen die last hebben van de honden. “Het is met veel losloopgebieden in Nederland bedroevend gesteld. Ze zijn vaak levensgevaarlijk,” vertelt Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming. De organisatie is daarom een petitie gestart om gemeenten op te roepen voor veilige losloopgebieden te zorgen.

Stress, ongelukken en ergernis
Volgens de Hondenbescherming zijn de weinige veilige losloopgebieden inmiddels ontzettend druk met mensen die allemaal juist daar hun hond willen uitlaten. Dat leidt tot stress bij honden en baasjes, waardoor ongelukken gebeuren. Ook is er veel ergernis bij mensen zonder honden die daar komen voor de rust of voor recreatie en last hebben van de vele loslopende honden.

Losloopgebied op papier
Het probleem zou een stuk minder zijn als de vele andere toegewezen 'losloopgebieden' veilig zouden zijn. “Gemeenten zijn vaak trots dat zij wel tientallen losloopgebieden hebben, maar in de praktijk loopt daar letterlijk geen hond. Ze plaatsen een bord in een groene border langs een provinciale weg en hebben dan op papier een losloopgebied gecreëerd. Deze gebieden zijn vaak levensgevaarlijk, voor zowel honden als andere weggebruikers,” aldus Groenendijk.

Veilige leefomgeving
De Hondenbescherming vindt het belangrijk dat gemeenten in hun beleid voor een veilige leefomgeving aandacht besteden aan goed bereikbare en veilige losloopgebieden. Sinds corona is de hondenpopulatie enorm gegroeid. Maar liefst een op de vijf huishoudens heeft een hond. Beweging is voor de hond essentieel voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Honden die weinig bewegingsruimte genieten, krijgen allerlei gezondheidsklachten en raken gestrest. En dat kan weer leiden tot een verstoorde leefomgeving tussen mens en hond. En tot ongelukken. Groenendijk: “Het is in ons aller belang dat we op een veilige en plezierige manier samen kunnen leven. Als we ongelukken kunnen voorkomen, dan moeten we dat doen.”

Handboek losloopgebieden voor gemeenten
Met de petitie wil de Hondenbescherming gemeenten oproepen om werk te maken van het beveiligen en verbeteren van de losloopgebieden. De organisatie heeft een handboek vol tips klaarliggen om gemeenten te helpen dit te realiseren. “Het helpt bijvoorbeeld enorm als het gebied omheind is, en er een duidelijk bord staat wat de regels zijn, dat fietspaden en wegen worden afgeschermd en dat er variëteit is in vegetatie. Het zijn vaak helemaal geen extreme verbeterpunten, maar ze zorgen wel enorm voor een veiligere situatie.”

De petitie, die inmiddels al bijna 5.000 keer is getekend, is te vinden op hondenbescherming.nl/petitie.

Prijsdaling bestaande koopwoningen in provincie Utrecht het grootst

In het eerste kwartaal van 2023 waren bestaande koopwoningen in ruim de helft van de provincies minder duur dan een jaar eerder. De prijsdaling was met 3 procent het grootst in de provincie Utrecht. Verder waren er in vrijwel alle provincies minder woningtransacties dan in het eerste kwartaal van 2022. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 0,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is de eerste prijsdaling in 9 jaar. In het eerste kwartaal van 2023 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 416 786 euro.

In ruim de helft van de provincies prijsdaling bestaande koopwoningen
In 7 van de 12 provincies waren bestaande koopwoningen goedkoper dan een jaar eerder. Met 3,0 procent was de prijsdaling in het eerste kwartaal van 2023 het grootst in de provincie Utrecht. In Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland lagen de prijzen echter hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was wel kleiner dan in de kwartalen ervoor. Zeeland noteerde in het eerste kwartaal van 2023 met 2,3 procent de grootste stijging.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland in het eerste kwartaal van 2023 met 1,6 procent gedaald. In alle provincies, behalve Zeeland, daalden de prijzen vergeleken met een kwartaal eerder. In Zeeland waren koopwoningen vrijwel even duur als in het vierde kwartaal van 2022.

Aantal woningtransacties lager in bijna alle provincies
Het aantal bestaande koopwoningen dat van eigenaar wisselde in het eerste kwartaal van 2023 bedroeg 40 437. Dat was 7,9 procent minder dan een jaar eerder. In bijna alle provincies was er een afname van het aantal transacties. Alleen in Utrecht werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder (0,9 procent).

Prijsdaling in vier grootste gemeenten
Ook in de vier grootste steden van Nederland lagen de prijzen van bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2023 lager dan een jaar eerder. Utrecht noteerde met 7,4 procent de grootste daling ten opzichte van een jaar eerder. In Rotterdam was de daling met 0,3 procent kleiner dan gemiddeld in Nederland. Daarnaast daalden in alle vier de steden de prijzen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022.

In de vier grootste steden wisselden minder woningen van eigenaar dan een jaar eerder. De daling was met 16 procent het grootst in Den Haag.

Prijsdaling appartementen het grootst
Van bijna alle woningtypen waren de prijzen in het eerste kwartaal van 2023 lager dan een jaar eerder. Het sterkst was de prijsdaling van appartementen, met 2,8 procent. Alleen vrijstaande huizen waren duurder dan een jaar eerder. In vergelijking met een jaar eerder, daalde van alle woningtypen het aantal transacties.

De NVM publiceerde ruim twee weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

In 2021 weer meer miljonairs

Op 1 januari 2021 had 4 procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat zijn 317 duizend huishoudens, 32 duizend meer dan in 2020. Van de werkzame hoofdkostwinners uit miljonairshuishoudens is twee derde werkzaam als zelfstandige. In de financiële dienstverlening, landbouw en verhuur en handel van onroerend goed zijn relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe vermogenscijfers. De waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld zijn daarbij meegerekend.

Al sinds 2014 komen er meer miljonairs bij. In de crisisjaren daarvoor bleef het aantal miljonairs ongeveer gelijk. Een miljoen euro had in 2021 wel een andere waarde dan in eerdere jaren. Wanneer rekening wordt gehouden met de algemene prijsontwikkeling, waren er in 2021 zo’n 21 duizend miljonairs meer dan in 2020.

Miljonairs hebben 21 keer zoveel vermogen als niet miljonairs
Miljonairshuishoudens hadden in 2021 een doorsnee vermogen van 1,6 miljoen euro, tegenover een doorsnee vermogen van 75 duizend euro van niet-miljonairs. Het vermogen van miljonairs is hiermee 21 keer zo groot.

Van de miljonairs had bijna twee derde een vermogen tussen de 1 miljoen en 2 miljoen euro. Een kwart van de miljonairs had een vermogen tussen de 2 miljoen en 5 miljoen euro. Een klein deel van de miljonairs, 3 procent, had een vermogen van 10 miljoen euro of meer.

Miljonairs vaak zelfstandige
Ruim 60 procent van de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens had in 2021 werk als voornaamste inkomensbron. De andere waren voor het overgrote deel met pensioen. Twee derde van de werkende miljonairs was actief als zelfstandige. Dat waren vooral directeur-grootaandeelhouders en zelfstandig ondernemers. Van de niet-miljonairs die werk hebben als voornaamste inkomensbron was 15 procent actief als zelfstandige.

Ruim vier op de tien zelfstandigen in de financiële dienstverlening en landbouw is miljonair
Van de hoofdkostwinners met voornaamste inkomensbron zelfstandige is 15 procent miljonair. Bij werknemers is dat lager met 2 procent. Bij zelfstandigen zit een groot deel van het vermogen in hun onderneming, waaronder grond en vastgoed.

De financiële dienstverlening en landbouw, bosbouw en visserij hebben het hoogste aandeel miljonairs. In de financiële dienstverlening is 44 procent van alle zelfstandigen miljonair. Ruim drie kwart van hen is actief in of via een financiële holding, veelal als directeur-grootaandeelhouder. In de financiële dienstverlening zijn ook werknemers het vaakst miljonair. In 2021 was 42 procent van de zelfstandigen in de landbouw miljonair. Zij zijn vooral actief in melkveebedrijven en in bedrijven die granen of groenten telen.

In de verhuur en handel van onroerend goed zijn ook relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen; 38 procent. De handel en specialistische zakelijke dienstverlening completeren de top vijf. In deze laatste bedrijfstak zijn miljonairs vooral actief in bijvoorbeeld organisatieadviesbureaus, holdings (geen financiële) en advocatenkantoren.

Meeste miljonairs wonen in Bloemendaal en Laren
In Noord-Holland en de provincie Utrecht wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (5,3 procent). De twee gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs liggen in Noord-Holland: Bloemendaal en Laren. Ongeveer drie op de tien huishoudens is miljonair in deze gemeenten.

De minste miljonairs wonen in Groningen en Limburg. In die provincies heeft minder dan 3 procent van de huishoudens een miljoen euro vermogen. In de Limburgse gemeenten Kerkrade, Brunssum, Landgraaf en Heerlen wonen naar verhouding de minste miljonairshuishoudens, net als in de gemeente Nissewaard in Zuid-Holland.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.