Arensman wint koninginnenrit in de Vuelta, Evenepoel behoudt leiderstrui

H.Vviv

Thymen Arensman heeft de koninginnenrit in de Vuelta a España gewonnen. De 22-jarige renner van DSM maakte deel uit van een grote kopgroep en was vervolgens op de lange beklimming van de Sierra Nevada. Hij won voor Enric Mas en Miguel Ángel López. Remco Evenepoel hield in de zware bergrit goed stand en blijft nog altijd leider.

In het eerste uur werd er direct hard gekoerst in de koninginnenrit van de Vuelta. Jumbo-Visma had een plan en stuurde twee renners mee in de vroege vlucht, die uiteindelijk zou bestaan uit 29 renners met daarbij Thymen Arensman. Wilco Kelderman kreeg daar niet veel van mee, want in de eerste kilometers kwam hij hard ten val en zou vandaag ook heel veel tijd verliezen.

De kopgroep nam zeven minuten voorsprong op het peloton waar de ploeg van Remco Evenepoel controleerde, waarna Jumbo-Visma het op de voorlaatste klim overnam, maar veel gebeurde daar niet. Aan de voet van de slotklim van maar liefst 22,3 kilometer ging het hard in het peloton. Jumbo-Visma sprintte naar de voet toe, waarna Primoz Roglic er alleen voorstond voor de Nederlandse ploeg. In de eerste kilometers hield hij het tempo hoog, maar Evenepoel, Enric Mas en Miguel Ángel López konden makkelijk volgen.

In de kopgroep ging Arensman op zoek naar Marc Soler, die er alleen vandoor was gegaan. De Nederlander naderde de Catalaan snel en liet hem vervolgens ook vrij snel achter. Niemand kon maar in de buurt komen en pakte de winst opde Sierra Nevada. In de achtergrond was het López met zijn eerste aanval en alleen Mas kon volgen, waarna de twee op zoeken ging naar de rest van de vroege aanvallers. Ze raapte ze één voor één op, waarna Mas als tweede over de finish kwam voor López. In de slotkilometer reed Roglic nog weg bij Evenepoel, maar pakte maar vijftien seconden, waardoor Evenepoel nog altijd ruim aan de leiding staat in de Vuelta.