Mountainbikedownhillers sluiten tijdperk af met World Cup-finale Italië

In het Italiaanse Val di Sole is zaterdag de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen afgewerkt voor de mountainbikers op de downhill. Dat werd weer een heerlijk spektakel op misschien wel het lastigste parcours van de kalender, en een afscheid van tien jaar lang Red Bull TV en de altijd energieke commentator Rob Warner.

Vrouwen
Camille Balanche raakte vorige maand geblesseerd in de World Cup en werd aan haar schouder geopereerd, maar toch kon ze starten. Dat kwam goed uit, want met een plek in de top-4 zou ze zeker zijn van de eindzege in de World Cup, als eerste Zwitserse ooit.

Balanche zette als eerste van de toppers een prima tijd neer, maar daarna kwam Myriam Nicole naar beneden en de Française knalde er dik tien seconden onderdoor. Nina Hoffmann gaf ruim vier tellen toe op Nicole en zat dus ook voor Balanche, net als de Nieuw-Zeelandse Jess Blewitt even later.

Zo stond Balanche op de vierde plek, met nog één dame bovenaan: kersvers wereldkampioene Valentina Höll, de enige die de Zwitserse van de eindwinst kon houden. Bij winst zou Höll die titel pakken, maar dat lukte niet: ze moest op ruim zes seconden genoegen nemen met plek drie en dus kon een geblesseerde en geëmotioneerde Balanche de World Cup-eindzege vieren.

Mannen
Voor de Fransman Amaury Pierron was de eindzege in de World Cup al binnen en dat was maar goed ook: hij ging onderuit en werd slechts 53e. Halverwege de wedstrijd regende het wat, waardoor een deel van het veld te maken had met een vochtig en dus glad parcours.

De Brit Bernard Kerr was na de regen de eerste die écht hard ging, maar de Amerikaanse veteraan Aaron Gwin knalde nog eens harder naar beneden. Landgenoot Dakotah Norton dook daar dan weer een ruime seconde onderdoor, waarna de Fransman Loris Vergier met een fenomenale run zien hoe het écht moest.

Vergier was ruim drie seconden sneller en pakte de winst, want de Oostenrijker Andreas Kolb moest op 3,008 seconden genoegen nemen met plek twee, vlak voor Norton.